3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

JAZYK: Když Novák miluje Nováka

Přechylování a nepřechylování ženských příjmení je dlouholetým atraktivním mediálním tématem. Ostatně nedávno piráti oznámili, že ve Sněmovně budou prosazovat, aby se ženy mohly v budoucnu rozhodnout, zda budou používat u svého příjmení příponu „-ová“, či nikoliv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 15.9.2019 8:56

Jenomže v té angličtině je slůvko "Mrs" taky přivlastňovacím tvarem onoho "Mr" - prostě je to opět vyjádření tradiční situace, že manželka prostě patřila svému muži, a ve společenském styku se to uvádělo, aby jí případní další zájemci dali pokoj.

A. Pakosta 15.9.2019 8:48

Jenomže, co Maryčka Magdonova? Tu jste někdy viděla psát s dlouhým "ová"? V jistých nářečích se prostě ta koncovka vyslovuje krátce - a je to původní tvar. Prostě to tak bývalo po staletí zvykem, že muž, když "pojal" některou za manželku, dělal si na ni výhradní právo, a to se vyjadřovalo prostě přivlastňovacím tvarem jména. Ta situace vznikla přirozeným vývojem a nic špatného na ní nebylo, dokud nepřišla průmyslová revoluce, která tradiční rodinné svazky trvale rozvrátila.

P. Pavel 15.9.2019 8:44

No, hlavně je dnes v některých státech slovo "slečna" na indexu, Francie, UK. Není prý genederově korektní, a tak si staré rašple, které si nikdo nikdy nevzal za manželku vymohly jeho nepoužívání. Připadalo jim urážlivé, když jim třeba v 65 letech říkali slečno. Ale, jinak máte zcela pravdu.

A. Pakosta 15.9.2019 8:32

Nemáte pravdu. Slovo "slečna" je v té vaší větě další člen, přinášející novou informaci o tom, že dotyčná je svobodná. A navíc, takto se ve škole nemluví. Puberťák v osmičce prostě pálí za Vonáskovou, nikoliv za "slečnou Vonáskovou". Vy si to už nepamatujete? Samozřejmě že můžete pomocí více či méně sofistikovaných jazykových konstrukcí dosáhnout větší (či menší) srozumitelnosti nějakého sdělení. Ale proč proboha máme mrzačit jazyk, staletími vývoje dovedený k vysoké úrovni vyjadřovacích možností, a potom mu, zmrzačenému, pomáhat nějakými berličkami?

I. Skokan 15.9.2019 8:21

Novák - Nováková táké není shodné.

I. Skokan 15.9.2019 8:18

Na zmíněném vtipu je vidět jaké škody na našem národě komunisté za těch 40 let udělali.

Celý vtip by postrádal pointu pokud by syn řekl "mám rád slečnu Bartoš".

I. Skokan 15.9.2019 7:59

Všechno je pravda i to, že slovanské jazyky přechylují příjmení i to, že přechýlené příjmení anglosaským ženám dělá starosti. Neprechýlené příjmení může působit problém v Čechách přechýlené v Anglii. V zákoně, a v českém už vůbec ne, nelze napsat úředník musí použít rozum.

Já slyšel, příběh svobodné matky které se v Bostonu narodil Jiří Nováková a rok a půl bojovala s úřady aby se její syn mohl jmenovat Jiří Novák. Zažil jsem jednu paní, jejíž manžel se jmenoval KENDE, všechny ženy se v té rodině se jmenovaly frau Kende. Hloupý úředník ji donutil k přechýlení příjmení a tak byla první žena, která vlastně nepatřila do rodiny, protože se z ni stala KENDOVÁ (správně měla být Kendeová, ale jak říkala úředník asi šetřil psací potřeby nebo to byl vůl).

P. Dvořák 15.9.2019 6:37

Do teď to fungovalo, tak je potřeba to zpirátit.

V. Liptovský 14.9.2019 21:30

Žurnalistika má svoje pravidlá - smerujú od všeobecného ku konkrétnemu (obávam sa, že dnešní novinári zväčša o tom ani netušia). Teda - nie človek, ale muž, nie muž, ale zedník, nie zedník, ale zedník Novák, nie zedník Novák, ale zedník Ján Novák, nie zedník Ján Novák, ale zedník Ján Novák z Uhřinevsi... Atď.... atď... Ale - napokon, predsa o používaní len priezviska nikto nehovoril... Skôr naopak...

M. Prokop 14.9.2019 21:00

To je prostě slušnost, nepoužít v hovoru nebo reportáži jen příjmení. Buďto i s křestním jménem, nebo panem, paní, slečnou.

M. Prokop 14.9.2019 20:59

Stát se prostě, jako ve spoustě jiných věcí, sere kam nemá. Nic víc v tom není. V dnešní době by fakt nebyl problém zjistit kdo je kdo, i s nepřechýleným jménem v občance. Pokud by takové zjištění bylo potřeba, což většinou není.

Pro fajnšmekry doporučuji detektivku "Kletba rodu Campbellů", tam nepřechylování hraje jistou malou roli a kniha je dost zábavná.

J. Vintr 14.9.2019 20:26

I to, že rodiče dětí mají jiná příjmení, je pěkná blbost.

J. Vintr 14.9.2019 20:25

Nechápete. Tohle je příprava na libovolnou volbu pohlaví podle momentální nálady, jak se to už děje v zemích, které jsou v blbnutí o pár let před námi. V tomhle by přechýlená příjmení dělala zmatky.

J. Chaloupka 14.9.2019 20:09

Srovnejte slovanské jazyky: ruštinu, polštinu, srbštinu, chorvatštinu atd. všude se přechyluje, protože víte zda jde o ženu nebo muže. Jen v např. v angličtině nevíte, zda Keller je muž nebo žena.

V. Liptovský 14.9.2019 19:35

Pani Kanioková - dobre vidím? Vy so mnou súhlasíte? To by sme mali osláviť... Aspoň symbolicky si dám pohár vína (no, sobota večer)...

J. Jurax 14.9.2019 19:30

Taky byste se mohli neutrálně nazývat Kučero, jako to Kučero ... skoro se to bojím napsat, aby se toho nějaký aktivista libovolného pohlaví nejen od Pirátů nechytil a nezačal to prosazovat ...

J. Jurax 14.9.2019 19:24

No a v angličtině mne kdysi učili, že aby se v tom vyznali, když nepřechylují, že užívají Mr., Mrs. a Miss. Ačkoliv jsem někde zachytil, že ty poslední dvě zkratky jsou diskriminační, a že místo nich se užívá nějaká jiná, aby se nepoznali, že dotyčná je ještě slečna ...

J. Kanioková 14.9.2019 19:06

R^R^R^

M. Němcová 14.9.2019 17:43

měla by být i na výběr vlastní jména.. třeba Jan Dvořák, ředitelka naší školyR^;-D

M. Němcová 14.9.2019 17:42

koncovka - ová, tedy s dlouhým á není totéž, co - ova, tedy s tím krátkým, neznamená tedy označení vlastníka.

považuju se za feministku a je mi moc divné, že právě na koncovce ženských příjmení se některé z feministek tak zacyklily, nebylo by lépe nebrat si příjmení manžela a požadovat, aby se děti jmenovaly po nich? to by bylo něco a ne nějaké informační - ová.

podle mne je to cesta tak nás, aspoť takto vyčlenit ze slovanského světa, i když i španělský svět zná rozdíly příjemení.

V. Čermák 14.9.2019 17:35

Paní Boublíková, hlídejte si ikonku. Neff ji sebere a udělá z vás Boublíka....

V. Čermák 14.9.2019 17:33

Neříkejte to raději nahlas. Neff vám sebere kočku a hned z vás bude Kučera....

I. Kučerová 14.9.2019 16:11

Já byla za svobodna Kučerová a můj Kučera. Tak, bychom si to mohli prohodit :-) Já Kučera on Kučerová, ať je pořádnej maglajz ;-D

V. Liptovský 14.9.2019 15:54

S tým oslovovaním som to v náhlosti trošku poplietol - samozrejme nemal som na mysli priame oslovovanie typu "pán Novák", "pani Nováková", "pán predseda"... Skôr ide o to predstavovanie v bežnom kontakte typu "pán riaditeľ inžinier, doktor Ján Novák, kandidát vied" a pod... No, zapamätajte si, o koho ide... Preťažená informácia v bežnom spravodajstve... Iné je zvláštna príležitosť, keď mu treba vzdať úctu - napr. pohreb, či vyznamenávanie...

V. Liptovský 14.9.2019 15:28

Prechyľovanie ženských priezvisk v češtine aj slovenčine (ale aj väčšiny povolaní a ďalších charakteristík) je náš odveký spôsob, ako identifikovať, či ide o ženu, alebo o muža. Teda nemusíme neustále opakovať ako Anglosasi to otravné "mister", "miss", "missis"... Žiaľ, väčšina moderátorov nechápe, že ide o púhu identifikáciu, nie o zdvorilosť, a prenášajú to v bežnej spravodajskej a publicistickej reči aj do našich jazykov... Neustále opakujú pri oslovení či predstavovaní, ale aj pri obyčajnej informácii "pán", "pani", ba aj "slečna"... Akoby celé meno v našich jazykoch nebolo dosť čestné (akoby bolo hanbou?)... Samozrejme, niekedy sa žiada aj takáto zdvorilosť - v osobitných situáciách, a vtedy je to na mieste, to jazyk pripúšťa, či dokonca vyžaduje... Skrátka - odmietanie prechyľovania je nepochopením našich jazykov a podlizovania Anglosasom...

S. Sandokan 14.9.2019 14:27

Svět se v prdel obrací.

J. Vintr 14.9.2019 10:01

Jestli tohle a další podobná blbnutí napříč celým euroamerickým prostorem nepřestanou, tak budou mít lidé v budoucnosti zcela jiné starosti. Třeba kde sehnat něco k jídlu aby neumřeli hladem, nebo jak přežít zimu a nezmrznout.

V. Vérosta 14.9.2019 7:47

Zní to pěkně: předseda sociální demokracie pan Jan Hamáčková ... ;-D

P. Boublíková 14.9.2019 6:24

Že by měli mít muži možnost zvolit si příjmení v ženském tvaru byla první věc, která mě v souvislosti s debatou o přechylování napadla. Možnost vzít si příjmení nastávající manželky existuje. Také existuje možnost, aby si každý z manželů ponechal své původní příjmení.

Tuto poslední variantu jsme si vybrali s mým manželem - ponechala jsem si své původní příjmení i po svatbě. Ale ještě víceby se mně líbilo, kdyby se můj manžel jmenoval Boublíková. [>-]