15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

JAZYK: Jednotící třeštění (delirium unificans)

Politická analýza levicová a politická analýza pravicová byly na citovaných místech zglajchšaltovány – na úroveň výrazově, potažmo myšlenkově substandardní. Zrádné to sjednocování! Jednotící třeštění – delirium unificans!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 5.10.2023 19:38

Skutečnost je taková, že mnoho lidí už pořádně česky neumí (memorování - zapamatování si - pravidel a jejich procvičování - dril - je prý nemoderní a nemá ve škole co dělat), a bohužel, dostávají se i na pracovní pozice, kde by dokonalé ovládání jazyka mělo být samozřejmostí. Takoví lidé pak píší, jak (ne)umí, případně se spoléhají na microsoftí automatické opravy, které v případě méně běžných slov nadělají více škody než užitku.

J. Skála 5.10.2023 16:57

Ještě jedno zploštění jazyka, bohužel již nevratné : Dnes už nikdo neřekne "najmu jsem si garáž". Vždy "pronajmul jsem si...", ačkoli je to logická pitomost. Ach jo.

L. Beneš 5.10.2023 14:54

Jazyková úroveň v Česku? Dalekáť cesta, marné volání! Novináři a teď už i spisovatelé a překladatelé mají s českým jazykem problémy, a to i ti, o nichž předpokládáme, že jsou to rodilí Češi. Nejen zájmena vztažná jim činí problémy, ale mají problémy i jiné. Ze školy si pamatuji, že ve 4. pádě zní tvar zájmena ono pouhé je. Město, okno: vidím je, nikoli jej. Podobně se šíří na Moravě obvyklá nesprávná koncovka u přívlastků k podstatným jménům rodu středního v plurálu: velké města, zavřené okna. A v koncovce sloves v minulém čase - příčestí minulé činné - je pro mnohé dnes všude jen měkké i: ženy seděli, ovce se pásly. Přechodníky jsou dnes už opravdu jen pro znalce a jazykové fajnšmekry. Pokud je někdo použije, obvykle v nesprávném tvaru. Občas se ptám, zda nebyla provedena nějaká reforma pravopisu podle slovenského vzoru a já ji nezaznamenal. V novinách, ale také asi i u vydavatelů knih byla zrušena profese korektorů, kteří měli jazykovou správnost na starosti. Proto je všude tolik chyb. Jsem sice vzděláním, jen "hloupý" strojní inženýr, ale bolí mě oči, když na ty chyby někde narazím. Nejraději bych je viditelně zaškrtl, ale dělejte něco takového v drahé knize, obzvláště, je-li z veřejné knihovny.

P. Kubáč 5.10.2023 12:17

JEŽ / JIŽ je naprostý detail pro fajnšmekry. Klidně bych to přešel kdybych se nedozvídal věci jako že 2,6 miliardy je 2 miliardy 600 tisíc a další nesmysly z oblasti přírodních věd - část z nich jsou dokonce úmyslné, ideologicky motivované lži.

S. Kalužík 5.10.2023 10:16

Co jež a jenž, pro nemalou část i novinářů je problém shody podmětu a přísudku :)

B. Havel 5.10.2023 9:58

Mějte hezký den ;-D

V. Novák 5.10.2023 9:53

Český jazyk se neustále vyvíjí a úkolem Ústavu pro jazyk český je z těchto změn dělat pravopisná pravidla. Kdyby tomu tak nebylo, mluvíme jazykem národních obrozenců.

J. Vorlický 5.10.2023 12:35

Ale houby. Děláme z jazyka vědu a Ústav pro jazyk český je spíš můrou školáků. Jazyk je komunikační prostředek. Na to se musíme soustředit. Slovník!!

Když ale: ,,Vývoj akademická lexikografie za posledních 20 let charakterizují dvě prazvláštní tendence. Tou první je hledání důvodů, proč (ještě) není možné připravovat nový slovník, a druhou vyvíjení aktivit, které k vytvoření slovníku nikdy nepovedou" (Jiří Lebeda, Lidové noviny, 31.10.2009).

Nebo už ho snad máme?

L. Beneš 5.10.2023 14:59

Já myslím, že, že nejdůležitějším úkolem Ústavu pro jazyk český je provádět neustále nějaké naprosto zbytečné a pochybné změny. Kolikrát se jen změnilo, od té doby, co jsem chodil do školy, psaní velkých písmen u místních a pod. názvů?: hospoda na Mýtince, Hospoda Na mýtince, Hospoda Na Mýtince, náměstí Republiky, Náměstí Republiky, Náměstí republiky a další.

J. Vorlický 5.10.2023 18:54

Souhlas. Chápu, že nějaká jazyková autorita by měla být; třeba univerzita. Ústav bude asi jen nějaká zašívárna. Musí to být hrozné, nemít celý den co dělat a čekat až padne; jako na vojně.

L. Beneš 6.10.2023 7:42

;-D

J. Hruška 5.10.2023 9:34

Ahoj,---- pravdou je, že ..." tisíckrát opakovaná lež jako věž se stává pravdou", JEŽ ...!

M. Kocián 5.10.2023 8:41

Neznalost češtiny je stejná jako neznalost matematiky, dějin nebo zeměpisu. Je to prostě neznalost. Trochu problém je, že se zrovna nacházíme v době, kdy se mnozí - celebrity zejména - chlubí tím, že si mohou dovolit být hloupí.

L. Písařík 5.10.2023 11:49

Mnoho věcí ztratilo význam, protože se nevyrábí a nepoužívá, třeba opálka, štoudev, vědro, putýnka. A pokud se týká učení matematice, právě dnes mi v mobilu přistála, tuším od Bingu, stačí ofotit nebo napsat a vypočítá, ba dokonce i umí matematice vyučovat, stačí chtít - vidím budoucnost učitelů matematiky jako nejistou, snad jako examinátoři.

M. Kocián 5.10.2023 13:33

Učení všelijakého druhu je tréning pro mozek. A nikdy nevíte, co se vám bude v životě hodit. Mimochodem, do toho mobilu musel ten program někdo zadat a ten patrně matematice rozuměl. Protože ho to někdy někdo naučil. Pusťte si v TV jakoukoliv vědomostní soutěž a uroníte nad tímto národem hořkou slzu.

L. Písařík 5.10.2023 14:24

Možná, ale slzy neroním, i když se koukám občas na čt1, v podvečer, když čekám na zprávy. Mám za to, že otázky tam kladené sotva mají význam pro vzdělání i když se Miloš Háma snaží. Kde je který hrad i řeka snadno zjistím jinde, než bych je nosil v paměti a navíc v mém věku je už paměť tak zaplněná, že některé nepodstatné znalosti prostě maže.Užívám sklerozník, kam píši důležité věci. Ve svém povolání jsem hodně cestoval a nyní se mi stává, že si nemohu vzpomenout na název města či místa, která znám a bez potíží najdu na mapě. Proto píši o zaplněné paměti, váš PC má podobné problémy, když má paměť plnou - další info již odmítá ukládat. Ale zpět - dodnes se zajímám o technické vynálezy a objevy, třeba ty Nobelovky za fyziku i chemii, to byly fantastické objevy, tak aby byly brzo tak využity v praxi. Mějte se dobře, ať vám zdraví slouží.

L. Beneš 5.10.2023 15:07

Ano. Ale někdy jsem překvapen, kolik toho nějaký "obyčejný" člověk, třeba řemeslník, dělník živící se rukama, umí a zná ve srovnání s nafoukaným "vzdělancem". Právě nedávno v jisté TV soutěži jeden právník výrazně podlehl vědomostmi nějakému zámečníkovi. A přitom se otázky týkaly obecně známých skutečností z českého dějepisu a zeměpisu, jež jsou vyučovány dokonce i na základní škole.

L. Beneš 5.10.2023 15:01

Oni tak demonstrují svoji lidovost, takové moderní "čelem k masám".

P. Diviš 5.10.2023 8:15

V tuto chvíli (nikdo už nezná "teď" nebo "nyní".

Je to o ... (fotbal je odvaze ...)

Poslední móda je "propisovat".

O přechodnících ani nemluvě, objevují se sice málo, ale takřka vždy nesprávně.

L. Beneš 5.10.2023 15:10

Obrat "je to o" zavedl do češtiny svého času hodně v politice "frekventovaný" překladatel angličtiny tupým převodem anglického "it’s about", což má v angličtině navíc dost odlišný význam.

F. Navrátil 5.10.2023 8:02

Za vítěze soutěže v prznění českého jazyka považují mediálně policejní číslovku "vyšší počet tisíců".

P. Diviš 5.10.2023 8:11

To je policejní jazyk, hasiči zase vše provádějí.

L. Beneš 5.10.2023 15:11

Také vyšší řád tisíců.

P. Dvořák 5.10.2023 6:45

Jiný příklad. Všimněte si obecně, jak často se slovo "díky" používá naprosto nesmyslných souvislostech, resp. ve zcela opačném smyslu. Několik příkladů významových stupidit:

"Díky imigraci muslimů se ale kruté zacházení a sexuální zneužívání „nevěřících“ žen stává stále více běžnou součástí Západu."

"Měli pravdu ti, kdo tvrdili, že jsme díky komunismu odolnější a rozumnější?"

"Eurozóna je udržována pohromadě díky intervencím centrálních bank a má dvojnásobný státní dluh ve srovnání s Českou republikou"

Děkuje migraci, děkuje komunismu, děkuje zmršené bankovní politice atd. . . .

P. Diviš 5.10.2023 8:12

To už jsem několikrát psal i sem, že "vinou".

J. Jurax 5.10.2023 10:45

"Měli pravdu ti, kdo tvrdili, že jsme díky komunismu odolnější a rozumnější?"

Inu, zde bych řekl, že zde je ono "díky" případné. Neboť jsme se stali lepšími - odolnějšími a rozumnějšími - a za to se sluší poděkovat. Konkrétně zde není proč vinit.

Naopak "vinou komunismu jsme hospodářsky zaostali za vyspělým světem" mi přijde správnější než "díky komunismu jsme hospodářsky zaostali za vyspělým světem", neboť zde opravdu není za co děkovat, tady je správně vyjadřována vina za nepříznivý stav.

J. Vorlický 5.10.2023 20:25

Ano. Vidím to stejně.

L. Žaloudek 5.10.2023 5:43

Popravdě řečeno se mi slovo "jež" nelíbí v žádném tvaru... "Který" mi připadá srozumitelnější, přirozenější.

J. Berger 5.10.2023 4:14

Používání lidové češtiny mi nevadí u rozhovorů "obyčejných" lidí, ale mluvčí, redaktoři atd. by měli používat (a správně!) spisovný jazyk.

Z. Jemelík 5.10.2023 2:06

Je trapné, že Češi neumí česky. Nejde jen o zájmeno jenž, ale třeba také p neznalost správných tvarů podmiňovacího způsobu o přechodnících raději nemluvě:-)