15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

HISTORIE: Nekamenujme Slováky

Když přijde řeč na Slovensko a na naše slovenské přátele, podléháme často nehezkým klišé. Jedno z nich je, že Slováci žili po staletí pod nadvládou Maďarů, kteří jim nedovolili takřka nic, takže v důsledku toho byli zaostalí, až teprve spojení s českým národem v Republiku československou je povzneslo a vysvobodilo z ghetta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Andrle 7.7.2021 6:49

Čtěte to laskavě pořádně. Odmítám, že by šlo o "mého Pazúra", já jsem pouze poukázal na to, jaké asociace nás napadnou při vyslovení názvu obce Dobšiné, kde bylo dávno tomu již možno získat středoškolské vzdělání. Celý článek nemá s Pazúrem a jeho lidmi dohromady nic společného - letmá poznámka. To je způsob, jak odvést pozornost od podstaty věci. Což je pro historii posledních třiceti let u nás dost typické. A konec konců nejen posledních třiceti let.

K. Salajka 7.7.2021 6:42

I ten vražedný oddíl si složil Pazúr z lidí, které si přivedl z bojů na obou stranách ještě na Slovensku.

K. Salajka 7.7.2021 6:40

Váš Pazúr je rodem ovšem také jeden z "velkých" Slováků. Narodil se v Krompachoch (české - chách nebo -ších zní ještě hůře). Vychován byl v Hlinkových gardách a teprve po zajetí při Drang nach Osten stal se komunistou. To, že se k moci dostali lidé jako tento Reicinův pucflek, umožnila válka, kterou rozpoutali Němci a vykládat masakr na Švédských šancích jako projev vztahu Čechů ke Slovákům je spíše pitomé než nesprávné.