17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

HISTORIE: Byla to nouze, která naučila Čechy housti?

V detektivkách se tomu říká důkazní nouze. Chtěli byste něco doložit, avšak scházejí důkazy. Jelikož i v detektivkách se nacházejí v různých fázích většinou nezávislé soudy, nelze si důkazy vymýšlet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Plocek 1.3.2013 22:49

Byla to nouze, která naučila Čechy housti?

Toto je až příliš radikální odsouzení, i když v podstatě pravdivé. Když budeme takto předkládat dějiny novým generacím, nevím , zda to poslouží k upevněn í jejich národního podvědomí, které v tuto chvíli není nijak silné. Myslím si , že trochu bájí - pověstí, kdy všichni vědí, že nejsou zcela pravdivé,  neuškodí. Ono v podstatwě  veškeré dějiny jsou po nějakých 100 letech vykládány vždy podle momentální situace. Stačí se podívat zpět pouze k roku 1968 a 1989.

P. Sulc 1.3.2013 1:59

Re: Byla to nouze, která naučila Čechy housti?

Takze jak vam rozumim, neni nad to, kdyz je narodni vedomi zlozeno na lzi a podvodu, ktere'''',aji kladny vyznam''''. Ovsem zrejme u Cechu. Nedej pane boze, aby nekdo rozvadel vrazedne najezdy husitu, vypalovani klasteru i s rukopisnymi knihovnami, o zivych mnisich nemluve. Jen aby se detatkum nedostalo do ucebnic  o velkovrahem Zizkou kompletne vyvrazdenem obyvatelstvu Chomutova, pres 2500 lidi. Jen 2o zustalo, k vuli pohrbivani. Neni nad to byt hrdym prislusnikem naroda, jehoz dejiny neni nic jineho nez lez a podvod.

J. Vyhnalík 27.2.2013 17:38

Re: Byla to nouze, která naučila Čechy housti?

Pro mne je třeba mnohem zajímavější pochopit jak to bylo a proč se legenda formovala tak jak ji známe dnes.

Poučné je to i z toho důvodu, že se můžeme názorně přesvědčit o tom, že nevítězí pravda, ale to, jak se skutečnost lidem podá.

V. Novák 27.2.2013 9:57

Totéž ovšem publikoval už Miroslav Ivanov někdy v 70. letech

minulého století... A poněkud lépe doložil.

V. Plocek 27.2.2013 2:06

Byla to nouze, která naučila Čechy housti?

Proč se u nás stále hrabeme v našich pověstech, a jiných dílech s cílem zničit jejich identitu a hlavně  jejich kladný význam pro naše národnostní vědomí. Oproti jiným národům, kteří si tyto pověsti doslova hýčkají  (např. i ve vážné hudbě, literatuře apod.) my pořád diskutujeme, zda Šemík skákal do Vltavy, čí byla dcera B. Němcová  a nyní i Dalibor. Chápu snahu odborných historiků dostat se tajemnostem na kloub. TAto snaha je někdy až trapná. Pokud historická povídání neuráží naši, nebo i cizí národnost, nejakým způsobem nás nepoškozuje, nechme  tato díla napokoji, neboť jinak se budou rodit generace "bez kořenů" náchylné k jakýmkoliv myšlením.