29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

HISTORIE: Bulharští Češi I.

Jak si stěžoval již K. H. Borovský v básni „Král Lávra“, označované jako alegorická satirická báseň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 10.2.2017 12:20

Re: Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

Celkem souhlasím s Vaším názorem na Husity, byli to hrdlořezové, kteří vraždili i slušné lidi v klášterech (stačí zajít třeba na Velehrad). I když tomu co dělali možná verily, že je to dobré - nebylo. A pan Vlk to správně doplňuje tím, že to dělali všichni protestanté (a nejen) v Evropě. Co se týká jestli byli Husité v Bulharsku žoldnéři, nebo idealisté bojující proti Islámu, to už si nepamatuji :)

Nemůžu ale souhlasit s tím, že všechny národy svou minulost nezametají pod kobereček. Byl jste v Paříži? V muzeu Napoleona to vypadalo jak v hlavním stanu Adolfa Hitlera. Šílený francouzský nacionalismus. Stejně ve Švýcarsku obhajují Kalvina (co jsem četl tak svatá inkvizice proti němu "hadra").... Opačný extrém jsou omluvy dnešních multikulturalistů za kolonialismus.

Chci tím říct že všechny národy si svou minulost nalhávají tak jak je to právě moderní. Není dobré si moc nalhávat ale ani zbytečně sypat popel na hlavu. Byla jiná doba a příčiny i následky. A v Bulharsku byl Jan Jiskra na správné straně na rozdíl od zrádných Benátčanů.

V. Novák 10.2.2017 8:58

Re: Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

Žižkovo zapojení do bitvy u Grunwaldu/Zalgirisu je sporné, píše o něm jedině Jan Dlugosz a jen jako zmínku "...a taky tam bojoval slavný...".

Pokud bojoval, a je to pravděpodobné, tak jistě na straně Poláků, protože je jmenován později jako člen posádky Jana Sokola z Lamberka na jakémsi hradě, jehož jméno jsem už zapomněl. Je jmenován spolu s jistým Angelusem - a spolu s Angelem ho uvádějí i smolné knihy rožmberské jako spolulapky, což Dlugosz nemohl vědět. Takže tato poznámka vypadá věrohodně. A o Janu Sokolovi se ví, že bojoval na straně Poláků (a Litevců a Rusů) proti Řádu, těžko by si vzal do posádky nepřítele.

Ovšem těžko ho označit za "žoldnéře" - jako šlechtic prostě vykonával to, co mu jako šlechtici příslušelo. Teprve neurození vytvořili žoldnéřské vojsko. A teprve tehdy, když přestali bojovat za "Boží věc", ale čistě za peníze.

H. Lukešová 10.2.2017 0:39

Teze o oikofobii jsou naprosto správné

Oikofob nenávidí svou rasu, svůj původ, svou kulturu, své vyznání svou otčinu ve prospěch cizí přivandrovalé náplavě nájezdníků, většinově muslimů a černochů. Pokud nebudou oikofobové zbaveni moci, jakože bohužel nebudou, tak Evropa zahyne a budeme žít pod botou jako otroci muslimů a černochů.

S. Netzer 10.2.2017 8:45

Re: Teze o oikofobii jsou naprosto správné

:-))))