29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

HISTORIE: Bulharští Češi I.

Jak si stěžoval již K. H. Borovský v básni „Král Lávra“, označované jako alegorická satirická báseň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fišer 10.2.2017 10:21

Pane Vlku,

nenechte se "otrávit" exoty a odrodilce typu Sulce a jemu podobných a pište dál dle svého přesvědčení.Dnes již nezjistíme,zda husité šli bojovat proti muslimům za peníze či z přesvědčení.Podstatné je,jak se zachovali v boji.Děkuji za článek a těším se na pokračování.

P. Lenc 10.2.2017 10:33

Re: Pane Vlku,

Dovolím se přidat, dík.

P. Rudolf 10.2.2017 9:44

Bulharsko

je zemê nudná, zaostalá, lidé k cizincům vesměs málo přátelští, služby mizerné. Za komunismu měla bulharská TV dva kanály - na tom druhém šly jenom ruské zprávy v originále. Je to tam vidět do dnes.

P. Han 10.2.2017 9:59

Re: Bulharsko

Koukám, že jste se na ROHáckých rekreacích stal znalcem.

P. Rudolf 10.2.2017 10:45

Re: Bulharsko

Je mi jasné, že jiný způsob cestování neznáte. Netahejte ale mezi vás bolševiky ty druhé.

J. Schwarz 10.2.2017 12:42

Re: Bulharsko

A tak to pardóóón! Pán cestoval do Bulharska "jinak" aby tam následně sledoval programy Bulharské televize. Zajímavá zábava. Já tam taky cestoval "jinak", ale právě proto vetuším co u nich jelo v televizi. Přístup k cizincům byl na horách velmi dobrý / stejně tak v Rumunsku /, na pobřeží, kde byla spousta turistů to byla "socialistická klasika" , stejná jako u nás. Zlodějští pinglové a ošizené jídlo nebylo vůbec doménou Bulharska.

M. Prokop 10.2.2017 17:30

Re: Bulharsko

Jo, v Pirinu bylo nádherně a já mladší ...

Agent Rudolf měl povinné sledování televize. :-P

P. Han 10.2.2017 13:18

Re: Bulharsko

Na rozdíl od vás bolševik nejsem a nikdy jsem nebyl. Zatímco z vašich žvástů to čouhá hodně moc.

A. Nový 10.2.2017 13:26

Re: Bulharsko

Soudruh Rudáček/Hofman, bývalý černoch, nechce být zatahován mezi své. :-)

V. Vlk 10.2.2017 12:51

Re: Bulharsko

A vy jste tam byl naposledy kdy? V době kdy ČST ,měla dva kanály? No a protože byli "tak nudní a zaostalí" tak k nim jezdily miliony turistů a to i ze Západu. A pak se to nezměnilo.- V roce 2015 přijelo do Bulharska téměř 8 milionů turistů , z toho 825 000 Němců. Takže pane, jen pindáte na pindáte!

P. Rudolf 10.2.2017 14:14

Re: Bulharsko

Na pindání a lhaní jste tady tradičně vy.

Do Bulharska se ze soc. států jezdilo proto, že se jinam nemohlo. Služby tam byly otřesné (horší byly už jenom v Rumunsku). Pro občany NDR to navíc kromě Československa byla jediná země, do které nepotřebovali zvláštní povolení (možná ještě Rumunsko, ale to bezpečně nevím).

A ti zápaďáci? No, moc jich tam nejezdilo a vždy to byli ti nejchudší z nejchudších. A tak to je hochu do dnes.

S. Ševeček 10.2.2017 18:08

Re: Bulharsko

K arogantům je to u Bulharů ten správný postup.

J. Fridrich 10.2.2017 9:02

Pan Vlk je takový zvláštní případ - kříženec

Pan Vlk je takový zvláštní případ - kříženec materialisty s idealistem - a co z toho vzešlo, to vidíme a čteme každou chvíli na NP.. Dominantní u něj ale zůstává - Němci a obecně Západ ( + bohatí ) je zlý - Východ, tedy Slované a dodám, chudí lidé jsou hodní..

Tak asi tak je to u něj jednoduché....

P. Han 10.2.2017 13:24

Re: Pan Vlk je takový zvláštní případ - kříženec

Že i z článku o tom, jak se Češi podíleli na rozvoji Bulharska, dokážete vydedukovat, jaký případ je pan Vlk, je podivuhodné. Asi místo čtení článku taháte hotové soudy o autorovi z cache.

Tak asi tak je to u vás jednoduché...

J. Fridrich 10.2.2017 13:32

Re: Pan Vlk je takový zvláštní případ - kříženec

Nějak jste si nevšiml, že mluvím o příspěvcích pana Vlka v množném čísle - ale to se tady normálně lidem stává....

P. Han 10.2.2017 13:50

Re: Pan Vlk je takový zvláštní případ - kříženec

Beru na vědomí. Patrně vás k tomu dnešnímu nic nenapadlo a potřeboval jste se prezentovat.

V. Novák 10.2.2017 8:48

Co vám vadí na označení vojsk Jana Jiskry za "žoldnéře"?

Nechávali se najímat za žold, tak byli žoldnéři. Po těch letech, kdy v Čechách jen bojovali, jim ani nic jiného nezbývalo - vrátit se k půdě, poddat se nějakému pánovi, přijít (dobovolně) o svobodu - to se jim nechtělo. Nedivím se jim.

Takových, kteří uzmuli nějaký hrádek a sami se stali pány, moc nebylo - nebylo dost hrádků a zejména ne "selských hřbetů" ochotných nové pány živit. Lapkovské řemeslo ztratilo zlaté dno, když se cizí kupci začali Čechám vyhýbat. Řemeslo uměli jediné - bojovat. Zato dobře.

Tak se živili tím, co uměli. Jan Jiskra z Brandýsa to dotáhl dost vysoko ve vojsku Hunyadyho Matyáse, dokonce snad pro něj zatýkal Vlada Draculu, ale to je jen historická perlička.

Na žoldnéřích není nic dehonestujícího.

J. Schwarz 10.2.2017 12:46

Re: Co vám vadí na označení vojsk Jana Jiskry za "žoldnéře"?

Vadí, nevadí - když autor z deseti "vojů" jeden označí za "žoldnéře" a u ostatních o tom že byli taky žoldnéři pomlčí je jasné, o co takovému autorovi jde. protože většina čtenářů netuší že všechna tehdejší vojska byla vpodstatě "žoldnéřská", chce v čtenáři vyvolat dojem že šlo o nájemné zabijáky a nějaké lepší lupiče.

V. Novák 10.2.2017 13:09

Re: Co vám vadí na označení vojsk Jana Jiskry za "žoldnéře"?

Pak je zřeba protestovat proti tomu, že ostatní za žoldnéře neoznačil.

Ale zdaleka ne všechna vojska tehdy byla žoldnéřská. Šlechtici měli své družiny a vytvářeli různé formy domobrany (v Rzeczi pospolité se tomu říkalo "pospolité ruszenie", což mě nepřestává fascinovat) nebo vyráželi za kořistí. Tu loupit k sousednímu šlechtici, tu s králem někam do ciziny. To nebyly žoldnéřské armády a právě tyto si zasloužily označení lupičů. Někteří páni se za "braní" ani nestyděli - první Berka z Dubé třeba. Nebo Zajímač z Kunštátu.

Žoldnéři naopak byli pravidelné vojsko, které mělo svou hierarchii, svou posloupnost velení, svou čest (kterou muselo stále prokazovat - nečestné, tedy nevěrné vojsko by si nikdo nenajal) a samozřejmě taky svou disciplínu. Pravda, živilo se rekvírováním všeho co potřebovalo - ale tak postupovaly i ty nejkrálovštější armády. Karlovy armády měly zvláštní oddíly "koněberků", které rekvírovaly (kradly) speciálně koně - na trén nebo na jídlo. A funkci ohnivce - člověka, který "před králem pálil"...

M. Krátký 10.2.2017 2:00

pane Vlku, zase nádhera

toho hada jsem taky marně hledal, ale počkám si. Malá chybička ve jméně toho polského krále Vladislava III. Jagellonského, zvaného též „Vavrenčik“,To jeho jméno je odvozeno od Varny - takže Varenčik. Hezký den a moc děkuji

K. Frauknecht 10.2.2017 7:55

Re: pane Vlku, zase nádhera

Ano, pěkný.

Chybějící foto hada vůbec neva. Text nad fotkou sympatické servírky mě přišel dost vtipný: ...mrška..po vyfocení jsem raději vyklidil pole :-)))))

P. Han 10.2.2017 14:01

Re: pane Vlku, zase nádhera

Ještě správněji Varnenčik. :-)

V. Vlk 10.2.2017 1:24

Omluva

Mezi fotografiemi chybí fotografie hada, snad zmije, u kláštera . Snad se jí podaří doplnit. Autor

P. Sulc 10.2.2017 1:15

Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

poprve ceske dejiny, dvoudilne. A tam autori pisi: husitska polni vojska byli v podstate zoldneri a zivili se drancovanim a loupenim. A take pamatuji skolni vyklad: po rozpadu husitstvi houfy bratriku i se zvymi hejtmany vztupovaly do sluzeb cizich panu. Tak hergot, kdo v tech houfech byl, kdyz ne zoldneri ? I Zizka byl zoldner ve valce Polaku proti Radu, jen se nevi na ktere byl strane.. A nebo zase ti husite meli andelska kridla? Na to, ze v Cechach vypalili nekolik stovek klasteru a jen na Slovensku 170, ta kridelka byla nejak moc kratka. A to si predstavte, vy radoby kulturni clovek, ze ty klastery mely svoje knihovny, s iluminovanymi knihami, stovky knih, ktere jsou dnes v pekle. Byla to pekna doba temna, ti barbarsti husite.

V. Vlk 10.2.2017 1:31

Re: Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

Proboha a kdo vydal takovou hovadinu, že byla husitská polní vojska žoldnéři? A by si přečtěte něco o náboženských válkách a zjistíte, že husiti byli podobní jako ostatní náboženská vojska. Švédové vypálili v Evropě plno katolických klášterů, Kalvíni ve Švýcarsku upalovali i své oponenty , a anglikáni řádili tak, že dodnes je v každé detektivce popisován nějaký vypálený klášter nebo opatství. Vy máte oikofobii přímo výstavní. A není to léčitelné, to je otázka funkce mozku.

P. Sulc 10.2.2017 3:12

Re: Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

0Pane Vlku, ja to vim,ze v tech dobach se lide mordovali. Jenze vam vadi pomysleni, ze J.J z Brandejsa ci dalsi husoti byli zoldmneri, vam vadi zminka o tom, ze husite nicili. Vsechny narody svoji cernou minulost nezametaji pod koberecek, jen Cesi, hlavne paranoidni vlasteneckove vaseho kalibru. Vy jste naprosto netoleramtni, neschopny akceptovat jakoukoliv kritiku Cechu, proste a strucne: paranoidni hlupak.

L. Machala 10.2.2017 8:32

Máte naprostou pravdu

pan V. Vlk st. je exemplární příklad naprosto mimořádně nenávistného šovinisty, který se snaží otravovat vztahy mezi Čechy a Němci jak jen to jde. Jako příslušník obou národů (otec Čech a matka Němka) se celý život snažím být maximálně loajální k zemi, ve které jsem se narodil, ale při existenci takých individuí, jako je tento pán, je věru velmi těžké nebýt oikofobem.

M. Krátký 10.2.2017 8:45

Re: Máte naprostou pravdu

Já si myslím, že vaše spory by natotata vyřídil jeden souboj - třeba mokrým rohlíkem namočeným v mléce - hezký den pánové.

J. Schwarz 10.2.2017 12:51

Re: Máte naprostou pravdu

Hm - to asi v Německu neexistuje nikdo s názory podobnými názorům pana Vlka, jenom s opačným znaménkem, že. Ani v "Sudetendeutsche Landsmannschaft" ne. Jinak byste se z té "oikofobie" , pane Ladislave, nikdy nevymotal...

P. Lenc 10.2.2017 10:11

Re: Pane Vlku, v r. 1993 po pseudo-revoluci vysly

Vy Šulci jste obyčejný zakomlexovaný blb.Vy Čechy nekritizujete, vy je jenom obyčejně nenávidíte.Sem tam se takový jedinec vyskytuje, většinou to je někdo, kdo se domnívá, že je, či byl "nedoceněný". A tvrdit o panu Vlkovi že je netolerantní může jenom takové nenávistné, netolerantní hovado jako vy. Prostě Šulc.