23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 14.9.2007 10:58

Re: Hm, škoda, že je pojem nekonečna stejně nesmyslný jako pojem dokonalosti

Chcete-li lépe pochopit nekonečno, představte si septikovu debilitu! A jste hned doma! ;-D;-D;-D

Jenda 14.9.2007 18:55

Re: Hm, škoda, že je pojem nekonečna stejně nesmyslný jako pojem dokonalosti

Pripominate mi toho chytraka, ktery pred casem psal do VTMka co ze jsou to za blbosti ty komplexni cisla, ze nic takovyho neexistuje. Nekonecno samozrejme je abstrakce, ovsem s tim praktickym vyznamem jste malinko ujel.

jschneider@seznam.cz 2.10.2007 8:57

Re: Hm, škoda, že je pojem nekonečna stejně nesmyslný jako pojem dokonalosti

 Naprostý souhlas.

RPC 14.9.2007 3:28

je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Filosofie v nasi dobe mi pripada jako obor, ktery se snazi mlzenim a honosnymi  terminy, kterym malokdo rozumi, zduvodnit existenci sebe samotne, a to pokud mozno bez meritelneho prinosu. Hodnotna teorie se obecne vyznacuje tim, ze je schopna zduvodnit existenci a fungovani urciteho jevu, pripadne ho predpovedet. Znamy svet asi nejverneji popisuji dve teorie - teorie relativity a kvantovka. Na zaklade obou se modeluji jevy ve vesmiru,konstruuji se treba jaderne elektrarny, nebo elektronove mikroskopy.A funguje to.Ovsem slova bez zakladu vzdy zustanou jen slovy.Pokud budu citovat zname dilko Douglase Adamse a prohlasim, ze: "Vesmir vysmrkla z nosu bytost, zvana Velky Zeleny Krecopazout", pripada mi, ze se dost blizim vete: „Nekonečno podle Brouwera neexistuje ve smyslu „aktuálního“ nekonečna, nýbrž pouze jako potenciální nekonečno.“ Obe hlasky zni vznesene, ale ani jedna nema prilis velky smysl.Ukolem filosofie v dejinach bylo klast otazky.Dnes muze takove otazky pokladat pouze clovek s hodne vysokym matematickym/fyzikalnim/psychologickym  zakladem - uz jenom proto, aby vedel, co vse uz bylo objeveno.Bez nej je tzv "filozofovani" jen hrani se slovy, ktere k nicemu nevede.

honza a. 14.9.2007 9:15

Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Dnesni filosofie hlavne bohuzel skoro neexistuje. Az na par vyjimek se vsichni na oboru filosofie zabyvaji jen tridenim a komentari k myslenkam klasiku..

Jinak - na MFF je pokud vim obor matematika-filosofie. A stejne tak lze na FF studovat filosofii s logikou. Jen ta psychologie tam bohuzel chybi..

RPC 14.9.2007 11:26

Re: Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Mozna je to tim, ze dnesni filozofie se prevtelila do fyziky a matematiky. Vznik sveta, usporadani vesmiru apod. jsou oblibena filozoficka temata. Teorie, ktere je popisuji (teorie strun), jsou pomoci klasicke slovni zasoby nepopsatelne.  Pokud je nekdo chce resit, musi mit nezbytne zvladnutou (v dnesni dobe proklinanou) matiku -je to jediny jazyk, ve kterem se tyhle veci daji popsat. Takze Vami zmineny obor na Matfyzu dost dava smysl. Ja jsem jen obecne zamereny proti zaplavam slov bez hlubsiho vyznamu za nimi. Ty jsou bohuzel treba od nekterych absolventu FF UK slyset dost casto...

honza a. 14.9.2007 11:52

Re: Re: Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

S tim bych nesouhlasil. Stvoreni sveta apod. podle meho nazoru do filosofie nepatri. Ve stredu zajmu ma byt clovek, otazky iracionality a vubec spis rekneme psychologicke zalezitosti mozna okorene trochou biologie.

Sofista Protagoras - jeden z prvnich dochovanych ucencu rekl, ze mirou  vseho je clovek a podle meho nazoru by filosofie mela byt prave  o tom, ze bude urcovat jaka ta mira vlastne je. A protoze se clovek neustale meni, musi  se menit i filosofie a proto nemuze byt stejna jako neochvejna matika.

Jinak s Vami souhlasim, ze zbytecne slozite vyjadrovani je na skodu. Tim netvrdim, ze ma filosofie byt takova, aby ji pochopil kazdy  - stejne jako u matiky(kdyz jsem se minuly tyden ucil na zkousku dukaz vety o opousteni kompaktu, taky me to chvilku trvalo). Problem je, ze postmoderna jsou jen takove plky bez vyznamu a bez odvahy cokoliv zkoumat.

Jenda 14.9.2007 18:52

Re: Re: Re: Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Rdil je jen v tom, ze matematik se snazi slozite veci vysvetlit co nejsrozumitelneji ... co da spoustu prace. A filosof se snazi i ty nejjednodussi veci zatemnit co nejsloziteji. aby nahodou nekomu nedoslo, ze plka. Coz da spoustu prace.

Esmerald 14.9.2007 11:51

Re: Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Honzo a. Nedíval bych se na to tak skepticky. Jako amatér si myslím, že nejdříve musí vymřít a vyhnít celá ta Marxisticko-Leninská filozofie, včetně jejich "učitelů" a jejich studentů, na M.L. konvertovaných, se vším tím, že svět ( tedy vše ) je poznatelný. Filozofie vždy byla matkou i otcem všech věd, ale MYŠLENÍ samo holt nesmí být omezováno !!

honza a. 14.9.2007 12:03

Re: Re: Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

Jenze to neni stav pouze v CR, ale problem celosvetovy..

Nejenze pro mne filosofem neni Erazim Kohak (chran Buh (ci nejaka jina vsemocna entita:-D)), ale ani na Zapade se nic moc nedeje.

Jinak s tou poznatelnosti - to je problem, ale nikoliv s tim,ze by se nedokazali oprostit od poznatelnosti, ale ze je objeveni "nepoznatelnosti - nebo subjektivity" uplne rozlozilo..

k M-L - obavam se, ze dnes na zadneho skutecneho marxistu moc nenarazite (jeste tak na anarchistu). Blbe je, ze se stale jeste trochu vyskytuje normalizacni mozkove vakuum, jinak Marx i Lenin byli bezpochyby velice inteligentni a diskutovat s jejich zasvecenymi vyznavaci by blo urcite prinosne (upozornuji, ze sam rozhodne nejsem M-L, naopak, mam silny odpor ke generalizujicim nivelizujicim teoriim)

Mirek 14.9.2007 18:02

Re: je dnes klasicka filozofie k necemu ?

R^ RPC ma nekonecnou pravdu ! A jeste filosofie ma smysl, jestlize nejak podchycuje jiz poznane a klade nove otazky. Nedava smysl, kdyz ignoruje jiz poznane a vedou vysvetlene.

rolandszewczyk 14.9.2007 1:24

ale ale,

s tím hotelem pane Milane,se jak vy,tak i původní autor,dopouštíte malé mystifikace,nebot:nekonečný počet pokojů krát nekonečný počet hostú davají jediný výsledek,a to ten,že je NULA POKOJŮ neobsazených,a pak to samé,odečtu-li nekonečná sudá čísla-ovšem to mužou být jakákoliv jiná-od sebe sama,tak je vysledek opět nula,hm hm ,to si pamatuji tak ze 6třídy základní školy,no a ta slavná teorie relativity je jen o té rychlosti obsazování  pokojů neb odečítání čísel,páč ta je jak víme konečná v dosahu našeho chápaní,tedy budeli rychlost obsazování pokojů taktéž nekonečná,jak se dá předpokládat,tak jsme u té nuly,pokud bude,jak bych bagatelně vyjadřil,300tiskm za sek. tak to většina chápe,ale vysledek pak nemůže být ta logická nula,proto relativní teorie,

ale jinak inspirativní článeček v záplavě ministerských rozvodů,dalíků,vyvolených,a podobných inferních kauz-dík za to

Vlasta.on 14.9.2007 3:06

Re: ale ale,

Koukám, že si s Dřevojánkem (nomen omen?;-)) můžete zahrát paci paci.;-D Myslitelé s matematikou v malíčku;-D

rolandszewczyk 14.9.2007 10:35

Re: Re: ale ale,

no tak,jsem jenom absolventem základní školy-a to je můj pohled na věc

krmič 14.9.2007 11:22

Re: Re: Re: ale ale,

Něco o problému Hilbertových hotelů s bohatou diskusí zde:

http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/50746D16D26E7CB2C125730900233E81?OpenDocument&cast=1

krmič 14.9.2007 11:26

Re: Re: Re: Re: ale ale,

Jestli vám odkaz nefunguje, tak si to na tom scienceworld najděte. ;-€

Esmerald 14.9.2007 11:25

Re: Re: Re: ale ale,

Pak ale nepište assertivní mystifikaci, "........se dopouštíte malé mystifikace......" a napište, že je to Vaše doměnka!!Zastávám teorii, že KRITIKem by měl být vždy člověk alespoň o krůček lepší, než autor sám.

Divizna 14.9.2007 11:17

Re: ale ale,

Tedy - Vaše brilantní násobení dvou nekonečen s výsledkem nula vede k dost zajímavým závěrům, a ani se nedivím :-P Ta "rychlost obsazování pokojů", to bude určitě Váš osobní příspěvek do matematické databáze paradoxů, že? :-)

Jenda 14.9.2007 18:49

Re: ale ale,

Jako vtip skoro tak dobre jako clanek.

Jinak ovsem ... pokud je pocet pokoju i pocet hostu nekonecny tak se o poct uneobsazenych pokoju neda rict vubec ale vubec nic. Ovsem na tehle urovni je ta uvaha vhodna tak na zaplacavani papiru.

jschneider@seznam.cz 2.10.2007 9:06

Re: Re: ale ale,

 Na  takovou a podobné je papíru škoda. Jsou snad dobré pro to, aby si mnozí uvědomili

o jakých pitomostech lze vést nekonečné řeči.