29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FILM: Proč Forman tolik nenáviděl naši civilizaci?

Jsou názory, jež se člověk zdráhá vyslovit s ohledem na předsudky a piety spoluobčanů. Zvláště jde-li o ctěné osobnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 23.4.2018 8:52

Dík autorovi

Konečně někdo jasně zformuloval to co si o Miloši Formanovi myslím také.

M. Prokop 23.4.2018 8:49

Re:

Sociální inženýři jsou spíš komunisti a socani dalších odstínů, ne antikomunisté. Ti také trpí tím dojmem, že pravda je jen ta jejich rudá, zelená, oranžová, černá, modrá s hvězdičkami ....

M. Prokop 23.4.2018 8:47

Tady Joch těžce "ulétl".

.

R. Tichý 23.4.2018 7:58

Predpokladam, ze chcete slyset, ze smeruje do pekla.

Z meho pohledu ji tam vedou antiantikomunisti a jim podobni socialni inzenyri, kteri vedi, ze PRAVDA je jejich.

Z. Rychlý 23.4.2018 7:47

Jen jestli se pane Jochu

neděláte tak trochu zajímavým svou odlišností. Ale třeba ne.

Taky je více pravděpodobné, že to zlo vidíte jinak a jinde, než Miloš Forman. Třeba nepotřeboval malovat obrázky Belzebuba, když už každý druhý věděl, že komunistická totalita tím Belzebubem je. Třeba ho více zajímalo vysvětlení, jak je možné tak široké přijetí Belzebuba obecným lidem? Miloš Forman určitě nebyl dokonalosti futrál, ale o životě zjevně věděl mnohem víc, než vy.

Mimochodem na Goyovy přízraky nechoďte, považuji ten film za průměrný, ale ukázek zneužití moci a totality je tam nadbytek, jen to tam chtít vidět. Totalita je všude stejná, ta komunistická není výjimkou. U mě jste hluboce klesl pane šiditeli!

V. Klepetko 23.4.2018 7:39

K pádu komunismu u nás

přispěl spíše George Berger než Claude Bukowski... Revolta proti stalinismu i pak následně i proti Miloušům Jakešům - kulturní, duchovní i politická - ta byla spíše levicově - liberální než pravicově konzervativní!

Miloš Forman asi udělal pro obnovení přirozeného řádu věcí u nás více, než autor tuší. A možná beatníci zničili náš duchovní Gulag - spíše než George Orwell... To proto, že "pád komunismu" v naší části světa neměl povahu konzervativní revoluce - ta nás, jak pevně věřím, ještě teprve čeká! Jen doufám, že součástí této revoluce nebude zpětné ideologické kadrování Miloše Formana a že nějaký budoucí konzervativní ajatolláh nedá jeho filmy na index! :-)))))

Nic by se nemělo přehánět. Strážce tradičních křesťanských hodnot, obránce základů západní civilizace, uvědomělé vlastence, konzervativní myslitele a podobné Romany Jochy bych velmi rád viděl ve vedení našeho státu. Pro dnešní dobu se Claude Bukowski a Roman Joch hodí - jsou to dobří dozorčí na bráně našeho státu - lepší dozorčí, než by byl Miloš Forman nebo George Berger! Musíme si ale poctivě přiznat, že chtít po lampasákovi na bráně, aby točil dobré filmy nebo psal verše - to je ambice trochu přehnaná.

A že jako filmoví kritici ti ajatolláhové stojí už úplně za ho.no! :-)))))))))

P. Hofman 23.4.2018 7:32

Pan režisér Miloš Forman

přišel za protektorátu o oba své rodiče, kteří zahynuli v nacistickém koncentráku. Přesto nikdy nenatočil film proti nacismu. On totiž svými filmy "bojoval" za daleko vyšší hodnoty, jako je život, láska, dobro, pravda, svoboda, krása... (vždy v ryzí, často lidsky trochu pokřivené podobě), kdy různé "ismy" a tmářství považoval jen za důsledek toho, když se lidé na ty základní lidské hodnoty vykašlou a přestávají za ně bojovat.

Nevidět to v jeho filmech je skutečně unikátní!

T. Závodský 23.4.2018 7:22

Pan Joch nechápe:

Je marné se zlobit na zrcadlo, když mám křivou hubu!

J. Anděl 23.4.2018 6:48

Tohle si netroufnu hodnotit, ale míra odsouzení od pana Jocha mě upřímně překvapila. Nejsem velkým Formanovým fanouškem, ale tolik zla jsem v jeho filmech nezaregistroval. A to v zásadě souhlasím s kritérii na umění, která pan Joch uvádí.

A. Zajícová 23.4.2018 6:16

netvořil politické agitky

to byl tedy supersnob. A já si dodnes myslela, že supersnob je někdo, kdo v zájmu vlastní "výjimečnosti" šlape do howna tam, kde by ho klidně mohl překročit.

Z. Koutecký 23.4.2018 1:41

Re: Pomohl jste mi zpřesnit

Nebudu kejhat ani to nechávat autorovi "slíznout". Jen bych mu, a možná i Vám, pane Kalužíku, položil zdvořilou otázku. Zkusil jste si někdy upřímně, třeba sám pro sebe, bez ohledu na záplavu propagandy a prázdných slov všude kolem nás, položit a zodpovědět otázku, jaká ta "naše" civilizace vlastně je, kam dospěla a kam směřuje? Jak mnoho se ty naše politické, vojenské a jiné západní autority opírají o pravdu a šíří dobro?

S. Kalužík 23.4.2018 0:26

Pomohl jste mi zpřesnit

a npojmenovat mé pocity, díky. Jen jsem zvědav - no možná ani ne, na to obecné "kejhání". To to většinově "slíznete" :)