16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FILM: Kněžna Libuše

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
blaf 23.10.2009 8:55

ukázková....

diskuze o filmu, který nikdo neviděl. Je to velice zábavná komedie, lepší než Arianin souboj.

Sven Australan 22.10.2009 12:55

Libuše...

  Prosím Vás, nepsal k tomu libreto Franta Ringo Čech ?

pertinax 21.10.2009 10:10

kněžna Libuše

to je přece paní Podvalová, hříšně ňadrná, s černými vrkoči..................byla nádherná i na tu dálku z bidýlka

Tragéd 21.10.2009 6:03

Začalo to Rukopisy,

naivními falzami, které měly dokumentovat naší vyspělost. Několik generací našich zápecních inteligentů klepl po hlavě teprve TGM. Jenže lež je příjemnější než pravda, a tak nastoupil další umělec Jirásek. Dodnes tomu lháři stojí v Praze pomník. Jeho tzv. dílo posloužilo nejen Nejedlému a Gottwaldovi, ale také pomohlo k vymytí mozků dalších několika generací nových zápecních inteligentů, kteří i v roce 2009 věří, že Jirásek psal historii, nikoliv škváry, ztzv. Jiráskovy romány. Prostě hodní, chudí, prostí a chytří Češi proti zlým, bohatým, vychytralým a hloupým cizákům. Není důvod se k tomuto filmu nijak více věnovat. Americká hloupost na hloupou českou předlohu. Přiznejme si alespoň to.

Rumburath 21.10.2009 17:13

Re: Začalo to Rukopisy,

Jirásek psal historické romány. Tedy skutečně ne historii. A přestože by se dalo mluvit o tom, že některé byly poněkud zatíženy tím, jak si dějiny interpretoval, moc jim to umělecky neškodí. Proč by ale měl být romanopisec hned lhář? Proto, že se do něj zamiloval akademik Nejedlý? Taky do Smetany se zamiloval... aniž by to z něj dělalo meního umělce.

Vyvracet RKZ jist chtělo odvahu, zvlášť když jste měl vystoupit proti opravdovým kapacitám na historickou mluvnici apod. Ve své době Dobrovský odmítl jeden z Rukopisů, o druhém byl do smrti přesvědčený. Tvrdit o něm, že byl zápecník, je drzost a sprosťárna... Atd.

A falzum, vyspělče, není rodu ženského.

J.G. Pašek 20.10.2009 21:28

Mně stačil 2+ minuty propagandu informecial nalákat platící diváky . . .

více nechci a nepotřebuji . . .

mueller 20.10.2009 20:27

Jeste nam pani autorka zapomnela sdelit,

jak se film vyrovnává s Přemyslovým zatčením Otky ?

Petr 20.10.2009 20:18

JE TO TAK BLBÉ, ŽE TO MŮŽE BÝT JEN AMERICKÉ,

Sovětská konkurence v ultravysoké filmové  blbosti už totiž NEEXISTUJE !

Pamětník 2 20.10.2009 20:16

Film:Kněžna Libuše

Nepochybuji,že tento film je a ještě bude předmětem hodně diskusí,jak odborníků tak laiků.Netroufám se k němu vyjadřovat ani hodnotit ,protože jsem ho neviděl.Poněkud s rozpaky sleduji názory na kněžnu Libuši i jiné historické postavy.Sám jsem viděl svou první operu Rusalka  v Ostravě,když mi bylo deset let.Od té doby jsem měl možnost vidět poměrně dost oper i inscenací,včetně Libuše.Obrovský zážitek z mé první opery to však nikdy nedokázalo překonat.Dalčím velkým zážitkem byly výchovné koncerty pana učitele Bláhy,který s nepřekonatelným výkladem,nám přiblížil díla našich předních skladatelů,Smetany,Dvořáka,ale i jiných.Možná se Vám zdá můj příspěvek jako něco co se zmiňovaným filmem nemá nic společného.Později jsem viděl i jiná hudební díla,která se nesla už v moderním duchu.Vůbec jsem je neodsuzoval,protože svět kráčí pořád dál.Přesto si myslím,že tak trochu pohádkové opery,či zmapovaná historie Smetanou,Dvořákem,Janáčkem,ale i Jiráskem k našemu národu patří.Vůbec to nesouvisí se Zdeňkem Nejedlým,či komunistickým režimem.Tato díla vznikla daleko dříve a jsem přesvědčen,že každá země na světě,má svou historii zidealizovanou.To není nostalgie,ale realita.Když vznikl přepis Kytice od K.J.Erbena,lidé měli také velkou řadu připomínek i když se druhým zase líbil.Stejně tak to asi dopadne s Libuší,natočenou v Německu.Nechvalme,ale také neodsuzujme.Čas ukáže jak bude toto dílo přijato.Myslím si,že každá generace bude mít rozdílný názor,ale najdou se i lidé,kterým se trnto film bude líbit bez rozdílu věku.

Jurajda 20.10.2009 15:37

Přesto však soudím že režizér je mírný omezenec!

Kdyby to natočil podle Ringo Čecha tak má několik oscarů a je slavnej!

Fencl 20.10.2009 21:36

Re: Přesto však soudím že režizér je mírný omezenec!

Však to natočil a líp. (Viz níže.)

Jura Jurax 20.10.2009 15:26

Slyšte, slyšte

Nejširší česká veřejnost si svou původní "dětskou" zkušenost s Libuší obvykle v dospělosti nikam neposunuje: vychází hlavně ze školní povinné četby, opřené o úryvky z Kosmovy kroniky a Jiráska, z opery Bedřicha Smetany z roku 1881 či z loutkových Starých pověstí českých (1952) Jiřího Trnky - což jsou všechno zdroje, kdysi respektované a schvalované komunistickými kulturními ideology.

Tak že bychom zavrhli Jiráska, Němcovou, jakož i Smetanu, neboť je schvalovali komunističtí kulturní ideologové?

Co to sem probůh pletete?

R.J. 20.10.2009 16:23

Re: Slyšte, slyšte

Prosím, Smetanovu Libuši nezakazovat, každý prezident si musí ty čtyři hodiny vytrpět, to je dostatečný " před - trest", za prezidentské pozdější přehmaty. Klaus by měl jít na Libuši každý týden, dvakrát, ještě rád by honem podepsal LS. Není nad to, být "umravněn" kulturou.

Jinak k tomu zavrhování, poud někdo opírá svoje názory o tyto bardy, dívá se na skutečnost přes prizma pověstí a bájí , bere je za bernou minci, tak je vedle jak ta jedle, ovšem za to oni bardi nemohou, to je fakt. Proto je jim někdy spíláno neprávem, zkratkovitě, místo "hlasatelů" oněch bájí, vydávajíc je za fakta.  Nakonec to nepsali bardi jako historickou studii, jak si mnozí myslí. Potom dochází k omylům, je nadáváno bardům, než aby byl hlasatel těch románových fresek odkázán do patřičných mezí, kde vládne třeba Pekař, Slavík, Goll, Denis, Píč a mnoho dalších, někdy diskutabilních , historiků. Tam nechť je potom řež nelítostná, až půllitry budou nadskakovat.

Rumburath 21.10.2009 17:03

Re: Slyšte, slyšte

Ale o to nejde. Proč jsou některá umlecká díla v článku diskvalifikovaná tím, že je schvalovali komunističtí vykladači dějin? Možná je to autorská neobratnost, ale ono to tak prostě zní. Bolševik, říkal, že je to dobré, tak to musí být špatné.

A taky: česká umělecká zpracování jsou patetická a nacionální až nacionalistická, německá tedy ne (ačkoli je autorka stěží zná).

strejda 20.10.2009 16:44

Re: Slyšte, slyšte

Buďte rád, že tam není zamontovát Paroubek a Klaus, nebo nedej bože Rath. Dnes je módou bít hlava nehlava komunistickou ideologií. Dříve to bylo právě naopak. Psavci se nezměnili, jen si v kebuli přehodili drátky. + je - a - je +. Jde to až tak daleko, že se dovídáme, že jsme žili v komunismu. Socialistickou realitu 40 let ničili kapitalističtí podvraťáci. Teď zase ti komunističtí podvraťáci ničí naše zářné kapitalistické zítřky. Fujtajbl!

Pavel Kořenský - eurosabotér 20.10.2009 14:01

Mimochodem,

i takzvané "A" filmy jsou plné neuvěřitelných hovadin a to ani nemusí režisér či scénárista fušovat do historie.

Namátkou mně napadá třeba akční snímek XXX s Vin Dieselem v hlavní roli. Ten se odehrává v Praze, v Praze se to i točilo. Hlavní padouch vlastní, jak je ve filmu zmíněno "Zámek asi půl hodiny jízdy odtud". No a ten zámek je klasický alpský hrad na zasněžených vrcholcích skalnatých hor (film se odehrává v létě). A to, že z toho hradu vypustí automatickou ponorku přímo do Vltavy je jen třešnička na dortu.

A taky to nikdo nikdy nepitval a ten film byl celkem kasovní trhák svého času. :-)))

krmič 20.10.2009 15:41

Re: Mimochodem,

Ten Hannover pod Karlovým mostem v seriálu Mladý Indiana Jones byl zvlášť půvabný :-)

strejda 20.10.2009 16:47

Re: Mimochodem,

A také, když vlak zastavil na mezi s prkennou podlahou a nápisem na klacku Karlsbad. Proboha, kdo za velkou louží zná Evropu, najmě tu východní.

Nemo 20.10.2009 18:17

Re: Mimochodem,

A co teprve díl s McGyverem, kde tento zachraňuje z Československa Dubčeka. ČSSR země stepí a polopouští, herec hrající Dubčeka podsaditý, černovlasý s knírkem. Dubček přežil i atentát, co na něj chtěla spáchat na konci jeho manželka.

Ten díl prý na Nově odmítli dávat, protože "rozdíly byly tak velké, že by to diváci nemuseli unést".

MZ 20.10.2009 19:12

Re: Mimochodem,

To byla Shakespearova "Zimní pohádka" jistě taky ;-) !

Ale diskutovaná "Libuše"  bude asi celkově hrůza, a to se pak ty hovadiny násobí.

AJ 10.12.2009 16:35

trosku znat vlastni hrady a zamky ;)

drobne upozorneni,

ten Vas "klasicky alpsky zamek" je Vranov

Pavel Kořenský - eurosabotér 20.10.2009 13:55

Mně nejvíc fascinuje,

jak jsou noviny plné téhle přiblblé céčkové slátaniny. Kdyby se to odehrávalo v království Arhom a kněžna se jmenovala Oriana nebo tak nějak, bude se ten film maximálně povalovat na jednom DVD v půjčovnách a na Netu bude někde stručná zmínka o tom, že je to nepovedený pokus o další fantasy slátaninu.

Úplně stejně to bude brát např. americký či francouzský divák, protože naprosto netuší kdo to byla ta Libuše a zhusta nemá ani ponětí, kde je Česko.

Je to prostě nízkorozpočtová srajda na fantasy téma (už ten název - Pohanská královna) a netřeba v tom hledat žádné symboly ani autorům připisovat motivy které neměli a ani nad nimi nepřemýšleli.

Kdyby měli Angličané takhle pěnit kdykoli si nějaký Ital nebo Amík vzpomene spáchat nízkorozpočtový bliják na téma legendy o králi Artuši či o Merlinovi, nedělali by nic jiného, protože tuhle legendu filmově pojímá kdejaký nedouk minimálně jednou ročně. Pravda, většinou jde o filmy točené jen pro video a nikoli do kina.

Jura Jurax 20.10.2009 15:20

Re: Mně nejvíc fascinuje,

Přesně. R^R^R^

Rumburath 21.10.2009 17:04

Re: Mně nejvíc fascinuje,

Především proto, že je děsně snadné si na tom brousit ostrovtip. Nic to nestojí a nemůžete se splést.

R.J. 20.10.2009 13:28

Tak nějak nevím,

Film o Boženě Němcové natočí němci, film o Libuši natočí němci, nevíte co se točí na Barandově ?  Nějaká "střílečka " ? Nebo nějaká "selanka " o padesátých letech ? Neměli bychom posílat ty prachy na podporu kinematografie do německa ?

I-Worm 20.10.2009 13:57

Re: Tak nějak nevím,

pokud mohu věřit tomu, co jsem slyšel ve zprávách na TV, tak se nejspíš na Barrandově netočí nic! Páč jsme tuze drazí... Ale od příštího roku se to má změnit, maj bejt znovu zavedeny ňáký investiční pobídky pro filmaře...

krmič 20.10.2009 15:38

Re: Tak nějak nevím,

Pro ty Němce, aby točili na Barrandově.

Mimochodem, není to divné, podporovat jedno okrajové průmyslové odvětví, ve kterém pracuje minimum lidí? Asi proto, že jsou všichni z Prahy... Nějaké sklárny v Horní Dolní by nikoho nenapadlo podporovat a ještě by tady na Psu všichni křičeli, ať zkrachují, když to neumí. Copak ten Barrandov není stejný případ?

strejda 20.10.2009 17:08

Re: Tak nějak nevím,

No tak, srovnávat nějakého skláře s PANEM FILMAŘEM nebo dokonce HERCEM. Ti cizí (domácí ne, proč také), dostanou zpět 20% vynaložených nákladů. Rádi se na to složíme ze svých daní.

JaS 20.10.2009 12:57

Jak že to bylo?

Kněžna Libuše zajela za vesničanem Přemyslem nabídnout mu sňatek, aby mohl uspokojit své mocichtivé choutky? Venkovan Přemysl opustil kvůli svým mocichtivým choutkám Libušinu nejlepší přítelkyni, mužatku Vlastu? Film jsem neviděl a asi neuvidím, ale je to nějaké divné...Že by to byla klasická americká slátanina? (třeba jo)