Středa 29. 5. 2024Maxmilián, Maxim polojasno10 °C

Diskuse k článku

FILM: Kněžna Libuše

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 85
  • Poslední: 10.12. 2009 16:35
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
JaS 20.10.2009 12:57

Jak že to bylo?

Kněžna Libuše zajela za vesničanem Přemyslem nabídnout mu sňatek, aby mohl uspokojit své mocichtivé choutky? Venkovan Přemysl opustil kvůli svým mocichtivým choutkám Libušinu nejlepší přítelkyni, mužatku Vlastu? Film jsem neviděl a asi neuvidím, ale je to nějaké divné...Že by to byla klasická americká slátanina? (třeba jo)

hlava22 20.10.2009 12:38

Lemrouch.

Je tam taky, jak Libuše líbala Přemyslovi lem roucha?

Dědek 20.10.2009 21:48

Re: Lemrouch.

Ta mezera přebývá!;-D

figura 20.10.2009 12:31

Co to ta paní mele?

Pověst o Libuši je pověst. Tedy řekl bych, že něco jako pohádka. Rozhodně blíže k pohádce než skutečné realitě. Tak o jako veteš v našich hlavách jí jde? Vždyť i to Jiráskovo dílo se jmenuje Staré pověsti české. No, a že by Smetanovi pod ruku koukal bolševický cenzor při tvorbě Libuše? Tak to už jsem na hlavu padlý. Nebo špatně čtu?

Jura Jurax 20.10.2009 15:23

Re: Co to ta paní mele?

No, v tomto punktu je na hlavu padlý někdo jiný než Vy ... ;-)

staromilec 20.10.2009 15:37

Re: Co to ta paní mele?

Libuše je  národní symbol, národy se zrodily na symbolech a legentách, stojí na nich. Vadí mi , když zfilmováná sprzněná kněžnaLibuše stojí na hudbě německého hudebního skaldatele, třebaže je dobrý. Naše Libuše je klenot české hudby, kde z každého tónu tryská láska. Zeptejte se žáků v 8. třídě, zda ji viděly. Bohužel, ač jsem zasadně proti komunistickmu režimu, výchovné koncerty, které děti ZŠ absolvovaly, musím hodnotit za jedna. Všechny ty konceoce školství co se mění jak ponožky jsou jen ke škodě dětí. Bohužel exministr školství dělal všechno možné, jen aby se naše děti se co nejméně dověděly o naši historii. Pro zelenou ideologii nezbylo místo pro ušlechtilé hodnoty.Nesmyslné ekologické týdny na základních školách, kdy se neučilo, blábolilo, chodilo na procházky je výsledkem toho, že vědomostní úroveń našich žáků se tolik propadla! Zelený Liška zelená ideologie,úkolován zelenými z Eu programově.Cpou se nám do kultury , aby oblbli mladé polotovary, kteří o naší kultuře hudbě, historii nic neví a devalvuji naše kulturní dědictví, Postupná germanizace je cílem 4. velkoříše.!Už by tady chtěli být doma.   

R.J. 20.10.2009 16:45

Re: Co to ta paní mele?

ježíšmarjá, fakt je tam to prznění do detailu ? Abych nevyhodil prachy zbytečně a na svoje si nepřišel. A kdo koho przní ? Transvestita Krok Bivoje ?.... nebo Libuše provozuje lesbickou lásku ? Člověče, ještě že jsem si přečetl Váš příspěvek ,konečně si po třiceti letech zajdu do kina.

Jinak, ač Vám rozumím, zejména s hudbou, ale obávám se, že škola může dát impuls,robě se doma optá rodičů, zda by sním nešli na koncert, třeba, pak to je již na rodičích. Když již musí rodiče čekat na onen impuls od paní učitelky,také dost vypovídající. Jenom s tím " Národním klenotem" bych trochu nesouhlasil, spíše by děti utekly po deseti minutách. To Verdi nebo Bizet je jinačí káva, ale to se tu dost nehraje a když, pěvecky to je nic moc. Ale to by děti nepoznali a zůstali sedět, třeba by se jim to líbilo, například Carmen s Peckovou.  

Jenda 20.10.2009 17:30

Re: Co to ta paní mele?

No zrovna Verdi se obecne hraje hodne. Ovsem vetsinou v originale. Dyk tomu prece stejne nikdo neruzume, ze pani a takhle je to umelectejsi. A kdyz se jeste z Dona Giovaniho udela znamy modni tvurce Don G, tak uz je to uplne nejlepsi.

R.J. 20.10.2009 19:42

Re: Co to ta paní mele?

Ono to v originále lépe vyzní, přeci jen je hudba komponována na slabiky. Když to přeložíte, někdy se to blbě zpívá a ještě blběji to zní, nemelodicky. Takže v tom bych zádrhel neviděl. Spíše ty výkony pěvecké, to je bolest, kdo to umí, těch pár jedinců, uteče za lepším, nechce živořit na hranici bídy, k tomu je třeba ještě připočíst  místní podrazáctví  a talent je fuč, zbyde horší průměr. No a k tomu poslednímu, to je dnes moda, prznit něco cizího,nevím čím to je, ale je to rozmohlé. Nakonec, La Skala přišla kvůli tomu o dirigenta , nechtěl s těmi idioty již spolupracovat. Chtěli po něm upravování partitury, tak jim dal sbohem. Dobře udělal.

Rumburath 21.10.2009 17:08

Re: Co to ta paní mele?

Anti-koncepce školství je problém téměř celé Evropy, u nás to začíná samozřejmě už za bolševika. A kvůli němu. ALe přišlo by to nejpozději v šedesátých i tak. Výchovné koncerty by to ovšem spasily.

KHB 20.10.2009 12:20

Nechápu

Já jsem to “mravní poselství” článku příliš nepochopil. Hlavně nechápu, co s tím mají společného komunisté. Libuše u Kosmase a u Hájka je bojovná čarodějka. Do podoby státnického idolu českého národa ji přetvořili čeští obrozenci svými podvrženými falzy. Na tom není nic překvapivého. Že existovali nějací německy píšící romantici typu Grillparzera nebo Brentana, kteří viděli Libuši po svém - co je nám do toho? Co je třeba Američanům do toho, jak na Indiány pohlížel německý romantik Karel May? Jestli se chtěl režisér zavděčit německému pojetí, měl by svůj film promítat hlavně v Německu (nepřijmou-li ho tam, tak už nikde). A jestli ho autorka článku obhajuje, že se pouštěl hlouběji ke kořenům, než jsme to schopni učinit my, tak měl čerpat z toho Kosmase a Hájka, kde se žádné problémy pádu mytické doby a nástupu měst neřeší.

 

Ale ty komunisty a jejich zásahy do české mytologie v souvislosti s Jiráskem a Trnkou tady opravdu nikde nevidím.

portwyn 20.10.2009 11:20

Jinými slovy,

film podle autorky recenze nestojí za nic, ale za to vlastně můžou Češi, protože autor to myslel upřímně (;-)), je to potomek vypovězených Sudeťáků a stejně jsou všichni Češi blbí komunisti...

Film je buď dobrý, nebo ne. Pokud lezu s filmem do kina, platí na něj profesionální měřítka.

Pokud můj fim ku.ví historii, je dětinské říkat "ale oni taky, bééé...". Veteš zanášená do hlav lidí moderními filmovými slátaninami "na historické téma" je stejný humus jako veteš komunistická.

P.S. Film jsem neviděl. Komentuji pojetí článku.

Vraník 20.10.2009 11:23

Re: Jinými slovy,

Nevzpomínám si, že by súdruh Žižka za zločinného bolševismu mal v pazuche lahký gulomet... Třebas do Osady Havranů/Volání rodu zasahovali zhusta archeologové, což se o filmech made in Jů Es Ej říci nedá..

portwyn 20.10.2009 11:31

Re: Jinými slovy,

Komunistické filmy (Vávrova trilogie apod.) mi přijdou dobré v kostýmech a kulisách, to jo. Jen tam prostě byla ta bolševická cenzura, no...

Filmy podle E. Štorcha by filmaři z Jů Es Ej prostě nenatočili, protože jsou příliš příčetné ;-D

JaS 20.10.2009 12:59

Re: Jinými slovy,

Všici mali gulomety drevene, len velitel mal pravý - dubový;-P

portwyn 20.10.2009 17:12

Re: Jinými slovy,

;-D;-DR^

žibřid 20.10.2009 15:28

Re: Jinými slovy,

Nějak se mi nechce souhlasit s tím, že v případě báječných vyprávění starců (dle Kosmy) se jedná o historii. Filmu se nezastávám, ale nelze mluvit a kažení (aby to vzala cenzura) historie.

Jura Jurax 20.10.2009 15:29

Re: Jinými slovy,

R^R^R^

A specíálně Veteš zanášená do hlav lidí moderními filmovými slátaninami "na historické téma" je stejný humus jako veteš komunistická. --- Tohle by se mělo někam tesat do trvanlivého šutru. R^R^R^

Vraník 20.10.2009 11:17

existuje racionální víra?

"soumrak světa založeného na iracionální víře v kouzla a pohanské bohy."

To jako je racionální (tj. rozumná) verze víry v židovský handl zasebevraždění třetiny trojboha jako oběť za naše budoucí tzv. hříchy * (R)(TM), která nedokázala před řádnou soudní mocí dokázat, že je opravdovým prorokem a proto byla v souladu s tehdy platným právem postavena před řádný soudní proces a přihřebíkována. A protože měla píáristy ještě lepčí , než horáková, tak nám jí vrchnost porád vnucuje...

hřích (r)(TM) je ochranná známka katolické církve, a.s.

Jenda 20.10.2009 13:27

Re: existuje racionální víra?

Racionalni je ta vira, ktera je stejna jako vase ;-)

dvd 20.10.2009 10:37

Zřejmě to bude

nejlepší humoristický film v našich kinech.

honzak 20.10.2009 10:52

Re: Zřejmě to bude

Asi na to půjdu. Bude to patrně tak blbý, až to bude krásný. Něco jako před lety GAPPA;-D

JaS 20.10.2009 13:02

Re: Zřejmě to bude

Jak říkal Werich: "Je to blbý, bude se to líbit!"

Kobylka Lajda 20.10.2009 9:32

Prosba pro autora příspěvku

Prosím, jakým způsobem a na základě čeho a jakým postupem se mám zbavit jakési té veteše ve vlastní hlavě? Nepřispívá ke vzniku chaosu v hlavách lidí především neustálé zpochybňování a přejinačování výkladu českých dějin, literatury atd.? Doplňujme historii o mylné, neúplné, zatajované - ale odlišujme legendy a skutečnost. Jsem už téměř profesionální antibolševik, ale mi nejde nějak do hlavy, jak mohlo třeba Trnkovo zpracování sloužit totalitě, jak jsem vyrozuměla z příspěvku? Naopak, my to vnímali jako projev národního sebevědomí v době prázdného internacionalizmu. Myslím, že nám vyroste úplně pomatená budoucí generace, která už nebude vědět nic. Nazdar.Rv  

gill 20.10.2009 9:46

Re: Prosba pro autora příspěvku

naprosto souhlasím, ze stejného důvodu jsem přidával svůj příspěvěk.

Rád tu také upozorním na další literární, velmi zdařilý příspěvek k dávným českým dějinám včetně netradičního zpracování osudů kněžny Libuše: Otvírač cest od Vladimíra Zajíce. Autor svůj příběh dovádí až do padesátých let minulého století. :-)

http://www.kosmas.cz/knihy/148068/otvirac-cest/

Bruno 20.10.2009 11:16

Re: Prosba pro autora příspěvku

Děkuji paní Kobylce za příspěvek. Skutečně  každý jiný pohled na minulost než ten v současné době módní je prohlášován za komunistický. Souhlasím s charakteristikou postmoderních zmatků v hlavách současných mladých lidí. Z jejich uvažování, z naprostého odmítání racionality jde někdy hrůza.

Vraník 20.10.2009 11:21

Re: Prosba pro autora příspěvku

komunisté měli vcelku rozumný pohled na dějiny. Dokonce do něj vkládali méně propagandy, mýtů a lží, než je tomu v kapitalismu, považovaném kobylou a bratrstvem Antikomunistické pracky za nejvyšší a konečné vývojové stadium živé hmoty ve vesmíru.

Mechis 20.10.2009 15:00

Re: Prosba pro autora příspěvku

Cože??? To si snad děláte p*r*d*e*l?

JaS 20.10.2009 13:08

Re: Prosba pro autora příspěvku

Kobylko, ten bordel způsobuje, že mladou generaci už nezajímá vůbec nic. Jen mám hrůzu z toho, že takové prostředí je nejlepším podhoubím pro nějaké náboženství - ani nemusí být úplně nové. Jinak by se musel například stydět ten šašek, který pravidelně na Andělu křepčí s kytarou a vyřvává, že "Ježíš tě má rád, Ježíš tě má rád" - a nestydí!

Fialka 20.10.2009 16:05

Re: Prosba pro autora příspěvku

Mládež nemá žádné archetypy  pro cestu životem, chybí jim vzor, model , aby mohli rozvíjet genovou pamět, kterou po předcích nesou ve svém genotypu..

staromilec 20.10.2009 15:48

Re: Prosba pro autora příspěvku

Kobylko, velmi dobře, kulturní tvorba, která někdy byla otesaná cenzurou v zásadě to dobré se tam dostalo. Bohužel máte pravdu, že nám vyroste pomatená generace. Vždyď to je cílem, těch, kteří  nás chtěji INTEGROVAT a udělat z nás standardní ,normované,  unisono stádo  Eurobčanů.  V národních jinakostech je bohatství Evropy.