1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Josef 21.1.2010 8:02

Ten film stojí za to vidět

Neboť jsem skeptik a na film jsme byl odvlečen dcerou, nečekal jsem od toho vůbec nic. ALE. Ty dvě a půl hodiny jsem se nesmírně dobře bavil a od toho ten film je - pobavit. Byl bych rád, kdyby mi vážený pa Kuna jmenoval alespoň jeden film ze současné nabídky našich kin, který byl po této stránce lepší.

Prostě, riskněte to a jděte se na ten film podívat a chvíli se vykašlete na ty kyselé brepty!

IF 21.1.2010 8:13

Re: Ten film stojí za to vidět

Překvapivě dobrá je - podle mého názoru - Zemeckisova Vánoční koleda, ovšemže spíš pro toho, kdo Dickensovu povídku ještě neznal, ale NEJEN pro toho, Zemeckis totiž z toho místy skoro udělal HEllraisera, ale naštěstí to nepřehnal, i když jednu rodinu s malými dětmi jsem viděl odejít. Ale vážně, lépe už tento Dickensův vánoční příběh zfilmovat nelze a jedině snad lze polemizovat se způsobem sociálního řešení, ale to už bych nechal politikům : -) 

Standa 21.1.2010 7:54

Rád

bych viděl srovnání hodnocení od toho samého autora na film Hvězdná pěchota, kde ti co se liší jsou určení k záhubě od "klaďasů" lidí.

GLOWi 21.1.2010 8:19

Re: Rád

FILM Hvězdná pěchota je ve své podstatě parodický a ironizující knižní předlohu, která je míněna vážně a samozřejmě v ní nejsou věci jako ve filmu, které bijí do očí.

Takže ve svém vyznění se (pravděpodobně, Avatara jsem neviděl) zas tak neliší. I když je (opět pravděpodobně) o dost rafinovanější (proto i Váš příspěvek)

Gobak 21.1.2010 9:49

Re: Rád

Jo. Kniha od Heinleina je drsná.

Film taky, ale jinak... pokud se pamatuju, tak tvůrci neparodovali ani tak knihu jako spíš náborové filmy do US army, US MC, US navy a bůhvíkamještě, a popcornové filmy, kde krásní a mladí vždy přežijí, zatímco tady je nechali umírat.

RM 21.1.2010 10:27

Re: Rád

presne tak, jako fanda sci-fi jsem byl na Hvezdne pechote 3x, knuhu jsme take nekolikrat cetl, a i Avatara 3D jsem si vychutnal 3x. Ale nelze ty filmy srovnavat. Na Avatar jsem sel vickrat proto, abych mel cas is vychutnal kolace a okoli v prirode, na coz pri prvnim sledovani neni cas, sledujete hrdiny, a okoli moc casu nezbyva

Machi 21.1.2010 15:03

Re: Rád

Přečtěte si některé komentáře na ČSFD. Je zvláštní kolik lidí film Hvězdná pěchota vůbec nepochopilo. Nejlepší jsou komentáře odsuzující americký patriotismus v tomto filmu :)

Z těchto diváku si chtěl zřejmě vystřelit samotný režisér, když schválně začátek situoval do Brazílie :)

Danton 21.1.2010 7:52

Doporučuji čtenářům

 Doporučuji všem čtenářům, aby si  z této kritiky vůbec nic nedělali a na film šli. Je to minimálně úžasná barevná  fantazie. A děj je docela stravitelný, asi bych ho nejspíš přirovnal k pohádce s dobrým koncem. Že se nějaká témata opakují z jiných filmů? Tak už to prostě v pohádkách bývá. A nakonec i zde ztvárněná  Lovelockova hypotéza Gaia byla docela zajímavá. Přiznám se,. že film mi způsobil čirou vizuální radost z barev a  litoval jsem, že není delší.  Rozhodně se zde neřeší problémy soužití transvestity s homosexuálem v organizovaném partnerství, které ale nechce soud připustit, ani to, zda sériový vrah, který svým obětem před smrtí vypichuje oči nebyl v dětství zneužíván tetou nymfomankou a proto jsou u soudu poškozována jeho práva,  ani se zde nepašují drogy a  nerozdělují si teritoria drogové kartely a také  zde nebojují úpiří s vlkodlaky nebo nejsou vyvražďováni středoškoláci motorovou pilou atd. Kdo chce krev, vraždy, patologické stavy mysli a chování  musí být z filmu nutně zklamán, ale pro ostatní diváky je to prostě radost z vizuálně nádherné pohádky s dobrým koncem...

plíseň podšitá 21.1.2010 9:16

Re: Doporučuji čtenářům

Ono je otázka, proč člověk chodí do kina a co od filmů, na které chodí, čeká. Já jsem od malička nejprve udivoval a později štval televizní okolí tím, že jsem velmi úspěšně předpovídal, co se ve  filmu stane. Zdálo se mi to jasné a nemohlo to být (a většinou ani nebylo) jinak. Z tohoto pohledu dost bezpečně na základě článku tuším, kdo je vrah a kdo zahradník. Akorát bez 3D efektů.

"První, ti by rádi odešli, ale je jim líto, že vydali tolik peněz za tak málo zábavy. Druzí, ti by také rádi odešli, ale jsou zvědaví, zda druhá část večera bude stejně slabá jako ta první."

Jít či nejít? A co když to nebude zase úplná blbost? Nebo chodit jenom na efekty, kde děj je jen záminkou právě pro ty efekty? A co když to bude zase úplná blbost?

Proč člověk chodí (má chodit, bacha na modalitu) do kina? 

Děkuji za článek a komentáře, nepůjdu.

Petr* 21.1.2010 9:21

Re: Doporučuji čtenářům

Předpokládám že do kina jdu abych se pobavil či zamyslel. Tento film nenudí a je vizuálně uchvatný (asi jako západ slunce kýčovitý) a proč si to tedy nedopřát?

Petr* 21.1.2010 9:18

Re: Doporučuji čtenářům

Naprostý souhlas.

Ferdéz 21.1.2010 7:49

Neřešte to pane

já na to prostě nepudu - a je to! Koneckonců - již z obrázků a stručného popisu filmu je jasné (snad proboha všem, ne?) že jde o stupiditu.

A když nakonec takovej velkofilm dávaj v televizi (zbavený všech 3D hajtek přísad) je to nad slunce jasnější. Nemá smysl se zabývat touhle šmírou...

:-) 21.1.2010 8:15

Re: Neřešte to pane

No comment : -)

Pavell 21.1.2010 9:08

Re: Neřešte to pane

Hele, Ferdéz, jasně, nechoď na to a bž raději do Perdé...

Peter Hájek 21.1.2010 7:47

Avatar

Bol som na polnočnej premiére filmu GA Cinema v Zlíne po krátkom naliehaní dcéry.Od začiatku až do konca filmu som sa nenudil,sci-fi žáner nevyhľadávam,ale tento film som si užil.Je  pekne natočený,má  jasný dej,dobrú hudbu,nové efekty,slušné herecké výkony.Po 14 dňoch som si ho zopakoval-dobrovoľne.Všetkým milovníkom filmu ho odporúčam.A všetkých hnidopichov by som poslal...na nejaký iný film:-)

ranbow 21.1.2010 7:36

Klišé, ale milé klišé

Samozřejmě že po prvních 20 minutách filmu už je Vám jasné jak to dopadne, a kdo s kým a proti komu. Samozřejmě že si vzpomenete na spoustu starších filmů a knih které omílají tentýž příběh, nejen dějem ale i myšlenkami (pro znalce připomeňmež aspoň planetu Gaiu v Asimovově Nadaci a Harrisonovu První planetu smrti). A stejně si na ten nový příběh půjdete znovu do kina. Asi podobně jako že s dítětem zhlédnete padesátou pohádku o tom jak princ získal princeznu , nebo si pustíte lehčí kriminálku ve které jde jen o to kdy detechtiv toho od začátku profláknutého padócha zatkne. Vzpomínám si na jednu strašně starou filmovou ročenku, ve které na 4 obrázcích předvedli základní schema klasické kovbojky (a určitě nejen jí) :

Přišel - Bojoval - Neměl to lehké - Přesto zvítězil

Protože na jiné filmy ani většina lidí chodit nechce. Tedy pokud se nespokojí se čtením kritiky o tom že dnešní filmy nestojí za nic...

egoist 21.1.2010 7:36

Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

No je pozoruhodné , že autor očividně ukotvený v součastném neoliberalismu, či jak se tomu nadává, vyčítá Cameronovi nástroje , které jsou v součastné barbie-mcdonaldovsko-nohavicovské divnokultuře  zcela běžné. A to PR. Dokonce mu vyčítá i jeden z piliřů kapitalismu. Sobeckou touhu vydělat. Podle liberální doktríny zcela legitimní snaha. Autor zde pokrytecky po autoru požaduje soulad mezi obsahem, prostředky a cíli. Podle zákona (ne tak podle etiky a morálky) je dovoleno vše co není zakázáno. A podezírat Camerona z podsouvání levicových myšlenek ? No a co ? Pokud se to bude prodávat. Toto hodnocení , recenze, kritika či co to je, vychází z marx-leninské praxe hodnocení uměleckého díla. Dílo by mělo vychovávat , člověka zlepšovat atd. bla bla , ale to už neplatí. Tady se prodávají i ty nejušlechtilejší myšlenky(ekologie, humanismus atd.) jako ty zapařené , brčálově zelené banány v hypersuper. To je vše.

Zbyšek v lahvi 21.1.2010 7:55

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

což však nic nemění na tom, že ten film je prostě jenom kravina opatlaná 3D reklamou

IF 21.1.2010 8:19

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

Je to skutečně kvalitní science fiction umocněná reklamou, ale i antireklamou (zajímavá byla reakce z Ruska v souvislosti se Strugackými). Cameron je skutečně člověk, kterého lze označit za jednoho z géniů vizuálního umění, protože kohou už pak??

Milovník Sci-Fi 21.1.2010 9:11

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

Pardon, kvalitní sci-fi je něco úplně jiného. Kvalitní sci-fi nesmí mít pitomoučký děj a hloupý námět. Tohle je jen pohádka.

Machi 21.1.2010 14:56

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

Na film se těším, ale označit ho za kvalitní sci-fi, tak urazím jiné filmy, které si toto označení zaslouží. Avatar je animák s živými herci a nejpřesnější označení je skutečně pohádka (či technická pohádka stejně jako třeba Star Wars).

GLOWi 21.1.2010 8:22

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

Člověče egoiste, Vy ale umíte číst mezi řádky.

Nic z toho, co článku vyčítáte, jsem tam nenašel.

Nebo je to obvyklá taktika autorovi podsunout něco, co nikde netvrdí a pak ho za to vykoupat?

figura 21.1.2010 13:44

Re: Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

A co s tím má společného Nohavica?

Vilda 21.1.2010 7:04

Stačí jít na klasickou 2D verzi

A i podprůměrný nenáročný divák začne zívat!

Považte, přece nechcete, aby film za 400 mil.USD byl neúspěšný ...

IF 21.1.2010 8:20

Re: Stačí jít na klasickou 2D verzi

No comment : -)

Svatopluk 21.1.2010 2:49

Jen tak mimochodem

Po úžasných šedesátých letech nemohli normalizátoři zakázat film. Tehdy také vznikaly výpravné filmy s nulovým obsahem, do té doby nevídaně nákladné televizní seriály (30 případů, Jakub sklář atd), které obsahovaly jen propagandu.

Zcela bych se nevzdával myšlenky civilizačního boje. Jedna z nejlidnatějších zemí na světě, jediná na prudkém (byť technologicky převzatém) vzestupu moc západní hodnoty nevyznává (hlavně ne svobodu slova - asi jako Mafra). A režisér, zasažen pošetilostí mocných, chce být ještě jednou hvězda. Vymlátit mozky z hlav západní mládeže je při současném poměru sil nemožné. Existují však jiné způsoby, jak je vyřadit z činnosti - a levicoví prostituční aktivisté je přece již znají z doby, kdy dělali pro třetí nejlidnatější spolek.

RK 21.1.2010 2:33

Ruku na srdce,

kdo by nechtel aspon na dve hodiny zmizet ze soucasne reality v prekrasnem pralese, resit problematiku letu na drakovi a mistni byt modre krasky. Tem, kteri se jeste dovedou zasnit a radovat ze zivota blahopreju, tem definitivne zatrpklym doporucuju marasmus a beznadej v District9.

Pepikk 21.1.2010 9:43

Re: Ruku na srdce,

Vezmi si dobrou  knížku/ a že jich je/ a máš pár dní o čem snít a odputat se od toho marsmu a beznaděje.Jenže to musíš mít vlastní fantazii a ne někým předžvýkanou.Nikdo nemá větší fantazii než ty sám. A že nemáš čas?"Kam se ženete blázni blázniví"

Míra Kulička 21.1.2010 16:26

Re: Ruku na srdce,

Ahoj,

no dobrá knížka stačí většinou tak na max. jeden den.

jarda69 26.1.2010 17:46

Re: Ruku na srdce,

RK na to jsou bezva drogy nebo třeba chlast.