1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Divous 21.1.2010 14:10

Avatar je bublina

Zcela souhlasím. Avatar je možná marketingový tahák, ale ne film roku a už vůbec ne desetiletí. Příběh vyznívá na rozdíl od svých předloh velmi slabě, dialogy na draka, akce stokrát viděná a celé je to jako počítačová hra. Je mi docela líto těch kritiků, kteří pějí ódy. Není daleko doba, kdy se za své vytí budou patrně stydět. Ale to je jejich chlebíček.

m.l. 21.1.2010 14:01

Milý pan Kuno,

šel jste na sci-fi film a stěžujete si, že to mělo všechny atributy sci-fi filmu :-) Kdybyste šel na operu, taky byste si stěžoval, že tam furt jenom zpívali?

Jirka 21.1.2010 13:46

Avatar v provedení 3D je nádherná fantasmagorie,

všem doporučuji, ve filmu není jediné hluché místo, furt se něco děje, každý kdo to viděl a s kým jsem mluvil byl nadšený, lidi co to neviděli a není to jejich žánr, ti to kritizují, chápu, že člověka bez fantazie a iluzí to nezaujme. Kuní povzdech, že úspěch Avatara je jakési varování neberu. Je to film jako každý druhý, akorát perfektní svou formou i pohádkovým příběhem.

spider 21.1.2010 13:08

Autor článku

Nevím kdo je Aleš Kuna pisatel tohohle článku, a je mi to v podstatě jedno, ale možná jen z dlouhé chvíle mezi dloubáním se v nose a v zadku napsal tenhle blábol...

Kokon 21.1.2010 12:45

dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Nejlépe o filmu vypoví jeho shlédnutí ve špatné kvalitě. U dobrého filmu vás to okrade o část zážitku. U špatného filmu, točeného pouze na efekt nezbyde nic, což je přesně tento případ - empiricky (na sobě) ověřeno.

Petr* 21.1.2010 12:58

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Jo jo to je ten pravý ukazatel, jde takhle třeba hodnotit i výtvarné umění, shlédnout obraz při špatném osvětlení, u nekvalitních středověkých tmavých maleb neuvidíte nic a tudíž je to špatné umění , nebo u hudby taková symfonie poslouchaná za atmosferických ruchů :P

Formelák 21.1.2010 13:08

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

V horší kvalitě jsem ho viděl a musím to opravdu jen potvrdit. A nechápu jak to někdo může srovnávat s Pánem prstenů. I když toho jsem zkritizoval za absenci Toma Bombadila a pár dalších drobnůstek, ale to je asi tím, že než jsem viděl první film, tak jsem si celou trilogii po několikáté přečetl vč. Silmarillionu a Hobita :-)

Petr* 21.1.2010 13:38

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Ono to ale o té kvalitě je, na tom je film postavený,proto ho nechtěl točit dřív. To ale nesnižuje hodnotu filmu,jsou filmy postavené jen na vizuálním dojmu,na kameře.

Formelák 21.1.2010 13:52

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Asi kladu moc velký důraz na obsah, ale forma mi nestačí, byť by byla sebelepší. Podobným případem je i třeba Máj. Perfektní kamera , dobrý námět, ale zpracování obsahu se Stropnickým navrch ... to je hrůza.

Petr* 21.1.2010 14:29

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Ano, ale hodnotit u filmu lze lecos, formu, obsah, dialogy, herecký výkon, kameru, nové technické postupy, neotřelost atd...Myslím, že tady nejde o to zda je film přelomový ale o to že článek je nevyvážený (a myslím že nevyvážený jen proto, aby šel proti proudu a vzbudil pozornost).

Danton 21.1.2010 13:55

Re: dalši z řady filmů "pouze na efekt"

Typický výkřik skalního fandy Tolkiena.  Berte to prostě ak, že Pán prstenů je fantasy o Hobitech a Avatar o Pandoře a snažte se povznést nad svoje fandovství a hledat hezké i  na filmech, které zastím svého Tolkiena nemají.

Mick 21.1.2010 12:35

od fanouška SF a biologa...

...chci zpět na Pandoru, to byly moje myšlenky chvilku poté, co jsem opustil potemnělý kinosál po 3D projekci a vešel do studené, šedé a nevlídné atmosféry noční prosincové Prahy. Pro mne jako letitého skalního fanouška SF subkultury byl Avatar naplněním snu o návštěvě jiné planety s biosférou - a to Pandora naplnila formou naprostých vizuálních orgií.

Ty však dávaly pro mne, povoláním biologa, smysl a nebyly bezúčelné. Taková totiž je (bohužel spíše byla...) i biosféra Země - podobně s pokleslou čelistí jako při sledování Pandorské nádhery jsem před lety stál poprvé uprostřed horského deštného lesta na Čínsko-Barmských hranicích a tajil se mi dech nad neuvěřitelně artistickými projevy biodiverzity doposud civilizací nedotčeného biotopu. Návštěvu takového místa bych ze srdce přál každému člověku alespoň trochu otevřeného směrem k vnímání krás a bohatství přírody. Většina Evropanů totiž vůbec nemá představu jak taková Příroda vypadá - odkojení kánonem krásy o rozměrech Vysokých Tater, lesů českého Ráje či Dalmatského pobřeží si nedovedou představit monumentalitu deštných lesů a tropické přírody vůbec... U nás na hektaru lesa najdeme přinejlepším 10 druhů dřevin, tam jich roste 100, 200 a více..., a od toho se pak odvíjí neuvěřitelné bohatství tvarů a barev návazujících dalších rostlin, hmyzu, žab, ptáků a savců. Kdo neprožil, nechápe - včetně příchodu noci, s ohromnými světluškami, svítícími houbami, zvukem cikád i žab a rychle temnícím nebem pod girlandami stromových kapradin. Pandora byla pro mne hypetrofií (uchvacující...) takového reálného zážitku. Po jisté době jsem místo navštívil znovu, byla tam superobrovská cementárna (jde o krasovou krajinu - tedy zdroj vápence...) a nedaleko se dostavuje 6-ti proudová dálnice. Většina toho lesa byla vykácena, pěstuje se tam cukrová třtina na bioetanol... :( Člověku se chce řvát bezmocí, když vidí jakou rychlostí mizí taková místa z mapy planety Země.

Mick 21.1.2010 12:33

od fanouška SF...

PART II

A takhle na mne působilo dění na Pandoře, kde se naštěstí vše v dobré obrátilo po vyhnání nás, lidí, z Ráje... Dosti mne nakrknuly recenze v mediích kde se o Avataru mluví jako o zelené agitce. Přitom Avatar jen v malém ukázal co děláme a jak se chováme, nic víc - navíc mnoho recenzentů uvádělo Pandoru jako příklad použití konceptu Gaia. Což není pravda - Gaia je idealistický pohled na biosféru planety, ale zde byla byly organizmy planety skutečně neurálně propojeny v gigantickou neurální síť, nešlo o nějakou mystickou nadbytost ale o fungující fyzicky propojenou biosféru. Děj je mozná jednoduchý, předvídatelný a plný archetypů (nesnáším slovo klišé...) ale zde mi to opravdu nevadilo a jeden z největších filmových zážitků života je za mnou, s husí kůží, občas podivně vlhkými tvářemi a pocitem prázdnoty po návratu do reality a pochopení co asi režisér chtěl říci. Podobně divně po těle mi bylo před mnoha lety po prvním shlédnutí Scottova Blade Runnera, kdy jsem si říkal že něco je na tom našem světě divné.

ok 21.1.2010 14:17

Re: od fanouška SF...

Přesně tak!

Kantar 21.1.2010 15:02

Re: od fanouška SF...

Díky za to přesné vyjádření i mých vlastních pocitů. To je totiž přesně to, čím je Avatar tak úspěšný. Kdo tohle nepochopil, toho Avatar minul - k jeho škodě.

Machi 21.1.2010 15:15

Re: od fanouška SF...

Máte recht! Sorry, pravdu :)

NevericiTomas 21.1.2010 22:49

Re: od fanouška SF...

A napadlo Vas, ze vy kopete za modry? A cela zapadni civilizace? A ze ti ve vrtulnicich meli byt hnedi cerni a zluti?

Dun 21.1.2010 12:10

bomba

skoro mi autor mluvi z duse...

jepicza 21.1.2010 11:48

zcestna uvaha

Ja si nepamatuji, ze by filmari meli s "lidem" (ci narodem) nejaky kontrakt na dodavku kvalitniho umeni umeni, ktere bude krome krasy a poezie resit take ozehave socialne-politicke otazky nasi doby. Kdyz je rec o tom umeni, kdo vam rekl, ze film musi byt "umelecky", a ze herci musi byt "umelci" ??? Dokonce bych rekl, ze filmari (vcetne producentu) nemaji vubec zadny podobny kontrakt, a ze je na nich, jestli budou tocit cestopisy, porno, sci-fi, pohadky, Majory Zemany, nebo dalsi Hamlety, ci Sepoty a vykriky.

mag 21.1.2010 11:25

hm.. také se mi několikrát stalo, že jsem se na Avatarovi začal nudit ... ale moje peníze už dostali :/

 holt, podlehl jsem pitomé reklamě ...

 za "nejlepší film čehokoliv" bych tuto mělkou scifi rozhodně označit nemohl !

Ramir 21.1.2010 10:09

Na všem najdeš něco!

Když někdo chce, najde si na všem něco. Zahrnovat Avatar jako levicovou propagaci mi příjde ubohé. Každé vánoce se pouští pohádky Císařům pekař a Pekařův císař. Propagace dělnické třídy tam je velice bijící do očí a nikdo se nad tím nepozastavuje!!!

GLOWi 21.1.2010 10:57

Re: Na všem najdeš něco!

Ale to víte že pozastavuje. Nebo spíš to není zpochybňováno a rozhodně to filmu neslouží ke cti.

Ale prostě teď nikdo nepíše recenze na Císařova pekaře. A pokud napíše, tak to v ní pravděpodobně zmíní.

RomanL 21.1.2010 11:00

Re: Na všem najdeš něco!

Avatar je zelená (modrá ;-) ) levicová propagace! Ovšem nikdo netvrdí, že je špatně udělaná... ;-)

Petr* 21.1.2010 13:05

Re: Na všem najdeš něco!

No celý příběh mi nepřipadá levicový, spíš konflikt mnoha zájmů(na šefa firmy tlačí akcionáři,chtějí vydělávat,na domorodce tlačí šef firmy aby se přestěhovali ,domorodci nechtějí neb nemají proč(peníze či zisky je nezajímají), armada je profesionální poslouchá rozkazy a vědci jsou také profesionální dělají vědu) tak jak je běžné v životě. A to že za tím soubojem názorů stojí peníze a nepochopení že někomu jsou peníze ukradené mi připadá zcela přirozené.

Ramir 21.1.2010 16:00

Re: Na všem najdeš něco!

Také můžeme říct, že je to propagace budhismu, neboť jsou tam lidi spojeni s přírodou a uctivají život. Hlavní hrdina se reinkarnuje do sfého uměle vytvořeného těla. Každý v tom může vidět něco jiného.

michal64 21.1.2010 10:08

Nudi mne

takovy upoceny recenze jako je tato - nema smysl se k ni vyjadrovat. Kdyby ten fesak, co to vyprujmoval na papir mel pracne sesmolit jeden list scenare, tak by to asi byl stejnej gulas. Avatar je v 1. rade dobrej film a za druhe film je prumysl jako kazdej jinej, rozhoduje zajem si produkt koupit a zisk. Neni co dodat. No rozhodne si Avatara na BR disku koupim, protoze jsem shledl mraky filmu, ale na tenhle se da divat vickrat!

go.west 21.1.2010 12:28

Re: Nudi mne

Neboj, jednou třeba taky dospěješ a zmoudříš.

Formelák 21.1.2010 13:56

Re: Nudi mne

Jo jo , ségra si taky kdysi koupila desky Michala Davida a teď se za to skoro až stydí. Ještě že se může vymluvit na mladickou nerozvážnost :-)

Old 21.1.2010 9:28

Souhlasím

Nyní se však v USA objevila silná vlna kritiky, podle níž není Avatar nic jiného než levicová propaganda v dokonalém 3D obalu. Hlavní výtky směřují k explicitnímu environmentalismu, negativnímu zobrazování americké armády a vzbuzování ducha kontrakultury šedesátých let. Deník Los Angeles Times nešetří se silnými výrazy a Cameronovo sci-fi/fantasy vnímá jako výpad proti současné Americe. Kritik Weekly Standard Avatar považuje za hluboké vyjádření antiamerikanismu a: „jak hluboce se standardní klišé kontrakultury zakořenila v Hollywoodu.“

Možný antiamerikanismus jako hlavní sdělení Avataru špatně nese i kritik John Nolte z Big Hollywood: „Pokrytecký náznak filmu, který je nacpaný jednorozměrnými postavami... Avatar je zbožné přání levičáků, zjednodušená a revizionistická fantazie, jíž budete schopni prominout naprostou předvídatelnost všeho, pokud nenávidíte ty parchanty (Ameriku).“

New York Press označil Avatar jako „zkreslení faktů o militarismu, kapitalismu a imperialismu...“ New York Times Cameronovi vyčítá, že vyzdvihuje sílu náboženství, nikoli ale křesťanského. Místo toho je film „obranou panteismu, víry kladoucí na roveň Boha a přírodu.“

Česká kritika je spíše filmu nakloněna. Ale Mirka Spáčilová, recenzentka MF Dnes, která to považuje za „protivnou zelenou rétoriku“ a film vystihuje takto: „Podivná směs moorovského envinromentalismu, zemanovské poetiky a vinnetouovské naivity „říznutá" estetikou Pána prstenů zůstává na půl cesty mezi proklamovanou revolucí a zcela průměrným velkofilmem.“ Krátké, ale dobré video zde:

http://www.edna.cz/avatar/videa/james-camerons-vision-featurette.asp

čeněk 21.1.2010 9:38

Re: Souhlasím

viděl jsem, souhlasím, že z hlediska děje je to pohádka s dopředu  zřejmým koncem. Ale to je pyšná princezna taky a všichni na ní koukají.

Mám pocit, že to všichni berou moc vážně. Levicová propaganda, prvoplánový příběh ...

Já se na to dívám takhle, Cameron vydělal hodně peněz a splnil si svůj sen o dokonalém filmu zobrazujícím ideální svět. Je známo, že ti nejbohatší mívají levicové názory protože pravou bídu vlády levice nezažili. Takže bych mu jeho naivitu vloženou do filmu nevyčítal.

Tenhle film si jistě najde diváka, někdo má rád doják, někdo si užil vjem Imaxu 3d (což byl můj případ), někdo byl zklamán, ale nikdy se nejde zavděčit všem.

Kritikům bych vzkázal, že jim nikdo nebrání sehnat peníze, napsat dokonalý scénář, natočit to a pak být ten nejlepší. Jen je otázka, šel by na to někdo? Lidi chtějí být baveni a klamáni.  Realitu vidí denně na netu nebo televizi, stačí se podívat na poslední události na Haiti. Proto utíkají k prodavačům snů. Nemějte jim to za zlé.