9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

FEJETON: Živé terče

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hexin 21.11.2008 12:22

Re: Rozdíl mezi "lovem" bažantů a jatkami

Rozdíl mezi lovem a jatkami je především pro zvíře, je to asi tak jako když Vás zavřou do kriminálu pak vás vyvlečou do cely smrti, pak vás ženou podělanou uličkou na jejímž konci vás zavřou do klece a nečím bací, přičemž vídíte jak dopadl ten před váma. Nebo si chodíte kudy chcete děláte co chcete a náhle vás zastihne smrt.(neboť lovecké náboje zabíjejí rychle) Co je lepší?

R 21.11.2008 12:11

Re: Připomělo mi to příhodu...

U nás na vesnici se to zlomilo někdy okolo roku 1975, kdy zemědělci začali používat první chemikálie na ochranu rostlin. Taky někdy kolem té doby začali zemědělci plošně na moření zrní používat docela účinné jedy  a přes otrávené hraboše  tím zničili většinu soví populace. Zcelování lánů k tomu taky přispělo.

R 21.11.2008 12:06

Re: Krásné lži

tak pozor, ať vás nějaký mladý myslivec skrz ten výhled z posedu nepostřelí, 9 měsíců se budete léčit.

Marat 21.11.2008 12:04

Re: Připomělo mi to příhodu...

Ještě  krátce po válce byl na polích a lesích mnoho koroptví,bažantu,zajícu.Najednou to všechno vymizelko.Zřejmě nemají kde hnízdit. Bydlím ve městě.Nikoliv na okraji,ale ve zdejších městech je spousta zheleně.Hned u domku mě dlouho hřadovalo hejno bažantu.Bažanty se přestěhovali,když na tom místě postavili sídlíště.U nás ve městech můžete uvidět spoustu druhu divoké zvěře.Podle žvástu antiami v ČR jev USA tak příšerné ovzduší,že přece zde nemůžou žít  lidi,natož divoká zvířata.

Nevěřím ale tomu pitomému vejžvyku,že Heydrich se o češích vyjádřil jako o smějících se bestiích. Nic bych za to nedal,že tento žvást dal do oběhu Hrabal.

R 21.11.2008 12:03

Re: Rozdíl mezi "lovem" bažantů a jatkami

Já myslím, že to bude podobné. Úchylák, který bude zrovna bez dozoru na jatkách bude zvířatům vypichovat oči, protože se s nimi potom líp a s menší námahou manipuluje na ten dopravník, kde je zabijí. Úchylák v zeleném bude mít radost z toho střílení. Jenomže ani mistr světa ve střílení z brokovnice nedokáže schválně bažantům vystřelit oči a mít radost z toho, jak sebou mlátí na zemi. 90 % drobné zvěře je buď  trefeno a je během pár sekund mrtvé  nebo ho broky minou. Ze zbylých 10 % je převážná většina honci nebo loveckými psy ihned  dostižena a ručně zbavena života. Jen velice málo zvířet je postřeleno tak nešťastně, že dokáže utéct a potom někde v skrytu dlouho umírá.  Smrt broky nebo kulkou v přírodě je v průměru mnohem čistší a rychlejší, než když chované zvíře musí čekat hodiny někde v ohradě vedle jatek, čuchat pach krve nebo minuty být na pomalu jedoucím dopravníku a postupně sledovat, jak zvířata před ním končí. Ono zvířata, i když chovaná celý život někde v smradu v hale nebo chlévku nejsou blbá a i když se to lidi jatkách snaží skrýt, obvykle tu smrt vycítí hodně dopředu. Na rozdíl od zvěře střelené myslivci.

R 21.11.2008 11:46

Re: Nerad bych to zakřiknul,

S tím bych souhlasil.

I já mám mezi myslivci hodně známých  a občas jim na honech naháním.

Pavla B. 21.11.2008 11:45

Rozdíl mezi "lovem" bažantů a jatkami

vidím v tomto: na jatkách se zabíjením zvířat snad žádný úchylák NEBAVÍ, nebo ano?

Existují velmi přísné předpisy upravující zacházení s laboratorními zvířaty, včetně jejich usmrcování (rozhodně se nesmí střílet pro zábavu), tak doufám, že něco podobného platí i na jatkách. V lese nic takového samozřejmě neplatí....

R 21.11.2008 11:45

Re: Ach jo.

Asi jak v kterých líhních. Líhně, kde jich nacpou do malé voliéry, co se jich tam vejde, aby co nejvíce vydělali a ošetřovatel se baví tím, že krmí a oni mu zobou z ruky  jsou něco jiného než líhně, kde mají dostatečný prostor a kde ošetřovatel krmí tak,aby ho bažanti neviděli a krmivem připomínajícím přírodní. Odchovaný bažant je sice pro život  venku nepřipraven, ale má instinkty a stačí mu napovědět a instinkty se probudí. Je jasné, že mezi těmi, co utečou brokům dojde k silnému přírodnímu výběru a většina nepřežije, ale kurovití ptáci jsou obecně dosti učenliví. A predátoři na druhé straně nemají internet ani jiný informační systém, takže oproti mínění neznalých se houfně k místům, kde myslivci bažanty vypouštějí, nestahují a hromadně je neloví.  

sestřenice Běta 21.11.2008 11:29

Re: Krásné lži

Tak  tak, od té doby, co si myslivci postavili posed s výhledem ( a bohužel i dostřelem) na naši ložnici, si občas při pohledu z okna říkám, zdaliž moje zářící oči nebudou považovat za světla? Noční košilku za zrcátko?Copy za slechy?

A když jdu večer se psem, přemýšlím, kolik že asi promile ten pán nahoře má a jaké jsou jeho rozlišovací schopnosti...

Emil 21.11.2008 11:22

Připomělo mi to příhodu...

mysliveckého spolku v naší vísce. To se takhle naši ostrostřelci rozhodli, že si na podzim udělají pořádný lov na divoké kachny. No, nejsme zrovna ideální oblast na lov kachen. Když tedy nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. Myslivci se pustili s chutí a vervou do práce, rybníček udělali, plůtkem a sítí ochraňovali, kachničky s láskou celý rok chovali a krmili.

Aby se kachny nerozprchly na příliš velký prostor a každý ze spolku si přišel na své, vypustili je den před naplánovaným lovem. Tomu slavnému lovu jsem byl přítomen, sice náhodou a jen jako náhodný nezúčastněný pozorovatel, nicméně věřte, že níže popsaný průběh lovu se skutečně stal.

Po nezbytném formálním zahájení lovu vyrazili lovci vybavení flintami a loveckýmy psy k řece. Hustota pěkně vykrmených kachen s ukázkově lesklým peřím pohupujících se na vodní hladině dávala šanci dobrého úlovku. I na lovcích byla vidět rozechvělost a očekávání parádního lovu.

Po krátké chvíli ale bylo jasné, že něco není v pořádku. I přes veškeré snahy lovců vyplašit kachny střelbou a štvaním loveckých psů se nepodařilo dostat do vzduchu byť jen jedinou kachnu. Tedy podařilo, ale pětimetrové skoky po vodní hladině nelze považovat za let (pro neznalé, kachny se střílejí v letu, nikoli na vodní hladině). S postupujícím časem a marnou snahou to lovcům došlo. Ony ty divoké kachny sice byly ukázkové a dobře živené, jen jednu chybu měly. V umělém odchovu se nenaučily létat.

Dodnes s úsměvem vzpomínám na scénu, kterak lovci opouštějí potupně bitevní pole za zvuků veselého kachního "Kač, Kač", šířícího se po vodní hladině. Tehdy mi vytanul na mysli Heydtrichův citát o smějících se bestiích ;-D.

Šerlok Homeless 21.11.2008 10:42

Re: A co teprve ti řezníci

Mám zatím dceru, nevím, jestli to bude ve čtrnácti, ale jinak - asi tak nějak.

I-Worm 21.11.2008 10:30

Re: Já mám opačný názor

tomu praseti jde taky o život - proto v zájmu spravedlnosti by mělo být povoleno střílet prasata jen ze země. Pak to teprve bude ten správný sport!

Chris Kelvin 21.11.2008 10:10

Re: S timhle jménem....

:-) Taky bych měl nahnáno, mít takového souseda.

VLK 21.11.2008 10:08

Re: A co teprve ti řezníci

A to presto, ze male Homelessata budou nadsene hladit hebounke kralicky a tulit se k nim. Necim podobnym sportu to bude jen pro toho ctrnactileteho, kteremu otec Homeless jednoho mraziveho jitra poda za usi drzeneho usaka se slovy: Na, uz jsi dostatecne velky, abys zabil sveho prvniho kralika. O rok pozdej uz to bude pro mladeho Homelessa jr. take jen soucast priprav nedelniho obeda, nudna a odporna prace, kterou je nutno udelat, aby bylo neco ke knedlikum a macce.

Ano, to je neco zcela jineho, nez chozeni s ostre nabitou zbrani po lese, pripadne s vyprazdnenou placatkou a klizicima se ocima, a povidani o lasce k prirode a o peci o zver.

myslivecek 21.11.2008 9:54

Re: Odchov bažantů

Hezky a hlavně přesně napsaný příspěvek. Alespoň někdo tu má zkušenosti z praxe a přehled jak se k dané situaci dospělo R^. IMHO by si měl autor tohoto fejetonu spíše položit otázku, kdo je zodpovědný za zmizení drobné zvěře z naší přírody...

VLK 21.11.2008 9:51

Re: Ach jo.

O tom, ze s tim nemate zkusenosti, nelze pochybovat. Bazant vychovany v lihni je pro zivot v prirozenem prostredi naprosto nepripraven a jeho sance, ze prezije zimu, je temer nulova.

rdu 21.11.2008 9:45

Re: Odchov bažantů

Kočky divoké (Felis Silvestris) nejsou "skoro" ale vůbec. Poslední kočka divoká na našem území byla ulovena v předminulém století. Dnes se může vyskytnout nanejvýš divoce žijící kočka domácí (Felis Catus).   

Han 21.11.2008 9:39

Nerad bych to zakřiknul,

    ale příjemě mě  překvapila úroveň této diskuze.Snad k tomu přispělo jak autor fejeton napsal. Při tom vztahy mezi myslivci a těmi druhými bývají často napjaté. Své mládí jsem často trávil na hájence u svého strejdy. i dnes mám pár známých mezi myslivci. Střílení zvěře mě nijak neláká, raději ji fotografuji.  je daleko těžší udělat dobrý snímek zvěře než ji zastřelit. Otázka myslivosti je tak složité téma, že se nedá jednoduše zodpovědět. Vím o myslivcích - tak zvaných masaři a znám další, kteří nevystřelí jak je rok dlouhý.Je pravda, že někomu udělá dobře střelit si do živého a proto myslivost dělá.

R 21.11.2008 9:34

Re: komunističtí myslivci - Palas a spol.

Ha Ha. Myslivci od tebe tvůj pozemek pronajali a platí ti nájem. Choď na schůze honebního společenstva a dovíš se víc.

R 21.11.2008 9:32

Re: Já mám opačný názor

U nás má honitba asi 1200 hektarů a normovaný stav srnčího má být okolo 25 kusů. Skutečný stav tomu, pokud můžu posoudit jako občasný návštěvník lesa, zhruba odpovídá. Škody okusem veškeré žádné. Ale z asi odhadem 400 hektarů lesa v honitbě je 300 hektarů smíšený les, kde má zvěř dostatek možností okusovat různé divoce vyrostlé listnáče, kterých si nikdo nevšímá. Takže když nějaký majitel lesa vysadí listnáče, je to jen malá kapka k divoce vyrůstajícím listnáčům a zvěř si těch vysázených sotva všimne, zvláště když je napajcujou látkou proti okusu. Prasata je věc jiná, jeden týden rozryjí les nebo zemědělci pole a druhý týden jsou prasat 50 kilometrů daleko z dosahu myslivce. Navíc jsou prasata chytrá a umí se před výhledem z posedu schovávat, zvláště když zemědělci nedělají v souvislých lánech třeba kukuřice volné pásy. A střílet prasata ze země půjde jen sebevrah, kdyby nějaké větší prase jen postřelil, jde mu o život.

ok 21.11.2008 9:29

komunističtí myslivci - Palas a spol.

Vlastním nějaké polnosti, ale zatím ještě nikdy myslivce nenapadlo, že by nám měli dát nějakou tu výslužku ze zvěře nalovené na našem. Procházejí se s flintou a loví si na našem jak kdyby jim to patřilo.

j 21.11.2008 9:18

Re: Já mám opačný názor

Stačí když je nebudou v zimě přikrmovat

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:16

Re: Krásné lži

Upřímně řečeno, to bych teda nechtěl. Obšas se rád projdu venku.

No, a pokud se týče toho "čí je pozemek, toho je zvěř", tak důsledkem by asi bylo nikoli obhodpodařování, bylo vystřílení veškeré zvěře: Jak chcete obhospodařovat toho zajíce nebo koroptev, která se vám dnes v 10:00 zaběhla na váš 1 ha pozemku? Ve 14:00 by mohla být u souseda nebo někdeúplně jinde a jediným racionálním obhospodařováním je rychle sníst.

V teorii her se tomu říká "kuře". Vyhraje, kdo to kuře sní první, i když součet výher by byl mnohem vyšší, kdyby se nechalo vykrmit.

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:05

Re: A co teprve ti řezníci

Řezníci na rozdíl od myslivců to nedělají ze sportu a pro potěšení. Opatřuju si chov králíků abudu je zabíjet. Ne pro potěšení, ale pro maso. A netvrdím, že to zabíjení bude sport.

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:03

Re: Já mám opačný názor

Střílejí málo? Jak co. Článek je o drobné zvěři, takže off topic.

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:02

Re: Pozor pánové

Asi jak pro koho.

I-Worm 21.11.2008 8:52

Re: Prý si připadá jako blbec.

až budeš starší, dozvíš se, co je to "terminus technicus". Pak se přestaneš divit.

Pozorovatel 21.11.2008 8:52

Pozor pánové

ze srovnání vyplývá, že smrt může být i krásná sranda!

Vlastimil 21.11.2008 8:46

Já mám opačný názor

Myslivci střílejí málo! Bydlím na venkově, ale tak vysoké stavy spárkaté a černé zvěře a tak velké škody nepamatuji. Máme kousek lesa a srnčí nám každoročně decimuje novou výsadbu stromků, přestože to natíráme prostředky proti okusu zvěří. (Byl jsem poučen, že v tomto směru jsou nejhorší jeleni sika a mufloni - co mi ovšem tato informace pomůže?) V lesích za vsí už pár let nenajdete pořádné houby, jak jsou rozryté od prasat. Před časem mi místní nimrod říkal, že v noci viděl u řeky obrovského kňoura. Ptal jsem se ho, proč ho nestřelil. Odpověděl: "Proč bych ho střílel? Vždyť to byl starý kus. Má to smradlavé maso a kdo by se s tím tahal. Já střílím mladé kusy tak do jednoho roku." Prostě myslivci dnes uměle udržují nadstavy zvěře, aby měli co střílet případně i prodávat do restaurací. Dnes už nadstavy zvěře vyčítají myslivcům nejen zemědělci a majitelé lesů, ale i ochránci přírody.  

I-Worm 21.11.2008 8:42

Re: A co teprve ti řezníci

a také o sobě tvrdí, že jsou milovníci přírody?