8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

FEJETON: Živé terče

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 21.11.2008 8:41

Re: Krásné lži

Hm, 100 tisíc myslivců postřelí ročně asi 3 -5 lidí. Škody na porostech v lese jsou vysoké tam, kde majitelé mají vesměs smrkové monokultury, které jsou pro zvěř nežratelné, zvěř z širokého okolí se potom stáhne na ten kousek lesa, kde někdo osvícený chce vysadit listnáče a "nadstav" zvěře pro situace neznalé jedince je na světě.

yton 21.11.2008 8:35

Re: Ach jo.

A nezdá se vám, že bažant z chovu se normálně nepohybuje a hlavně zobe něco jiného než v přírodě a musí i jinak chutnat?

yton 21.11.2008 8:32

Re: Krásné lži

Trochu jinak, do lesní úžlabiny se bojím, abych se nestal terčem pro myslivce, škody na porostech v lese jsou vysoké, neboť myslivci udržují několikanásobný nadstav vysoké a přirozené predátory myslivci nenávidí a likvidují načerno. 

R 21.11.2008 8:20

Re: Krásné lži

No myslivců je tuším asi 100 tisíc, taže pár tupců mezi nimi určitě bude.  Problém je asi v tom, že pro lidi z města je zvíře v horším případě hračka, v lepším partner a maso někde roste v továrních halách z nafty nebo cukru...

R 21.11.2008 8:15

Re: Krásné lži

Ovšem jsou státy, kde to tak je a kde vstoupit na cizí pole nebo les bez povolení vlastníka nemáte šanci. 

U nás snad původně za doby Rakouska Uherska byl volný vstup do lesů umožněn jako podpora sociálně slabým vrstvám vesnického obyvatelstva, kde hromadně získávali zadarmo topení na zimu - klestí a hromadně si vydělávali na živobytí sběrem lesních plodů a hub, případně zpracováváním proutí a podobných pro majitele lesů zbytných produktů na různé drobné výrobky. To už dneska není, masová znalost těchto řemesel zmizela a vesničtí chudí si na živobytí "vydělávají" studiem  podmínek pro získávání podpor a sociálních dávek.

Yowda 21.11.2008 8:08

Re: Odchov bažantů

ech, to byl pokus o lingvistický ftípek. Šelma - predátor, cikán - Rom, důchodce - senior.

Ale dlabejte na to. Jsem se spletl v cílové skupině... ;-)

j 21.11.2008 8:07

Re: Odchov bažantů

Myslím, že nejlepší regulace třeba u lišek je když nemají co žrát. Pokud budou hlodavci přemnožení tak bude i hodně lišek. A zase přežijí jen ti nejsilnější jak u hlodavců,ptáků tak i u lišek 

R 21.11.2008 8:06

Re: Krásné lži

No, třeba proto, abyste při jarní vycházce v nějaké lesní úžlabině nemusel dávat pozor a nešlapal po zdechlinách. Nebo jako majitel lesa abyste nenacházel ožrané a zničené všechny sazenice nebo jako zemědělec neměl třetiny úrody zničenou zvěří. Nebo jako majitel zahrady na kraji vesnice neměl všechny stromky přes zimu ožrané a zbavené kůry.

Přirození predátoři budou vždycky limitováni škodami na chovaných zvířatech a proto víceméně přípustní jen v oblastech s malou hustotou osídlení.

AresPJ 21.11.2008 8:03

Re: Krásné lži

zvěřina na talíři a mylivost vždy patřili do české kultury.. nevdím důvod proč to měnit. Ale jako u každé skupiny lidí, vždycky se najde pár tupců... jen nechápu proč jsou myslivci v poslední době pořád terčem novinářů a odsuzování nemyslivecké veřejnosti z měst... vždyť jsou mnohem nebezpečnější a škodlivější skupiny lidí než myslivci...

j 21.11.2008 8:02

Re: Ach jo.

Takže to jsou ti bažanti , kteří přežili vraždění.

Lidice také pár lidí přežilo a nevím, že by za to děkovali němcům

AresPJ 21.11.2008 8:00

Re: Krásné lži

to je dost hloupý názor, u nás na vesnici jsou všechny lesy a pole v soukromém vlastnictví obyvatel malé úseky o velikosti 1-5 hektarů... to bysme měli krajinu plnou plotů a zvěři rozhodně pro život nestačí takový kousek:-) a jinak pokud si člověk oplotí svůj pozemek, pak má právo požádat o vyjmutí z honebních pozemků, kde se může lovit.. tak asi tak.

R 21.11.2008 8:00

Re: Ach jo.

Přiznám se, že s tím nemám osobní zkušenosti. Asi záleží na solidnosti bažantí líhně, jestli dělá hlavně maso pro myslivce nebo jestli jestli ve větších volíérách za menšího počtu bažantů dělá létající opeřence. Luk hluk nedělá, ale domnívám se, že nejpozději po pár ranách z brokovnice si každý bažant uvědomí, co jsou ti chlápci v zeleném zač a nabude naráz zdánlivě ztracené schopnosti  rychle létat.

j 21.11.2008 7:58

Re: Krásné lži

Nechápu proč by se někdo měl o zvěř starat. Nechte je žít a též umřít, nekrmte je, vždyť přežijí jen nejsilnější.

No a pokud by se opravdu  přemnožili a dělali velké hospodářské škody, protože byla slabá zima a hodně jich přežilo, tak je postřílíme. Nebo se můžeme snažit chránit přirozené predátory( rysa-srnčí)

R 21.11.2008 7:54

Re: Odchov bažantů

No, vlci, rysi a kočky divoké skoro nejsou. Zato lišky omezují odstřely jen myslivci, protože jejich dřívější regulátor - vzteklina je potírána vakcinací. Místně jsou přemnožení jezevci a ti jsou na mláďata drobné zvěře specializovaní. Pořád je dost kun skalních, které hodně žijí společně s člověkem ve starých stodolách a půdách. Mláďata bažantů a jiné drobné zvěře hodně likvidují taky divoká prasata, ta jsou, dá se říct u nás taky přemnožená.

R 21.11.2008 7:48

Re: Ach jo.

To není nic nového, že někteří přizpůsobiví dříve lesní či polní živočichové úspěšně žijí ve městech. Bažantům asi vyhovuje to, že se tam v květnu a červnu v době hnízdění nepoužívají chemické postřiky a že ve městech dokáží žít jen někteří jejich predátoři. Taky blízkost silnice asi pomáhá, bažant přeletí, čtyřnohé predátory srazí auta a pejskaři tam venčit pejsky asi nechodí.

vesničan 21.11.2008 7:47

Re: Ach jo.

zajímavé je,že u nás,když je z líhně vypustí,batolí se v hejnu po zahrádkách jako slepice.Tím hejnem můžete projít,můžete je nakopnout a neuletí.(vyzkoušeno)....zkusili jsme střelbu z luku,ale za těchto podmínek nás to vůbec nebavilo...

Yowda 21.11.2008 7:38

Re: Odchov bažantů

to je zajímavé! Všimli jste si, že z české přírody vymizely kočkovité i psovité šelmy? A to tak, že úplně? Místo nich se sem napakovali jacísi srstnatí predátoři, o kterých ještě před deseti lety nebylo ani vidu, ani slechu!

R 21.11.2008 7:38

Re: Krásné lži

No, myslivci jsou výtvor našich zákonů. Naše zákony říkají, že plochy mimo intravilán obcí musí být volné a neoplocené taky kvůli volnému pohybu a nerušenému rozmnožování zvěře. A když je takhle lovná a škodná zvěř "pod zákonem", musí logicky taky existovat někdo, kdo toto spravuje a to jsou u nás myslivci. Změňme ten zákon podle vzoru některých vyspělých států tak, že každý si své políčko nebo lesík může nebo dokonce musí oplotit, tak, že zvěř, která na jeho pozemku žije, je výhradně záležitost vlastníka a nikdo, ani stát mu do toho nemá co zasahovat, ať už se vlastník stará o tu zvěř kvalifikovaně nebo nekvalifikovaně a že následně nikdo kromě majitele nemá právo bez povolení na to pole nebo les vstupovat a můžeme zrušit myslivce jako instituci.

jan hájek 21.11.2008 7:30

A co teprve ti řezníci

ti si dokonce ty živé terče předem znehybní, aby se do nich dobře trefili, To je teda zvrhlost, co?

j 21.11.2008 7:22

Krásné lži

Když si mohu vybrat,  mám raději pytlaky, protože u nich je jasné, že jsou to gauneři a vše dělají pro kšeft nebo aby si zalovili. Za to naši myslivci jsou opak. Uvedou vám silné argumenty jak se musí starat o zvěř, regulovat ji, jak by bez nich nepřežila ale ve výsledku jsou stejní jak pytlácí, kšef a lov. Jen to šílené pokrytectví.

j 21.11.2008 7:14

Re: Odchov bažantů

Tak to může být bažant šťastný, že ty myslivce vůbec má.

Ještě jste zapoměl na rysa. Dle vašich slov je to však potvora, která strhává chudinky maéá srnčátka a hned druho větou říkáte, že jsou srny přemnožené takže je musíte střílet.Udělejte si v tom kurňa pořádek

j 21.11.2008 7:09

Re: Ach jo.

Teď jste mě rozesmál. V Brně jsou také ostrůvky klidu akorát ze všech stran čtyřproudová silnice a bažanti se tam promenádují jak na manévrech. ( U nemocnice v Bohunicích)

R 21.11.2008 6:52

Re: Ach jo.

To jsou kecy. Pokud myslivci nechají bažantům aspoň pár hodin času, vždycky nějací uniknou a získají šanci v přírodě přežít. Populace bažantů jsou dneska ostrůvkovité na místech, kde nejsou zemědělci, nejsou hluboké lesy, nechodí pejskaři a obecně lidi málo a kde nejsou moc vhodné podmínky pro predátory. Bez doplňování jednotlivými bažanty, kteří střílení myslivců přežijí, kdoví jestli by se ty osamocené bažantí populace udržely a nevymřely.

Odchovaní bažanti létají téměř stejně jako divocí a jsou li dobře odchovaní, z člověka mají pudový strach a utíkají před ním.

F 21.11.2008 6:39

Ach jo.

Kdyby si nechali někam na louku přivézt fůru brojlerů, vyšlo by je to levněji. Mrtvého ptáka by domů přinesli a ožrat by se taky mohli. O nic jiného jim nejde. Je jim je jedno, po čem si picnou, hlavně, že si picnou a pak se ožerou. Že je to vůbec baví. Bažant vychovaný od vejce v nějaké drůbežárně je stejné domácí zvíře, jako slepice. To je jako střílet na dvorku do slepic.

R 21.11.2008 6:19

Odchov bažantů

Bažant je pták polní nebo luční, v žádném případě není lesní. Jenže zemědělské postřiky v květnu a červnu zlikvidují prakticky stoprocentně všechny bažanty, kteří zahnízdí v polích. Bažanty zahnízděné v loučkách na krajích lesů likvidují zase volně pobíhající psy pejskařů, potom lišky, které ale myslivci mohou střílet, jezevci, kteří jsou chránění a místy přemnožení a které střílet myslivci nemohou, trochu kuny. A v dnešní době i vetřelci, minkové a mývalové, které vypustili ochránci přírody z kožešinových farem, psík mývalovitý, kterého vysadili na východ od nás do lesů coby kožešinové zvíře a kdoví kolik dalších predátorů. Na druhé straně bažant jakožto bratranec domácí slepice může být v zajetí snadno rozchováván. Odchov vyplynul víceméně přirozeně z praktik, kdy dříve člověk nebo pes narazil v přírodě na slepici sedící na vejcích. Ta vzlétá z hnízda teprve tehdy, když je predátor tak půl metru od hnízda a už se na vejce nevrací, protože v přírodě je takové hnízdo zničeno tím predátorem. V době, kdy bažantů bylo ještě v přírodě dost, myslivci vejce z takových hnízd sbírali od lidí, nechávali je v líhních pro slepice vylíhnout, dochovávali je a vypouštěli do přírody. Jak začal být v 70 letech minulého století nedostatek bažantů v přírodě, někteří myslivci plynule rozšířili odchov z nalezených bažantích vajec na chov bažantů trvale v zajetí za účelem odchovu mladých bažantíků pro ostatní myslivce pro doplňování stavu zvěře v honitbách. Je to kontroverzní věc, protože velice závisí na tom, jak se při odchovu povede nebo nepovede vštípit bažantům strach z člověka či dokonce z srstnatých predátorů a jak je myslivci vypouští, někteří je vypouští den nebo více předem před honem, někteří ne. Počítá se, že tak každý třetí  šestý bažant  myslivcům nějak uteče - bažanty si myslivci platí a tak za to musí něco získat, a každý dvacátý - padesátý bažant přežije zimu a na jaře tak získá šanci se v přírodě rozmnožit.

redneck Mike, Mississippi 21.11.2008 2:21

Re: S timhle jménem....

...jo a Thanksgiving pristi ctvrtek...:-P!

Jenda 21.11.2008 2:11

Zivotnost bazanta z lihne ve volne prirode bych tipoval tak maximalne na tyden

A to za predpokladu vypusteni dostatecneho poctu a z toho vyplyvajici prezranosti mistnich selem primerene velikosti.

Hadí oči 21.11.2008 0:43

Prý si připadá jako blbec.

Ani se nedivím, s touto větou:  "To se teď tak střílí na živé terče!"

Dřív to bylo jak? To ty bažanty myslivci nejprve uhonili k smrti nebo nechali umřít hladem? Cyankáli jsem zavrhnul.

Dan 21.11.2008 0:13

S timhle jménem....

Ani se autorovi nedivím že je šokovám...... s jeho jménem ;-D