20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

FEJETON: Živé terče

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pozorovatel 21.11.2008 8:52

Pozor pánové

ze srovnání vyplývá, že smrt může být i krásná sranda!

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:02

Re: Pozor pánové

Asi jak pro koho.

Vlastimil 21.11.2008 8:46

Já mám opačný názor

Myslivci střílejí málo! Bydlím na venkově, ale tak vysoké stavy spárkaté a černé zvěře a tak velké škody nepamatuji. Máme kousek lesa a srnčí nám každoročně decimuje novou výsadbu stromků, přestože to natíráme prostředky proti okusu zvěří. (Byl jsem poučen, že v tomto směru jsou nejhorší jeleni sika a mufloni - co mi ovšem tato informace pomůže?) V lesích za vsí už pár let nenajdete pořádné houby, jak jsou rozryté od prasat. Před časem mi místní nimrod říkal, že v noci viděl u řeky obrovského kňoura. Ptal jsem se ho, proč ho nestřelil. Odpověděl: "Proč bych ho střílel? Vždyť to byl starý kus. Má to smradlavé maso a kdo by se s tím tahal. Já střílím mladé kusy tak do jednoho roku." Prostě myslivci dnes uměle udržují nadstavy zvěře, aby měli co střílet případně i prodávat do restaurací. Dnes už nadstavy zvěře vyčítají myslivcům nejen zemědělci a majitelé lesů, ale i ochránci přírody.  

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:03

Re: Já mám opačný názor

Střílejí málo? Jak co. Článek je o drobné zvěři, takže off topic.

j 21.11.2008 9:18

Re: Já mám opačný názor

Stačí když je nebudou v zimě přikrmovat

Han 21.11.2008 20:04

Re: Já mám opačný názor

        nepřikrmovat je horší. Hladová zvěř způsobí větší škody v porostu. Je také dobré, aby se zvěř nezdržovala stále na stejném místě.

R 21.11.2008 9:32

Re: Já mám opačný názor

U nás má honitba asi 1200 hektarů a normovaný stav srnčího má být okolo 25 kusů. Skutečný stav tomu, pokud můžu posoudit jako občasný návštěvník lesa, zhruba odpovídá. Škody okusem veškeré žádné. Ale z asi odhadem 400 hektarů lesa v honitbě je 300 hektarů smíšený les, kde má zvěř dostatek možností okusovat různé divoce vyrostlé listnáče, kterých si nikdo nevšímá. Takže když nějaký majitel lesa vysadí listnáče, je to jen malá kapka k divoce vyrůstajícím listnáčům a zvěř si těch vysázených sotva všimne, zvláště když je napajcujou látkou proti okusu. Prasata je věc jiná, jeden týden rozryjí les nebo zemědělci pole a druhý týden jsou prasat 50 kilometrů daleko z dosahu myslivce. Navíc jsou prasata chytrá a umí se před výhledem z posedu schovávat, zvláště když zemědělci nedělají v souvislých lánech třeba kukuřice volné pásy. A střílet prasata ze země půjde jen sebevrah, kdyby nějaké větší prase jen postřelil, jde mu o život.

I-Worm 21.11.2008 10:30

Re: Já mám opačný názor

tomu praseti jde taky o život - proto v zájmu spravedlnosti by mělo být povoleno střílet prasata jen ze země. Pak to teprve bude ten správný sport!

RM70 21.11.2008 15:51

Re: Já mám opačný názor

myslim, ze by bylo vhodny tak zvany lov "na ferovku". Tj. myslivec s nozem a na hura na kance. A ono se ukaze kdo je jaky hrdina. je celkem jednoduche dat na kulovnici infra a v noci si zastrilet, pak pockat az mrtvoly vychladnou, pro jistotu zastrelit i starou bachyni a je to. Nevim jestli je to jeste lov

Han 21.11.2008 20:01

Re: Já mám opačný názor

           Na tu férovku. O tom píše V. Paulišta, argentinský lovec, který střílí divoká prasata lukem. V. Paulišta se v článku zamýšlí nad sportovní a loveckou úrovní takového lovu.

Han 21.11.2008 20:14

Re: Já mám opačný názor

     Osobně si myslím, že černá zvěř je nejinteligentnější zvíře co u nás volně  žije. K tomu jejich mobilita. dnes tady, zítra o 60 km jinde. Je s podivem, že před druhou svět. válkou byla téměř vyhubena. Asi měli tenkrát myslivci více času chodit do lesa.

Pjetr 21.11.2008 19:19

Re: Já mám opačný názor

Velcí kňouři se nemají střílet z jiného důvodu. V době chrutí (říje, připouštění) prasata vytvářejí tlupy, kde je jedna nebo několik velkých bachen a jejich odchov (selata bachyňky). Velký kňour připustí jenom velké bachny, selata přpustit nedokáže, protože je na ně moc těžký, ale zároveň odežene i menší kňourky, kteří by jinak nakryli malé bachyňky. Nechávání velkých kňourů tímto způsobem snižuje stav prsat

jan hájek 21.11.2008 7:30

A co teprve ti řezníci

ti si dokonce ty živé terče předem znehybní, aby se do nich dobře trefili, To je teda zvrhlost, co?

I-Worm 21.11.2008 8:42

Re: A co teprve ti řezníci

a také o sobě tvrdí, že jsou milovníci přírody?

Šerlok Homeless 21.11.2008 9:05

Re: A co teprve ti řezníci

Řezníci na rozdíl od myslivců to nedělají ze sportu a pro potěšení. Opatřuju si chov králíků abudu je zabíjet. Ne pro potěšení, ale pro maso. A netvrdím, že to zabíjení bude sport.

VLK 21.11.2008 10:08

Re: A co teprve ti řezníci

A to presto, ze male Homelessata budou nadsene hladit hebounke kralicky a tulit se k nim. Necim podobnym sportu to bude jen pro toho ctrnactileteho, kteremu otec Homeless jednoho mraziveho jitra poda za usi drzeneho usaka se slovy: Na, uz jsi dostatecne velky, abys zabil sveho prvniho kralika. O rok pozdej uz to bude pro mladeho Homelessa jr. take jen soucast priprav nedelniho obeda, nudna a odporna prace, kterou je nutno udelat, aby bylo neco ke knedlikum a macce.

Ano, to je neco zcela jineho, nez chozeni s ostre nabitou zbrani po lese, pripadne s vyprazdnenou placatkou a klizicima se ocima, a povidani o lasce k prirode a o peci o zver.

Šerlok Homeless 21.11.2008 10:42

Re: A co teprve ti řezníci

Mám zatím dceru, nevím, jestli to bude ve čtrnácti, ale jinak - asi tak nějak.

j 21.11.2008 7:22

Krásné lži

Když si mohu vybrat,  mám raději pytlaky, protože u nich je jasné, že jsou to gauneři a vše dělají pro kšeft nebo aby si zalovili. Za to naši myslivci jsou opak. Uvedou vám silné argumenty jak se musí starat o zvěř, regulovat ji, jak by bez nich nepřežila ale ve výsledku jsou stejní jak pytlácí, kšef a lov. Jen to šílené pokrytectví.

R 21.11.2008 7:38

Re: Krásné lži

No, myslivci jsou výtvor našich zákonů. Naše zákony říkají, že plochy mimo intravilán obcí musí být volné a neoplocené taky kvůli volnému pohybu a nerušenému rozmnožování zvěře. A když je takhle lovná a škodná zvěř "pod zákonem", musí logicky taky existovat někdo, kdo toto spravuje a to jsou u nás myslivci. Změňme ten zákon podle vzoru některých vyspělých států tak, že každý si své políčko nebo lesík může nebo dokonce musí oplotit, tak, že zvěř, která na jeho pozemku žije, je výhradně záležitost vlastníka a nikdo, ani stát mu do toho nemá co zasahovat, ať už se vlastník stará o tu zvěř kvalifikovaně nebo nekvalifikovaně a že následně nikdo kromě majitele nemá právo bez povolení na to pole nebo les vstupovat a můžeme zrušit myslivce jako instituci.

j 21.11.2008 7:58

Re: Krásné lži

Nechápu proč by se někdo měl o zvěř starat. Nechte je žít a též umřít, nekrmte je, vždyť přežijí jen nejsilnější.

No a pokud by se opravdu  přemnožili a dělali velké hospodářské škody, protože byla slabá zima a hodně jich přežilo, tak je postřílíme. Nebo se můžeme snažit chránit přirozené predátory( rysa-srnčí)

AresPJ 21.11.2008 8:03

Re: Krásné lži

zvěřina na talíři a mylivost vždy patřili do české kultury.. nevdím důvod proč to měnit. Ale jako u každé skupiny lidí, vždycky se najde pár tupců... jen nechápu proč jsou myslivci v poslední době pořád terčem novinářů a odsuzování nemyslivecké veřejnosti z měst... vždyť jsou mnohem nebezpečnější a škodlivější skupiny lidí než myslivci...

R 21.11.2008 8:20

Re: Krásné lži

No myslivců je tuším asi 100 tisíc, taže pár tupců mezi nimi určitě bude.  Problém je asi v tom, že pro lidi z města je zvíře v horším případě hračka, v lepším partner a maso někde roste v továrních halách z nafty nebo cukru...

R 21.11.2008 8:06

Re: Krásné lži

No, třeba proto, abyste při jarní vycházce v nějaké lesní úžlabině nemusel dávat pozor a nešlapal po zdechlinách. Nebo jako majitel lesa abyste nenacházel ožrané a zničené všechny sazenice nebo jako zemědělec neměl třetiny úrody zničenou zvěří. Nebo jako majitel zahrady na kraji vesnice neměl všechny stromky přes zimu ožrané a zbavené kůry.

Přirození predátoři budou vždycky limitováni škodami na chovaných zvířatech a proto víceméně přípustní jen v oblastech s malou hustotou osídlení.

yton 21.11.2008 8:32

Re: Krásné lži

Trochu jinak, do lesní úžlabiny se bojím, abych se nestal terčem pro myslivce, škody na porostech v lese jsou vysoké, neboť myslivci udržují několikanásobný nadstav vysoké a přirozené predátory myslivci nenávidí a likvidují načerno. 

R 21.11.2008 8:41

Re: Krásné lži

Hm, 100 tisíc myslivců postřelí ročně asi 3 -5 lidí. Škody na porostech v lese jsou vysoké tam, kde majitelé mají vesměs smrkové monokultury, které jsou pro zvěř nežratelné, zvěř z širokého okolí se potom stáhne na ten kousek lesa, kde někdo osvícený chce vysadit listnáče a "nadstav" zvěře pro situace neznalé jedince je na světě.

sestřenice Běta 21.11.2008 11:29

Re: Krásné lži

Tak  tak, od té doby, co si myslivci postavili posed s výhledem ( a bohužel i dostřelem) na naši ložnici, si občas při pohledu z okna říkám, zdaliž moje zářící oči nebudou považovat za světla? Noční košilku za zrcátko?Copy za slechy?

A když jdu večer se psem, přemýšlím, kolik že asi promile ten pán nahoře má a jaké jsou jeho rozlišovací schopnosti...

R 21.11.2008 12:06

Re: Krásné lži

tak pozor, ať vás nějaký mladý myslivec skrz ten výhled z posedu nepostřelí, 9 měsíců se budete léčit.

sestřenice Běta 21.11.2008 12:29

Re: Krásné lži

Myslíte že by černý myslivec??? Nebojte, příklady z literatury mě odradily (a navíc zelená není má oblíbená barva).

R 21.11.2008 12:36

Re: Krásné lži

Potmě je každá uniforma černá.

AresPJ 21.11.2008 8:00

Re: Krásné lži

to je dost hloupý názor, u nás na vesnici jsou všechny lesy a pole v soukromém vlastnictví obyvatel malé úseky o velikosti 1-5 hektarů... to bysme měli krajinu plnou plotů a zvěři rozhodně pro život nestačí takový kousek:-) a jinak pokud si člověk oplotí svůj pozemek, pak má právo požádat o vyjmutí z honebních pozemků, kde se může lovit.. tak asi tak.