2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

FEJETON: Moje staré knihy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
CD 4.1.2006 18:06

Ex Libris

Dnes asi Ex Libris upadlo v zapomneni. V 19. a i ve 20.stoleti mel vlastni Ex Libris snad kazdy knihomol, jako muj deda a po nem muj tata, ktery mel take slusnou sbirku ExLibrisek, nejvice si cenil dvou Dureru. Po tatovi jsem zdedila rodinnou knihovnu ja a po me soudruzi. Myslela jsem, ze dali celou knihovnu do stoupy, ale kdyz jsem po r.1990 prijela do Cech na navstevu, nasla jsem v jednom malem antik. naseho Bromfielda. Mam tedy aspon pamatku.   
jonáš 4.1.2006 17:59

Většina poboček městské knihovny

na to má poblíž vchodu vhodnou poličku -- možná i v Děčíně. A jestli jí ještě nemaj, tak jim to můžete poradit.
autor 4.1.2006 22:57

Re: Většina poboček městské knihovny

Obávám se, že "polička" by nestačila a ředitel by mě neměl rád a myslel by si, že jsem mu to poradil schválně a nakonec by tam nějaký bezdomovec, kterých tady máme v Děčíně taky dost velký počet, hledal něco od Prousta nebo Hegela a protože v tom mezidveří, kde by ta polička asi byla instalována, není dobře vidět, svítil by si zapalovačem a ten zapalovač - málo kvalitní, jak jsme viděli v televizi Nova - by explodoval a ty knihy by shořely a mohla by od nich chytnout i ta knihovna, je to veliká budova a ředitel má kancelář až v druhém poschodí a až by ho místní hasiči zachránili, tak by šel na městskou polici, která je hned vedle a oni by mě zavřeli a vy všichni byste plakali, že jsem na Psu byl poslední fejetonista a tak špatně jsem dopad´ Ciao! 
V.Hoffman 4.1.2006 17:20

No, mal by som tu jeden dobry tip hlavne pre slovenskych citatelov,

na adrese www.wallstreet.sk  je internetovy antikvariat, majitel berie knihy do komisie, takze zoberie skoro vsetko apo predani dostanete o dost viac ako v klasickom antiku /okolo 60%/. Neviem, ci berie aj z Ciech, ale za opytanie nic nezaplatite, mozno by sa dalo dohodnut, hlavne pre lokality nie prilis vzialene od Bratislavy. 
Caupo 4.1.2006 15:04

Bookcrossing

www.bookcrossing.com je taková lepší forma nechávání knížek v parku :-)
otylka 4.1.2006 14:50

nechtěné knihy

jsem asi před dvěma lety vytřídila a věnovala blízkému domovu důchodců.
Byli rádi.
Jaryna 4.1.2006 13:27

No jo,

staré i novější, nebo dokonce nové knihy....Co s nimi?  V každém pokoji a je jich pět, nesmí chybět knihovna a to si knihy stále kupujeme. Je pravdou, že si už knihy vybíráme a nekupujeme všechno, co bychom měli zájem číst...Už jsem udělala snad tisíckrát selekci a po každé to vyšlo nějak divně. Nic se mi nepodařilo vyhodit, rozdat. Před půl rokem jsem měla štěstí, že si jedna moje vnučka odvezla spoustu dobrých knih aby si založila ve svém pokoji knihovnu, měla jsem radost, že o ně projevila zájem a tak opět v nejbližší době budu znovu jí knihy nabízet. Je to velká čtenářka i když patří do velmi mladé generace..Ale jak dál, když bude mít knihovny plné a já mám tolik zájmů o knihy. Do knihoven nechodím si půjčovat......Když je srovnávám, říkám si: Kdyby vedle našeho baráku spadla bomba, náš barák se ani nezvedne o centimetr, knihy ho podrží......
LadaHaksna 4.1.2006 11:10

Dotaz

Milý čtenáři, máš někde ve svých knížkách výraz víc JAK moc?
Jura Jurax 4.1.2006 10:21

Ach jo,

jsem na tom podobně až stejně. Kam ty knížky dávat?
michal 4.1.2006 9:47

co hledáme v knihách?

Podobný problém měl kdysi jeden maharádža, praví příběh. Jak začal pociťovat běh let, tak si uvědomil, že ty své plné regály spisů-svitků-apod. knih do smrti asi nestačí přečíst. Proto zadal svému poradnímu sboru úkol, vybrat dle jejich mínění ty nejdůležitější. Po letech, kdy i sbor poradců prořídl, byl maharádžovi, kterému už taky začla šedivě hlava, ukázán výsledek. Místo tisíců knih se jich v regálech tísnily jen stovky. Realisticky uvažující maharádža žádal další, tentokrát ale opravdu radikální zeštíhlení, nejlépe do jediné knihy.  Po letech čtení z poradců zbyl už jen jediný a ten donesl žádanou knihu maharádžovi, který již byl také u konce svých dní. Když viděl tloušťku knihy, požádal maharádža rádce: "Už ani tuto knihi nestihnu přečíst. Řekni mi ty, rádcče, který jsi přečetl vetšinu knih a také tuto, o čem se v těch knihách píše?" A rádce odpověděl: "O tom, že se lidé rodí, trpí a umírají, ó můj pane."
Saša 4.1.2006 8:51

Také jsem nikdy nedokázal vyřazovat knihy.

Ani ty, které nemám rád.
A tak mám knih plný byt, plný sklep, chalupa už bude brzy také zaplněná.
Jak děti dorůstají, rychlost zvyšování počtu knih v domácnosti ještě roste.
Na svých knihách jsem nejlépe pochopil teorii expanse vesmíru. A dokonce mám podezření, že počtem knih se vyjadřuje jedenáctý rozměr vesmíru a až toto bude matematicky do M-teorie zapracováno, bude konečně nalezena ona tolik hledaná komplexní teorie všeho a agnostici utřou nos.
 
Merkava 4.1.2006 7:34

Vyraďovať!

Ja som minulý rok z približne 3000 kusovej knižnice 9čo nie je veľa vyradil najprv 600 a potom 400 kníh. Čo sa týka požičiavania, vyčlenil som knihy, ktoré nepožičiavam nikomu.
MF 4.1.2006 7:23

Kam s nimi.

Kam dávat knihy je opravdu problém. Dřív jsem nakoupil spoustu blbostí , vyhodit je mi bylo líto. Teď to dělám tak, že nejdříve si knihu půjčím v knihovně/mám tam protekci/, přečtu a když je dobrá, tak koupím. Přibývá jich o poznání méně.
solitér 4.1.2006 6:28

A taky se stane

A taky se stane,že podlehnuv naléhání ženy,abych konečně ty metry knih,různě uložené v knihovně,ve skříni,na skříních,pod skříněmi-no zkrátka,abych s nimi něco udělal/rozuměj vyhodil/.Začnu tím,že knihy naskládám na několik hromad-podle pokojů.kde se nachází/.poté beru jednu po druhé do ruky a rozhoduji se.Výsledek?Všechny knihy vrátím zpět.A nedbaje vyčítavých pohledů manželky začnu navštěvovat antikvariáty.Ne za účelem prodeje ale nákupu!Při pokusu o selekci knih jsem totiž zjistil,že z Verneovek koupených před čtyřiceti lety jich několik zmizelo-a já dostal nápad,že vydání z Albatrosu bych mohl mít kompletní.Takže uhýbaje nechápavým pohledům mumlám něco o tom,že pro případná vnoučata,aby viděla jak vypadala kniha v předpočítačové éře...A po Verneovkách přijdou Foglarovky/to již budu zajisté označen za senilního/-ale když vzpomínky jsou vzpomínky....
Jura Jurax 4.1.2006 10:24

Re: A taky se stane

Pane, Vaše knižní osudy jsou pozoruhodně podobné mým ...
Melian 4.1.2006 21:07

Re: Re: A taky se stane

pánové a není můj manžel po přízni s těmi vašimi?
Bulvar Trinacty 4.1.2006 3:20

A co kdyz clovek mysli moderne?

Prijdete k nekomu domu, kniha nikde v podstate zadna, mozna par desitek svazku.
Reknete si, blbec. Ale co kdyz ten jedinec precetl 10 000 svazku z knihovny, jen to proste nekupuje a doma neskladuje? Ruku na srdce, at mame doma co mame, stejne se OPRAVDU VRACIME k malemu procentu vlastenych knih, jde jen o jakousi hrdost nad tim, CO MAME a jak muzeme ostatnim predvest, jak jsme secteli.
Bulvare 13tý 4.1.2006 4:02

Re: A co kdyz clovek mysli moderne?

Knihy mame doma v knihovně, kam společnost-návštěva přistup nemá.
Navic, jsem ve věku, kdy nepotřebuji se "ukazovat " jaké a kolik knih vlastním a co si o mě kdo myslí  . . . . . 
S tou lidovou knihovnou s tebou souhlasim, ale v USA na "vesnici" kde bydlíme, lidová knihovna nemá prachy, místo a zájem kupovat každou novou vydanou  Fiction a Nonfiction knihu . . . . . . lidé knihy v USA kupují. Kdyby tomu tak nebylo, nakladatel by si spočítal kolik lidových knihoven je v USA x 2 a vydání by bylo 5% co jsou a spisovatel by psal za písničku a knihkupec pískali kudlu. 
Kdybych bydlel v megapolis, ano, tam jsou knihovny lépe vybavené, ale na musíš čekat na seznamu až na tebe dojde řada a knihu musíš do 2 týdnů vrátit.
Když čtu knihu, dělám si na okrajích poznámky, ohýbám rohy, zaškrtávám žlutě a schovám pro budoucí použití.
Pokud čteš beletrii a "klasiky" pro zábavu, na to každá, i ta nejchudší lidová knihovna postačí . . . . .
 
Bulvar Trinacty 4.1.2006 6:16

Re: Re: A co kdyz clovek mysli moderne?

Ale jo, vsecho jde, byla to jen uvaha a kazdy zijeme jinak.
Za to, jak vy zachazite s knizkami, bych od maminky i babicky dostal pres drzku. Kdysi, coby kluk, jsem kamaradovi pujcil Zahadu hlavolamu a asi po pul roce jsem z nej konecne tu knihu vydoloval zpatky. Vratil mi ji celou pospinenou a zasmolenou a kdyz jsem ji pak drzel v rukach sam v pokojiku, tak jsem se z toho rozbrecel.
G. Pašek 4.1.2006 20:51

Re: Re: Re: A co kdyz clovek mysli moderne?

Bulváre 13.,
V měšťance náš třídní, muzikant,  blázen do V+W +J jako můj brácha.
Z Prahy přivezl nádhernou knihu "Tmavomodrý Svět" se kterou jsem se třídnímu pochlubil, on požádal půjčit a voda se nad knihou zavřela. Kamarádovi jsem půjčil po bráchovi svázané "Junáci Vpřed"  a "Rychlé Šípy" nad ktrými se voda zavřela jakbysmet. Brácha mě zhruba vyhuboval. Od té doby nikomu knihy nepůjčím a od nikoho si knihy nepůjčím, s vyjímkou mého bratra. Knihy koupené pro informace a reference nejsou svaté krávy a dělat si v nich poznámky a ohýbat rohy není hřích, protože když neco hledám, snadno to najdu. Čas má cenu zlata. Pochopitelně knihy unikátní, první edice atd. svaté krávy jsou i u nás.
Tož tak.
G. Pašek 4.1.2006 1:56

POKRAČOVÁNÍ Jen tak, aby řeč nestála . . . .

Nevím, prej z nich dělají toaletní papír, kapesníky na smrkání a privátní potřeby pro ženy.
 
S manželkou mám ale kříž. Nic nevyhodí. Má schované účty a záruční listy na všelijaké krámy které už 20+ let nemáme. Nahromadila 2 metry všelijakých kuchařek a dodnes připálí vodu. Nečtu knihy co ona čte a vice versa.
Ono se nadarmo neříká, že se má čas od času stěhovat nebo vyhořet. U nás doma to platí tuplovaně.
 
PS
Doufám, že v Nebi budou knihovny plné všelijakých knih, které jsem chtěl ale už neměl čas číst, sexy knihovnice-andělé a ne jenom Bible, Korány a Tory.
Dobrý známý, Čech, profesor biologie na univerzitě v Pittsburgu, kupoval a nahromadil knihy na které se těšil, že bude číst v 
G. Pašek 4.1.2006 1:59

Re: POKRAČOVÁNÍ Jen tak, aby řeč nestála . . . .

Dobrý známý, Čech, profesor biologie na univerzitě v Pittsburgu, kupoval a nahromadil knihy na které se těšil, že bude číst v důchodu. Zanedlouho ho ranila mozková mrtvice a už srozumitelného slova nepromluvil a knihu v ruce neudržel. Zacouval do jeslí a zanedlouho zemřel. Je mě smutno.
Je lepší bejt hloupej živej, než chytrej mrtvej.
Tak to dnes vidím já.
LJG 4.1.2006 8:29

Re: POKRAČOVÁNÍ Jen tak, aby řeč nestála . . . .

"Nahromadila 2 metry všelijakých kuchařek a dodnes připálí vodu"
No já se blížím k  1 metru kuchařek - a tady vidím, jak to pak dopadne .-)
G. Pašek 4.1.2006 1:51

Jen tak, aby řeč nestála . . . .

J á jsem mojí kompletní sbírku Verneovek odnesl v Ústí do antikvariátu a co mě dali, to jsme s kamarádama v pomaturitním opojení propili na chatě. Dodnes na ten týden vzpomínám.
Já knihy měřím na centimetry, decimetry a metry, jako krejčí měří nohavice a švec boty. Kolik asi metrů se válí na podlaze a kolik metrů „ležáků“ musím vyhodit z knihovny, udělat doma trochu pořádek.
Když jsem si myslel, že umím perfektně anglicky, tak jsem vyhodil do popelnicemetr metr všelijakých učebnic a slovníků pro samouky a pokročilé, které jsem za rok drahně objednával stejné. Když naše druhorozená přinesla vysvědčení z 1., třídy tak jsem vyhodil do popelnice skoro metr knih plné rad, jak na to, vychovat geniuse děti.
Takže, když já potřebuji místo v knihovnách uložit nové, tak jdu gruntovat knihovnu. Naskládám ty, které mě už nic neříkají, porovnám dvě hromady a když jsou stejné, odvezu odsouzence do sběrny odpadů. Ať si každej kupuje svoje a nechá vydělat spisovatelům a knihkupcům. Tak na to jdu já.  
Nevím, prej z nich dělají toaletní papír, kapesníky na s
Jura Jurax 4.1.2006 10:26

Re: Jen tak, aby řeč nestála . . . .

Barbare - zbavit se kompletní sbírky Verneovek ... knihy na metry ...
doxa 4.1.2006 0:36

Ale nebojte

Spousta knih, vytištěných v XVII. století se dá pořídit i za pár stovek. A to nejen u Sotheby´s, ale i v českých antikvariátech. Já už jich nasbíral cca 20, od kolibřího vydání Trismegista až po mohutnou Lutherovu bibli. (Pravda, knihu ze XVI.stol. jsem za rozumnou cenu ještě nesehnal.)
Bulvar Trinacty 4.1.2006 3:36

Re: Ale nebojte

Doxo,
moc moc prosim prosim, dejte mi vedet kde, jo?
Ja se spis znovu a znovu setkavam s tim, ze co se da na eBay koupit  za deset patnact dolaru je v prazskych antikvariatech ke koupi za 2-3 tisice, ale jak rikam, rad si ty stare tisky za par babek nakoupim take, jen poradte.
doxa 4.1.2006 7:52

Re: Re: Ale nebojte

Bulváre nezlobte se, ale neprozradím. To jsou moje loviště, mně to také nikdo neprozradil. Ale snažte se, není to tak složité, lecos najdete i s pomocí internetu.
doxa 4.1.2006 7:56

Re: Re: Ale nebojte

P.S. Bulváre - nepsal jsem přece, že to musí být v Praze...
Bulvar Trinacty 4.1.2006 9:39

Re: Re: Re: Ale nebojte

Doxo, s tou Prahou mas pravdu :)
Ale stejne jsem na takovou laci nenarazil ani nikde jinde, takze si uzivej lovist...