13.5.2024 | Svátek má Servác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
svedek 27.10.2008 13:33

Zadna skandalizace !!!

Kdo je Miroslav Dvořáček - svědecké prohlášení a osobní posudek.

Prohlašuji, že MIROSLAVA  DVOŘÁČKA, plk. let. v.v., znám 61 roků, od 1. října 1947.

http://jirivanek.bigbloger.lidovky.cz/c/55378/Kdo-je-Miroslav-Dvoracek-svedecke-prohlaseni-a-osobni-posudek.html

christian s. 21.10.2008 15:08

podobnost čistě náhodná

Prohlášení ALČ trochu (a v daných souvislostech tragikomicky) připomíná prohlášení "kolektivů pracujících" z 50. let minulého století, ve kterých byly žádány přísné tresty pro "Dvořáčky", udávané, mučené, "souzené", vězněné a popravované lidmi typu "Kundera" ...

christian s. 21.10.2008 15:19

Re: podobnost čistě náhodná

A hodnověrné důkazy? Pro tyto lidi nebudou žádné důkazy nikdy dostatečně průkazné. - Jako by o Kunderových morálních "kvalitách" dostatečně nevypovídalo dvojnásobné členství ve zločinecké KSČ a jeho tehdejší "básně" oslavující komunistickou hrůzovládu! - Proč tam vstupoval? Proč to psal? (V době, kdy elita českého národa trpěla v lágrech či byla vražděna.) V těchto souvislostech pochybovat o tom, zda udával nebo ne, je zcela bezpředmětné ...

jara cimrman 21.10.2008 3:35

ja a taticek...

.....at je to jiz jakkoli.......ja a taticek Masarycek z toho nemame vubec zadnou radost, mili Cechove...

Jindřich 20.10.2008 15:08

Mravnost nade vše, říká Mefistofeles

Senzacechtivost bulvárního tisku nezná mezí a teď se její nenasytné tlamě naskytlo nové tučné sousto - světoznámý spisovatel je podle seriózních vyšetřovatelských zdrojů prachsprostý udavač. To je něco! Mravnost tedy s velkým uměním nemá mnohdy nic společného. Jen se podívejme třeba i na tajného radu J.W.Goetha, vždyť i on neměl čistý morální profil, prostě i velicí spisovatelé a umělci morálně selhávají, natož pak prostý lid! Slovutný úřad pro vyšetřování totalitního režimu tedy opět nahrál těm, kteří věří, že mimořádně nadaný člověk se taky dopouští nízkostí a podlostí, jenomže mu to jaksi "projde", zatímco obyčejnému chudákovi, méně talentovanému čitateli bulvárního plátku by to neprošlo a tak má aspoň zadostiučinění v tom, že v nízkosti a podlosti jsme si všichni rovni.

R. J. 19.10.2008 22:46

Kulturní fronta je tu.

Kdo psal ten "rozhořčený " dopis? Když se tam pisatelé /rozhořčení/ , v jedné větě spletou a píší v jednotném čísle? / "kdo tomu věří je  PODLE mě idiot"/. Ale je to krásné, "kulturní fronta" v jednom šiku, dnes né za Šika, ale za Kunderu. Ale to je jedno , rudoch jako rudoch. Paní "kulturní" Kanturková, ještě si strkáte řízky zabalené do ubrousku do kabelky? Na rautu? Bylo mě z Vás stydno, ještě teď cítím hanbu, kterou jste zanechala jako "pravicová intelektuálka".  A budete někoho poučovat , jako v letech padesátých.

P 19.10.2008 18:57

S prohlášením souhlasím

ale ne proto, že by Kundera takovou věc neudělal, ale proto, že to není jasný důkaz. Mohu si zaspekulovat, že to bylo tak, že paní Militká se dostala do problémů a její nápadník se domluvil s bezpečností, že to oznámení napíšou na někoho jiného, aby se před svou partnerkou neshodil. Vzhledem k tomu, že tehdy byl Kundera členem strany, neměla ta změna ve jméně oznamovatele tehdy žádný význam. Říkám, je to spekulace, jak to mohlo být. V každém případě uvedený papír není důkazem, chybí něco dalšího, co by to potvrzovalo.

Magor Milda, Mgr. etc. 19.10.2008 19:48

Fantastická spekulace, science fiction

dohodnout se se SNB na nějakém podrazu je na hranici šílenství, tehdy by šlo i orgánovi o život. Logický postup: Militká měla už nového šamstra, Dlaska, když se ten starý s jeho kufrem objevil. Samozřejmě sdělila Dlaskovi, že nemá na kolej chodit, neboť dnes spí s Dvořáčkem. Dlask se jako straník radí s Pešatem, ten radí, zapojit studentskou stranickou organizaci, tehdy vedenou Kunderou. Kunderovi nezbylo, než na tu služebnu SNB jít. Řetěz nutností tím rozjela vlastně Militká, která nedokázala řídit svoji vyřídilku.

AndyO 19.10.2008 21:51

Re: Fantastická spekulace, science fiction

co vy si lidi nedokážete vymyslet za kombinace, jen aby jeden bývalý komunista nemusel klopit oči. 8-o

Otakar 19.10.2008 18:53

Komu padni, tomu padni.

Nevím a ani nemohu vědět zda Kundera na někoho něco oznámil v 50 letech. Rovněž osobně pochybuji, že by úřad, který protokol o výslechu ve spisu po 50 letech objevil měl jakýkoli zájem kohokoli poškodit. Asi v 50 letech by bylo podivné, že by se nezapsalo přesně co se oznámilo (jedině, že by se vědělo, že za 50 let už Kundera nebude komunista, ale slavný spisovatel, takže mu tro osladíme). Fakt asi je, že ten protokol asi existuje a je na Kunderovi aby se vyjádřil. Jediné co je divné, že se ten protokol objevil právě až teď, když se objevila zpráva ,že kdosi navrhuje Kunderu na Nobelovu cenu za literatůru, že by závistivá literární obec měla svá chapadélka i na tomto úřadě, nebo platí to, že když se napadne takováto osobnost (V.I.P.), že tahle smečka brání své členy hlava nehlava. Ať je to jak chce, je to venku a je nutno to osvětlit, t.j. zveřejnit fotokopii originálu protokolu a "Úřad" by měl vydat oficielní stanovisko, a Kundera rovněž.

Blazkova 19.10.2008 13:28

Svaty kundera, Svaty Uhde. Aleluja

Dne 14. brezna 1953 zemrel komunisticky vrah Klement Gottwald. Radio nepretrzite vysila Pochod padleho revolucionare a obcas zazni i basnicka "Do bitev pujde pred radami", kterou si tehdejsi mlady, bolsevismem zapaleny student Milan Uhde a dnesni "pravicovy" politik ODS otevrel dvere do stalinistickeho chramu.  

 

http://tinyurl.com/Uhde-Kundera

čtenář 19.10.2008 18:28

Re: Svaty kundera, Svaty Uhde. Aleluja - katolická strana Centrum

BERLÍN 31. ledna 2008 | 10:23

„Hitlera jsme si najali. Za dva měsíce ho zatlačíme do kouta, až bude kvičet,“ prohlásil sebevědomě Franz von Papen. Psal se leden 1933. Fanatik s knírkem a novopečený říšský kancléř byl podle konzervativního intrikána bezpečně „zarámován“ ve vládě plné spolehlivých lidí. U moci měl vydržet pár týdnů. Zůstal 12 let.(50 milionů mrtvých, z toho 27 milonů občanů Sovětského svazu).

salcherudává se i vpaříži 19.10.2008 9:45

kundera

třeba jistá překladatelka ,natalie,někdo to má v krvi...kundera ale přesto nejlepší český spisovatel

Patriot 19.10.2008 7:07

Dobra prace Uradu.

Bohudiky ze ten Urad existuje, aspon nekdo najde nejake dukazy o minule dobe, kdyz uz co se dalo znicit tak se znicilo, nebo se sikovne zametlo pod koberec. To ze tzv. "Akademie ceske literatuty", ci pan Skvorecky maji jiny nazor na vec, vubec jeste neznamena ze jde o nejaky falzifikat ci podvrh. Jen at Urad hleda dal, jen houst a vetsi kapky! Jen nedelat zadnou tlustou caru za minulosti jak propagoval Vaclav I.

Esmerald 19.10.2008 3:48

Vážená Akademie Literatury České .

Přestože Milan Kundera svou vinu popřel, mělo by vám být někým uzřejměno, že se tak stává zcela běžně a stereotypně i u opravdových grázlů, dokonce chycených při činu a již stojících před mocí legální, stále tvrdící svou nevinnost. Snad právě proto nejsou takováto sdělení ani těmi talárovanými hlavami brána vážně, natožto občany a rozhodují ( doufejme ) pouze důkazy, které nejsou mimo dosah dnešní kriminologie, když ne té domácí, pak tedy té zahraniční. Pan Kundera má možnost žalovat StB pro ničení jeho kariery a my bychom všichni uvítali rozsudek. Ovšemže ani sám zákon o zločinnosti komunistického režimu zřejmě neodrazuje minulé příznivce od vzájemných sympatií.    

Argument ad hominem : „StB a SNB byly všemocné, nekontrolované a nekontrolovatelné organizace. Kdo věří jejich záznamům jako Písmu svatému, je podle mě idiot“, bych od pana Škvoreckého ovšem neměl ani očekávat. Naprosto nejde o VÍRU, ale o smrtelnou závážnost takového kousku papíru za který lidé chodili na smrt, tím tížeji nesu, pane Škvorecký, nepřímé obvinění že jsem IDIOT i já a ne ten který ať již ORIGINÁL či jeho FALSUM vytvořil.   

Kačka 19.10.2008 3:11

Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno. :-/:-/:-/ 

Už jen to, že by v 50. letech  paní Militká vyvázla jen tak a bez jakéhokoli popotahování, že na koleji ubytovala cizí osobu, natožpak agenta-chodce, je neuvěřitelné. A to by páni "historikové" ze skandalizačního mccarthyovského ústavu měli vědět.:-/

Kačka 19.10.2008 3:25

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Ústav pro výzkum totalitním režimů by měl zkoumat, proč lidi opakovaně skáčou na špek  manipulátorům s totalitním myšlením - a je úplně jedno, jakou mají barvu. Dnes je ta barva modrá s nádechem do hněda.

elsie 19.10.2008 11:02

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Paní Militká zřejmě vyvázla proto, že si vědomě vzala za manžela komunistického fízla, a tím se veřejně zařadila mezi rudou smečku. Možná že byla tolik zamilovaná, možná byla jenom oprávněně k smrti vyděšená a viděla ve svém manželovi svou jedinou záchranu před 20 lety v lágru nebo trestem smrti. A možná, jak pravil ten umírající rabín, že všechno je jinak.

kopec 19.10.2008 11:42

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

 a nekdo si ho ani neprecte a rovnou odsuzuje.Pani Militka na koleji neubytovala cizi osobu na toz agenta-chodce. Nez ho stacila ubytovat ,tak ho Kundera ohlasil na policii.

Kdo  neveri v Kunderovu vinu, at si od nej precte Zert nebo od Salivarove Honzlovou  a zjisti ze to v te dobe bylo zcela bezne.Jeste nebyl uveden ani jeden rozumny duvod, proc by pan Kundera nemohl udat agenta Dvoracka. Mnoho lidi u nas nosi nalepku stebaka na zaklade mnohem neprukaznejsiho dokumentu, nez  jaky je dolozen k clanku

Kačka 19.10.2008 15:02

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Jeste nebyl uveden ani jeden rozumny duvod, proc by pan Kundera nemohl udat agenta Dvoracka...  To je teda dost podivná logika. 8-o

Mnoho lidi u nas nosi nalepku stebaka na zaklade mnohem neprukaznejsiho dokumentu, nez  jaky je dolozen k clanku... A to je podle vás v pořádku? 8-o8-o8-o

alan 19.10.2008 16:15

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Domníval jsem se,že v právním státě má v justici pevné místo institut presumpce neviny.Ale stačí jen zmínka od vyšetřovatele,jehož jedinou kvalifikací je politická spolehlivost,nepodložená relevantnímy fakty a novinářům a všem je jasno,jak to tenkrát bylo,jako by u toho byli.S pevným vědomím,že takhle to chodilo(co já se o tom načetl knížek, tak to musí hergot bejt pravda)už dopředu máme hotový odsudek.Je mi z mých Čechů zle,a z některých novinářů(zdravím p.Doležala)ještě víc.Zdá se,že se zde osvědčilo používání komunistických,inkvizičních metod v zájmu pokračujího demokratického procesu.Jen tak dál,milí soudruzi ve spřáteleném tisku!Jen se modlete,aby ty boží mlýny jednou nesemlely i Vás!

Danka 19.10.2008 14:41

Re: Ubohé, kolika lidem stačí přečíst si skandalizační článek a hned mají jasno

Milá Katko, to bude Úřad řešit, až do jeho hledáčku spadne paní militká. Nyní měli v hledáčku pana Dvořáčka a narazili při tom na pana Kunderu. to je vše. A všechno ostatní je mimo mísu.;-P

Bubranik 19.10.2008 1:11

případ Milan Kundera

 Samozřejme je veliká podlost  a zločinné jednáníudat kohokoliv  stb, gestapu a pod. organisacím...Neomluvitelné. ;-O

Karel Dopekla 19.10.2008 0:28

A nedonášela náhodou Stb ta Škvoreckého žena ?

Náhodou jo.

68 19.10.2008 0:51

Re: A nedonášela náhodou Stb ta Škvoreckého žena ?

No jo, ale co měla dělat. Zakládat naklátelství od píky není legrace. A On to stejně nevěděl, furt psal.

Apea 19.10.2008 12:42

Re: A nedonášela náhodou Stb ta Škvoreckého žena ?

Náhodou ne. Má to štěstí, že její svazek je zachovaný, takže víme, že podepsala něco, v čem stálo, že by udala ty činy, u kterých tehdy byla oznamovací povinnost - atentát na prezidenta, příprava úkladné vraždy atd. Nemusíte ji věřit, že se domnívala, že podepisuje protokol z výslechu jen proto, že ji to dali podepsat po výslechu a jen proto, že to mělo formu protokolu. Můžete říct, že měla být statečná a odmítnout to podepsat...to už je na Vaší inteligenci, ale shodou okolností ji to dává spolehlivější indicie pro to, že nedonášela ( protože dokažte, že jste něco nedělal) - ona by se ta další spolupráce totiž měla v jejím svazku objevit.

Jenda 19.10.2008 0:19

Kolik lidí se najde obhajovat Kunderovu nevinu

Je emblematické, kolik lidí se najde obhajovat Kunderovu nevinu. Přitom je Dvořáček ten opravdu poškozený!

Je to hanba jak Češi tak Kundera se o jeho nešťastný osud málo zajímají. Přitom to byl jeden z mála hrdinů té doby.

Jestli Kundera udal anebo neudal může být zajímavá anekdota pro dokreslení doby či pobavení.

Podstatné je, že Kundera v té nejzločinnější době vstoupil do KSČ (během svého života dohromady 3x), psal idiotské básně na Stalina a nikdy se za to neomluvil.

Že si donedávna ze sobě podobných dělal Žerty a budoval na nich svoji literární kariéru je vlastně odporné.

68 19.10.2008 1:03

Re: Kolik lidí se najde obhajovat Kunderovu nevinu

No, psal ty žerty se znalostí věci. V Milánovi Kunderů se intelektuál posleních dvou set let, tak jak má vypadat a jednat, rozhodně nezapře. Ale slovní zásobu a syntax tedy má, za tím si stojím.

Kanuk 19.10.2008 8:35

Re: Kolik lidí se najde obhajovat Kunderovu nevinu

No, on pan Hitler byl také jeden z nejlepších řečníků v dějinách. I když úroveň jeho němčiny nemohu posoudit.

VIKTOR 18.10.2008 22:07

Prohlášení ALČ

Článek má ve všem pravdu. Ústav pro studium totalitních režimů by se neměl chovat jako bulvár, honící se za senzacemi za každou cenu. Měl by mít solidní přístup k práci a ne se "zviditelňovat" skandalizováním známého člověka. Je mi líto, že i Reflex se ochotně chopil této návnady. snad aby si zvýšil náklad. Jenže rozšiřovat neověřené podezření (a ještě z pochybných zdrojů) je nejen špatné, ale také nemorální.