26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jj 13.1.2010 16:17

Re: Kultura a my

V Albertinu jsem byl na výstavě van Gogha a byla skvělá. I stálé exposice stojí za vidění.

fibinger 13.1.2010 15:58

Re: šílený Shakespeare v Národním

Na te me nahravce ten Werich rika: Autor byl vul ale prekladatel neni. Slo tehdy o preklad Hamleta.

gerontusinza 13.1.2010 15:20

Díky za typ pane Vlku....

navíc jste měpobavil...Díky moc

Jakub S. 13.1.2010 14:21

Re: A byli to opravdu

Jako že Dnes večer se hraje na dané téma? Co to bylo? By mě vélice zajímalo. Grazie tante! - Historik, překladatel

Jakub S. 13.1.2010 14:19

Re: dívadlo

Heršvec, vy jste prima dědina! To bych bral. Odhaduju na Vysočině snad, ne?

Informace 13.1.2010 13:37

Re: A byli to opravdu

Kdyby to byla jen improvizace herců na reakce publika, tak to ani žádný scénář nemohlo mít. Některé otázky byly předvídatelné, ale na sto procent ne. Bylo by zajímavé podívat se na to ještě jednou a zkontrolovat, jestli se otázky mění a také odpovědi. Jinak by to mohlo být něco podobného, co dělají různí kouzelníci, kteří hádají, co má divák v kapse nebo kdy se narodil atd.

nosál 13.1.2010 12:59

Re: to, že je v Praze

To víte ,chodej  tam, jen voli...Kdy jste byl naposledy???

Lapil 13.1.2010 12:30

Re: dívadlo

No jo, co si neuděláte, to nemáte. Nás je v obci 104 (z toho 26 dětí) a na Mikuláše je nadílka s divadlem (vstupné dobrovolné) a na vánoce krmení - dopoledne lesní zvěře, v poledne občanů gulášem, odpoledne pak potrava duchovní: letos místní polárník (on tedy na tom pólu opravdu byl, ne že ne), loni pavoukoznalec (děti naprosto nadšeny a od té doby se ve vsi všeobecně ví, že jediný správný pavouk je pavouk hlavou dolů), předloni nevím, to měla obec ještě 100 obyvatel ... Žádný zapadákov, 12 minut autem na dálnici nebo půl hodinky pěšky na konečnou trolejbusu.

Nebo vemte vnoučata nebo prarodiče - záleží, kolik vám je a koho máte k dispozici, za scénář poslouží třeba Perníková chaloupka (na táboře" "Kluci neblbněte, to jsme jednou hráli, to bude děsná chlívárna..." Měla recht holka, byla to ale FAKT děsná chlívárna)... Bez diváků se obejdete, ti se stejně jen tvářej a jsou strašně chytrý :-)

Lapil 13.1.2010 12:14

Re: A byli to opravdu

Jednak mi přijde jako rafinovaný tah "trochu si to zkusíme, dáme si přestávku a pak se do toho dáme" - ta pauza lidi rozpovídá a nejspíš už se pak někdo najde.

A nepochybně existuje ve scénáři "varianta ticho". Jestli se řeší z jeviště nebo skrze podplaceného diváka je asi jedno. Každopádně nevěřím, že to sehrálo pár herců z hlediště a diváctvo mlčelo, na to je lidstvo příliš ukecané.

Cricket 13.1.2010 12:03

dívadlo

No jóóó, Práha.

Jakub S. 13.1.2010 11:59

Re: díky za info

By mě taky ani nenapadlo. Ovšem názory se mohou různit: jedni budou říkat Škoda času, druzí Škoda peněz. To máte lepší ty peníze hodit do Macochy. Tam o očekávanou podívanou zaručeně nepřijdete'

Jura Jurax 13.1.2010 11:57

Re: šílený Shakespeare v Národním

No, kdysi strašlivě dávno tomu - někdy snad počátkem let osmdesátých) se nám z balíkova z moravských hvozdů dostalo skrze fabriku nakupovacího zájezdu do Prahy (pamětníci vědí, vo co go, nechť to vysvětlí mládeži, jíž význam pojmu již uniká) maskovaného jako kulturní akce - návštěva představení v ND - to aby bylo lze zaplatit dopravu z FKSP. Nedělal jsem si iluze a očekával kus, který by se bez zájezdů balíků z provincií asi nevyprodal. V hledišti bylo patrné, že nejsme jediný nakupovací zájezd, co skončil na kultůře - podle oděvů (do shánění a bojů ve frontách na nedostatkové zboží v Praze přece jen občas jsoucí se málokdo ošolní a dámy nemívají večerní šaty) i podle zvučných nářečí ze všech koutů naší vlasti. Pražák tam snad ani nebyl ...

Hrála se opera Carmen - já operu ale opravdu nemusím - v takovém nějakém divném nastudování, co mi připomínalo West Side Story - po jevišti chodili a pěli pěvci a pěvkyně v kožených ocvočkovaných bundách, vypadající jak příslušníci motorkářského gangu mezi praktikábly (doma jsem si osvěžil v literatuře, o čem ta Carmen je a kdy se odehrává, neboť jsem nevěřil své paměti v konfrontaci s viděným a ze zpěvu na opeře rozumíte kulové - režisér to pojal avantgardně jako umělecký výboj) ... no, zdrhl jsem i s ženou o přestávce a nebyl jsem sám, z národní kapličky se vyvalily houfce do pohostinných hospod. Možná si nějaký znalec a pamětník vzpomene, co to bylo za experiment a kdo jej spáchal ...

astro 13.1.2010 10:52

také se podělím

 V Praze nejsou jen profesionální divadla. Amatéři mohou být také dobří ( a jsou levní). Přiznávám, že na tohle představení jsem zabloudil náhodou. Loni. Coural jsem podvečerní Prahou a uviděl upoutávku na představení divadla Slon v porcelánu s názvem Stará bába tančí. Šel jsem tam s tím, že jednak nemám co dělat, jednak se pobavím tím, jaká to bude šmíra ( kamenujte mě, pokud chcete, ale už ten název divadla...). Bylo to báječné představení, mnozí profesionálové se mohou schovat..Čtyři mladí ( jeden takový " utajený" z publika) a stará babka - ta to nehrála, ta to žila! Měla tak úžasný  "odpich"... Našel jsem si jejich stránky a šel i na další představení této hry  a potom také na Den, kdy unesli papeže... Teď jsem sice žádné další představení nenašel ( možná se podepsala krize a nemají na pronájem sálu? - lidé od divadla mi říkali, že to je stálý problém amatérů,nikdo jim nic nedá), ale určitě na ně půjdu  znovu, pokud budou hrát. Prostě ta stará bába ( pokud by to náhodou četla, snad se neurazí) byla skvělá. V Papeži hrál potom titulní roli starý pán - povedlo se jim trefit podobu a oblečení  se současným papežem -a byl také dobrý. A navíc mě potěšilo, že tady spolupůsobí staří a mladí. Skoro mě "ponouká" nabídnout jim, že bych se zapojil - třeba jako holka pro všechno ( herecké ambice nemám, vím o sobě své).

Petr Benes 13.1.2010 10:09

Re: díky za info

Tak ona drtiva vetsina prazskych muzikalu jsou neskutecny sr.cky. Zvlast ty od Michala Davida nebo Sagvana. Obsazeni byva taky veskrze tragicke.  Na to muze jit jen primitiv bez kouska vkusu.

Informace 13.1.2010 9:43

A byli to opravdu

diváci, co zasahovali z hlediště nebo herci, které tam režisér před začátkem představení umístil? Aby se vyhnul té smrtelné minutě ticha? Viděl jste psaný scénář? Nebo to byla obdoba Questa sera si recita a soggetto? Z r. 1928-29.

pišingr 13.1.2010 9:31

Re: šílený Shakespeare v Národním

Již Jan Werich, blahé paměti a na jevišti řekl : " Autor byl vůl, ale režisér není"! Jak se zdá, je to stále aktuálnější.

dali 13.1.2010 9:25

šílený Shakespeare v Národním

Také se podělím... Jezdlil jsme před pár lety do Národního s dětmi na permanentky, aby si (nepražáci) užily klasické kultury. Vzdal jsem to poté, co nějaká maďarská režisérka udělala shakespearovskou činohru tak, že po jevišti se jezdilo na motorkách a střílelo ze samopalů. Tehdy jsem - ač od vojny pacifista - zatoužil jeden z těch samopalů nabít ostrými....

Asi nejsem normální v dnešní době, ale myslím, že v takové instituci, jakou je naše Národní divadlo, by se mělo divadlo dělat opravdu klasicky. Na experimentování je po Praze spousta dalších divadel k tomuto vhodných.

Anton 13.1.2010 8:49

Re: Kultura a my

Na to, že to bylo zadarmo to šlo.

liberal shark 13.1.2010 7:58

Re: Kultura a my

Jojo, taky jsem tam byl. Ale byl jsem poněkud zklamán úrovní výstavy. Co vy ?

liberal shark 13.1.2010 7:57

díky za info

Na oplátku se podělím se svou zkušeností. Určitě nechoďte na "muzikál" Mona Lisa do "divadla" Broadway na Příkopech. Stupidní texty, primitivní řvavá hudba, neskutečná nabubřelost, placená klaka v první řadě. Jediná sympatická postava byla tanečnice, představující Smrt. Ta dobře tančila a neřekla u toho ani slovo.

jonatan 13.1.2010 7:52

to, že je v Praze

spousta divadel ještě nezaručuje, že jsme kulturní národ!

Anti :°-( 13.1.2010 7:44

Skvělé jako vždy

Díky, pane Vlku!

V. H. 13.1.2010 7:16

Kultura a my

Na náš údajný nezájem o kulturu jsem si vzpomněl ve Vídni v Albertině na impresionistech. Bylo narváno a nejméně polovina návštěvníků mluvila česky.