23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

DIVADLO: Havlovo Odcházení

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
František 18.12.2007 21:35

Re: Re: Re: recyklace

Buďte rád.....

Tana Zajicova 16.12.2007 17:20

Mily Doktore,

otazka nebyla zda Stary a Novy Zakon znate. Jednalo se interpretaci Slova Boziho. Krestane, kteri Pismo chapou doslovne, jiste znaji svoji bibli i pozpatku a presto je mozne, je tez nazvat 'materialisty'. Intelligent design (ID) je adresovan jak krestanskymi 'materialisty', tak krestanskymi vedci, nezatizenymi doslovnym chapanim Pisma. Clovek, ktery seriozne sleduje existujici ID debatu, by mel tyto pristupy rozlisovat.Bible neni ani historickou, ani prirodovedeckou priruckou. Krestanstvi neni man-made nabozenstvi, nybrz nabozenstvi zjevene. Bible je 'zprostredkovatelem' poznani Boha clovekem. K tomu, aby clovek pomoci Slova Boziho dokazal poznat Bozi realitu, potrebuje imaginaci. Jenom imaginace(zde intuitivni nabozenska inteligence) dovoluje, aby Nekonecno bylo cloveku citelne.Filosofie materialismu tuto imaginaci popira a nedovoluje a tim pripravuje cloveka o zcela zakladni ideje a archetypy.

Buh jako WHOLLY OTHER je Buh lidi, kteri si nedovedou predstavit milujiciho Boha, nebot jejich vlastni (vseobecne) lidske utrpeni s milujicim Bohem nekoresponduje. Je to svym zpusobem  way out   ' vysvetleni' existence lidskeho utrpeni.

Doktore, na zaver. Tvrzeni, ze bible nedava zadny smysl a nasledujici uvaha - SKUTEČNI PISATELE BIBLE, ... museli být vynikající filosofové, literáti a básníci své doby si prudce odporuji. Dejte si priste vetsi pozor.

dj.giovanni 15.12.2007 11:21

Re: A ze všeho nejlepší snad bylo, když jsem se dočetl o tom, jak byl natáčen film "Občan Havel" ....

nic ve zlým ale šauklař zůstane vždy šauklařem ať se děje co se děje, takže máte žel pravdu

Táňo, 15.12.2007 10:47

Re: Well,

právě jsem dostal domů, na Moravu, z Austrálie zprávu o úmrtí mé dávné kamarádky, která tam s manželem, známým spisovatelem, také již zesnulým, emigrovala po roce 1968. Proto se vracím ke včerejší debatě na Psu. Pokud si mou odpověď ještě přečtete, vězte, že jsem byl zamlada natolik církevně věřící, že mne kvůli tomu léta nepustili na vysokou. Domnívám se proto, že Bibli (Starý i Nový Zákon) trochu znám. Až při studiu mediciny (jsem klinický internista) jsem se začal blíž zajímat nejen o evoluci, ale také o historii Bible a jejích tvůrců, a kvůli kreacionistům se o Bibli zajímám doposud. Jak se zdá, historická i přírodovědecká fakta tvrzení Bible, a to nejen Pentateuchu (Tóry), ale i Nového Zákona, popírají. U vás snadno seženete knížky archeologů Neila Silbermana, Israela Finkelsteina a Richarda Horsleye z posledních let (The Message and the Kingdom nebo The Bible Unearthed), kde se o tom dočtete víc. Zkuste si také přečíst něco z knih známého jezuity Teilhard de Chardina. Astronomové dnes ve světě stále víc pátrají po vysvětlení tak zvaného "antropického principu", který nepopírá, ale podporuje hypothesu o Někom (Něčem), kdo uzpůsobil vesmír tak, aby se v něm vyvinuli myslící tvorové. Ten Někdo nemá nic společného s lidmi ani jejich představami, a do lidských životů a dějin nezasahuje. V USA existuje teorie o Bohu jako o někom, kdo je "WHOLLY OTHER". Tato představa je mi blízká. Bible je podle mého mínění jen soubor krásně napsaných kmenových legend a bájí národů Předního východu, plných mravních poučení, bohužel vzájemně si odporujících, krásných příběhů s vymyšlenými ději i dějisky, a  poesie, prostě LITERATURA. Škoda, že za jejího pisatele je věřícími považován hebrejský Bůh. Mnohem důležitější by bylo znát SKUTEČNÉ PISATELE BIBLE, kteří museli být vynikající filosofové, literáti a básníci své doby. Zdravím.

Tana Zajicova 15.12.2007 4:55

Well,

jestlize cteme pribeh Adama a Evy historicky dozvime se, jak a kdy se stal lidsky zivot slozitym. Jestlize cteme tento pribeh filosoficky a antropologicky, ukaze nam zakladni a z velke vetsiny protikladne psychosocialni prvky nasi vlastni lidskosti a tim se nam otevre pohled na to, proc je lidsky zivot vzdy slozity. Cteme-li pribeh Adama a Evy moralne, muze se nam podarit odhalit zakladni zdroje mnoha vecnych moralnich lidskych dilemat.

Faust vsak Pismo nezkouma pouzitim jakychkoli kritickych metod. Faustovou metodou je tezko skryvane nepratelstvi. 

J.G. Pašek 15.12.2007 0:20

Re: Je evidentní,

Nikdo nemá odvahu na plnou hubu napsat pravdu o císaři Veškmovi a jeho nových šatech . . . . .

ignorant 14.12.2007 21:18

Re: Re: Re: Re: Pochyby v příspěvcích

Promińte, není náhodou uzákoněno, že privatizace se nesmí prošetřovat? A svádět to na malé strany- ano, na té rozkrádačce se podíleli měrou vrchovatou, ale nebyl předsedou největší vládnoucí strany Klaus? Jenž tak mazal med kolem úst jistému Koženému a dával jej za vzor? A co se týče "socanské privatizace" - máte pravdu. Šmejd jako šmejd, ať už se Kočárník, Klaus, Dlouhý, Kalvoda,Zeman, Topolánek, Paroubek, Kalousek, Ruml, Havel, Grebeníček,Filip- omlouvám se těm, na které jsem v tomto výčtu zapomněl- jmenují. Je někdo, za koho byste dal ruku do ohně, že mu jde o věc a ne o sebe?

Irena 14.12.2007 21:11

Je evidentní,

že tak jako politika pana exprezidenta byla nepolitická, je tato hra nehratelná!Proto si její realizaci přehazují naše divadla jako horký brambor!!!

Irena 14.12.2007 21:04

Re: Re: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" . . .

Kubeš!První vaše myšlenka zasluhující všeobecný souhlas většiny národa!Člověče vy se lepšíte!!R^R^

Dick 14.12.2007 20:50

Re: Re: recyklace

Vím, znám ho osobně. Ale on není ani můj zastupitel, ani poslanecm, ani pastýř :-D

Faust 14.12.2007 20:48

Re: Pokud znáte Bibli,

Ještě rozporuplnější je příběh vzniku dědičného hříchu.

Vysvětlit tento příběh nelze jinak, než že Hospodin vytvořil dokonalou past na lidi, protže tak na svět mohlo přijít v plné míře utrpení, které on potřebuje.

Stvořil lidi neschopné rozeznat dobro a zlo, lidi naivní. Stvořil hada s darem řeči a obdařeného vysokou inteligencí. Stvořil strom poznání s plody dobrými k jídlu, lákavými na pohled. Člověku o něm řekl. Sice ho varoval, ale dobře věděl, že lidé nejsou schopni rozeznat zlo a dobro. Vůbec člověka nevaroval před nejchytřejším polním zvířetem, mluvicím hadem (podle křesťanů satanem). Pohrozil lidem smrtí v den, kdy z něj pojedí (nevíme ani, zda lidi přesně věděli, co smrt je, co to znamená zemřít), ale byla to nakonec nepravdivá hrozba. Had podal ženě přesné, pravdivé informace. Hospodin Bůh jako vševědoucí musel přesně vědět, jak to dopadne.

Past sklapla. Všichni byli nespravedlivě a nemilosrdně potrestáni. A proč by to Hospodin dělal? I proto má Katechismus vysvětlení, ale zcela mimoděk (§280): "...hned od počátku Bůh myslel na slávu nového stvoření v Kristu." A díky této pasti to mohl zrealizovat. Až trapně směšně zní další věta z katechismu (§380):Hříchem našich prarodičů byla ztracena veškerá harmonie prvotní spravedlnosti, kterou Bůh ve svém plánu pro člověka zamýšlel.

Tak jaký měl Hospodin plán: nové stvoření v Kristu nebo harmonii spravedlnosti? Obojí najednou se vylučuje.

Tana Zajicova 14.12.2007 20:17

Dear S.

Kdekdo vlastni Finnegans Wake (Joyce), malokdo ji cetl.

kulis ellinas 14.12.2007 20:07

nic si z toho nedělejte

pan Steigerwald před časem taky připsal citát z Shakespearovy hry Romeo a Julie Nezvalovi a přežil to v klidu. 

Tana Zajicova 14.12.2007 20:06

Re: Pokud znáte Bibli,

Na bibli lze nahlizet z mnoha uhlu. Genesis ukazuje napriklad mnohymi zpusoby na to, co bylo prvni. Hovori o prvnich lidech (historie). Ukazuje co je prvni v cloveku. Co je prvotni, zakladni, principialni a esencialni (antropologie). Prinasi reflexi na to, co je kosmicky prvni a jaky je vztah lidskych bytosti k celku (ontologie). Prinasi poznani, kdo je spatny a kdo dobry. Koho vinit a proc (etika). Predstavuje nam prvni zarodek naroda, ktery veri v noveho Boha a zpusob, jak je tato vira kodifikovana do zakonu a realizovana skrze politicke instituce a nabozensko- spolecenske tradice (politika). Konfrontace s tim co je  prvni  ve forme pribehu dava moznost hledajicimu ctenari nalez jak zit (filosofie).

Takove bohatstvi (bible) muze jen materialista definovat - že ji prostě nelze brát vážně. Materialismus okrade cloveka o inteligenci, ktera je mu prirozena a kterou zadusil. Pripravi ho o porozumeni stejne, jako nemoc pripravi cloveka o zrak, sluch, cit... vazeny pane Doktore.

Tana Zajicova 14.12.2007 20:05

Re: Pokud znáte Bibli,

Vas dnesni problem bude lezet v tom, ze berete clanek pana Vlka vazne. Vlk si s tematem Kaina a Abela hraje a snazi se ho naroubovat na deni ve spolecnosti tak, jak mu rozumi. Se skolackymi chybami, nebot Kainovo znameni neni znameni hanby, nybrz znameni ochranne. Vlkova asociace s parohaci se potom nutne stava komickou.

Vase porozumeni bible se nelisi od Faustova(jak jste jiz mnohokrat demonstroval), vcetne motivace (hadam). Jak jsem jiz predeslala autisticke deti nevidi obliceje v jejich celku, vidi jenom souhrn oblicejovych casti. Jako takove nejsou schopne odhalit vnitrni realitu sveta ve kterem se pohybuji. Co vidi je existence samostatnych objektu, ktere se pohybuji, bez jakehokoli smyslu. Autisticti lide, striktne receno, jsou pravi materialiste, nebot ziji ve skutecnem kontaktu s realitou. Ziji ve svete objektu, ktere lze vedecky definovat, ale ktere nedavaji zadny smysl. 

Pro Vas (a nejen pro Vas) je Pismo svate pouhou snurou slov, ktera jsou citelna, ale ktera nedavaji smysl. Paradox Jezisova tvrzeni (parafraze) 'K tomu abys si zachranil zivot musis ho ztratit'  je pro materialisty Vaseho typu, zcela nesrozumitelny. V tom lezi Vas nabozensky autizm. Jinymi slovy naprosta ztrata spiritualni imaginace. Materialiste jsou  prosti intuitivni duchovni inteligence. Jejich porozumeni sveta jim neco takoveho zakazuje. 

huhu 14.12.2007 20:02

Re: k diskusím

vy musítte být velikej intelektuál...(Y)

huhu 14.12.2007 20:00

Re: Re: Re: Pochyby v příspěvcích

nasazování psí hlavy Vám nic neříká ? Jinak privatizaci, přímé prodeje prováděla ODA a KDU a pka čssd. Kolik bylo těch dokázaných a odsouzených tunelářů ? Z Klausovy kuponovky má hodně občanů nějaký ten desetitisíc, ze socanské priovatizace mnohem větších podniků nic, jen dotace, arbitráže dluhy....

huhu 14.12.2007 19:57

Re: Viz výhrůžka Ježíše Krista (Marek 9,42):

paní zajicová, vy jste "v rauši" ?!

Jenda 14.12.2007 19:10

Re: Re: doktore

Milovali Machu? A uz vas vylecili? Basnici by se meli strilet. Nebo mozna spis ti idioti co si vymysleli, ze se mame sprtat, kdy se ktery vylihnul a kdy posel a co mezitim zplodil.

honzak 14.12.2007 19:08

Re: Re: nadpis příspěvku

takový člověk neexistuje. Ale podělat všechno je příliš. Zvlášť z takové startovní pozice, jakou Havel měl!

Sýček 14.12.2007 19:00

doktore

"na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích" to je Dada a Seifert, Voskovec.... Někdy bývá  život přirovnáván k paličkované krajce - ze spodu samý uzlík a zvrchu krásný ornament. Jedno od druhého nelze oddělit. Záleží jen na vás jakou stranu si vyberete, či jste schopný hledět na obě strany. Znáte Citadelu? Janáček je krásný žal, "Po zarostlém chodníčku" nevlastním.

Vodička-sapér 14.12.2007 18:58

Re: Re: Pro zasmání uvádím úryvek z Havlova novočního projevu v roce 1990

Hledej,  Šmudlo!

Sýček 14.12.2007 18:50

Re: Re: doktore

A co Starý a Nový Zákon?

Sýček 14.12.2007 18:49

Jakube,

jestli obstál se asi nedovíme. Dokumenty vzala povodeň v Praze. Jen pro informaci - spolu se Sachrem založil v roce 1990 fond "Z", ve které byly shomážděny svazky STB na některé významné polistopadové politiky. Jen pro informaci Havel se nezúčastňuje sjezdů Konfederace politických vězňů (na rozdíl od Klause), a hádejte proč. (nápověda - nemá rád hvízdání)

citlivka 14.12.2007 18:49

Re: Pro zasmání uvádím úryvek z Havlova novočního projevu v roce 1990

Co  vlastně  brání  tomu,  aby  si  V. Moravec,  zvídavý   to  moderátor   ČT,  pozval  k  jednomu  diskuznímu  stolu OVM   exMesiáše  a  jednoho  z  největších, žijících   světových  dramatiků,  humanistu  V.Havla  a patrně   nejmenšího  světového  vládního mluvčího  T.Cikrta  za  účelem   objasnění  některých  drobných  rozdílů  těchto pánů  v  názorech  na  tuto  problematiku??  Za co  a  na  co,  si ČT platíme?

Znechucený občan 14.12.2007 18:49

A ze všeho nejlepší snad bylo, když jsem se dočetl o tom, jak byl natáčen film "Občan Havel" ....

Rejža tohoto filmu při natáčení záběrů z nejrůznějších jednání signalizoval baterkou panu "preidentovi" Havlovi pokyny, jak se má chovat a co dělat, aby "záběry dobře dopadly" .... Můj názor je. že pan Havel vlastně nebyl psidentem, ale filmovým hercem! Ostatně historie zná řadu příkladů, kdy "zhrzení" umělci realizovali své sny prostřednictvím politiky, viz např. osud největšího Rakušana Adolfa Hitlera, který se tak chtěl realizovat jako architekt ....

doktor 14.12.2007 18:49

Re: doktore

Zamlada jsme milovali Karla Hynka Máchu, mimo jiné pro jeho "na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal", a to i když jsme ten verš později obměnili na "na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích", případně "vous". Podle Máje však nežijeme. Krásná je i jedna část Janáčkovy suity "Po zarostlém chodníčku", 1. řada, "Sýček neodletěl" z . Co vy na to?

ignorant 14.12.2007 18:41

Re: Re: Pochyby v příspěvcích

Ale no tak, vážené HuHu. pročpak se asi říká vašemu velkému Guru "Taťka tunelářů"? Jinak s těmi "havlobolševiky" se dá souhlasit, ale já bych je dopúlnil i o "Modré bolševiky". Proč? Chovají se tak.

Sýček 14.12.2007 18:40

doktore

ústa se smějí, z očí kanou slzy a čelo podmračené - co vy na to?

S úctou zdravím Táňu Zajícovou.VV

Znechucený občan 14.12.2007 18:37

Taky bylo moc hezký, když nám dnešním Cechům kolektivně vyčítal, že jsme při odsunu tzv. sudetských Němců uplatnili kolektivní vinu ....