26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

DIVADLO: Havlovo Odcházení

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
doktor 14.12.2007 18:35

Pokud znáte Bibli,

Táňo Zajícová, víte, že si na mnoha místech natolik protiřečí, že ji prostě nelze brát vážně. Pokud by to měl být "interiér Boha", pak je jeho popis v Bibli tak rozporuplný, že z něj nelze vyvodit nic jiného, než že hebrejský, křesťanský a mohamedánský Bůh Staré a Nové Smlouvy (Zákona) neexistuje. Typická pro moje tvrzení je na jiném místě NP dnes zmíněná pověst o Kainovi a Abelovi.

Znechucený občan 14.12.2007 18:26

Re: Když ten pan Havel jako president dělal jenom samé pitomosti ... Viz např.:

Za tohle by si ten zrzavej skrček zasloužil takových pár facek, že by nemoh tejden vylézt na ulici!

Jenda 14.12.2007 18:14

Re: Je pozdě

Ono to mozna chtelo aspon chvili "mame hole v ruce" ... A cint jakpak nam laska a pravda zvitezi nad lzi a nenavisti byl bezobsaznou frazi vzdycky.

Jenda 14.12.2007 18:11

Re: Re: Re: Re: samet jen jako dalsi prosvihnuta historicka sance

Ono presne tohle je duvod proc cirkev a vubec jakekoli organizovane nabozenstvi vzniklo. Zajistit aby plebs drzel papulu a krok. S prislibem vecne blazenosti nekdy po smrti.

Petr 14.12.2007 17:36

Re: recyklace

 Víte, kolikrát recykloval autor článku, jehož zmiňujete ?  Zkuste se ho zeptat a potom třetí poznámku   přehodnoťte. Jinak ovšem půvabné kouzlo nechtěného....

František 14.12.2007 17:30

Re: Havlův problém

klaaarka 14.12.2007 17:19

Re: Ta závěrečná vsuvka

Co je trapného na vyjádření svého vyznání? Jste poznamenaní 40 lety komunismu a hluboho v podvědomí máte zasutou poučku, že projevům víry je třeba se posmívat. Snad z toho další generace vyrostou...

Buvol 14.12.2007 17:07

Když ten pan Havel jako president dělal jenom samé pitomosti ... Viz např.:

 jeho slova o kampani NATO ve zbytkové Jugoslávii („Domnívám se, že během zásahu NATO na Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární...“) zveřejněná 29. dubna 1999 v listu Le Monde představují lež vpravdě orwellovského formátu: Válka je mír, mír je válka...

 

huhu 14.12.2007 17:01

Re: Pochyby v příspěvcích

havel si s komunisty rozdělil moc a majetek a od té doby havlobolševická koalice funguje. Narušil to jen Klaus svým prosazováním svobodného trhu, kuponovky a politické soutěže stran. Takže když je možnost nastupují havloboševici "všichni proti ODS/Klausovi"....

huhu 14.12.2007 16:58

Lecken Sie mir den Arsch !

tak ta hra se nakonec bude příznačně hrát v arše ( pro ty kdo nerozumí německy Arsch = zadnice ) :-P

carda 14.12.2007 16:50

k diskusím

V.H.není neštěstím této země,je jím tato země samotná.

Von 14.12.2007 16:31

Re: nadpis příspěvku

Honzaku - trochu mne v poslední době zklamáváte. Znáte tu někoho, kdo tady "nepodělal" nic?

Richard III. 14.12.2007 16:30

Smutný pohled Havla na Havla

Je hodně smutné, když tím hlavním, co si bývalý prezident odnesl ze svého působení v politice je fráze: "Politika - to jsou fráze." Řekl bych, že do této věty promítl vlastní praxi vyplněnou převážně frázemi a intrikami.

highway 14.12.2007 16:26

Re: Pořád si říkám: dobrééé - a najednou ten závěr:

Pro mne naopak - cele jaksi nijake, jako ta hra, ceska politika a ceske obcanstvo. Ten zaver pak je to slovo, ktere prenasi hory a kvuli kteremu ma smysl psat i do internetove diskuse.

Standa 14.12.2007 16:12

Velká škoda

Toto video mapující historii vypovídá za vše

http://www.youtube.com/watch?v=sykkmYmNW00

Tana Zajicova 14.12.2007 16:09

Viz výhrůžka Ježíše Krista (Marek 9,42):

 A kdož by koli pohoršil jednoho z těchto maličkých, věřících ve mne, mnohem by mu lépe bylo, aby byl zavěšen na hrdlo jeho žernov mlýnský a vržen byl do moře.

Faustovo pouzivani Pisma svateho lze prirovnat k autizmu. Clovek postizeny autizmem neni napriklad schopen rozumet lidske tvari jako celku. Co autizticky clovek vidi je souhrn casti tvare ( nos, usta, oci...) bez schopnosti rozeznat co lezi za vyjadrenim tvare jako celku ( laska, hnev, strach apod). Tuto schopnost ma kazde male dite, ktere dokaze cist s matciny tvare co se v tom kterem momente v matce odehrava, ve vztahu k nemu samemu.

Stejne je to s ctenim a porozumenim bible. Co jineho jsou evangelia nez vnejsi vypraveni, ktere nas informuje o interieru Boha. Stejne jako se nedivame na prirodu jako na vec, ale dokazeme vnimat jeji charakter, stejne se nemuzeme divat na evangelia jako na historicke povidani o vnejsich udalostech. Jinymi slovy tyto udalosti vlastni interier ('vnitrek'), ve kterem lezi biblicke pravdy, ktere nas informuji o Bohu. Je zcela nemozne demontovat a narusit pribehy evangelii, protoze ceho se tim clovek dopusti, je neco jako rozmontovani lidske tvare ve snaze o porozumeni jejiho vyrazu.

Faust ma jiste svoje vlastni duvody k zneuzivani Pisma, nicmene jeho metoda je metoda autizmu, kdy autisticky clovek hledi na ucitele s ukazovatkem a jedine co dokaze vnimat je ukazovatko. Fakt, ze ukazovatko nekam ukazuje, je zcela nemozne pro takoveho cloveka rozeznat.

Kubeš 14.12.2007 15:59

Re: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" . . .

Kromě této blbosti nadělal mnoho dalších. Havel byl neštěstím pro naši republiku.

Buvol 14.12.2007 15:21

Re: Pochyby v příspěvcích

Čalfa: Dáme vám politickou moc výměnou za hospodářskou ....

Havel: Souhlasím ....

J.G. Pašek 14.12.2007 15:13

"Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" . . .

a proto dal Vašek milost 25 tisíc kriminálníkům a ostatním 10 tisíc zkrátil čas v base. . . .

MK F 14.12.2007 15:08

Pochyby v příspěvcích

Několik čtanářů se v diskusi vyjádřilo, že pochybují o přínosu V. Havla české společnosti. O "výši" jeho her. I o tom, co se za jeho doby jako president stalo.

Co asi je skryto v pozadí, co nikdo neví, nikde to nebylo uveřejněno?

Barbara Masin ODKAZ se ve své knize zmiňuje:

Dne 15. prosince 1989 Marian Čalfa, tehdy předseda ČS komunistické vlády, požádal o soukromou schůzku s Václavem Havlem . . . . Několikahodinové setkání obou mužů se konalo v Čalfově kanceláři. Z jednání neexistuje žádný protokol. O čtyři dny později, 19. prosince, se v Praze sešel parlament vzešlý z koministické éry, aby zvolil nového prasidenta. Jako obvykle tu byl jen jeden kandidát zvolen jednomyslně - bez jediného hlasu proti.

Otázka o čem se mluvilo na tom setkání????????

Faust 14.12.2007 14:50

Re: nadpis příspěvku

Pokud se nějaký křesťan bude řídit slovy Písma, tak to s nevěřícími psy dobře nedopadne.

Viz výhrůžka Ježíše Krista (Marek 9,42): A kdož by koli pohoršil jednoho z těchto maličkých, věřících ve mne, mnohem by mu lépe bylo, aby byl zavěšen na hrdlo jeho žernov mlýnský a vržen byl do moře.

Někteří světci se takto chovali, například svatý Augustin. Ten využil Kristovu větu "Přinuť je, ať přijdou" (Lk 14,23) k mnoha násilnostem, sloužícím ke konverzi k církvi.

honzak 14.12.2007 14:20

nadpis příspěvku

"Toužím po tom, aby se náš národ k tomuto Bohu vrátil. Pro mě to není fráze. Chci za tuto cestu ručit celým svým životem. Bůh mi za to stojí." Mám tomu rozumět tak, že budu obrácen na tu jedinou pravou cestou, i  kdyby ze mě pan Drápal měl duši vymlátit? Zvonku to tak vyzerá.

Co se týká Havla, tak ten pán podělal i to, co zdánlivě nemohl. Škoda.

Ron 14.12.2007 14:03

Zpětná vazba

Jakou zpětnou vazbu jste měl na mysli? Myslíte, že takovým lidem nikdy nikdo neřekl, co si o jejich přesvědčení myslí? Nebo si myslíte, že "ti ostatní" , kteří nezastávají otevřeně nějaké stanovisko žádné nemají? Já se spíš bojím lidí, kteří zastávají jakýsi "univerzální mainstream", hlásají, že nikomu a ničemu nevěří a jejich jedinou politikou je všechno poplivat. Tím jsem nechtěl útočit na vás, to platí obecně.

Buvol 14.12.2007 14:00

Už chápete, proč je pan Havel a jeho "pravda a láska musí zvítězit .." pro srandu králíkům?

Buvol 14.12.2007 13:57

K tomu úryvek z článku bývalého pracovníka MZ Václava Špika, uveřejněný v dnešních Blistech:

….před více než deseti léty pořádala Nemocnice na Homolce mimořádně kvalitní šestidenní semináře, kde přednášeli pedagogové Pittsgurghské university z USA a také manažeři některých velkých nemocnic a HMO (Health maintenance organization), což jsou vlastně zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotní péče zároveň. Velmi nás tehdy varovali před nějakým větším vpuštěním tržních mechanizmů do zdravotnictví. Už tehdy tvrdili, že zdravotnictví USA je mimořádně nákladné a z hlediska nákladů značně neefektivní.

V poslední době i u nás proběhly zprávy o zahraničních studiích, ze kterých opakovaně vyplynulo, že systém v USA je velmi drahý a relativně neefektivní. Dokonce i chudí obyvatelé Velké Britanie jsou na tom zdravotně o něco lépe, než bohatí Američané. V některých ukazatelích má dokonce lepší výsledky i Kuba, která do zdravotnictví dává jen zlomeček výdajů USA.

Buvol 14.12.2007 13:54

Re: Pro zasmání uvádím úryvek z Havlova novočního projevu v roce 1990

Zkonfrontujte si to s dneškem, např. s Julínkovou reformou zdravotnitví, ale např se předtím posaďte .....

Buvol 14.12.2007 13:51

Pro zasmání uvádím úryvek z Havlova novočního projevu v roce 1990

Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoli důvodů hůře, než ostatní. Žádné lepší potraviny či nemocnice už nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíc potřebují…

…Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů. Lidských, ekonomických, ekologických, sociálních i politických…“

realista z vesnice 14.12.2007 13:31

je čas udělat pápá...

Havlovy hry nebyly nikdy na vysoké úrovni,a nebýt nádechu disidentství,tak se nikdy nehrály ani po revoluci...

většina už pochopila,že o jeho výtvory zkrátka zájem není a nebude...

a ani v otázce lidských práv už Havel nedokáže vidět správně...nadržuje jen někomu...

Pejzlerka 14.12.2007 13:19

Re: Re: Autor si spletl autora

Pan  Drápal  je   jedním  z  prvních  bohabojných  mudrců,  který  má  po  přečtení  scénáře  nové  hry  V.Havla,  taky pěkně  zamotanou  hlavu.   Ta  bizardní, přímo  aneknotická   Drápalova   záměna  (Slavnosti), by   zcela jistě  zaujala  jak  naše  lidi,  tak  i  na severoamerickém  Jihu  i  Severu.   Jeho, dopředu  věštěné  divácké zdravotní  problémy-  motolice-,  jsou  možná  příčinou toho,proč  někteří  přední  umělečtí  ředitelé velkých divadelních   svatostánků,    tento  jistě  kasovní  trhák,nechtějí  do  svého  repertoáru. Zrovna  včera,  se  o  tom  všude  povídalo...  Havlovo  Odcházení,  aneb:  Já  už  du,  du  du,  už  mám  všechno  hotový..."

ferry 14.12.2007 13:04

Re: "...chová se stále jako rozmazlené a rozmařilé protekční dítě"?!

Ano, byl jsem 2 roky v krimu. A dnes jsme všichni úplně jiní než v r. 69.