4.7.2024 | Svátek má Prokop


Diskuse k článku

DAVID ČERNÝ: Umělec a úřednice

David Černý, světově známý sochař, jehož díla jsou v Praze poutním místem pro zahraniční turisty, se potkal v televizi s jakousi šedou úřednicí, kurátorkou umění ve veřejném prostoru s razítkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavel 22.4.2024 18:30

Některá díla D. Černého se mi líbí, jinak nikoliv. Běžná záležitost. Nechci tady řešit jak moc je či není světově známý, a ani jeho spor s kurátorkou. Jde mi o něco jiného, o budovu Máj. Jako celoživotní stavař považuji i kvalitní architekturu za umělecké dílo. Ta budova je ve stylu hi-tech, čisté linie, jasná architektura bez příkras. Od roku 2006 je památkou, k jejímu poškození došlo i kvůli novému sousednímu objektu Quadrium. Původně prosklená stěna, kde jsou jezdící schody byla zakryta. To byla skvělá záležitost, když po nich člověk jel tak mohl pozorovat cvrkot ve Spálené ul., na tom náměstíčku kde byla jenom nízká budova stanice metra aj. Bylo to zcela neobvyklé řešení. Leč tak tomu dnes je. Umístěním těch dvou motýlů bude degradována ta architektonická čistota celé budovy. Zasahování do kvalitního uměleckého díla považuji za nepřípustné, pokud k tomu nejsou závažné důvody. Je smutné, že D.Č. si právě toto neuvědomuje. Co by asi řekl na to, kdyby chtěl na střechu jeho trabanta někdo umístit želvu, která by kývala hlavičkou a ocáskem a ještě k tomu svítila.

O. M. 22.4.2024 19:51

Naprostý souhlas.

M. Mařák 22.4.2024 20:02

Má souhlas s autory stavby a to s J. Eislerem i původním architektem domu Máj Martinem Rajnišem, jenž k tomu údajně řekl: "Probůh, konečně ten barák bude k něčemu vypadat."

Asi je pan architekt, který obchodní dům Máj navrhl, méně úzkoprsý a mnohem více otevřený než Vy.

M. Mařák 22.4.2024 20:19

Možná je to tím, že architekt Rajniš je coby architekt také umělec a dokáže tedy snadněji ocenit umění než Vy, který věc posuzujete pouze zúženým pohledem technika - stavitele. To jsem samozřejmě nemyslel nijak ve zlém, stavitelství je také noblesní činnost, ale prostě jen prvoplánová, není v ní onen nadhled, který přináší architekt.

P. Pavel 22.4.2024 20:30

Já také dokážu ocenit umění, a moji dva dlouholetí přátelé jsou dnes už známí umělci, Miroslav Pošvic a Tomáš Hřivnáč. A znám i pár jiných, i když ne tak dobře. Já mluvím o tom umístění díla, ne o jeho kvalitě.

M. Mařák 22.4.2024 20:39

Architektovi Rajnišovi se to líbí a dal svůj souhlas, obchodní dům Máj je jeho dílo, tím bych to uzavřel.

P. Pavel 22.4.2024 20:46

OK, i když já doufám, že k realizaci nakonec nedojde. Uvidíme.

J. Reichardt 23.4.2024 15:20

Kdo zaplatil stavbu, ten rozhoduje. Rajniš to nebyl.

P. Pavel 22.4.2024 20:23

I to je možné, na mém názoru to ovšem nic nemění. Stejný názor mají i pražští pamatkáři a Klub za starou Prahu. Údajně řekl, to je veselé. Tak proč ho tak tenkrát navrhl ? Oba dva pánové už budou asi dost staří, takže je otázka co je k tomu vede, přilepšení k důchodu ?

M. Mařák 22.4.2024 20:29

To je OK, každý má jiný vkus, nicméně tato bouře ve sklenici vody je podle mne naprosto zbytečná stejně jako je zbytečná ta závistivá úřednice. Jedná se o soukromou stavbu na soukromém pozemku, majitelé a architekti jsou pro, stejně jako Památkový úřad.

M. Kocián 23.4.2024 11:07

Souhlasím - zvlášť, když v Praze je dost jiných míst, které by motýli naopak vylepšili.