11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

ČEŠTINA: Módní slova

Módní slova, módní obraty – byly tu vždy. (Byly – mužský rod, byť neživotný, má přednost před středním rodem.)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hubáček 25.9.2012 7:27

Kontroverzní

Mně se "líbí" časté používání slova kontroverzní, což snad původně znamenalo sporný. V drtivé většině případů na něj narazíme v sousloví kontroverzí podnikatel.

Jde o jasný eufemismus - ani zdaleka jím není označován sporný či rozporuplný člověk, ale naprosto jasný podvodník. To samé platí pro kontroverzního politika.

P. Sulc 25.9.2012 6:54

Re: Pane Sulci,

A proc? Ja ji v Americe nepotrebuji, spise by mi prekazela a jak vidite s mnoha  prispevku a reakci na ne, lide byt jen s velice mirnou inteligenci mi rozumi docela dobre. Ostatne nebylo to urceno vam, ale autorce. Vy jste zrejme permanentni hadac, ktery kde komu tatickuje a poucuje, aby si vykompensoval svuj komplex menecennosti. Navazet se do lidi, misto pouzivat argumentu , to je vlastnost mnoha primitivu.

J. Skála 25.9.2012 5:36

Pane Sulci,

když už chcete psát česky a navíc o čečtině, nechte sii od někoho nainstalovat českou klávesnici. Není to příliš těžké, ale asi to sám nezvládnete.

J. Skála 25.9.2012 5:33

Pane Sulci,

když už chcete psát česky a navíc o češtině, nechte si od někoho nainstalovat českou klávesnici. Není to příliž těžké, ale asi to sám nezvládáte.

P. Sulc 25.9.2012 4:09

Vazena autorko, ty anglicismy

stejne jako kdysi germanismy, maji jednu pricinu: je to ten maly cesky clovek, cesky narodni komplex menecennosti. Ted teprve se pan Cechacek citi mezinarodni, vsichni se mu obdivuji. Nadherny priklad tohoto jevu je pani Ruzena Slemrova ve filmu "Otec Kondelik a zenich Vejvara", ktera ovsem pouziva germanismy. Ja v Cesku od 67 neziji, ale anglicismy neuzivam, davam si na to pozor, bys obcas neco ujede. A jestli vam to prilis nevadi , slova jako president, filosofie atd pisi zasadne s "S". Pri "Z" by mi asi upadla ruka.

P.S. A jeste nam laskave vysvetlete, proc se zmenil rod u slov "hrabe" a "knize". Puvodne, a spravne to jsou slova stredniho rodu, sklonuje se podle vzoru "kure". Zase nejaky ten malocechoclovekysmus.

J. Kanioková 25.9.2012 3:11

Máte pravdu, autorko,

taky mě štve to zanášení cizích výrazů, kterým zhusta málokdo ze starších rozumí. A přitom je to zbytečné.

Ale ještě víc mě štve, když novináři, zhusta titulkáři, používají sice ryze česká slova, zato účelově zvolená k manipulaci. Včera mě přímo naštvalo zpravodajství ve všech médiích, když k metanolové kauze říkali i psali slovo - ÚMYSLNĚ místo VĚDOMĚ.

Jakkoliv výsledek pančování alkoholu je úděsný, tak tvrdit, že to ti muži dělali ÚMYSLNĚ, je nefér, neobjektivní. Prostě média, pro rozpoutání ještě větší hysterie, chtějí v nás vzbudit pocit, že ti "pančovači" vědomě chtěli vyvraždit půlku republiky?