23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

ČEŠTINA: Módní slova

Módní slova, módní obraty – byly tu vždy. (Byly – mužský rod, byť neživotný, má přednost před středním rodem.)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 25.9.2012 18:13

Re: pane P.T HANZELI

I to vite ze jo, hrdinove zustali doma. Pamatuju velice dobre, nezapomenu, jak Ludvik Vacujik v 90 letech rekl neco v tom smyslu, za "emigranti zbabele utekli, zatimco ostatni statecne zustali doma a trpeli".. Blbec jeden, vi prd, co to je jit do cizi zeme bez znalosti reci a ted se tam uzivit.

P. Vavruch 26.9.2012 17:17

Re: emigranti zbabele utekli

Jednou tady v Kapském Městě byla senátorka Moserová cestou z Austrálie. Přivezla svou hru o synovi, který emigroval a matka mu píše celou tu hru dopis. Na konci hry se dozvíte, že on vlastně už umřel. Velice dobrá hra. Pak byla beseda a paní senátorka tam razila dost tvrdě, že emigranti emigrovali, protože neměli dost statečnosti, aby zůstali a bojovali proti komunismu. Já jsem s tím samozřejmě tak docela nesouhlasil, protože jsem si myslel, že přece jenom i v té emigraci kus odvahy bylo potřeba. Ale o tom jsem se s ní nepřel.

Jen jsem se snažil říct, že problém s lidmi, kteří žijí v Česku vůči emigrantům pochází z toho, že si navzájem závidíme. Oni nám závidí, že jsme se dostali ven, že jsme si nahrabali, i když jsme si třeba zas tak moc nenahrabali, že jsme se dobře měli, i když jsme se třeba zas tak moc dobře neměli. Zvláště ze začátku ne. A my jim zase závidíme, že mohli žít v Česku. A těžko říct, kdo komu závidí víc. Já si osobně myslím, že jim závidím víc, že mohli žít celá ta léta v Česku, než oni mohou závidět mně. A to jsem se snažil paní senátorce říct, ale ona mě moc neposlouchala...

P. Sulc 26.9.2012 17:58

Re: emigranti zbabele utekli

nEVIM NEVIM.Ani  ja, ani ''bejvalka'' nezavidime, ze jsme mohli zit v Cesku. Proboha, a proc ? A jestli nam oni zavidi ten zvanec navic, nevim, ale zcela jiste zavidi to, ze jsme meli kuraz pro sebe neco udelat, ze jsme se vzepreli, ze jsme nebyli ovce jako oni.

Jinak vas dosti lituju. Pro mne S Afrika byla zeme zaslibena, uz davno v Praze jsem citaval zivotopis P.Krugera a v 67 roce ve Vidni jsem tam chtel emigrovat. Jenze jsem nevedel ze to jsou bigoti, v dotazniku jsem napsal ''bez vyznani'' a tak mne nevzali. Za rok  jsem jel do USA. Dnes vidim, ze to bylo stesti jako hrom, asi mam hodne mocneho andela strazce. Co ctu o SA dnes, to je hruza. A takova to byla fantasticka zeme. A stejne Rhodesie. Chudaci lidi. Preju vam vse nejlepsi.

J. Kanioková 25.9.2012 19:43

ten argument o nedostatku odvahy není fér,

je dost důvodů, proč něco opravdu nejde. Třeba postižené dítě, rodiče.. a určitě se jich najde víc..

L. Handzel 25.9.2012 21:42

Re: pane P.T HANZELI

Vážený emigrante pane Hromadko a pane Sulci, pliváte a brečíte krásně, ovšem na špatném hrobě a hřbitově. :) Do emigrace jsem odešel s manželkou, dvěma dětmi, dvěma výučními listy, maturitou, titulem z VŠE, solidní vícejazyčnou výbavou a nějakou finanční rezervou. Dokonce byl o mne zájem, postupně jsem dokončil další studium na dvou universitách. :) Jsem relativně úspěšný a bohatý člověk. :)

Tož, tak. Na svou vlast nenadávám a lidé jsou v ní jen takoví, jaci jsou. Sjezdil jsem už kus světa, přiznávám však velice krátký pobyt v USA, tři měsíce ve Virginii a měsíc v N.Y. Jedné věci jsem se však rychle naučil. Zpozorním, když uslyším rodný jazyk a s emigraci se kontaktuji jen na doporučení svých zahraničních universitních přátel. Hádejte proč ? :) Nejsem zvědavý na tlupy škemrajících frustrátů po létech hovořících basic english s velkými rameny vůči své původní vlasti. Občas přijedou do Prahy, machrují a pak se třeba zjistí, že v USA jim způsobí vážný problém zaplatit si jednoduchou operaci žlučníku. :)

J. Kanioková 25.9.2012 3:11

Máte pravdu, autorko,

taky mě štve to zanášení cizích výrazů, kterým zhusta málokdo ze starších rozumí. A přitom je to zbytečné.

Ale ještě víc mě štve, když novináři, zhusta titulkáři, používají sice ryze česká slova, zato účelově zvolená k manipulaci. Včera mě přímo naštvalo zpravodajství ve všech médiích, když k metanolové kauze říkali i psali slovo - ÚMYSLNĚ místo VĚDOMĚ.

Jakkoliv výsledek pančování alkoholu je úděsný, tak tvrdit, že to ti muži dělali ÚMYSLNĚ, je nefér, neobjektivní. Prostě média, pro rozpoutání ještě větší hysterie, chtějí v nás vzbudit pocit, že ti "pančovači" vědomě chtěli vyvraždit půlku republiky?