27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ČEŠTINA: Buďtež velebeni, stůl je hotov

Budiž oslavován… Ale co když jich má být oslavováno víc? Buďtež. Slaveni. Rozkazovací způsob třetí osoby, nyní částice připouštění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Suková 14.11.2012 9:47

Re: Jazyk není vždy logický

No jo. Nemám nic proti sebezdokonalování, namítám proti zdvojenému zvratnému vyjádření. Je to asi stejné, jako bych řekla "Musím se sebekontrolovat." "Chci se zdokonalovat" bez určení v čem znamená "Chci zdokonalovat sebe" jako takovou.

J. Kubička 14.11.2012 7:51

Jazyk není vždy logický

"Neurotický" je pěkný příklad. Neurotický odkazuje na neurózu, ne nervy, a výrazu "biotický odpad" by málokdo rozuměl. Význam slova poznáme podle toho, jak se užívá, ne podle etymologie. Jazyk se vyvíjí a není vždy logický, včerejší chyba může být zítřejší norma.

Paní Suková nepadá do pasti purismu tak blatantně, ale občas přece, obětovala by logické správnosti drobné významové nuance.

Zdokonalování se není vždy totéž co sebezdokonalování. Musím se zdokonalovat třeba v angličtině, chci se sebezdokonalovat jako osoba.

Mimo nezamená vždy totéž, co vedle. "Mimo hlavní cestu" - jinudy než hlavní cestou. "Vedle hlavní cesty" - podél hlavní cesty. "Mimo mísu" znamená mylně, "vedle mísy" ne nutně.

P. Sulc 14.11.2012 2:37

Vazena pani Sukova. stale mi nejde na rozum

pouzivani slova ''logos'', veda  Biologie, neurologie. Ctete treba  ...biopogicky vyvoj v minulem tisicileti..... ci ,, neurologicke problemy mnichu v 17 stol..... Snad by melo byt bioticky, neuroticky, ne?   Tehda zadna biologie ani neurologie neexistovala a ten vyvoj i ty problemy zde byly zcela nezavisle na jakekoliv vede, ktera mozna o staleti pozdeji zformulovla nejake zasady, Jak je to spravne?

V. Zatloukal 14.11.2012 1:18

to je pěkné

snažme se vracet slovům jejich význam...

Děkuji!