8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ZÍTŘEK: Německo kráčí vstříc hospodářské sebevraždě

Kvůli nezvládnutelným cenám energie a byrokracii průmysl masivně opouští potápějící se loď s názvem Germany. To je hodně špatná zpráva také pro Českou republiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 18.2.2024 9:47

Víte, co je paradox dnešní energetické politiky EU. Že se v Německu, během cca deseti let, zavřelo devět jaderných reaktorů a my, pár kilometrů od Německa, plánujeme postavit čtyři reaktory, sice o vyšších výkonech, ale za neskutečné náklady a principiálně se zastaralou technologií. A jen čert ví, jak to vůbec dopadne. Musím si neustále klást otázku, má-li to všechno nějaký smysl, protože to pro české spotřebitele nebude znamenat vůbec nic, ceny se budou stejně stanovovat na evropské úrovni a podle toho priority dodávek. A kdo ví, komu bude za pár let ČEZ patřit, resp. jeho část, která bude, možná, stavět ty reaktory.

No, Němci to měli vymyšlené dobře. Ruský plyn a OZE, hlavně větrné elektrárny v mořských šelfech. Nebýt toho dnešního maléru, byla by tam asi spokojenost. Jenže zase, jak dlouho bude trvat konflikt na Ukrajině. Nelze vyloučit, že se Němci dříve či později vrátí k ruskému plynu, ale k tomu budou vybudovány také terminály na LNG a rozsáhlá kapacita v OZE. V energetickém mixu má každý zdroj přiměřený význam. Můj osobní názor je, že stavět jaderná monstra, koncepčně zastaralá, drahá a realizačně v nedohlednu, není moc rozumné. Než mně začnete nadávat, je třeba si přiznat naši neschopnost a pomalost. To je bohužel zase naše aktuální realita.

V. Petr 18.2.2024 13:53

Takže, Temelís, přes nesmyslné předělávky, stál 98 miliard. Produkuje přes 15 miliard kilowatthodin elektřiny ročně.

Dukovany produkují skoro stejně a za komunistů stály 25 miliard.

Fiala vyhodil aktuálně 54 miliard na "podporu fotovoltaiky" a produkce je minimální!

P. Diviš 18.2.2024 15:52

Němci to vymysleli hloupě, protože jaderky jsou stabilní zdroj, na rozdíl od OZE a politická záležitost se závislostí na ruském plynu to korunovala.

Ceny stanovuje nabídka a poptávka.

Česko nemá jiné možnosti stabilních zdrojů (OZE nestačí a stačit nebudou) než jaderné, když je uhlí fuj, plyn nejistý a voda na hranici kapacity.

Naše neschopnost a pomalost je realita, to ale neznamená, že bychom se měli dostat do situace, že elektřina v zásuvce i v továrně bude jen, pokud svítí a fouká.

P. Skřivan 18.2.2024 19:43

Doporučuji si zjistit genezi tohoto problému v Německu a pak blábolit. Ten důvod je někde jinde: v investicích na zabezpečení starých řešení. Nová řešení, např. modulární reaktory, tohle mají v ceně + nemají prakticky žádné nevýhody starých řešení. Jestli to nebude spíš o tom, když Němci byli odjakživa v jádru o míle dál.

P. Diviš 18.2.2024 20:47

Tak neblábolte. O modulárních realtorech se hodně kecá i píše, ale kromě ruského lovoucího nikde nic (nepočítáte-li ponorky).

Němci možná byli dál, ale teď jsou v (_!_).

J. Jurax 18.2.2024 18:19

Ano, stavět jaderná monstra, drahá a realizačně v nedohlednu, není DNES moc rozumné, nicméně pořád nekonečně rozumnější než nestavět vůbec a spoléhat na chiméry občasných zdrojů.

Úplně rozumné by to bylo před dvaceti až pětadvaceti lety; dnes je pozdě, pět minut po dvanácté.

V. Pavelka 17.2.2024 16:08

No ještě , je tady úsporná varianta pro Německo !? Může řízeně zchudnout a opustit drahou představu Jedničky v Ekonomice EU, a jít o tři levly níže , nebo i více ! S jejich uporností , toho dosáhnou , ještě níže ,a můžou být štasnější ! Protože jsou asi nemocní !!?Když dospělí a vzdělaní lidé ? přistoupí na program idiotizace společnosti , ještě v době kdy už je každému jasné že Ten projekt po všech stránkách je Blbý.?EU!!!!

F. Kusák 18.2.2024 9:22

Ve své dlouhé historii to Němci dokázali vícekrát. Ale zase, dokázali i mnoho nádherných, až fascinujících úspěchů. A já bych je zas až tak neházel přes palubu. Není Němec jako Němec a mnohým ten zelený fanatizmus opravdu vadí. A že jich není málo. Určitě víc, jak padesát procent, o tom jsem přesvědčen. Mám výhrady spíše k Čechům, k jejich lenosti a pohodlnosti, ale hlavně k té české sebestřednosti a nezájmu, cokoliv udělat pro jiné. To samozřejmě neplatí o všech. Dost lidí i u nás zaslouží obdiv a uznání, jen se o nich nemluví.

V. Pavelka 18.2.2024 9:35

Boha , je jasné že všude jsou lidé hloupí a chytří . Jen mě překvapuje , ta opětovná stádní nemohoucnost Němců v Logice a Ekonomii!

F. Kusák 18.2.2024 10:00

Německá ekonomická, ale i společenská krize má zcela jinou kvalitu než ta česká. Německý průmysl se sice se známých důvodů propadá, ale je to pořád nesmírně výkonná ekonomika s výbornými univerzitami a vědeckými pracovišti. Kdo to měl možnost poznat, dá mně jistě za pravdu. A pak, jejich starosti na jejich hlavu, raději bych si zametl před vlastním prahem. Co bude dělat ten český průmysl, když slábne výkon těch německých a dalších evropských. Zatím jsem o žádné koncepci, kterou bychom se měli řídit, neslyšel. Resp. kecy, ty nám jdou, ale jak známo, valnou cenu nemají. Co budou dělat české automobilky, když se jich třeba zahraniční vlastníci zbaví. To se týká celého automotiv. A další obory, závislé na zahraničních vlastnících a jejich prosperitě. Vidíme, jak dopadá těžký průmysl, chemický průmysl atd. Každého úspěšného podnikatele bychom si měli hýčkat a ne mu nadávat a závidět.

P. Skřivan 18.2.2024 19:47

Dovolil bych si zobecnit: každého, kdo něco dokáže, bychom si měli hýčkat. Bohužel, u nás se moc nerozlišuje kecálista od toho, kdo něco úspěšně dělá. Samozřejmě někde ano, ale často ne.

Je také zajímavé, že součin kvality a ceny je obvykle konstantní. Čím vyšší kvalita, tím nižší cena. Smysl to moc nedává, ale tak to je.

P. Diviš 18.2.2024 20:48

"Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci!"

:-P

V. Mokrý 18.2.2024 9:40

Bavorák je něco jinýho než Sasík, Prus, nebo ti od Severního moře, či u západních hranic Německa.

Proto mělo zůstat Německo rozděleno na 4státy - viz správa velmocí po 2.sv. válce a né nakonec slučovat SRN s DDR !

P. Diviš 18.2.2024 15:53

Je.

Ale s tím rozdělením jste mimo realitu (jak je u vás obvyklé).

V. Petr 17.2.2024 13:41

Německo kráčí do WC,, A to kvůli celé rudozelené agendě!

P. Skřivan 17.2.2024 17:06

Kouzlo V a V spočívá v tom, že ač se za tyhle peníze obvykle zkoumají nesmysly, pár výzkumů se ujme a vrátí násobek vložených peněz. Podstatou zelené agendy není nic jiného, než nalití kvant peněz do V a V. Samozřejmě kdo tohle nepochopil, má dojem, že je to celé nesmysl.

Wedelstein nicméně mají Němci. My ne. My máme ojetinu z Anglie. Nic proti ní.

V. Petr 17.2.2024 20:17

Někde jsem před lety četl, že jedna radnice v Česku poslytla dotaci na výzkum, který fakticky byl perpetum mobile. Činovníci to "zdůvodnili" tím, že šlo o malou částku.

Zelené nesmysly jsou ve velké většině to perpetum mobile! A hlavně se to dotuje MASOVĚ a to už V a V není!

P. Skřivan 18.2.2024 19:52

Finta byla v tom, že si to fakticky vyplatili ti činovníci, což vás asi nenapadlo. Co třeba nákup softwaru za 1 mil. Kč, který se jinak všem dává zdarma ? Taky dobrý fígl, ne ?

O. Kaucký 17.2.2024 21:33

Samozřejmě, že to není celé nesmysl, to vám potvrdí, každý „solární baron”.;-D

P. Skřivan 18.2.2024 19:37

Myslíte třeba ČEZ ?

P. Diviš 18.2.2024 15:55

" ... ač se za tyhle peníze obvykle zkoumají nesmysly, pár výzkumů se ujme a vrátí násobek vložených peněz."

Ano. Pokud ovšem financují reální investoři a ne státy, na příkaz zelené ideologie.

P. Skřivan 18.2.2024 19:50

Snaha nebýt závislí na fosilních zdrojích, není zelená ideologie, ale poměrně praktická nutnost. Nebo vy znáte ložiska uhlí na Měsíci nebo Marsu ?

P. Diviš 18.2.2024 20:50

Snaha dobrá, cesta jaderky. Vám zřejmě neznámá, nebo ideologicky zapovězená.

S. Procházka 17.2.2024 13:11

ČR jako 17. Bundesrepublik je eufemismus, ve skutečnosti jsme pro Německo proxy Indie.

V. Pavelka 18.2.2024 9:49

Indie , naposledy to demonstroval Fiala se svou nutelou ...:-(

P. Diviš 18.2.2024 15:56

Vy asi ano ....

I. Lyčka 17.2.2024 11:31

Možná že Německo zvolilo účinný způsob, jak dojít k uhlíkové neutralitě. Žádný průmysl, žádné uhlíkové emise.

P. Skřivan 17.2.2024 17:11

Asi bych se smířil s tím, že kalit ocel uměli i na celině. :-) Prostě těžký, tedy velmi energeticky náročný průmysl, není to, co je pro vyspělé země perspektivní. Tak to prostě je. Jestli z toho nepramení ty nulové emise.

I. Lyčka 17.2.2024 17:35

Z toho plyne, že Čína je stále ještě rozvojový stát, když vyrábí železné a jiné kovy a materiály a my, perspektivní a rozvinuté státy EU, je budeme kupovat za stále vyšší ceny, dokud na ně budeme mít :-)

P. Skřivan 17.2.2024 18:35

A není ? Kdo s nimi obchoduje ví, že do naší úrovně, mají daleko. Dál než ČSSR a budou se vzhledem k vedení vzdalovat. To, že někdo používá nějakou technologii neznamená, že ji vymyslel a dosahuje úrovně k tomu, aby ji vymyslel. Jinak řečeno: to, že USA dovážejí mobilní telefony z Číny, ani náhodou neznamená, že je v USA nejsou schopni vyrobit a že jsou v Číně sami schopni vyrobit další model. Kdo zná podstatu ví, jak to je a že sama myšlenka strýčka Si o samostatnosti ve všem je stejně dobrá, jako myšlenka dělnických ředitelů.