5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Příčiny sucha

Sucho. Slyšíme to úplně ze všech stran. Trpí příroda, trpí zemědělci, trpí lidé, pro které se brzy může stát vysokým komfortem to, že otočí kohoutkem a poteče voda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 29.8.2018 9:39

obří kolchozníci?

České zemědělství se prý vydalo cestou "obřích kolchozníků", a proto prý máme problémy se suchem, jak tvrdí slovácký senátor Valenta. Někdy člověk opravdu žasne, jaké bludy dokáže vyplodit tento senátor.

Před 14 dny jsem pobýval na Pálavě, tedy poblíž Valentova senátorského okrsku. Vinaři si tam stěžovali na sucho úplně stejně, jako "obří kolchozníci". Nejspíš jsou tedy naši vinaři také "obřími kolchozníky", kteří zapoměli na vztah k půdě, nemají na vinicích remízky a používají pro pěstování a sklizeň vína obří techniku.

Senátor Valenta asi nikdy nepochopí, že zadržovat v krajině vodu lze jen tehdy, když nějaká voda spadne z nebe. Pokud neprší, není co zadržovat.

V. Němec 29.8.2018 9:33

Nic netrvá věčně!

Voda pomalu dochází a bude o ní boj.

Půda se vyčerpává a přestane rodit, pokud se jí nedá zase co jí patří.

Ale to je řešení na staletí.

Po prvodrepublikových a komunistických meliorací a narovnávání toku se nyní vrací názor, že je nutné meliorace zrušit a toky nechat meandrovat a používat lehkotonážní zemědělskou techniku.

Příroda nás donutí k rozumu, nebo ......!

R. Brzák 29.8.2018 9:31

Re: Socialističtí družstevníci ničili krajinu,

Ničili ji o řád méně - tenkrát se alespoň na velké lány vyvážel hnůj...

R. Brzák 29.8.2018 9:30

Re: blabla blabla blabla

Tentokrát souhlas - skutečně jde o odpovědnost vlastníka půdy, která v celém systému chybí. Dokud já, jakožto vlastník půdy, kterou obdělává za směšných smluvních podmínek průmyslový zemědělec, nevypovím smlouvu s tím, že se nechová jako správný hospodář - nebude změna možná. Protože dotační systém a pokřivený trh vedou jen k vytěžování - nikoliv k hospodaření. Ale politici, kteří by teoreticky mohli zastavit dotace (a jiné pobídky, například podporu pěstování řepky či bioplynové kukuřice) to přirozeně nebudou ochotni udělat - kapři a rybník...

M. Krátký 29.8.2018 9:14

Jen malá poznámka

na Viditelném mackovi dnes takto vyjádření jednoho ze zemědělců :

Z orné půdy platíme daň od 380 do 420 korun na hektar, za různé ty meze,

remízky a skalky pak platíme dva tisíce za hektar, tedy pětinásobek

orné půdy,

Hezký den přátelé

J. Lepka 29.8.2018 9:11

Re: Vody na Zemi je dostatek a dostatek jí bude

Trochu mne ovšem zaráží, jak se znovu derou k moci, že tento fakt ještě neaplikovali, to by jim letos sakra zvedlo preference.

To se ale nestalo, takže zase kecají jako obvykle.

M. Hoblík 29.8.2018 9:02

Socialističtí družstevníci ničili krajinu,

ale Babiš je lepší! Ještě na tom vydělává.

K. Janyška 29.8.2018 8:39

Ano, zejména Babiš.

Ten to od nich většinou nakupuje... Dzp.

J. Kulheim 29.8.2018 8:36

Na počátku byla genocida selského stavu.

To co v současnosti vymýšlejí štáby profesorů a ministrů, to věděli moje prastařenka, která do školy nikdy nechodila. Např.Už v té době praktikovala k chytání dešťové vody betonovou skruže. Tomu se v současnosti říká“akce dešťovka“ a vymyslel to ministr.

V padesátých letech komunisté provedli genocidu selského stavu. Sedláci vymřeli a směr, kterým se zemědělství ubírá určují „podnikatelé v zemědělství“. Zemědělci, podobní jako pan Babiš, nechápou, že práce v zemědělství potřebuje něco co nás žádná škola nenaučí. I ten nejhloupější sedlák od narození věděl, že voda teče z kopce dolů a čím je kopec prudší a půda utlačenější, tím víc vody odteče do moře. Půda je živý organismus o který je potřebné pečovat. K tomu, aby půda žila a zadržovala vodu potřebuje humus, atd. Průměrný obsah humusu v padesátých letech cca 3%, v současnosti cca 1%. Půda bez humusu rychle vysychá. Můžete studovat a stát se právníkem, lékařem, astronautem apod. Nemůžete se stát sedlákem. To skutečně se musí sát s mateřským mlékem.

Velké plochy jedné plodiny je možné dělat pouze na rovinách. Čím je terén svažitější, tím víc je nutné udělat proto, aby se voda na poli udržela. Těžké stroje zhutňují půdu. Rychle odtékající voda odnáší ornici. V půdě se zvyšuje obsah toxických látek, Klesá aktivita půdních mikro a makro organismů. ATD.

Péče o půdu je základem pro zlepšení hospodaření s vodou, pro výrobu kvalitních potravin a pro zlepšení zdravotního stavu populace. To všechno v konečném důsledku má vliv na zdravotní stav zvířat a lidí. Pokud nějaké mikroprvky v půdě nejsou, tak nemohou být ani v potravinách.

Zdravá půda – zdravé potraviny- zdravý člověk.

J. Kavalír 29.8.2018 8:34

Re: blabla blabla blabla

Proč by se měl nějaký "velkofarmář" starat o to, zda z pole zmizí ornice? Pole většinou nejsou jeho, ale má je pronajatá od lidí, kterým je vrátili v restituci a oni nevěděli co s nimi. Až pozemky přestanou rodit, pronájem ukončí a o víc se starat nemusí. Bohužel.

J. Kulheim 29.8.2018 7:32

Re: blabla blabla blabla

Pane Kubíne, vyploďte něco co má hodnotu.

P. Boublíková 29.8.2018 7:16

Re: blabla blabla blabla

Pana senátora přes hazard nemusím, ale co napsal špatně?

Pravda, jde patrně o kompilát - podobných článků od expertů v nejrůznějších oborech nyní vycházejí mraky.

A žádný nenavrhuje řešení, neboť neviditelná pracka trhu funguje a dál ničí pole. Nikdo nebude dobrovolně provádět hlubokou orbu místo podmítky, nikdo nebude dobrovolně sázet do lánu pole keře, nikdo nebude dobrovolně používat drobnější a lehčí techniku, pokud mu vyhovují mamutí stroje - tím vším by se mu produkce plodin prodražila. Že za 10 let může z pole zmizet ornice? Po nás potopa...

V. Kotas 29.8.2018 7:06

Za sucho nemohou jenom zemědělci, jakékoliv velikosti.

Ty velké plochy vedou k efektivnosti, což je základ podnikání. Pravdou je, že by měly mít alespoň na svých hranicích meze s větrolamy/keře, stromy. Větší problémy způsobují stále rostoucí plochy střech velkoskladů, márketů a k nim přilehlých parkovišť ( vše v černé barvě, způsobující rychlé ohřívání vzduchu ), bez jakýchkoliv dostatečně velikých retenčních nádrží na dešťovou vodu, ze kterých by se postupně odpouštěla tam, kde by se vsakovala do země. To samé se týká i vody z ulic ve městech.

T. Kubín 29.8.2018 6:48

blabla blabla blabla

Tento výplod pana senátora přes hazard má hodnotu vyjádřitelnou snad jenom záporným číslem. Od "politika" by se dalo čekat něco jiného, zasvěceného, než jenom mletí starých rohlíků. Chápu, že pan podnikatel v sázkovém byznysu (navíc při své původní profesi) nemůže rozumět zemědělství a už vůbec ne složitému systému koloběhu vody v přírodě. Tak ať se ale raději zamyslí nad starým dobrým "mlčeti zlato".

L. Novák 29.8.2018 5:08

Vody na Zemi je dostatek a dostatek jí bude

Potíž asi je, že neprší stejně rovnoměrně po zemském povrchu... :-D

Zelení komunisté s heslem "Poručíme větru, dešti!" tuhle přírodní "vadu na kráse" určitě jednou vyřeší... :-P