2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel-M 1.12.2009 21:18

Proč autorka neřekne pravdu

Proč neřekne to podstatné: že farmáři např. za obilí dostávají dnes zaplaceno cca 250Kč za metrák, a že to je stejně tolik jako koncem padesátých let (!). 

Přitom strojní vybavení (traktory, kombajny atd.) musí platit samozřejmě v plné dnešní tržní ceně.

Ať se autorka přizná, zda by dnes byla ochotna pracovat za cca 2200Kč měsíčně, jak asi byl tehdy běžný plat před půl stoletím. 

Abychom my ostatní mohli kupovat poměrně levné potraviny, nějak se to musí dorovnat. Třeba těmi dotacemi, a to i když je každému jasné, že to není ten nejlepší model. Správnější byl model bez dotací, ale s reálnými, tj. vyššími cenami. 

... 1.12.2009 23:32

Re: Proč autorka neřekne pravdu

Jediný správný model by byl prostě zrušení dotací. Ceny by se nezvýšily, jen by naši zemědělci přišli o práci a potraviny by se prostě importovaly. Pokud nejsou schopní přežít v tržním prostředí, nechápu proč je podporovat když jsou tací, kteří to dokážou. Já si taky nemůžu založit firmu a nechat si náklady platit státem (tedy mohl bych, pokud bych se znal s klukama co spolu chodí, ale teď mluvím o legálních způsobech pro slušné lidi :).

Jiřik 2.12.2009 8:01

Re: Proč autorka neřekne pravdu

Jenže ty dotace bys musel zrušit všude, nejen v ČR.

karas 2.12.2009 8:24

Re: Proč autorka neřekne pravdu

R^

Ludva 2.12.2009 10:02

Re: Proč autorka neřekne pravdu

Ovšem zemědělci by to mohli zabalit, stejně jako to zabalili textiláci, obuvníci, skláři, chemici a brzy i automobilky. A umřít hladem, to bude snadné.

MaR 2.12.2009 18:07

Re: Proč autorka neřekne pravdu

Co si myslíte, že se stane pokud se neurodí v zemích odkud by se importovalo? Zdechli bychom hladem, protože by si tu trochu potravin nechali pro sebe. Uchovávání potravinové soběstačnosti je rozumným pokrytím krizového rizika. Dotace jsou tedy nutné, problém je v jejich nastavení - dotovat by se mělo jen do určité míry, na přebytky nechť platí nemilosrdná ruka trhu.

JM 1.12.2009 20:12

HLÁSNÁ KRÁVA ASTONovo ŹVANÍRNY

PŘED 18 LÉTY JSEM MĚL MOŽNOST SEZNÁMIT SE SE švýcarským potravinářským řetězcem. Od chovatele jatečního skotu SANO(podobně dnes české BIO), mléčných plemen, pastevectví, pěstitele skleníkových rajčat, obilnářství, ..... zpracovatelství potravinových produktů a potravinový velko i maloobchod. V té době švýcarské státní dotace zemědělství (40% výkonů)  byly dvojnásobné, než dnešní v Česku a o 16% nižší než jsou ve Švýcarsku dnes.     Distribuce dotací ovšem nebyla "česká", počet obhospodářovaných hektarů x nárok,  ale po švýcarsku! Tj součin výpočtu stejný, ale kráceno při neplnění  velmi přesných zásad pro rostlinnou i živočišnou prvoprodukci a vždy spojeno s přesně popsanou péči o krajinu v okolí dotovaných hospodářovanbých ploch.     Při tom dvojnásobném blahobytu zemedělců (jak je jmenoval Antonín Zápotocký) a blahobytu jak tady popisuje autorka, byly základní výrobní prostředky farmářů vždy s nepřehlédnutelně nejzpozdilejší výstavbou nových i údržbou stávajícíh, oproti ostatním odvětvím ekonomiky. K tomu bezvýhradná podpora veřenosti odborné i občanské,  že stávající podpora zemědělcům je nedostatečná.     V této zemi by obsah "práce" autorky byl veřejnou sebevraždou. Publicistickou i odbornou.

ČR dnes 2.12.2009 9:36

Re: HLÁSNÁ KRÁVA ASTONovo ŹVANÍRNY

cross compliance - pravidla pro zěmědělce

www racek 1.12.2009 18:35

autorce bych doporučil asi

tak půlroční stáž někde u sedláka, s platem průměrné děvečky ... obávám se, že by to nevydržela ani týden ...

totéý doporučuji místním radobyekonomům.

realista 1.12.2009 18:38

Re: autorce bych doporučil asi

týden je málo! Doporučuji pronajmout jim na rok 20ha hospodářství s tím, že zisk si mohou nechat, vzniklou ztrátu musí ovšem uhradit, třeba i z jiných zdrojů.....

J:K 1.12.2009 19:40

Re: autorce bych doporučil asi

všude se píše, že je to na dlouhou trať, tak rok je málo.

realista 1.12.2009 22:08

Re: autorce bych doporučil asi

vždyť by mu nikdo nebránil aby hrabal dál....ten rok je minimálně!

ing.hukalal 4.12.2009 13:37

Re: autorce bych doporučil asi

jak 20ha!!! to jo to bys jí ukázal to joo, takový sedlák byť na svém nedosáhne na nic,ten je po převratu nežádoucí!!!200ha jí dej a bude v pohodě ale stím co na to mohla vybrat za tu dobu REALISTO

J:K 1.12.2009 19:44

Re: autorce bych doporučil asi

Poku jste si nevšiml, tak zde jde řeč o podnikání v zemědělství, a ne o platech děveček.

PS. Jsou děvečky, co si slušně vydělávají, a jsou děvečky co to zabalí první den. Ale to nemusejí do kravína, to platí všade.

... 1.12.2009 23:34

Re: autorce bych doporučil asi

Pokud se zemědělcům nelíbí jejich finanční ohodnocení, proč to dělají? Jsou tak neskutečně šlechetní, že se nechají sedřít z kůže, jen aby nám mohli nabídnout kvalitní a levné potraviny? Nebo je to banda neschopných lemplů napojených na státní cecek? Co je asi tak pravděpodobnější? ;)

Jirka 1.12.2009 18:29

Konečně někdo poukázal na toto enormní vyžírání společnosti

Zemědělci totiž žijí na úkor nás, kteří jim z daní platíme, přebytky, vůbec to, že se ráno vzbudí, jejich "práce" není v takové míře vůbec potřeba, kdyby byla, tak se po jejich produktech jen zapráší a oni dostanou spravedlivou cenu. Mají ještě drzost národ, na jehož úkor žijí vydírat.

realista 1.12.2009 18:34

Re: Konečně někdo poukázal na toto enormní vyžírání společnosti

jen jestli to náhodou není naopak.....:-P

ze světa 2.12.2009 9:34

Re: Konečně někdo poukázal na toto enormní vyžírání společnosti

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

J:K 1.12.2009 16:57

vážení

souhlasím s tím, že změdělství je, obecně, běh na delší trať, a tím pádem trochu složitější. Ale řvát kvůlivá poměrům v mlíce je na zamyšlenou. Jen tak zachycená čísla, beze zdrojů. Když, tak prosím o opravu. Nadprodukce (česká i evropská) mléka trvá desetiletí ,a spíše roste. Poslední pokles cen trvá  již déle než rok a česká produkce mírně roste. Kvóty jsou a budou čím dál volnější. To ta trať je sakra dlouhá. Na co kdo čeká? Samozřejmě na dotace od zblblých politiků, vykládajících o soběstačnosti, a Milce na fialkách. A tak dále, a tak dále. Místo aby řvali v Bruseli o optimalizaci dotací, tak přistupují na zdejší demagogii rovných dotací se západem, aniž by přiznali rozdíly  v nákladech. A můžete si odpustit argumentaci cenou za traktor. Čest Velebovi, a Zdar v práci poctivým rolníkům. Když to chceme řídit aby nebyl hlad, tak pokud možno selským rozumem. Schodek rozpočtu však o tom nesvědčí, a tak můžeme nastavovat ruce od Aše k Tatrám, a brzy nám to do nich spadne.

nadprodukce mléka 1.12.2009 17:52

Re: vážení - viz další příspěvek v této diskuzi - je krátkodobá

J:K 1.12.2009 18:23

Re: vážení - viz další příspěvek v této diskuzi - je krátkodobá

pokud bych na to přistoupil, tak ty prachy co se za tu dobu prožraly, mohly být použity zcela jiným způsobem, na řešení právě těch hrozících výzev. Správný sedlák by to normálně učinil, ale když ono ty dotace....

realista 1.12.2009 18:33

Re: vážení

proč to vykládáš tady? Jdi to o tom selském rozumu vykládat do Brusele!

Ve stávajícím systému, který nemáme šanci změnit, lze leda tak využívat nastavených podmínek a řvát o dotaci.

Nebo skončit. S výrobou mléka.

Ono pěstovat řepku na bionaftu je jednodušší a výnosnější, než se srát 2x denně s kravama a mlékem.

Stejně radši kupujete levné"kvalitní" německé jogurty nastavované rostlinnými tuky a moukou...a že máte z té řepky alergie? No co, vždyť to tak chcete, ne?

J:K 1.12.2009 19:26

Re: vážení

Proč tato "argumentace"? To je situace, kterou řeší většina těch, kdo se sami živí. Dělají co umějí, a nikde o dotace neřvou. Když skončíte s mlékem Vy, druhý bude mít vyšší cenu. Klasika. Jsem schopen uvažovat o podpoře ledasčeho, ale musí na to být. A odměmu podle síly hlasu moc neuznávám. Na nejrůzněji dotované (zemědělci, ekoteroristé, ekoelektikáři, vzdělavatelé nezaměstnaných, a jiná havěť) můžu koukat s vrchu, a vyčítat jim peníze z mých daní.

J:K 1.12.2009 19:33

Re: vážení

A do Brusele? Tam už je sedláků a velkejma dotovanejma bramborama dost.

A když to Vaše tak čtu, že Vás to sere, 2x denně s kravama, tak s tím raději sekněte.

realista 1.12.2009 22:12

Re: vážení

jak si přeješ! Ona to spousta farmářů udělá.

J:K 2.12.2009 5:50

Re: vážení

nemůžete mít pravdu. Kdyby to dělali, tak neporoste produkce a nebudou stagnovat ceny. Chápu, ale takováto rozhodnutí dělá každý. Buď vydržet, nebo něco změnit. Ale většinově u toho nestojí s nataženou rukou na cizí peníze.

karas 1.12.2009 16:45

Můžete tu

prskat jak chcete, autorka má pravdu. Je tu spousta dalších odvětví která žádné dotace nedostávají a ať je či není krize, musí si poradit sama. R^

J:K 1.12.2009 17:06

Re: Můžete tu

R^

realista 1.12.2009 18:36

Re: Můžete tu

a také mají kvoty, kolik čeho smějí vyrobit a prodat?

karas 2.12.2009 8:23

Re: Můžete tu

Jistě, ty kvóty určuje trh nebo velikost jejich finančních prostředků (jak dlouho vydrží vyrábět na sklad), ostatně nikde není určeno, že někdo se musí živit zrovna zemědělstvím. Krom toho cena másla za poslední měsíc stoupla cca o 25%, hovězí maso také není zrovna levné. Viděl jsem v řeznictví prodávat dršťky za 95 Kč a hned vedle na pultu byla kýta b. k. za 90 Kč. A o tom to je - tady je vidět, že trh funguje.