20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
gg 1.12.2009 13:58

Re: Největší nepřátelé zemědělců

Máte pochopitelně pravdu, co se týká "výrobního cyklu" zemědělců - tele nikdo na lince za pět minut nesmontuje.

Princip je jiný - je-li v Evropě nadprodukce potravin, které nelze vyvézt, je třeba začít dělat racionální zemědělskou politiku. Ne dávat Francoisovi 10, Helmutovi 8 a Pepíkovi 2 body dotace na totéž. Dle mého laického názoru dotace nemají žádný smysl. S výjimkou příspěvku na ekologii krajiny. Jsme v celé Evropě všichni dostatečně bohatí na to, abychom platili skutečnou cenu potravin. A asi bychom se divili, o kolik by nám v EU všem klesly daně, kdybychom zemědělce nedotovali - kdoví, jestli bychom na tom v součtu ještě nevidělali.......

Zemědělci by pak přeci sami přišli na to, že banány z Čech asi konkurenceschopné nebudou. A tak by se všichni přirozenou cestou specializovali na to, k čemu mají nejlepší přírodní podmínky a co umějí nejlépe.

Dotace pokřivují nejen trh, ale i charaktery....

jirka.s. 1.12.2009 15:34

Re: Největší nepřátelé zemědělců

Nu, soudruhovi velebovi, bývalému okresnímu tajemníkovi pro zemědělství, už nikdo charakter asi nepokřiví!!! ;-P

Pavel 1.12.2009 16:39

Re: Největší nepřátelé zemědělců

Dlouhodobá znalost počasí je v dnešní době k ho*, protože se mění.

realista 1.12.2009 18:23

Re: Největší nepřátelé zemědělců

počasí se mění denodenně, už od počátku věků!Právě proto je potřeba místní znalost, aby věděl, ze kterého směru a kterých mraků jen prší, ze kterého směru padají kroupy, že když v poledne  dobře slyšíš vlak z nádraží, bude večer pršet a je třeba seno svézt nebo zkopit...

Pokud bys měl nějaké nejasnosti, obrať se na p. Metelku a nech si znova a znova vysvětlit, že počasí není klima a že s klimatem (prý) nesouvisí !!!!

Pavel 1.12.2009 22:26

Re: Největší nepřátelé zemědělců

TO co popisuješ je klima. A to se právě dost rychle mění.

Nevím 1.12.2009 11:14

Nemohu si odpustit

ale ti, kterých se to týká nemají asi čas sedět u PC a sledovat  tyto chytré články a komentáře! Jen zlomeček z nich je v Praze.

Ale ostatní: zkusili jste někdo makat na poli, v létě od rána do noci sedět v kombajnu, špíně, potu, vytřeseni, nebo orat na podzim, nebo v zimě se starat o dobytek etc, etc. Kolik z vás je velkoměšťáků, kolik pracuje manuálně!

Já k nim patřil a řeknu vám je to dřina!

Venca 1.12.2009 11:59

Re: Nemohu si odpustit

Nikdo vás k tomu nenutí. Máte možnost jít dělat něco jiného. Já bych chtěl zažít jediný rok, kdy si zemědělci nebudou na něco stěžovat..

R 1.12.2009 12:10

Re: Nemohu si odpustit

No, u nás nehrozí takové sucho, velká voda, kroupy, uragán, aby v nějaké oblasti kompletně zničily úrodu, když už něco je, škody jsou potencionálně malé, zemědělství evidentně funguje, prakticky všechna pole se stihnou obdělat, na prakticky všech polích je v době zrání plodiny jedna zralá rostlina vedel druhé , sklizeň je zajištěna prakticky ve výši dané úrodností odrůdy atd, v tomhle směru všechno v zemědělství funguje.   Přesto v podstatě každý zemědělec inkasuje oproti jiným odvětvím obrovské množství dotací a přesto i přes tyto dotace ani nejlepší zemědělec nebohatne, jen přežívá. A ze zisku za stávající výkupní ceny sotva ušetří na prostou obnovu zařízení.

realista 1.12.2009 12:28

Re: Nemohu si odpustit

ale to je záměr EU ! To jsou ty rozdílné dotace! Pokud je možno k nám dovést více dotovaný výrobek z Německa levněji, než jsou náklady na jeho výrobu zde, nemůže dostat zemědělec pořádnou cenu za jeho realizaci.

Pokud i přesto vyrábí takové výrobky, že je na tři roky dopředu vyprodán, jsou mu nařízeny v rámci regulace trhu s "přebytky" kvoty, kolik smí za rok vyrobit a to je tak na 50% kapacity provozu. A za to dostane dotace, které ovšem tu ztrátu (z nevyužití kapacit) nepokryjí.

Ono je to tak: Ve "staré" EU je průměrná velikost zemědělské farmy 13,5 (ano: třináct a půl!!) ha. U nás i se započítáním zahrádkářů a záhumenkářů a služeb (ani  ha ZP, ale registrován jako soukromý zemědělec být musí) asi 260ha.

Všem vám je jasné, že Baťa zlikvidoval drobné ševce sériovou velkovýrobou.Všem vám je jasné, že auto vyráběné ve velkých sériích (ony se v té velké sérii rozpustí náklady na vývoj a výrobní zařízení) je levnější než unikát ručně vyrobený ve třech kusech.

Tak mi sakra vysvětlete, proč ausgerechnet v zemědělství to má být naopak a malorolník, kovozemědělec (jedna šichta ve fabrice, druhá na poli) má být efektivnější, lepší a kvalitnější ??? Vždyť je to jen ochrana a udržování stávajícího stavu zemědělství ve starých zemích! Až se probudí Ukrajina, začne používat západní technologie a organizaci práce, zavalí EU potravinami metr vysoko a z celého "západního" zemědělství bude jen muzeum v přírodě, aby naše děti viděly, jak se před padesáti, sto, lety hospodařilo....

Český Honza 1.12.2009 15:55

Re: Nemohu si odpustit

Naprostý souhlas. Přečetl jsem většinu příspěvků v celé této diskuzi a někdy jsem musel jenom nevěřícně kroutit hlavou, protože ten kdo komentuje zemědělství jako lukrativní činnost bez rizika a ještě bohatě dotovanou je naprosto vedle jako ta jedle. Máme spoustu makléřů, bankéřů a další  ........řů, ale nikdo z nich se nehrne si vydělat velké peníze do zemědělství. Velké peníze má tak akorát Babiš (Agrofert) a podobní velkopodnikatelé. V článku, který vyvolat tuto diskuzi se mluví o tom, že zemědělci se namlsali dotací a chtějí další. Je to blbost. V devadesátých letech kdo přežil to bídu a beznaděj, tak už asi prokázal svoji životaschopnost. Pořád to však bylo jenom holé přežití a nemožnost větších investic do stájí, strojového parku tak, aby se nahradili lidé, kteří ze zemědělství houfně odešli za lepším a lehčím živobytím. Po vstupu do EU se situace přechodně zlepšila a to díky právě dotacím z EU. V současnosti je situace taková, že tyto dotace tak akorád zalepí díru v hospodaření většiny zemědělců, protože by zkončili ve strátě. Příčina je známá.Je to přeregulovanost trhu a nadměrná ochranářká politika Německa, Francie a dalších tzv. starých členů EU. Mají totiž bezmála  dvojnásobné dotace v zemědělství než  našinci. Jenom je potřeba aby jste se lidi probudili. Nás budou  do budoucna živit velkosklady u dálnice postavené na vysoce bonitní půdě jako např. u D 11. Těch se určitě najíme. Byl bych rád, kdyby byly komentáře alespoň  fundované, protože z některých je naprosto zřejmé, že ten kdo je píše vůbec neví o čem píše a to už vůbec nekomentuji nenávistné poznámky. Každý to může v tom zemědělství klidně zkusit a sám uvidí o čem to je.

Jarda 1.12.2009 22:02

Re: Nemohu si odpustit

"No, u nás nehrozí takové sucho, velká voda, kroupy," - nejsem si jist. Velká voda byla několikrát a ohledně krup malá poznámka - navštívil jsem krásný barokní kostel ve Křtinách u Brna, známé poutní místo. Je tam k vidění řada milodarů s prosbou ochrany třeba právě před krupobitím, čili soudím, že naši předci obavy tohoto typu měli, a jistě ne neopodstatněné.

realista 1.12.2009 12:12

Re: Nemohu si odpustit

prosaď zrušení kvot a dotací ( nebo rovnou EU) a klidně to zažiješ.

Radim 1.12.2009 12:24

Re: Nemohu si odpustit

No nevím, pokud jsem si stačil všimnout, tak řvou hlavně ex kolchozní funkcionáři (dnes majitelé), kteří na práci mají zaměstnance.

soukromý zemědělec 1.12.2009 11:09

VELEBA-rudý kolchozní dareba

-hřeší na to, že bruselští byrokrati nerozeznají zemědělce od komunistického aparátčika.;-O(Y)(Y);-O

Kecal. 1.12.2009 11:45

Re: VELEBA-rudý kolchozní dareba

R^

Bruno 1.12.2009 12:29

Re: VELEBA-rudý kolchozní dareba

aCO Fncl Zgarba ajim podobné typki?Zemědělskou půdu za prachy zemědělske myslíš že oni dali do rozvoje Halíř LICHVÁŘI ještě čekají na dotace tych Kabrhelových co se chcou zviditelnít tady přibyvá geometrickou řadou už to vidím jak ti pohodlní statkaří zasadi pytel brambor dají do něho čip a na podzi  jim do skladu naskače 20pytlu pro neinformované jeden pytel zasadi na vesnu neplect si t ona jaře od slova jařmo a sklidi 20 pak že pohadka o Honzovi je vymysl.JEN NEVÍM JESTLI DO IGELIŤAKU NEBO DO HADROVEHO.Jen tak dál boryš umí po skalině a to je ta krásná děvá soucit můůůj!

. 1.12.2009 14:04

Re: VELEBA-rudý kolchozní dareba

jsi magor

PETR 1.12.2009 9:49

Re: Výborně, paní Králová !

Doplňuji: za "peníze na naftu, opotřebování traktoru" patří : PŔI STÁVKÁCH.

zemědělská půda 1.12.2009 10:04

Re: Výborně, paní Králová ! úbytek zemědělské půdy v České reublice

Denně se v ČR ztrácí (ubývá) 11 hektarů zemědělské půdy).

PS   obyvatelstvo a udržitelnost

Za předpokladu populačního růstu 1.1 % ročně se počet obyvatel USA do roku 2050 zdvojnásobí. Jak bude obyvatelstva přibývat, s každou osobou ztratí USA přibližně jeden akr půdy. V současnosti je na každého obyvatele k dispozici 1.8 akrů zemědělské půdy dostupné pro výrobu potravin. V roce 2050 toto číslo klesne na 0.6 akrů. 1.2 akrů na osobu je rozloha nezbytná pro udržení současných standardů výživy.

V dnešní době existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými exportéry obilí: USA a Kanada. Předpokládá se, že v roce 2025 už nebude USA moci exportovat potraviny kvůli domácí poptávce. Vliv na ekonomiku USA bude zničující, protože export potravin přináší ročně USA 40 miliard dolarů. Co je ještě důležitější, miliony lidí na celém světě mohou zemřít hlady bez amerických dodávek potravin.

realista 1.12.2009 11:59

Re: Výborně, paní Králová ! úbytek zemědělské půdy v České reublice

a proto EU výrobu potravit dotacemi( třeba za nepěstování cukrovky), kvotami a administrativními rozhodnutími stále snižuje.

Vlado Z 1.12.2009 9:47

problém EU

Toje ta šílená dotačnípolitika,cosiprosadiliaprosazují zejména Francouzi.Vzhledemk našíprovázanosti a nemožnosti uvalit clo na dotovanéprodukty z EU, musíme pak dotovat taky -jinak by tady do dvoulet většina zemědělství přestala existovat. Tady je třeba primárne tlačit na Brusel - a před půlrokem, jsme tu šanci měli... Otázkou je samozřejmě reakce v době recese-s velkou slávou se schválil aspoň trochu méně ztrátový rozpočet a teďjen s hrúzou sledují kvázibojovná vyjádření ministrů školství a zemědělství, jak nezbytněje nutnopřidatzadlužit stát ještě aspoň odeset milirad více...

Zemědělská politika EU je ta největší křivárna Bruselu -vůči svýmlidem, vůči novým členům a vůči rozvojovým zemím mimo EU.

neokolonialismus /08 1.12.2009 9:55

Re: problém EU (nejenom - jde o potravinovou bezpečnost státu)

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

realista 1.12.2009 18:57

Re: problém EU (nejenom - jde o potravinovou bezpečnost státu)

No EU se hladu nebojí, o hospodaření se zemědělskou  půdou se nestará(natož aby nakupovala půdu třeba na Ukrajině), produkci omezuje, potlačuje tím rozvoj nových technologií a poznatků v zemědělství a dotacemi likviduje sedláky, kteří by něco uměli.

Ať žije EU !!

PETR 1.12.2009 9:44

Výborně, paní Králová !

KONEČNĚ TO NĚKDO SČÍTNUL ! 

PROTO MAJÍ JÉZÉĎÁCI PENÍZE NA NAFTU, OPOTŘEBOVÁNÍ TRAKTORŮ, VYLÉVÁNÍ MLÉKA !!!  sOUKROMNÍK BY SI TO DOVOLOLIT NEMOHL !!!

Peta 1.12.2009 9:41

Nechápu...

Nechápu, proč má zemědělství v Evropě neustálé problémy? Vždyť poptávka je +- stabilní, lidi žerou takřka stejně, úroda v Evropě je +- stejná, nestíhají nás katastrofy typu kobylky, dlouhá sucha. A člověk potřebuje jíst pořád, takže odbyt je zajištěn.

Jenže my si musíme za dlouhý prachy zajistit nadprodukci, abychom pak mohli díky zaručeným výkupním cenám kupovat drahé potraviny.

lokki 1.12.2009 10:16

Re: Nechápu...

to s tou úrodou, to si můžeš dovolit říkat nahlas dneska - právě díky dotacím a nadprodukci. V 46tým, 52druhým a rusové ještě 88mým by ti za tyhle kecy minimálně rozbily držku. Cca v pětiletejch cyklech se urodí asi polovina toho co normálně. Když je nadprodukce a intervenční sklady tak to nevadí, když  to bylo tak akorát, tak měla spousta lidí jednou za čas dietní kůru. Akorát na to už skoro všichni zapoměli - třeba na potravinový lístky... a problémy máš pro to, že málokterej politik vydrží čtyři roky s jedním názorem...

Radim 1.12.2009 12:32

Re: Nechápu...

Bolševik měl pořád stejný názor a jaksi mu nefungoval. Jeho největší argument byl " rozbít držku". Kdyby CCCP nedovážel obilí ze západu po celou dobu své existence, tak by vychcípal hlady. A to byla Ukrajina svého času obilnice.

Peta 1.12.2009 14:03

Re: Nechápu...

Když už si tedy tykáme. Argumentovat právě bolševickým Ruskem není to pravé ořechové, ještě že jsi nezmínil/a hladomor na Ukrajině v 30.letech.

Mírná nadprodukce je samozřejmě nutná a každý osvícený panovník měl "státní" sýpky od toho my taky máme ty různé intervenční fondy apod. a právě z tohoto důvodu mi to nevadí.

Ale to co provádí EU v oboru zemědělská politika je do nebe volající, bohužel my sami z toho vlaku vystoupit nemůžeme. ;-(

tomas_kr 1.12.2009 9:26

Polopatě.

Lidi otevřete oči. Tady vůbec nejde o zisk v zemědělství. Jde o to, že formou dotací nás EU žene přesně tam, kde potřebuje. Myslím si, že kdybychom byli na stejné lodi, tak by už dávno byly dotace v původních zemí EU a nás, nově přistujících, dávno srovnány. Potom bychom mohli srovnávat. Myslíte si tady někdo, že je možné vyrobit např. v Německu 1 kg vepřového masa, dovézt ho do Opavy (tzn. zaplatit dopravu) a ještě na tom profitovat? Proč to nejde naopak, proč češi nevývážejí do EU. Proč? Protože právě rozdíl v dotacích úmožní zmíněnému Němci to maso sem dovézt a ještě vydělat. Až budou dotace na stejné úrovní pro všechny potom můžeme srovnávat jestli je výkonnější německý sedlák s 60 ha nebo zemědělský podnik s 3000 ha?! Mezi náma holkama, nedělejme si iluze, že toto původní EU připustí! Je smutné, že toto pí. Táňa Králová v článku neuvedla. A to ještě nedávno kopala za zemědělce !! (Y) Jó kám vítr tam plášť. Poslední příklad: Čech vyrábí např. pneumatiky: náklad 120 EUR, dotace 20 EUR, prodej 100 EUR, profit 0 Eur. Němec náklad 120 EUR, dotace 30, prodej 100 EUR, profit 10 EUR. Kdo přežije na trhu? Uvědomme si, že zemědělci nekopou jen za sebe, ale za celou Českou republiku. S úbytkem zemědělské produkce, budou přímo úměrně ubývat také pracovní místa, a to nejen v zemědělství, ale ve zpracovatelském průmyslu, obchodu, ..... , až k tobě samotnému!!!!

eu 1.12.2009 9:32

Re: Polopatě. / plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou p l o š n ě dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace (a nedělat obchod pro obchod).