26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZELENÝ ÚDĚL: Panika začíná, recept stále chybí

Na Titaniku pořád hraje muzika, ač pod čarou ponoru zeje díra. Stejně jako v roce 1912 „nepotopitelná“ loď se i EU žene plnou parou do záhuby. A nikdo tomu nevěří. Tomu, že nebude elektřina, ani peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 13.9.2021 11:02

hm, "Země nemůže dlouhodobě uživit 7 miliard lidí o jejich životní úrovni nemluvě."

Hm, země nemůže dlouhodobě uživit víc než 500 tisíc lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. Bavíme se o lovcích sběračích před takovými 10 - 20 tisíci lety.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než asi 40 miliónů lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. Bavíme se o prvobytně pospolných zemědělcích s jejich primitivním zemědělstvím.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než asi 200 miliónů lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. bavíme se o období řecké a římské civilizace.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než asi 600 miliónů lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. Bavíme se o středověku a feudalismu.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než 1 - 2 miliardy lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. Bavíme se o první polovině doby kapitalismu, kdy byla objevena první hnojiva, zemědělské stroje, zásad\y šlechtění plodin atd.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než 20 - 30 miliard lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. navíme se o dnešní době a využití všech současných technických a přírodovědných poznatků všemi lidmi na všech obydlených místech Země.

Země nemůže dlouhodobě uživit víc než asi 100 miliard lidí, nemluvě o jejich životní úrovni. Bavíme se o době budoucí, asi s naplno rozvinutou produkcí potravin na bázi třeba hydroponie a akvaponie či s expanzí mimo Zemi a s jinými, dnes ještě neznámými vynálezy a objevy.

J. Lukavsky 13.9.2021 11:48

"za pár desetiletí, až tyto suroviny dojdou." Římský klub spočítal a ohlásil v r. 1964, že za 20 let dojde uhlí, ropa, plyn. měď olovo... a naše civilizace se zhroutí. V r. 1984 to pošpoupl o dalších 20 let. Nevím zda se sešli i v r. 20o4 a opět pošoupli.... ale doba kamenná neskončilo protože došel pazourek, člověk našel lepší materiály jako měď, bronz, železo, hliník... a hliník byl kdysi dražší nežli zlato. Proto u tabule Ludvíka XV. nejvázcnější host měl ešus hliníkový, ostatní obyčejný zlatý. J.L. end

K. Wágner 13.9.2021 8:42

Kdo ponese odpovědnost za případné chyby? Přece nikdo...

P. Pepax 13.9.2021 8:41

EU je opravdový trest pro Evropské země, to že země nezápadní Evropy do tohoto spolku vstoupily byla osudová chyba pro celou Evropu.

J. Nevrkla 13.9.2021 8:33

Já té katastrofě, ke které se evropský Titanik blíží, věřím. A většina se bude brzy probouzet, až se bytí bude zhoršovat.

J. Krejčí 13.9.2021 8:11

Už jsem tak letitý, že se mně černé vyhlídky týkat nebudou Ale není mi jedno, v čem budou žít moje vnoučata. Všechno co uděláme není dokonalé a tak nedělejme nic ? Počkejme až bude mít auto každý Číňan, Ind, Afričan ? Nebude už potom pozdě ?

J. Hruška 13.9.2021 8:17

Krejčí, každý afričan bude mít auto v Evropě, to smrduté ojeté jako v ráji kubánském.

K. Wágner 13.9.2021 8:44

Až na to, že Evropská komise už přišla na nápad zakázat vývoz ojetých aut mimo EU...:-/

Š. Hašek 13.9.2021 8:18

Pokud jste si všiml, tak brusele nezakazuje auto Číňanovi, Indovi, lidojedy z Afriky sem přímo zve.

brusele zakazuje tady!!! Úkolem brusele je "zničit místní vnoučata". Dále viz "velký skok" v Číně.

F. Kusák 13.9.2021 8:21

Jenže i oni mají právo na pohodlný život s autem a plnou ledničkou. Číňané si naopak myslí, a věřte tomu, že my si tento způsob života nezasloužíme. Jsme líní a dekadentní. A nemají tak trochu pravdu?

A Čína mě tak nestraší, spíše Indie a další asijské ekonomiky. No a o Africe ani nemluvě.

F. Kusák 13.9.2021 7:59

Většina z nás, kteří tu diskutujeme, jsme na potíže s OZE, na přeceňování fotovoltaiky a výroby EE pálením biomasy atd. upozorňovali dávno. A zase, stačí jen trochu počítat a mít základy technického vzdělání, aby vám následné peripetie byly jasné. Jenže, co si za to koupíme. Nic. Politici ztrácejí zbytky rozumu a odvahy, aby lidem řekli, jak se věci mají. Je štěstím, že ČR má stále ještě dostatek zdrojů, kde lze elektřinu vyrábět. Pokud se zruší nesmysly s povolenkami (když si to Německo bude přát), pak bychom se černým scénářům mohli vyhnout. Měli bychom ovšem mít jasný plán jak dál. A to na současné politické scéně nevidím. Ovšem lze předpokládát, že velcí hráči našeho průmyslu, majitelé elektráren a uhlobaroni budou tlačit na pilu, a nejen u nás, ale hlavně v Německu. Tam ovšem je situace dost jiná a Zelení se socany půjdou rychle vstříc vážným potížím. Na mal sehen.

P. Rada 13.9.2021 7:57

Ano je to tak, že na pomyslném Titaniku Země je dokonce několik děr ale jaksi doposud hraje muzika. Poprávu se lze ptát kdo to zaplatí - ale neptá se kdy a jak.

Souček ale zcela pomíjí, že tuto "hudbu" všichni platíme zejména s zatím spíše nevratné fosilní a surovinové půjčky. Úroky přitom všestranně rostou už století tak, že se za další století mohou stát pro naše dědice nesplatitelné.

Problematičnost splácení není žádná novinka - to je fakt kterému se už dlouhá desetiletí vyhybáme s části povedenými technologiemi ale v energetice spíše fantaziemi o technologiích budoucna. S štěpnou jadernou energetikou už jsme si přitom naběhli. Na nesplatitelnost za živa může dojít proto, že to nedovolí čas a nevratné změny mnohde neslučitelné s obyvatelností. Třeba s důvodů zatopení oceánem nebo s důvodů ztráty úživnosti či vyčerpání surovinových zásob, válek... atd. Římský klub - nikoliv Souček - na toto téma upozornil už před mnoha desetiletími.

Celá tisíciletí životadárný systém fungoval na prostý "zelený úděl" ale jen do doby začátku průmyslové revoluce před zhruba stoletím. Bezpochyby se zprvu nejdynamičtěji a nejpoholněji dá žít na půjčku - třeba fosilní - která bude odpuštěna. Daleko problematičtější jsou situace kdy ji okolí začne vymáhat a případně i s úroky.

Naděje na splácení přes pokročilé metody "zeleného údělu" do jisté míry snad ještě je - ale znamenalo by to hodně změn, narostlou pracnost i míru odříkání. Do toho se zvláště konzervativců nechce. Mírou naděje je dlouhodobě udržitelná masivnost a efektivita těžby energií (https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI). Vše v systému úplných recyklací který by vedl k celkovému růstu uspořádaností v planetárním systému.

Nyní jdeme spíše opačnou cestou k opačnému řešení kterým může být fatální vyřešení Fermiho paradoxu i na planetě Zemi.

F. Kusák 13.9.2021 8:15

No, to jsou velká slova a vzlétne myšlenky, kterými se lidstvo jisto jistě řídit nebude. A zázraky se nedějí, mám takovou zkušenost. Vysvětlete lidem, že musí dramatický snížit spotřebu všeho, že budou muset chodit pěšky, že se budou muset mačkat v MHD, bydlet v jedné místnosti a více makat v zemědělství, a to s menším podílem techniky. Všichni se budeme muset chovat ekologicky, a neplodit tolik dětí. Je známo, že se v našich končinách přežíráme. Stačí nám polovina jídla, byli bychom zdravější a doktoři a farmaceutický průmysl zbytečnější. Atd. atd. Věříte tomu? Já ne.

A. Renjascu 13.9.2021 9:02

A vy žijete v souladu s tím co hlasate? Jíte zeleninu a brouky místo masa a mléčných výrobků, používáte zásadně energii vyrobenou bez uhlíkové (a jakékoliv jiné) stopy, vracíte vše přírodě, konzumujete jen to co se dá dovézt z vašeho bezprostředního okolí, používáte technické vybavení vyrobené bez zatížení životního prostředí a bez uhlíkové stopy se 100% recyklovatelností, používáte k dopravě zásadně prostředky, které nevyužívají žádné fosilní paliva, ale ani ta k jejichž výrobě či zdroji pohonu tato fosilní paliva nebyla použita, máte nejlépe 0 či max.1 dítě, abyste vykompenzoval nárůst Afriky, která roste tempem +50 mil. ročně, používáte oděvy vyrobené k přírodě šetrným způsobem bez umělých tkanin a bez zátěže způsobené dovozcem ze zahraničí. Používáte PC a mobil+ další techniku jen v nejnutnějších případech, tak aby energetická náročnost byla co nejnižší, děláte trávu kosou či srpem, bydlíte v domě vyrobeném z recyklovaného či přírodního materiálu... V životě jsem již slyšel mnoho rad a mouder, ale nejvíce na mě udělaly dojem, pokud tyto rady a moudra vycházely z života lidí, kteří je hlásali.

F. Kusák 13.9.2021 9:56

Ano, pokrytectví fanatických bojovníků je typické.

V. Novák 13.9.2021 11:01

Podle Římského klubu mělo ke katastrofálnímu vyčerpání surovin už dávno dojít.

A také ke Globálnímu ochlazení, antropogenní době ledové a poklesu evropského obyvatelstva v důsledku kolapsu zemědělství na desetinu a méně.

V. Petr 13.9.2021 11:44

Stačí přejít na atom, a "problém" zlého CO2 je vyřešen. Že to jde dokázala Francie v 70-80 letech! 75% elektřiny z jádra!!!

O. Kaucký 13.9.2021 12:50

Člověče, vy jste grafoman. Tolik slov a tolik blbostí.

P. Kubáč 13.9.2021 7:41

Město roku 2050 - z děr ve zdech čouhají dýmající komínky od ( ilegálních ) kamen. Na balkónech rachotí elektrocentrály. Parky jsou vykácené jak v Sarajevu za obléhání.

Vítejte do zelené budoucnosti.

F. Kusák 13.9.2021 8:27

Kdysi, za Sovětského svazu, to bylo vidět v některých sibiřských městech, když za krutého mrazu, popraskalo dálkové vytápění. Individualizmus kontra kolektivizmus v praxi.

L. Beneš 13.9.2021 11:19

Ti Rusové byli ale blbí! Takové mrazy si tam udělali. No, prostě mužici.

A. Renjascu 13.9.2021 6:49

To je jen začátek:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cena-elektriny-na-burze-dramaticky-roste-odberatelum-muze-zdrazit-o-tisice-40371848#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=iGT6LWFfkaE-202109130446&dop_id=40371848&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

J. Berger 13.9.2021 4:55

Vždy se v minulosti prosadilo nové tím, že bylo lepší než staré. Někdy to trvalo dost dlouho, než se lidé přesvědčili (petrolej/elektřina). Teď se to děje zákazy a příkazy EU na základě subjektivních dojmů několika politiků a jakési zelené (občas nelogické, ale velmi drahé) ideologie (olovo, rtuť – zákaz teploměrů s nulovou nebezpečností a přitom nařízení úsporek s obsahem opravdu nebezpečných rtuťových sloučenin, uhlíková neutralita na základě velmi vágních údajů atd.). V současnosti zákaz spalovacích motorů a nařízení elektromobilů bez ohledu na zajištění dostatku elektřiny atd. Na EU pasuje plně vyjádření mého přítele: Principem geniální, provedením hrozné. Stačí se podívat, kdo je ve vedení EU a na jeho činy předtím. Green deal je typickou ukázkou. A všichni politici ze všech zemí se mu podvolili...

L. Harvánek 13.9.2021 5:10

A také přestaneme kupovat nové věci. Jenže čím je nahradíme, když jsou pro náš život nepostradatelné a ty dosavadní ( v zájmu neustálého ekonomického růstu) jsou tak na jedno použití a neopravitelné. A je notoricky známo, že do 14 dní po skončení záruční doby, přestávají plnit svou funkci. Pamatuji si časy, kdy na zimu jsem měl jedny boty zvané pohorky a ty jsem nechal jednou za dva roky nově podrazit a nemusel jsem se ohlížet na to, zda je sníh nebo nasolené silnice. Už je to tak, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly a ty nám ve velkém produkují absolventi škol a jejichž odbornost nemůže být v praktickém životě nijak využita.

P. Milan 13.9.2021 9:09

Ten princip je spíše genitální, než geniální. :-P

J. Brunner 13.9.2021 1:02

R^R^R^

J. Novák 13.9.2021 0:16

pokud dostatek EE nechcete (plníte skryté rozkazy loutkovodičů) potom navrhněte varianty a namísto dostavby ETE34=ETE12 vyžadujte vyplnit dotazníky,...... a MÁTE prostor na tunelování SR ČR, vyvoláváte krize a zase se na jejich řešení napakujete,....jste u vesla moci