5.7.2024 | Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje


Diskuse k článku

ZÁLOHY: Sny a realita

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 26.6.2024 7:03

Tak tak, záloha byla 10 korun. Ale evidentně se to nevyplácelo, jinak by přece tak efektivní technologie neskončila. ;-)

R. Langer 26.6.2024 7:01

No, do obchodu se ovšem dnes JEZDÍ AUTEM, takže to bude nesmírně EKOLOGICKÉ. ;-)

R. Langer 26.6.2024 7:00

Přesně! To bude ten skutečný "výsledek".

Z. Lapil 26.6.2024 6:56

JENŽE skleněné lahve lze umýt a znovu naplnit. To u PETek dost dobře nejde a u plechovek už vůbec ne.

Připomínám, že to coca-cola zkoušela někdy v 90. letech a dělala kvůli tomu festovbejsi lahve.

J. Gottlieb 26.6.2024 6:52

R^

J. Nevrkla 26.6.2024 6:44

Jestli se toto prosadí, pak nejsme normální a zasloužíme si svou poslušností strádání.

J. Strakoš 26.6.2024 6:11

Ani autor článku přece netvrdí, že to nejde a že by to jinde nefungovalo. Zavede se to a bude to fungovat, za chvíli to nikomu nepřijde - bude to další regulace a výpalné, které se platí. (Stejně jako třeba platba za TV). Otázkou zní, proč by si to občané sami na sebe měli uplést - a odpověd nenalézá ani autor ani já a ani se nenachází v argumentu, že to jinde tak mají.

J. Moravec 26.6.2024 6:10

Bursík to ale neudělal pro nás, ale pro budoucnost lidstva a planety Země. Budoucí generace to pochopí a ocení. Naše tupé mozky ne.

P. Dvořák 26.6.2024 6:06

Těším se, až nějak zmáčknu PETláhev, takže nepůjde vrátit a žluté kontyše nikde.

To bude na ulicích čisto!

;-D

P. Dvořák 26.6.2024 6:05

Ty čtyři kačky za vrácení vám v obchodě dají proto, že vás ušetří šlapání.

PETHeslo: Odstraníme z ulic všechny šlapky.

;-D

V. Mokrý 26.6.2024 5:49

Pořád málo drahé - hlavně pivo na to, aby si začali lidé chodit se džbánkem do hospody na točené a to běžně chodívali i děti/dospělí + 1jedno od cesty, jak tomu bývávalo !

V. Mokrý 26.6.2024 5:43

R^

R. Langer 26.6.2024 5:32

Jaký rozdíl je v tom, jestli to sešlápnuté vyhodím do kontejneru před barákem, nebo se s tím budu muset tahat zpátky do obchodu? :-P

M. Kocián 26.6.2024 5:00

Autor článku přece vysvětlil vcelku pochopitelně, že zatímco pro spotřebitele to na první žádné výhody nemá, pocítí je ve zvýšení ceny (kterou na něj samozřejmě přenese výrobce) a ničemu to nepomůže, protože žluté kontejnery slouží stejnému účelu už teď dobře.

K. Machala 26.6.2024 0:44

Otázka: Funguje to dobře v Bratislavě, nebo i ve vesnici typu Heľpa?

Zažil jsem to v Berlíně, až na tahání velké tašky PET z hotelu pouhých 200 m do marketu snadné. Jinde v Německu jsem se PET lahve mírně zmačkané nemohl takto zbavit a nastal neřešitelný problém při hledání kontejneru na plasty. Pokud žijete ve městě, asi si neumíte představit vození PET 18 km daleko.

R. Axamit 26.6.2024 0:38

Co se týče Bursíka naprostý souhlas. Měl by mu být udělen čestný titul "Zemský škůdce". Stačí si vzpomenout na sluneční tunel za 800 mld. Kč, nebo šílené pomatenosti v Praze "není na CO2 čekat" za 250 mld. Kč. Jak k tomu přijde obyčejný zloděj, který jde za krádež ve výši pár tisíc sedět i na několik let ?

L. Novák 26.6.2024 0:30

ZELENÝ dezifo IDIOT Kostelanský samozřejmě podpoří každou pitomost... Rv :-P

R. Axamit 26.6.2024 0:27

Pro vyhodnocování aktivit MŽP stačí jednoduché pravidlo "Kde Hladík tam škoda". Je naprosto děsivé, že nám tento člověk bačuje nad stovkami miliard korun ročně. Naprostá většina je promarněná v pomatených projektech s záporným přínosem pro investory a klima. Pomatenost ze zálohami je toho nádherným příkladem. Vždy totiž za každým projektem MŽP najdete skupinu Hladíkových kumpánů (spolupachatelů), kteří si veřejné peníze cpou do vlastních kapes.

L. Novák 26.6.2024 0:27

Ony ty nápoje v PET láhvích už jsou tak drahé, že jsem je před dvěma roky přestal nakupovat. Taky mě už nebavilo tahat se s 12 litrovými kartony (6x2l)... Takže tak jako tak ceny vyletěly nahoru až na mez ochoty části zákazníků je přijmout. Řetězec Carrefour (v zahraničí) dokonce šel tak daleko, že veřejně vyhlásil, že vyřazuje z nabídky ve své síti kompletní sortiment PEPSI, protože na zdražení o +50% i více není ochoten přistoupit. A teď ještě vysoké zálohy na PET láhve? Proč "jenom" 4 Kč. proč ne rovnou pět nebo deset? :-P

Doplatí na to samozřejmě producenti nápojů a současně s nimi i klasický pro občany bezplatný sběr PET láhví do kontejnerů.

4 Kč za 20 gramovou PET láhev a nesmyslná zbytečná manipulace s ní, předpokládám, nasere hodně lidí. Uvidíme, jak se s tím občané vyrovnají. Svině Bursík dostal od Fialovy vlády dobře placené zastupování ČR ve všech možných pseudoekologických aktivitách. Od doby, kdy "spáchal" s Lidovci a velkou levicovou koalicí ČSSD BILIONOVÝ TUNEL OZE, jde ve své kariéře profesionálního lobbisty "ZELENÝCH" FANTASMAGORIÍ stále vpřed. Jsem zvědav, kdy toho grázla s jeho chtivou squadrou už konečně někdo srazí na beton rypákem dolů... Rv :-/ [>-]

J. Kostelanský 26.6.2024 0:23

Obdivuji českou povahu, jak dokáže vše nafouknout a okecat v zájmu toho, aby nebylo sáhnuto na pohodlíčko lidí. Česi si často připadají jako střed zeměkoule, přičemž je vůbec nezajímá, jak funguje svět za hranicemi.

Sběr PET láhví funguje také v Německu, a 2 nebo 3 roky také na Slovensku. V podstatě žádný problém, který autor "objevil", se zde neprojevuje. Akorát jen ty láhve musí být moc nepokrčené, a prázdné, aby je automat mohl převzít. Ale i když se nějaká láhev zdeformuje, není to žádný problém. Stačí do ní fouknout a láhev se narovná. Zpočátku byl u některých výrobců láhví problém s nekvalitní etiketou (zejména Coca-Cola), ale teď je vše již v pořádku: kolik láhví a plechovek donesu, tolik jich automat akceptuje.

Má to také několik výhod, uvedu tu nejviditelnější - jelikož se odevzdává zpět více než 95 % láhví, kontejnery pro sběr plastů obsahují více místa pro jiný odpad.

Není to nic jiného než sběr skleněných litrových a menších láhví za komunistů. Tehdy byla záloha koruna za minerálky, mlíko, malinovky, pivo i tvrdý alkohol. Dnes by výška zálohy odpovídala sumě 10 až 15 korun. Tipuji, že teď to bude tak 5. Přitom nosit sklené láhve z obchodů a pak do obchodů byla podstatně větší makačka než u plastových láhví teď.