3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZÁLOHOVÁNÍ PET LAHVÍ: Ochrana přírody nebo kšeft?

Současné úvahy o zavedení zálohování PET lahví a hliníkových plechovek (údajně po vzoru Německa) většinou prezentují tuto myšlenku jako součást ochrany životního prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 2.3.2023 11:37

Kdyby to nevycházelo levněji než nová flaška ze sklárny, tak to ty pivovary nedělají. Ona i ta nová lahev se musí do pivovaru ze sklárny dévézt a taky se musí před naplněním vymýt.

I. Polák 2.3.2023 13:54

No, k tomu sklu jsem slyšel informaci, že i výroba nové lahve pouhým přetavením skla ze starých lahví je energeticky méně náročná než klasická výroba skla z křemenného písku.

To vožení prázdných flašek vypadá nesmyslně, ale vždyť to zpátky do pivovaru vozí ta auta, která přivezla lahve nově naplněné. Takže nějaké ztráty, že náklaďák s prázdnými flaškami sežere víc PHM než úplně prázdný náklďák ... pcha.

A mimochodem, totéž platí o vožení prázdných petek k vrácení. Do supermarketu je přivezu autem, když si jedu pro nový balík šesti kofol, po jedné lahvi nic nekupuju.

V. Němec 2.3.2023 8:40

Doma se mi nasbírala hromádka elektrotechnického odpadu. Pouze 1 starý rádio magnetofon byl předtím používaný. Ostatní byly zbrusu nové/staré kabely s koncovkami všeho druhu, co se mi časem nasbíraly. Ty výrobci přibalují jako nechtěné dárečky, většinou k digi technice, což samozřejmě promítnou do ceny.

Tak jsem ten odpad jednou naložil do dost velké krabice a jel do sběrného dvora, kde jsem se jako Neruda zeptal, kam s ním. Protože tam byl zrovna kuka vůz a sesypávali do něj jakési lepenky a dřeva, ale bylo to hned vedle, dobrý muž z odpadářské firmy krabici ode mne přebral a přihodil tam. A bylo semleto.

Ano, měl jsem se zachovat jako správný občan a zaměstnance udat. Na to zase nemám povahu, tak jsem jen s hnusným pocitem odjel.

Nevím, kde končí mnou poctivě vytříděné plasty, a už mi to je jedno. Ale budu třídit dál.

Z. Lapil 2.3.2023 9:15

U nás návsi máme mj. Kontejner na "drobný elektroodpad" nebo tak nějak. Mikrovlnku bych do něj asi nedostal, ale skoro tak velkou věc ano.

Součástí "ceny za odvoz" jevfasovani libovolného množství pytlů na tříděný odpad (plast, papír...). Odkládají se před barák.

P. Vychodil 2.3.2023 11:57

a kam tedy nacpeš tu mirkovlnku či troubu ?

Z. Lapil 2.3.2023 12:04

Na sběrný dvůr, samozřejmě. Recyklaci platíte natvrdo při nákupu nové věci. Teoreticky by si tu starou měl převzít i prodejce; nevím, jak by se tvářili v krámku na náměstí, rozhodně když kupujete novou věc velikosti řekněme pračky, nabídnou vám odvoz staré. Opakovaně vyzkoušeno :-).

V. Hošek 2.3.2023 8:03

Jak zaznamenám jakoukoliv zmínku o plastových vratných lahvích, tak se mi zvedne adrealin.

Proč, protože jde o systémovou zhůvěřilost a podvod na občanech a vynucený kšeft pro vybrané obchodníky pod patronací státu. A co je nejhorší, nic ekologicky pozitivního to nepřinese.

1. Provozní náklady tohoto systému se blíží současným nákladům na současný také sociálně inženýrský projekt třídění, tzn že zavedení zálohování zdvojnásobí celospolečenské přímé náklady.

2. Nákup výkupních automatů zdraží prodávané výrobky o nezanedbatelnou částku.

3. Zkušenosti hovoří, že celý systém je také financovaný z cca 10% nevýkupem, tzv, vratných PET lahví. To lze nazvat systémovou krádeží.

V. Hošek 2.3.2023 8:12

4. Systém dramaticky monopolizuje celý trh s výrobky uváděných v těchto „zálohovaných obalech“.

5. Podvodný argument o tom, že se sníží nepořádek na veřejném prostranství je jen „přání“ prosazovatelů tohoto nesmyslu. Je to provoplánové mediální zacílení na neznalou veřejnost!!

6. Je to vražení do ekonomiky další umělé, zbytečné práce a to i se zapojením veřejnosti, je to bezskropulozní zbytečné zaměstnání veřejnosti do zbytečné práce.

7. Zcela jistě se jedná o vytlačení slabších hráčů na trhu z trhu. Dominantní výrobci balených nápojů financují lobování tohoto nesmyslu.

V. Hošek 2.3.2023 8:17

Aby systém mohl fungovat je třeba do něj investovat 5 miliard a provozní náklady budou nejméně 1,5 miliardy ročně. Za tyto peníze by společnost mohla vyřešit energetickým využitím nakládání 50% směsného komunálního odpadu v Česku.

P. Sura 2.3.2023 7:34

Samozřejmě je to zas především NĚČÍ kšeft. Čuňata, která odhazuji odpadky kde jim vypadnou z pazourů se zálohováním nezmění. Takže zase jde především o buzeraci těch, kdo nic netrousi.

V. Mokrý 2.3.2023 7:56

:-);-)

R. Langer 2.3.2023 7:24

PET lahve už zálohované byly, přišla s tím u nás Coca Cola. Ale vydrželo to cca sotva dva roky, pak to zrušili. Asi věděli proč.

J. Anděl 2.3.2023 7:17

Do nějaké míry by záleželo na výši té zálohy. Dnešní tři koruny mě kolikrát taky nepřimějí odnést skleněnou lahev do obchodu. Nakonec i proto, že velice často - tak v 90% případů - jdu na nákup cestou z práce.

Ale i kdyby byly zálohované plastové lahve a já je do toho obchodu občas nosil, zbytek plastů bych třídil. Už jsem na to zvyklej a připadal bych si divně dát pytlík nebo krabičku od šunky do směsného odpadu. To je jako neseřadit příbory při skládání do myčky na nádobí :-P.

Btw kšeft byly už samostatně sbíraná víčka (nesbíral jsem).

Co se týče vyhazování petek do přírody (i níže v diskuzi probírané) - hele já nevím, proč máme v povaze tendenci kašlat na některá pravidla a zásady, když se někdo nedívá, někdy snad ostentativně, navzdory vrchnosti. Dneska možná za trest a navzdory Fialovi, předtím Babišovi? Nebo je snad strčení pytlíku či prázdné lahve zpátky do batohu moc pravdoláskařské či naopak málo lgbtq? Nedostatečně to vyjadřuje touhu po míru? Či snad to někdo vnímá jako omezování svobody projevu?

Nechápu to vůbec (kromě toho, že někdy to není schválně, občas se něco třeba z kočárku s batoletem prostě ztratí). A to mi situace v ČR připadá celkem dobrá, co jsem viděl v jižnějších státech, to mi připadalo ještě absurdnější.

Takže si nemyslím, že v Německu mají čistší lesy (a meze aování. Spíš zálohují, protože Němci. A bohužel, jakkoliv bych z toho já osobně měl radost, si nemyslím, že by u nás byly čistší po jeho zavedení. Ale jak píšu na začátku, to neznamená, že bych to určitě nedělal a že by měl pocit, že mě fakt zálohování nějak obtěžuje či uráží.

J. Anděl 2.3.2023 7:18

Aj, za "a meze" zařádil šotek, pardon.

Mělo být zhruba ve smyslu: nemyslím, že v Německu mají čistší lesy kvůli zálohování, spíš zálohují, protože Němci.

R. Gramblička 2.3.2023 8:30

Lidé si obecně ulehčují život jak to je jde a zahodit cokoliv na zem, když se nikdo nedívá je mnohem jednodušší, než řešit, kam s tím. Nic víc za tím není a dělají to zejména měšťáci, navyklí na to, že jakýkoliv bordel po nich stejně časem uklidí technické služby. Vídám to pravidelně, vytáčí mně to, ale nic s tím nenadělám

J. Anděl 2.3.2023 9:23

Já jsem měšťák, od malička, co sem tohle začal vnímat a co pamatuji, bych to neudělal, a nevidím v tom žádné ulehčení.

Ulehčení vidím v tom, že dám radši sklo od birrelu do kontejneru na sklo, který je blíž, než do obchodu, který je daleko, jsou tam fronty a každou chvíli zaseklý automat, který navíc bere jen některé tvary lahví a ty, co nebere, si zase musím odnést. Nebo někde berou výslovně jen lahve značek, které prodávají.

R. Gramblička 2.3.2023 13:36

To já taky, ale současně i milovník přírody a bordel mně vytáčel vždy a všude

P. Diviš 2.3.2023 9:48

Souhlas, taky třídím a dávám do kontejnerů. Jedna sorta lidí dělá věci, které jim připadají rozumné, mají-li možnost je dělat, jiná sorta na to prostě sere. Každý jsme nějaký ...

R. Gramblička 2.3.2023 7:16

Mimochodem, zajímalo by mně, co s tím vytříděným odpadem naše separační velmoc dělá. Už je to pár let, co asijské země ohlásili konec dovozu a zpracování recyklovaného odpadu ze světa. Kam se to vozí teď a co se s tím stane? Vrabce na střechách štěbetali, že to vesměs končí ve spalovnách či na skládkách.

T. Diblík 2.3.2023 7:22

Energetické využití nereciklovatelného odpadu je v pořádku.

T. Diblík 2.3.2023 7:23

nerecyklovatelného

R. Gramblička 2.3.2023 8:32

pokud má spalovna dostatečné filtre, nemám s tím problém

P. Vychodil 2.3.2023 11:53

to musíš diblíku trochu více objasnit...cradle to grave...možná víš, že pro elektrovehikly to jaksi nevychází...

T. Diblík 2.3.2023 12:22

Pane Vychodile,

1. Reagoval jsem na příspěvek o zacházení s plastovým odpadem. Možná jsem jen nepochopil.

2. Když zmáčknete klávesu caps lock napíšete velké písmeno.

3. Omlouvám se, ale zapomněl jsem, že si tykáme.

R. Gramblička 2.3.2023 7:12

Vždy když dopiju petku, je mi líto ji zmačkat a vyhodit. Takže tohle spíš uvítám a jako měšťák s tím nebudu mít problém. Na venkově to ale bude horší

T. Diblík 2.3.2023 7:20

Tu petku za Vás zmáčkne výkupní automat.

V. Novak 2.3.2023 7:00

Když můžu nakoupit včetně plných PETek a dojet domů MHD, tak můžu zrovna tak odvézt prázdné flašky do téhož obchodu, kde nakupuju. Stejně na to musím mít nějakou tašku; já od jistého věku používám "jezdičku" čili "ervéhápku".

V. Mokrý 2.3.2023 6:39

Ochrana přírody před petkami/plastem, měla začít hned při jejich zavádění do obalové techniky.

Takže lze poděkovat zelenejm, jak " dobře ", to prosazoval a tak je to u nich téměř se vším !!

T. Diblík 2.3.2023 6:18

Autor má pravdu.

Je ještě jedna dosti důležitá věc. Petky jsou zpeněžitelná část plastového odpadu. Tím umožňují fungování systému žlutých kontejnerů. Až z kontejnerů zmizí petky, půjde ztráta k tíži obcí. Počítám, že si s tím starostové nějak poradí, jako se všemi ranami osudu, které na ně dopadají. Dovolím si ale připomenout, že stokrát nic umořilo osla.

L. Žaloudek 2.3.2023 7:55

Přesně - tahle důležitá věc v článku chybí! Až z kontejnerů zmizí petky, nebude za jejich obsah nikdo chtít platit!