3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZÁLOHOVÁNÍ PET LAHVÍ: Ochrana přírody nebo kšeft?

Současné úvahy o zavedení zálohování PET lahví a hliníkových plechovek (údajně po vzoru Německa) většinou prezentují tuto myšlenku jako součást ochrany životního prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 3.3.2023 10:55

K psovi:

Pes se zpravidla jmenoval Puňťa a byl to jen těžko rasově zařaditelný, ale chytrý vořišek. Puňťa u mé babičky byl VŽDY bílý;-D;-D;-D

J. Jurax 2.3.2023 19:52

R^R^;-)

B. Havel 2.3.2023 13:57

Jo pamatuji.

Co šlo, to se snědlo.

Co se nesnědlo, dalo se do hnoja.

Co nešlo do hnoja, dalo se do kamen.

Co se nedalo spálit, dala se do járka. (Taková malá skládka.)

A život šel dál.

V. Mokrý 2.3.2023 15:23

nebo vyspravit ouvoz

P. Diviš 2.3.2023 14:49

Dnešní svět vypadá jinak. Obalové materiály, i ten popel, konec konců

M. Kovářová 2.3.2023 14:52

Tetka popelnici nepotřebovala a recyklovala sama. Pro mléko chodila s konvičkou nebo kupovala lahvové a lahve vracela, totéž pokud kupovala limonády nebo pivo. Pečivo se dávalo do papírových sáčků. Každý hadřík se používal až do úplného zničení, co se dalo spálit, se spálilo, něco se hodilo na hnůj. A pokud se vyskytlo něco, co se nedalo spálit nebo rozložit na hnoji, šup s tím do zmole. Taková zmola plná odpadu byla u každé vesnice.

V. Kolman 3.3.2023 10:36

Kde soudruzi udělali chybu???

Nezřízeně a často šu....souložili a množili se jako králíci. Ještě roku 1900 bylo na Zemi 0,35 miliardy lidí - dnes kolem 8 miliard. To nemůže fungovat do nekonečna. Chudáci naši potomci:-(:-(:-(:-(:-(

P. Vychodil 2.3.2023 11:35

kdysi jsem se procházel po národních parcích USA.

nikde ani papírek, plechovčička, nedejbože sirčička...oni tam snad ani nechcali, poznamenal můj kolega...pro neznalé, mluvím o kempech, se 4metrovými sloupy, na které věšeli svoji výstroj, aby jim to medvědi nesežrali...

samozřejmě tento příspěvek nevyřeší pet, jen je obrázkem ochrany prostředí...

J. Hajský 2.3.2023 12:31

Toto jsem si přečetl o Singapuru:

Aby lidé dokázali udržet čistotu a pořádek, který je pro Singapur typický, musejí se podřídit mnoha zákazům, které nám Evropanům mohou přijít až absurdní. Třeba to, že do metra se nesmí chodit s jídlem. Ale také pochopitelný zákaz odhazování nedopalků nebo plivání žvýkaček na zem.

A aby bylo učiněno zadost i poslušnosti, takové přejití vozovky mimo přechod pro chodce by vám udělalo řádnou neplechu v rozpočtu. Dále třeba konzumace jídla tam, kde to je zakázáno, za to zaplatíte i 9 tisíc korun, za kouření dvojnásobek. Ale právě díky tomu je Singapur tak nádherný, čistý a bezproblémový.

V. Mokrý 2.3.2023 15:26

A pár ran rákoskou, za odhozený papírek mimo odpadkový koš, si pamatuje okamžitě každý.

K. Vomáčková 2.3.2023 15:58

V některých zemích Afriky jsou plastové tašky zakázané (Uganda, Tanzanie,.) Tak ani nemohou ozdobit nějaké jezero, jako v Česku.

J. Hajský 2.3.2023 11:25

Možná trochu od věci, protože celý článek i diskuse je o PET lahvích. Ale v první větě článku je zmínka i o hliníkových plechovkách.

Známý pracuje v Německu a občas mi nějakou plechovku s pivem přiveze. Je zálohovaná 0,25 Euro. Proč asi? Znovu se použít nedá, hmotnost je tak nízká, že ani hliníku na ní určitě váhově není za 0,25 Euro. Proč to asi Němci praktikují? Aby se jim plechovky neválely po ulicích nebo parcích? Při německé pečlivosti a dbaní na zákony a předpisy?

O. M. 2.3.2023 11:30

S tou pečlivostí už to není, co to bývalo. MMCH i proto, že v Německu žije spousta "nepůvodních" Němců.

V. Novak 2.3.2023 12:01

Plechovka k plechovce - a je na letadlo...

Ta zálohovaná skleněná flaška taky má sotva hodnotu 3 Kč.. Ale když ji někde někdo vyhodí (a nerozfláká), však se najde přičinlivý bezďák, kterému stojí za shýbnutí.

Možná zanedlouho nejen bezďákovi, ale i nehoumlesovému důchodci... Třeba je to míněno jako součást té fialové reformy důchodů...

K. Vomáčková 2.3.2023 16:05

V Berlíně na ZOB vždycky na mě čekal německý starý pán a žebral láhve a plechovky. Vždy jsem pro něj měla za tři čtyři euro, co mi v buse nechali cestující z Mnichova.

O. M. 2.3.2023 11:25

"To zvyšuje objem odpadu a opět znemožňuje odnést jej pěšky. Na vesnicích navíc většinou není kam, kontejnery na plastový opad jsou v každé vísce, ale automaty na zálohované PET lahve budou jen ve větších obchodech ve městech."

Dovolte, abych se zasmál. V dobách, kdy se o PET lahvích nehovořilo ani v anarchistických kroužcích, jsem běžně pěšky nosíval prázdné lahve od piva, mléka, limonád a minerálek do sámošky, když jsem šel na nákup.

A ani na těch vesnicích bych to s vracením neviděl tak černě, protože v naprosté většině lidi tam bydlící jezdí na nákup autem do těch větších obchodů ve městech.

Že jde o byznys, to v každém případě. Ovšem nic nebrání těm "kontejnerovým" firmám, aby vytvořily i "automatovou" divizi a na tom výkupu se podílely.

J. Černý 2.3.2023 11:06

Ekologické bude zejména převážení prázdnývh pet lahví do místa zpracování. Podobné si se mohl v pytlích rozvážet v zimě teplý vzduch do místa spotřeby?

O. M. 2.3.2023 11:28

Představte si, že ti, co to vymysleli, nejsou tak úplně blbí. Ten automat, do kterého tu flašku strkáte nesešlápnutou (čistě kvůli bezproblémové identifikaci čárového kódu na etiketě, aby flašku vzal / nevzal) ji slisuje.

P. Vychodil 2.3.2023 11:48

ne že bych byl nějak zaměřen proti rúzným minerálkám. Piji vodu kohoutkovou, občas si dopřeji něco jiného.

Ale o tom to není. hodně pet lahví se vám zbortí v ruce, jen otevřete víčko...tudíž představa, že vrátím pet láhev neporušenou, je z říše neznalosti...

firmy vám dodají obal, který přežije možná jeho vypití, a pak se vám vysmějí, že jste nevrátili neporušený obal...

V. Novak 2.3.2023 12:07

V Maďarsku jsem viděl kontejner na plasty s integrovaným (ne inkludovaným) lisem na petky. A zvládl i plechovku od piva pro sousední kontejner.

Ovšem co naděláte hovady, která cpou kartonové škatule do směsného odpadu a ani je nerozeberou, ani nesešlápnou? Jsem poněkud nebroušen, neb jsem právě vyhazoval odpad a přesně tohle jsem zaregistroval.

R. Gramblička 2.3.2023 13:32

Anebo narvou krabici do plastů či plast do papírů. A zejména vůbec nezavírají kontejnery, takže když pořádně zafouká, jsou plasty a papír všude možně

B. Carina 3.3.2023 23:05

A "super" jsou také kontejnery na sklo a sklené láhve. Obzvlášť když je těch lahví pouze pár na dně kontejneru. Bezhlučně tam přidat další je možné pouze, pokud do kontejneru vlezete.

J. Zeman 2.3.2023 10:41

Na první pohled to vypadá ekologicky. Ale hned při lehkém zamyšlení dostane ekologie na prdel. Logistika okolo toho jsou " jenom" peníze. Svoz už vyžaduje pohonné hmoty. I kdyby to byla elektřina, tak sama od sebe nevznikne. Mytí a příprava na nové použití spotřebuje nemalé množství vody (určitě s nějakým čističem). A ekologové hned mohou začít křičet, jak se plýtvá pitnou vodou. Dešťovka na to prostě nestačí. Nehledě na to, že vratné petky by musely vypadat asi jako lahve Viney. Tedy masivnější z mnohem většího množství plastu. Jinak jich velké množství stejně nepůjde znovu použít a celé to bude jen o přetřídění plastů spotřebitelem, který to jistě rád zaplatí.

O. M. 2.3.2023 11:32

A svoz kontejnerů pohonné hmoty nevyžaduje?

A PETky se nerecyklují kvůli tomu, aby se do nich znova natočila kola.

J. Jurax 2.3.2023 20:01

No, pak vratné petky akorát ušetří třídění plastového odpadu. Zpracovávat se budou stejně.

P. Diviš 2.3.2023 9:38

Jistěže kšeft, jako většina toho, co je "zeleně" zdůvodňováno.

J. Kalina 2.3.2023 9:34

tak ono to jsou asi nejspíš 2 problémy smíchané dohromady. 1) petka co by měla být vratná a znovu použitá nejspíš musí být kvalitnější a masivnější, aby nějakou dobu vůbec v oběhu vydržela 2) pokud by se dala výkupní cena 50 haléřů za jednu petku od půllitru výše v jakémkoli stavu, tak to bezdomovci vysbírají a vyberou z kontejnerů a ušetří se za odvoz žlutých popelnic

P. Diviš 2.3.2023 9:41

Vratné petky sem tam někdo zkoušel a neujalo se to, nevyplatí se to.

Problém je, že petky mají být vraceny nesešlapané a nejspíš i ne moc špinavé, aby je automat přijal. S těmi bezdomovci mne to taky napadlo, to by bylo jediné plus. Žluté kontejnery by zůstaly, dneska už je i spousta dalších plastů, vesměs obalových.

I. Polák 2.3.2023 9:28

Ono je to opravdu trochu na hlavu. Když jsou zálohované lahve od piva, projeví se to tím, že je pivovar znovu naplní pivem. A to je opravdu šetření přírody, ať na to koukáte z kterékoliv strany. Ale zálohovat petky jen proto, aby si tím zpracovatelé odpadu ušetřili nějaké třídění? Dnes v době robotizace a "ÉjÁj"....

Na první pohled se mi líbilo, že by možná ubyl zástup petek v příkopech podél frekventovanějších silnic, ale diskutující v této diskusi mne přesvědčili, že to skoro určitě nenastane.

P. Diviš 2.3.2023 9:43

To "šetření přírody" na pivních flaškách nemusí být zas až tak moc. Vypadá to sice velmi ekologicky, ale obvykle není započítána manipulace (shromáždění, svoz) a mytí těch lahví.