8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

VÝVOJ: Evropský průmysl s Německem v čele kolabuje nazeleno

Dosavadní lokomotiva unijní ekonomiky Německo zpomaluje tak, že má brzděním do běla rozpálená kola. Přitom propad průmyslu v eurozóně je horší než v celé EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 20.1.2024 7:56

Pravda, evropská výroba kolabuje. Ale na druhé straně raketově letí nahoru zisky firem a konsorcií, které mohutně investují do zelené ekonomiky. Tyto investice obchodníků se sluncem a větrem spočívají v podplácení politiků, médií a parazitických neziskovek. Generovaný zisk z bohatýrských dotací by mohl být ještě větší, kdyby nemuseli zbytečně budovat potěmkinovy fotovoltaická a forníková pole.

M. Šejna 20.1.2024 9:31

Největší zisky měli loni výrobci energií. A to na úkor ostatních . Soudruzi z ČEZ by mohli vyprávět, jak je pro ně energetická krize zlatým dolem a odběratelé dojnou krávou.

J. Roškota 20.1.2024 10:09

Náš stát vlastní zhruba 70% ČEZu. Výdělek tedy jde především do státního rozpočtu. Za rok 2023 ČEZ na dividendách odvádí státu kolem 120 mld KČ. O tuto částku by se zvýšil schodek státního rozpočtu, pokud by ČEZ hospodařil s nulou. Za mě, jako odběratele ČEZ, vlastníka akcií ČEZ a občana ČR, je to v pořádku.

J. Nevrkla 20.1.2024 10:23

Ničemu nerozumíte. Kvůli vysokým cenám se snižuje životní úroveň spotřebitelům a především klesá konkurenceschopnost průmyslu. Bude kolabovat a následky budou drastické pro všechny. Co budeme exportovat, čím budeme platit importy, z čeho budou živeni nezaměstnaní? To vás netrápí, to vám nedochází? Tak to byste si s vládou rozuměl.

M. Šejna 20.1.2024 11:15

Tohle pana Roškotu nezajímá. Česká ekonomika bude umírat kvůli zlodejským cenám energií, ale on bude spokojenej, protože on je přece akcionář ČEZ.

Už několikrát jsem tu psal že český občan ty zlodějské ceny energií přežije, ale podnikatelé buď zkrachují, nebo utečou jinam.

J. Roškota 20.1.2024 11:33

Řeším co mohu ovlivnit. Mám dvě možnosti zoufat si z drahých energií, třást se doma strachy z kolapsu Západní civilizace a psát o tom diskusní příspěvky na NP. Nebo se pokusit z nastalé situace nějak vybruslit a dosáhnout v rámci daných možností nejlepší možný výsledek. Mrzí mě, když vidím kolik vzdělaných a šikovných lidí místo toho aby napřeli své schopnosti tam kde něco zmůžou se propadají do beznaděje. Přitom máme tolik možností jak se s nastalou situací vypořádat. Pamatuji si jak v devadesátých letech část lidí měla pocit že se jim hroutí svět a prodejny po malé privatizaci se zavřou a oni si nebudou mít kde koupit mlíko. Druhá část se pokusila se ke změně postavit konstruktivně. Myslím že ti druzí jsou dnes tahouni společnosti.

J. Roškota 20.1.2024 11:17

Vysoké ceny jsou mrzutost ale ideální situace je, když bude náš průmysl založený na výrobě s vysokou přidanou hodnotou, kde ceny energií budou jen nevýznamnou položkou. Jak je možné, že evropským lídrem ve výrobě průmyslových robotů je Dánsko, země bez průmyslově tradice? Lucembursko vyrábí značnou část světové produkce satelitní techniky. Oceláři a bankéři. Pochybuji že Lasvit má potíže s cenami energií, na rozdíl od českých výrobců skla kteří se snaží konkurovat Číně. Energie nejsou problém, problém je špatná skladba našeho průmyslu.

Ještě si dovolím malou poznámku, bylo by skvělé kdybyste si nechal osobní invektivy. Otravuje to diskusi a nic to nepřináší. Je možné že se mnou nesouhlasíte, to ale neznamená že Vás to opravňuje k tomu se chovat jako hulvát. Jestli nejste schopen se ovládnout, zkuste diskusi pod Astonovými úvodníky, takových je tam víc.

M. Šejna 20.1.2024 17:14

Pane Roškoto,

jak mají pekárny přidávat vysokou hodnotu do pečiva, když pečou chleba a rohlíky za použití třikrát dražší energie.

Možná by ten chléb a rohlíky mohli prodávat syrové, aby přidali tu vysokou hodnotu. ;-D