30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Diskuse k článku

VÝVOJ: Evropský průmysl s Německem v čele kolabuje nazeleno

Dosavadní lokomotiva unijní ekonomiky Německo zpomaluje tak, že má brzděním do běla rozpálená kola. Přitom propad průmyslu v eurozóně je horší než v celé EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Gróf 22.1.2024 23:29

To je obecně pravda, ale jak rozlišit provozy, kde opravdu výrazně kolísá spotřeba, od takových, kde spotřeba kolísá kvůli použití "ostrovní" FVE? Přece nejde počítat s tím, že všichni odběratelé mají vždy konstantní spotřebu. To by samozřejmě z hlediska sítě bylo optimální, ale je to nereálné, s tím se musí počítat a nějak to řešit (vodní/přečerpávací elektárny, apod.)

M. Gróf 22.1.2024 23:18

Jsou praktické případy, kdy FVE může být prospěšná a neškodící - máme datové centrum a FVE o trochu nižším maximálním výkonu, než to datové centrum potřebuje. Tj. vždy spotřebujeme vše, co FVE vyrobí a nemusíme řešit žádné "přetoky do sítě". Když FVE vyrábí, šetříme peníze i uhlí. Nechi polemizovat s vaším názorem, že to je bílá vrána.

M. Gróf 22.1.2024 22:52

Váš názor mi přijde být ve stylu "nepřítel mého nepřítele je můj přítel". To obvykle platí do okamžiku potření toho původního nepřítele. Následně se ukáže, kdo z přeživších je silnější. A demoverze východního vlivu v letech 1945-1989 mi opravdu stačila.

M. Gróf 22.1.2024 22:41

Hmm, 31 tun zlata vypadá jako obrovský poklad, ale podle aktuální ceny to je cca. 46 miliard CZK, což mi v kontextu ČNB přijde být docela směšná cena. Nijak nehodnotím a nejde mi o polemiku, jen mi 31 tun zlata pro ČNB přijde tak nějak jako třeba nová koloběžka pro běžného občana. Je to tak dramatické, aby to vůbec stálo za řeč?

M. Grussmannová 22.1.2024 13:30

R^;-D

O. Vašíček 22.1.2024 8:29

Píši to celou dobu. Vždy se ptám, kolik stojí energie z FVE v noci? Nikdo nepodpovídá. Přitom je to jasné. Stojí tolik, co celá jiná elektrárna, která ji musí nahradit. A to ne jen náklady na výrobu a provoz v době, kdy nesvítí a může prodávat, ale i náklady na po celou dobu, kdy svítí a prodávat nemůže, ale musí čekat, až přestane svítit. No a paka se tvrdí, že vyrábí drahou energii. Přitom tyto náklady by se měly připočíst k těm zdrojům, které tento technologický a ekonomický nesmysl způsobují. ;-)

O. Vašíček 22.1.2024 8:16

A to je dobře nebo špatně? (článek jsem nečet, je placený)

Pokud se v Číně, která je několikanásobně větším trhem než česko, prodá jen 1/3 vozů, tak si nemyslím, že je to úspěch. :-/

L. Novák 22.1.2024 1:24

Česko hrálo v Green Dealu klíčovou roli, chválila v Praze von der Leyenová

(26. 9. 2023)

"Za vašeho předsednictví v Evropské unii jste sehráli klíčovou roli ve schválení Fit for 55, což je hlavní pilíř Green Dealu," ocenila von der Leyenová. Na legislativu podle ní čekaly evropské firmy, aby dostaly jasný směr, kterým se mají vydat. "Evropské podniky vyvíjejí nové nápady a řešení. Co potřebují zvýšit, je předvídatelnost plánování svých investic. Jasnou trasu, která udává směr jízdy. A to je přesně to, co přináší Zelená dohoda," uvedla v úterý na Green Deal Summit Prague, který pořádají Hospodářské noviny. ...

(pokračování na odkazu v článku) :-)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zelena-dohoda-podle-fialy-zatim-eu-nenasmerovala-k-inovacim/r~88a9222a5c3f11ee8980ac1f6b220ee8/

L. Novák 21.1.2024 23:21

Bylo ale také pár záblesků, kdy šla důvěra lidí nahoru. Jako když se třeba, na sklonku roku 2022, začaly do té doby nevídanou rychlostí objevovat u pobřeží Evropy plovoucí terminály na LNG. Jenže první úleva, že už nebudeme rukojmím ruského režimu, nevydržela dlouho. Obava z vývoje cen se vrátila. A odpověď byla jediná – potřebujeme více OZE. Čili zřejmá lež.

Vyprávění o tom, jak je potřeba snižovat množství emisních povolenek, aby rostla jejich cena, již patří k folklóru. K tomu se v různých podobách přidává bagatelizace vlivu jejich ceny na ceny elektřiny. Z energetické burzy prý české firmy nemůžou odejít, prý by se to rovnalo vystoupení z EU. Což je, samozřejmě, čirý nesmysl. Pak se objeví informace o tom, že přes burzu se obchoduje jen asi 10 procent elektřiny, jejíž cena se ovšem používá jako referenční, což tlačí ceny také vzhůru. Velké Německo už to přimělo k dotování cen elektřiny firmám v řádu desítek miliard euro. Což česká vláda dělat nechce, respektive jen v daleko menší míře. Francouzi zvolili cestu vykoupení akcii, čili zestátnění Edf, svého ČEZu a obhájili si to. Na to zase česká vláda nemá odvahu. A tak jen mlží. Takže když premiér ohlásí, že ceny elektřiny porostou jen málo, nikdo mu nevěří. Posléze se navíc ukáže, že jeho tvrzení mělo k přesnosti daleko, řečeno diplomaticky. Hlavní odpovědnost padá na ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN) a samozřejmě jeho šéfa, premiéra Petra Fialu (ODS).

https://iuhli.cz/co-vlada-a-hlavne-ods-dosud-nepochopila/

[>-]

L. Novák 21.1.2024 23:20

Co vláda a hlavně ODS dosud nepochopila?

Přemysl Souček 8.1.2024

Mělo by to být jednoduché. Sledovat, na co se lidé ptají a pravdivě jim na to odpovídat. Dokud to vláda nepochopí, nebude mít důvěru lidí.

Současná vláda už podle průzkumů prokazatelně ztrácí podporu vlastních voličů. Jak to dokázala? Úplně jednoduše. Prostě jim stále dokola neříká pravdu.

Půl roku před ruským napadením Ukrajiny se ceny energií vydaly raketově vzhůru. Od té doby se tohle téma drží v popředí zájmu lidí a to nejen v Česku. V popředí zájmu se tohle téma drží proto, že lidé mají strach z toho, zda je ceny utržené ze řetězu nepoloží na lopatky. A nikdo je zatím neuklidnil. Vzdor tomu, že ceny energií začaly bleskově růst v létě 2021 a válka začala až v únoru 2022, se stále dokola tvrdí, že za růst cen energií může „Putinova válka“. Kdo tomu má, proboha, věřit?

Stejné je to s tvrzením, že občasné zdroje energie (OZE), především fotovoltaika a větrné elektrárny, nám zajistí dostatek energie. Navíc levné. Před Vánoci napadl sníh, fotovoltaické panely byly zapadané. Kromě toho byla velká oblačnost. A také nefoukal vítr. Všechny výkazy o dodávkách energie podle jednotlivých zdrojů jasně ukazovaly, že tyto dva zdroje dodávaly naprosté minimum ze svého instalovaného výkonu. Tak, jako každou zimu, když je sníh. Oblačnost. Bezvětří. Zároveň jsou nejkratší dny a největší spotřeba elektřiny a tepla.

L. Novák 21.1.2024 22:34

Pyjvoda je dementní K;-OKOT...

M. Pivoda 21.1.2024 21:42

For more than a month in total, 12 metric tons of molten salt coursed through pipes at Kairos Power in Albuquerque, New Mexico.

The company is developing a new type of nuclear reactor that will be cooled using this salt mixture, and its first large-scale test cooling system just completed 1,000 hours of operation in early January. This is the second major milestone for Kairos in recent weeks. In December, the US Nuclear Regulatory Commission granted a construction permit for the company’s first nuclear test reactor.

Nuclear power plants can provide a steady source of carbon-free energy, but projects to build them have been plagued by delays and skyrocketing budgets. Kairos hopes to change nuclear powers’ fortunes with a new version of the technology that could cut costs and construction times

L. Novák 21.1.2024 21:35

„Se znepokojením jsme si přečetli některé překvapivé formulace, které v daném rozhovoru vyslovil ministr Síkela na naši adresu v souvislosti s energetikou, zejména pak slova vydírání a nátlak. Česká energetika, zajištění elektřiny a tepla pro naše domácnosti, to je tak vážná věc, že nesmí být zaplevelena emotivními výroky z jakékoli strany. Znovu zdůrazňujeme, že výhled domácí energetiky na nejbližší roky vůbec není dobrý,“ reagoval na jeho slova top manažer skupiny Sev.en Luboš Pavlas.

Nejistá návratnost miliardových investic

Skupina Sev.en považuje za klíčové vzkřísit investiční prostředí v energetice a po mnoha letech paralýzy konečně nastartovat výstavbu nových zdrojů. „Aktuální solární boom nepovede k uzavření jediného fosilního zdroje, jen k snížení jejich ročního využití a tím zhoršení ekonomického postavení. Jinými slovy v obdobích, kdy nesvítí slunce, bude potřeba pokrýt skoro ten samý výkon jako v době před solárním boomem. V současnosti tento úkol připadá na domácí uhelné zdroje, a pokud se rozhodneme, že se jich chceme co nejdříve zbavit, jedinou reálnou alternativou jsou zdroje na zemní plyn,“ uvedla mluvčí skupiny Sev.en Gabriela Sáričková Benešová. (pokračování v článku)

https://www.ceska-justice.cz/2023/11/sikela-versus-tykac-ministerstvo-i-sev-en-se-shoduji-ze-odchod-od-uhli-nesmi-ohrozit-chod-ceske-energetiky/

L. Novák 21.1.2024 21:34

Síkela versus Tykač? Ministerstvo i Sev.en se shodují, že odchod od uhlí nesmí ohrozit chod české energetiky

(16.11.2023)

Největší provozovatelé uhelných elektráren v Česku, tedy ČEZ, Sev.en a Sokolovská uhelná, upozorňují na očekávaný pokles cen elektřiny, proti kterému jdou rostoucí platby za povolenky, tedy za emise oxidu uhličitého. Zřejmě již v roce 2026 nebo 2027 se provozování uhelných elektráren stane z pohledu jejich vlastníků ztrátovým. Jenže je nelze jen tak odstavit, protože jejich výkon nemáme čím nahradit; nereálný je také dovoz elektřiny v rozsahu až 30 TWh ročně.

Vypadá to, že hrozí živelné zavírání uhelných elektráren, které se možná ani nedožijí plánovaného konce provozu v roce 2033 (tento termín stanovila vládní koalice v programovém prohlášení a má se objevit v nové energetické koncepci – pozn. red.). Co s tím? Hraje se o to, zda stát podpoří provoz uhelných elektráren s pomocí kapacitních plateb nebo jiné finanční motivace. Jenže debata se v minulých týdnech poněkud vyhrotila.

„Nenechám se kýmkoliv vydírat“

„Máme připravený plán, jehož součástí ale určitě není to, že se necháme kýmkoliv vydírat. Za uplynulé dva roky jsme zažili mnoho dramatických nostradamovských předpovědí o tom, jak u nás všechno špatně dopadne. Myslím, že to byl právě pan Tykač, kdo říkal, že v případě ukončení dodávek ruského plynu nastane v České republice revoluce. Diskuse o konci uhlí mi teď připadne podobně hysterická. Jsme si problému vědomi, víme, kolik jsme v případě nutnosti schopni dovézt elektřiny,“ uvedl ministr Síkela na konci října v rozhovoru pro Seznam zprávy.

P. Brich 21.1.2024 21:29

Už byl dnes seznam? Neflákáte to?;-€

L. Novák 21.1.2024 21:27

Tohle říká agent StB "Akát"? Znáš tu o zloději, co křičí "Chyťte zloděje!", dědku dementní? :-)

L. Novák 21.1.2024 21:23

Kdyby byly v (_,_) ryby... ;-) [>-]

L. Novák 21.1.2024 21:21

Budinský: Ve vládě není nikdo, kdo by chápal varování ČEPS

Přemysl Souček (9.11.2023)

„Jestli chce vláda v roce 2040 dovážet třetinu dnešní spotřeby elektřiny, tak Pán Bůh s námi,“ říká pobouřeně Vladimír Budinský, prezident Zaměstnaneckého svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP).

„Fyzika se na školách pro bankéře a politology nevyučuje,“ říká ironicky a s jasnou narážkou na premiéra a ministra průmyslu Vladimír Budinský. K energetice má blízko. Je prezidentem ZSDNP, Senior Vice-Presidentem evropského sdružení EURACOAL a místopředsedou skupiny expertů Evropské hospodářské komise OSN.

Postup vlády tváří v tvář akutní hrozbě, že uhelné elektrárny, které dodávají Česku 40 procent elektřiny, přestanou pracovat už v roce 2026, komentuje lakonicky: „Situaci lze řešit včas a dobře, nebo – až krize nastane – tak zbrkle a zoufale.

„EU a politici nás nutí do neefektivní energetiky, s dublovanými občas fungujícími zdroji, které jsou a budou drahé. Levná elektřina z OZE je lež a iluze,“ varuje Vladimír Budinský.

https://iuhli.cz/budinsky-ve-vlade-neni-nikdo-kdo-by-chapal-varovani-ceps/

L. Novák 21.1.2024 21:15

Nenecháme se vydírat, vzkazuje Síkela uhlobaronům

Není možné, aby ti, kdo lobbovali proti rozvoji obnovitelných zdrojů, nyní toto zaostávání využívali k nátlaku na stát, aby jim začal dotovat jejich byznys, odmítá ministr průmyslu podléhat rétorice majitelů uhelných elektráren. ;-D

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-nenechame-se-kymkoli-vydirat-vzkazuje-sikela-uhlobaronum-238887

P. Brich 21.1.2024 20:34

!!R^

P. Brich 21.1.2024 20:31

"Investice do vyvoje/vyroby chips je cca 20 miliard USD, osobne bych k tem prachum za stihacky cca 150 miliard Kc pridal a orientoval ceskou ekonomiku na ty chips, resp. na obory co jsou energeticky malo narocne a jsou schopne generovat vysokou pridanou hodnotu."

Továrnu na čipy ale naše obrněná svatomartinská husa přece přivezla ze své úspěšné módní přehlídky na Taiwanu. Jen pro taiwance jsme pidizemě a tak při své mizerné znalosti geografie továrnu píchli do Drážďan.

To je přeci ale fantastický úspěchR^!!V

Drážďany jsou jen asi 250 km od Prahy, takže naši gastarbeitři nebudou muset daleko dojíždětR^!!VVV

M. Novák 21.1.2024 20:17

I lokální FVE v ostrovním režimu dělá problémy v síti a prodražuje celkovou výrobu. Prostě jenom tím že občas jede FV a občas síť. Zdroje v síti jsou pak využité (a placené) nárazově a musí být dotovány nebo elektřina musí být podstatně dražší. Provoz mnoha FVE se na rozdíl od očekávání Zelených nezprůměruje, všechny FVE na velkém území obvykle buďto jedou nebo nejedou najednou.

P. Brich 21.1.2024 20:17

Ano. Právě takto se v minulém století zadělávalo tímto způsobem na jejich dnešní úspěšnost.:-P

P. Brich 21.1.2024 20:11

Komunisté stáli za hov no. Ale kdyby se to za nich nepostavilo, nemusel by to dnes Fiala v potu tváře likvidovat.

M. Novák 21.1.2024 20:00

Když my se teď topíme protože jsme přivázaní k hoře která jde ke dnu - to se pak i ta kovadlina může zdát lehčí...

M. Novák 21.1.2024 19:55

Ještě bych přidal příšernou byrokracii která dusí naprosto cokoliv a nesmyslnou dotační ekonomiku kde vyhrává ten kdo umí nejlépe podojit státní rozpočet.

M. Pivoda 21.1.2024 19:53

Dementní Lejnovák zapomíná na svou zamilovanou organizaci StB.

R. Langer 21.1.2024 19:51

Melete pěkné kraviny... :-P

L. Novák 21.1.2024 19:46

Milan Smutný (21. 1. 2024)

Česko následuje Německo v brzkém deficitu a drahotě nejen elektřiny

Potvrzuje se fakt, že bezpečná, stabilní a cenově dostupná energie je klíčová pro prosperitu. Sázka na občasné zdroje energie hrozí poslat ČR do energeticko-ekonomické chudoby. Chybná zelená politika Německa to dokládá.

V Česku s nedostatečnou pozorností mainstreamových médií vrcholí debata o konečném návrhu energetické koncepce republiky na dalších 25 let. Přitom v ní bohužel vítězí ideologie, v ní má hlavní slovo plnění urychlovaných, nereálných, ale o to více ekonomicky zničujících cílů boje s oxidem uhličitým CO₂, který si vytyčila Evropská unie. ... (pokračování na odkázaném blogu)

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-cesko-nasleduje-nemecko-v-brzkem-deficitu-a-drahote-nejen-elektriny-41650

R. Langer 21.1.2024 19:41

Zřejmě jste se nějak zasekl v minulém století... ;-)