2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VODA: Mít zdroj i z odpadu

Diskuse o zadržování vody v krajině jako hlavní priority v prevenci rizik sucha se v naší zemi točí většinou kolem budování rybníků, obnovy mokřadů, případně plánů na potenciální výstavbu přehrad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 19.8.2020 10:38

Zákon zachování hmoty samozřejmě nikdo nezpochybňuje :-). Co přiteče, to musí odtéct, jinak se utopíme.

Podle mě jde hlavně o to tu protékající vodu maximálně využít: řekněme osprchovat se, tou vodou spláchnout záchod a tu samou vodu vylít na kompost, kde ji přečistí žížaly a spol. a nakonec se - částečně přímo a částečně skrze kopřivy kolem kompostu - vypaří.

Nebo ve zcela přírodním provedení: ano, betonovým korytem potoka a systémem přítok - rybník - náhon na mlýn nebo nějakou "příruční" elektroturbínu - odtok proteče to samé množství vody, ale totéž to rozhodně není.

L. Novák 19.8.2020 10:44

Záleží na tom, kolik co stojí. Jestliže je vody dostatek, málokdo bude zachytávat vodu z mytí a splachovat s ní WC. Když bude drahá a vzácná, pak se to možná vyplatí. Energetiku sem plést raději nebudeme, nic bychom nezískali...

Z. Lapil 19.8.2020 11:06

Kolik co stojí - samozřejmě. Opravdu nejsem z těch, co šetří, ať to stojí cokoliv.

Na druhou stranu asi znáte: Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.

L. Novák 19.8.2020 11:18

Držme se reality. Na ideologii tady máme zelené komunisty jako "Rada". :-P

Z. Lapil 19.8.2020 11:28

Nejde o ideologii. Jde o to, že kde nic není, ani smrt nebere.

Samozřejmě: při troše štěstí - když "to", ať ropa či voda, začne docházet, začne stoupat cena a šetřit "se" začne i bez befélů. Tedy - pokud bude fungovat volný trh/kapitalismus. Za socialismu umí dojít naprosto cokoliv.

L. Novák 19.8.2020 13:54

Vody je na Zemi dostatek a není důvod k drahé a ekonomicky náročné recyklaci "za každou cenu". To jen politici a na ně vázaní žvanilové vymýšlí, jak utopit peníze vykradené občanům z kapes do projektů pro zpřízněné firmy. Efektivnost je nezajímá. Vždycky to nějak okecají... :-P

R. Langer 19.8.2020 14:13

Přesně tak!

Z. Lapil 19.8.2020 14:54

Souhlas. Nicméně je nutno myslet lokálně: na Zemi je vody dostatek, o Sahaře bych to až tak jistě netvrdil.

Aplikováno "domů": vodou ani ničím jiným není správné plýtvat. Pokud dokážu něco ušetřit, aniž by mě to položilo, učiním tak. Pokud dokážu podpořit pár čolků v koutě zahrady tím, že tam zakopu nějaké staré necky a udržuju v nich vodu, učiním tak.

Nakonec - Třeboňská rezervace UNESCO je echt umělá krajina.

L. Písařík 19.8.2020 16:37

A kolik taky vyprodukuješ komárů, sic budou vypíjet tvou krev, ale neva, komáry se živí vlaštovky a rorýsi a těmi zase sokoli a když zahynou, dopadnou na zem a poskytnou potravu tisícům mikroorganismům, pak se rozloží na humus a poskytnou živiny rostlinám et cetera et cetera. Země je obrovský organismus a vyvést ho z chodu, to dá práci, zelení uhlíkoví přis.rači vědí jakou to dá praci.

Z. Lapil 19.8.2020 16:49

Kromě letoška tam zatím vždycky byli komárožrouti: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%88ka_obecn%C3%A1

Akusticky je poněkud otravná: https://www.youtube.com/watch?v=NsfzBxIGGT0&vl=cs.

L. Písařík 20.8.2020 9:11

Ano, kuňka obecná, před 65ti lety jsme s kamarádem dostali za úkol ulovit kuňku, nebo jakokoliv žábu, pak ji paní učitelka z biologie usmrtila etérem a pitvala - jako součást výuky. A ještě si pamatuji jak jsme v chemii slučovali kyslík a vodík, pětně to bouchlo a potom prof. Texl předváděl proudnicové obtékání těles, měl na to mašinku a krabičku Partyzánek, ta mašina kouřila 3x rychleji než já. Inu - na školní léta vzpomínám.

Z. Lapil 20.8.2020 10:37

Na youtube je všechno: https://www.youtube.com/watch?v=fjN-6pxaCjU. Mámo, chyť mi žábu.

J. John 19.8.2020 7:14

Autor má velký nepořádek v číslech, takže je celý text nedůvěryhodný. Např.: "K tomu poznamenejme, že naše přehrady dokážou jako celek pojmout téměř 3,5 milionů kubíků vody".

Průmysl dnes většinou pracuje s vodou v uzavřeném cyklu, takže nové vody potřebuje málo.

Průmyslová plodina je především řepka. Jak si autor představuje zavlažování? Postavit nové vodovody a závlahové systémy u nás, v kopcovité krajině, by asi bylo hodně drahé a technicky náročné. Než stavět, tak by bylo lepší omezit meliorace, odvodňující pozemky, které jsou stále funkční.

L. Novák 19.8.2020 9:42

Jeden takový závlahový systém vybudovaný za komunistické totality se rozpadá v obcích a na polích jižně od Brna. Draze vybudovaná čerpací stanice odebírající vodu přes betonovou zásobní nádrž doplňovanou z místního potoka Říčka (dnes soukromý majitel využívá k chovu ryb) mezi obcí Telnice a Měnín už se nejspíš rozpadla nebo je využívána k jiným účelům. Betonovým potrubím byla voda hnána do betonových nádrží do vyšších poloh na polích, ty však zub času nahlodal a vodu neudrží. Dnes na opravu či údržbu podobných zavlažovacích nesmyslů nikdo nemá peníze a různí vlastníci pozemků, na nichž je závlahový systém vybudován, o něj nejeví zájem... A proč taky, že? :-P

J. John 19.8.2020 15:39

Tam, kde se to vyplatí, tak tam i dnes závlahu dělají. Konkrétně např. na Moravě na vinohradech v okolí Věstonic mají kapénkovou závlahu. Ale plošná závlaha průmyslových plodin by jejich cenu učinila nekonkurenceschopnou.

L. Novák 19.8.2020 6:36

Autor už definitivně zešílel.

Příroda dokáže vodu recyklovat nejlépe a bludy o dlouhotrvajícím suchu a potřebě budovat vodní nádrže si nechte pro rozhovory s betonářskou lobby. Idioti v Babišově vládě už dokonce chtějí nařizovat vybudování záchytné nádrže na dešťovou vodu ke každému stavebnímu povolení...

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/novostavby-budou-povinne-zadrzovat-destovou-vodu-navrhuje-ministr-40323745

J. Krásenský 19.8.2020 4:25

"K tomu poznamenejme, že naše přehrady dokážou jako celek pojmout téměř 3,5 miliard kubíků vody, tedy sedmkrát více."

P. Rada 19.8.2020 1:29

Souhlasím s autorem v naléhavosti naučit se vodu recyklovat a dodávám, že např Singapur, ležící u oceánu..., to už skoro s poloviny své spotřeby dělá a nejspíše bude muset dělat ještě intenzivněji:

https://ekonomickydenik.cz/si-singapur-zajistuje-vodu-budoucnost/

L. Novák 19.8.2020 6:47

Blábolíš nesmysly. Vody mají dostatek. Víš, kolik vody tam naprší na metr čtvereční za celý rok? Víš, jak je dnes snadné odsolování mořské vody? Jejich jediným "problémem" je nízká cena dovážené vody z Malajsie a snaha zajistit si soběstačnost... O recyklaci vody tam je jen okrajová zmínka a splachovat záchod již jednou použitou vodou může každý sám doma a hned bez větších investic... ;-D

L. Novák 19.8.2020 6:54

Roční množství srážek v Singapuru je 2343 mm. Průměrná roční teplota je 31°C

Zelený magore "Rado", co tvůj příspěvek, to donebevolající nesmysl. Rv