20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

VODA: Mít zdroj i z odpadu

Diskuse o zadržování vody v krajině jako hlavní priority v prevenci rizik sucha se v naší zemi točí většinou kolem budování rybníků, obnovy mokřadů, případně plánů na potenciální výstavbu přehrad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 20.8.2020 11:17

Z druhé strany: pak si jako obecní zastupitel (ne já, jednu takovou mám doma) usmyslíte, že sekat suchý trávník je nesmysl, takže by bylo fajn sekat ho aspoň po částech (aby se měli brouci kde schovat a kopretiny kde vysemenit) a to tehdy, kdy je to potřeba a ne tehdy, když má dlouholetý sekáč čas, a máte na krku revoluci, protože "Takhle se to dělalo vždycky a co nám bude nějaká ženská povídat".

Ale výsledek není špatný: http://jdem.cz/fgqyx7. Abych nekecal - takovou louku musíte založit, prosté nesekání asi nestačí.

Z. Lapil 20.8.2020 10:37

Na youtube je všechno: https://www.youtube.com/watch?v=fjN-6pxaCjU. Mámo, chyť mi žábu.

L. Písařík 20.8.2020 9:17

Když jsme u té vody. Nevíte někdo, jak dopadl v AE pokus českých vědců, získávat vodu ze vzdušné vlhkosti a jaký byl výkon toho zařízení? Viděl jsem kdysi záběry z Peru, kdy za chladného rána jeden brouk udělá stojku ve větru od moře, vzdušná vlhkost se sráží na jeho krovkách a stéká mu přímo do úst. Chytrý brouček - nicht wahr?

L. Písařík 20.8.2020 9:11

Ano, kuňka obecná, před 65ti lety jsme s kamarádem dostali za úkol ulovit kuňku, nebo jakokoliv žábu, pak ji paní učitelka z biologie usmrtila etérem a pitvala - jako součást výuky. A ještě si pamatuji jak jsme v chemii slučovali kyslík a vodík, pětně to bouchlo a potom prof. Texl předváděl proudnicové obtékání těles, měl na to mašinku a krabičku Partyzánek, ta mašina kouřila 3x rychleji než já. Inu - na školní léta vzpomínám.

L. Novák 19.8.2020 19:47

A hlavně ... všude tam mají poušť a horký suchý vítr, takže jim stačí vytvořit odpařovací nádrž a pak zbytek spálit a nebo něco podobně jednoduchého. Biologický rozklad splašků navíc v rovníkových oblastech probíhá mnohem rychleji než u nás.

Připomíná mi to známý citát - Stanislav Jerzy Lec: "Vždy se najdou Eskymáci, kteří vypracují pro obyvatele Konga pokyny, co dělat za velkých veder." ;-D

Š. Hašek 19.8.2020 19:41

Udělat vsakovačku z nejedovaté vody z kuchyně, sprchy - v kombinaci s dešťovkou umí každý.

Jen to musíte udělat v noci, tajně, Ukrajincema, rychle zaházet, mít normální sousedy. Jinak vás čeká vodní zákon a tři roky běhání a zákaz, poněvadž tam máte tutově pikogram nějakého grému z manželčiných vlasů s jedovatým gelé.

Je to stejně na nic!!!! Tráva tam poton roste jak u Mičurina a potřebujete silnější sekačku! Daňově Vám to hodí do hospodářské louky na krmivo. A do toho posloucháte Radiožurnál, že sekáte mrtvou Saharu a škodíte! Je mi z toho všeho místy šoufl.

Nepřeháním, tak to je. Bacha na ty roušky!

J. Krásenský 19.8.2020 18:15

Možná by jen stačilo vyčištěnou odpadní vodou zavlažovat.

Z. Lapil 19.8.2020 17:11

...ropu mají...

Z. Lapil 19.8.2020 17:11

Jen orientačně: v SA nevědí , co s penězma, roup mají skoro zadarmo a slunce tuplem. A čistit vodu standartně a jednoduše znečištěnou je určitě pohodlnější a jistější, než čistit vodu plnou mýdla a šampónů a lidských(!) breberek.

Neboli: asi se jim to nevyplatí. Navíc: Arabové jsou rozhodně kočovníci víc než my - Evropané, notabene Evropané, jejichž kočovnické geny jsou dávno v Americe a v Austrálii.

Z. Lapil 19.8.2020 16:49

Kromě letoška tam zatím vždycky byli komárožrouti: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%88ka_obecn%C3%A1

Akusticky je poněkud otravná: https://www.youtube.com/watch?v=NsfzBxIGGT0&vl=cs.

L. Písařík 19.8.2020 16:37

A kolik taky vyprodukuješ komárů, sic budou vypíjet tvou krev, ale neva, komáry se živí vlaštovky a rorýsi a těmi zase sokoli a když zahynou, dopadnou na zem a poskytnou potravu tisícům mikroorganismům, pak se rozloží na humus a poskytnou živiny rostlinám et cetera et cetera. Země je obrovský organismus a vyvést ho z chodu, to dá práci, zelení uhlíkoví přis.rači vědí jakou to dá praci.

Š. Hašek 19.8.2020 16:25

Znám "Radovské" modernisty, kteří vodu ze střechy rovnou prohnali hajzlíkem do stoky. Aby jako byli ekoštrasbruselbursík.

A potom zalejvali uschlotiny kol domu pitnou vodou ........ než jim to docvaklo. Docvaknutí museli podpořit místní blbci. Blbci, kteří v životě nevolili Bursíka (a nosí dodnes rádiovky). A ze střechy tou vodou plejtvali do trávníku!!!

Š. Hašek 19.8.2020 16:11

Znám modernisty, kteří si za půl milionu nechali zrobit splachování dešťovkou. Ventily, nádrže, vodkalování ....... Nedbali rad starých dementů z okolí.

Až měli kolem vily Saharu, tak se zeptali těch dementů, jestli jako neslyšeli nic o zalejvání deštovkou ze střechy. Jestli by nějaký sudy u vokapů ........

Je to těžký, s tím "pokrokem".

Š. Hašek 19.8.2020 16:04

Pane Braune,

vys...(vykváknu) se na to, jak to dělal můj dědek, otec, já už šedesát let, ....... mrknu do Dubaje/nebo k Bursíkům ...... a bude to v cajku.

Asi proženu vodu ze studny vokurkama, potom žena z toho udělá polévku, osprchuji se, škoda to pustit do trávníku, spíš nějaká hydroponie, odvezu to někam ...... za dotace .

Včera o tom mluvili sousedi v hospodě, byli úplně pryč z té Jourové!!! A té recyklace. Prej rovnou ze senkrovny na stůl a zadarmo!!!

J. John 19.8.2020 15:39

Tam, kde se to vyplatí, tak tam i dnes závlahu dělají. Konkrétně např. na Moravě na vinohradech v okolí Věstonic mají kapénkovou závlahu. Ale plošná závlaha průmyslových plodin by jejich cenu učinila nekonkurenceschopnou.

Z. Lapil 19.8.2020 14:54

Souhlas. Nicméně je nutno myslet lokálně: na Zemi je vody dostatek, o Sahaře bych to až tak jistě netvrdil.

Aplikováno "domů": vodou ani ničím jiným není správné plýtvat. Pokud dokážu něco ušetřit, aniž by mě to položilo, učiním tak. Pokud dokážu podpořit pár čolků v koutě zahrady tím, že tam zakopu nějaké staré necky a udržuju v nich vodu, učiním tak.

Nakonec - Třeboňská rezervace UNESCO je echt umělá krajina.

L. Novák 19.8.2020 14:46

Zelený magore, běž se projít do přírody, pokud nejsi imobilní, a podívej se, jak to tam krásně funguje! Třeba tě ty kraviny, co sem pereš každý den, přejdou... :-P

L. Novák 19.8.2020 14:43

Tobě definitivně hráblo? ;-D

P. Rada 19.8.2020 14:15

Třeba pro návratnost investice..:

https://www.asio.cz/cz/999.recyklace-sedych-vod-a-jejich-vyuziti

R. Langer 19.8.2020 14:13

Přesně tak!

P. Rada 19.8.2020 14:12

"Bóóóóže" Dvořáku - právě ta ODPADNÍ voda se přeci dá recyklovat a to dokonce až na pitnou. Otázkou je vždy nákladovost té které technologie vzhledem k podmínkám.

Zůstane li takto voda v místním koloběhu - přestaneli se jen vypouštět do stok jako odpad... - lze takto posilovat malý vodní cyklus.

L. Novák 19.8.2020 13:54

Vody je na Zemi dostatek a není důvod k drahé a ekonomicky náročné recyklaci "za každou cenu". To jen politici a na ně vázaní žvanilové vymýšlí, jak utopit peníze vykradené občanům z kapes do projektů pro zpřízněné firmy. Efektivnost je nezajímá. Vždycky to nějak okecají... :-P

L. Novák 19.8.2020 13:48

A proč by to dělali? ;-)

V. Braun 19.8.2020 13:37

Je zajímavé, že recyklování odpadní vody se neděje ani tam kde by to člověk čekal. Před několika lety jsem měl možnost týden strávit ve firmě DEWA (Dubai Electricity and Water Authority) dodávající vodu pro Dubai. Všechna voda je odsolená a znovu remineralizovaná mořská voda, tedy hodně drahá, ale ani tam odpadní vody moc nevyužívali.

M. Pivoda 19.8.2020 13:02

Recyklovat vodu určitě lze až na pitnou, ale něco to stojí - viz pobyt astronautů v kosmické stanici.

V pozemských podmínkách je už nejméně 30 let možno ekonomicky přijatelně recyklovat vodu na užitkovou.

V Česku tehdy nejúčinnější technologie čištění vod (fluidní filtrace) se ale neprosadila například pro renovaci (upgrading) pražské čistírny odpadních vod v 90. letech. Tehdy rozhodovaly jiné parametry.

K. Potoček 19.8.2020 12:16

Ono na to používání vody zase bacha!. Já pěstuji feferonky, ale habaněra, jolokie a podobné kousky, to už si musíte rozmyslet, jestli si to dáte do úst. A když dáte, tak si následky ponesete, až budete běhat venku s otevřenou hubou 10x kolem baráku.

A taky mám vlhký barák. Nepodsklepený a sedí na pískovci, takže používám vysoušeč. A loni jsem tou vodou zaléval ty fefči a celý rok jsem bojoval s plísněmi. Až pak mi docvaklo, že já vlastně co sem za sajrajt vycuc z toho baráku a pak to nalil do těch kytek, že to nebyl nejlepší nápad. Takže recyklovat vodu jó, ale vocaď pocaď.

Z. Lapil 19.8.2020 11:28

Nejde o ideologii. Jde o to, že kde nic není, ani smrt nebere.

Samozřejmě: při troše štěstí - když "to", ať ropa či voda, začne docházet, začne stoupat cena a šetřit "se" začne i bez befélů. Tedy - pokud bude fungovat volný trh/kapitalismus. Za socialismu umí dojít naprosto cokoliv.

L. Novák 19.8.2020 11:18

Držme se reality. Na ideologii tady máme zelené komunisty jako "Rada". :-P

Z. Lapil 19.8.2020 11:06

Kolik co stojí - samozřejmě. Opravdu nejsem z těch, co šetří, ať to stojí cokoliv.

Na druhou stranu asi znáte: Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.

L. Novák 19.8.2020 10:44

Záleží na tom, kolik co stojí. Jestliže je vody dostatek, málokdo bude zachytávat vodu z mytí a splachovat s ní WC. Když bude drahá a vzácná, pak se to možná vyplatí. Energetiku sem plést raději nebudeme, nic bychom nezískali...