6.6.2024 | Svátek má Norbert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Peleška 4.4.2024 7:28

Smyslem burzy je zisk. Na tom není nic špatně. Dříve obchodník obešel producenty, poskládal špičkovou, noční i denní spotřebu pro své zákazníky, dal si tam přiměřený zisk a levná cena byla na Světě! Dnes se poskládá spotřeba a cena se stanoví dle “závěrných” elektráren, tedy plynových? Pak dostanou producenti balík a cena je ohromující! Jak z toho ven? Tvorbou ceny?

P. Diviš 4.4.2024 9:31

Cena stanovená podle závěrných elektráren je politické, ne burzovní rozhodnutí. Burza nerozhoduje, burza organizuje dobrovolnou směnu (pokud funguje).

F. Navrátil 4.4.2024 7:14

Normálně fungující vláda by měla mít snahu zajistit dostatek laciné energie pro firmy a občany. Bohužel ehergetika se stal jen prostředkem, jak by bruselští šmejdi dostali formou dotací od občanů co nejvíce peněz do vlastních kapes obchodem se zelenými iluzemi.

P. Kotyza 4.4.2024 6:57

Fiala je pouhý ideologický žvanil zalezlý až po kotníky v bruselské řiti. Tam nelze racionální jednání čekat.

J. Berger 4.4.2024 6:54

Lze se toliko řídit 3 otázkami prof. Sowella:

1) jaké jsou alternativy (a ony jsou)

2) kolik to bude stát (strašně moc - nemám e na to)

3) jakými fakty to podloženo (no, to je otázka...)

R. Langer 4.4.2024 7:14

Odpovědi jsem vám už onehdy psal"

1) Konec světa a strašná smrt

2) K odvrácení konce světa nelze nikdy vynaložit dostatek prostředků

3) Máme tady přece henten klimatický konsensus, tak nad čím chcete spekulovat? Je vám to snad málo heretiku? ;-)

J. Plzák 4.4.2024 10:53

Když už jsme u toho Sowella, tak zde jeho citát: " Je těžké si představit hloupější nebo nebezpečnější způsob rozhodování, než když toto rozhodování svěříte do rukou lidí, kteří neplatí žádnou cenu za to, že se mýlí."

Jen tak mimochodem: přesně toto, finanční a trestní zodpovědnost politiků, požaduje ve svém volebním programu Okamurova strana SPD.

J. Jurax 4.4.2024 18:46

Jo, jenže kdyby to prošlo, celkem pochybuju, že by si kdokoliv lajsnul převzít jakoukoli politickou funkci, ani Okamura ne.

Na zasedání vlády i sněmovny by aktéři chodili s kartáčkem na zuby a byla by hlasování, kdy by jich půlku museli okamžitě zavřít do kameňa.

M. Novák 4.4.2024 20:05

To jsem někde viděl.

"Vy necháte politiky běhat jen tak? To my naše hned po zvolení zavřeme do vězení, šetří to čas i peníze."

V. Mokrý 4.4.2024 6:43

Jak ?

Nejlépe vystoupit ze současné EU, momentálně dál těžit uhlí, nakupovat plyn přímo přes dlouhodobé smlouvy jako kdysi, konečně stavět JE, přestat nakupovat energie přes burzu v Lipsku a samozřejmě to všechno co by státní, žádný soukromý sektor !

P. Diviš 4.4.2024 9:33

Zajímavá směs reality a fantasmagorie.

J. Majzlík 4.4.2024 23:16

Ono hledat racionální řešení otázky, jak uniknout z fantasmagorické situace nabízí již jen fantasmagorické alternativy.

M. Šejna 4.4.2024 5:36

Plynu pro elektrárny je dost. Jenže ten levný je z Ruska a ten demokratický je předražený. Výsledkem je drahá energie v EU a tím i drahá výroba v EU.

Drahé energie nakonec rozhodnou i o výsledku války na Ukrajině. Rusové si dokážou vyrobit munici levné. Ukrajina ji dostává od NATO za několikanásobně vyšší výrobní cenu.

M. Kocián 4.4.2024 5:49

Demokratické ceny energií v tuto chvíli = válečné ceny, důsledek orientace na špatného dodavatele. Kdybychom ho změnili už před válkou, vypadaly by jinak. A kdybychom se ke GD se postavili po vzoru Josefa Švejka, jako jsme to dělali vždycky, když se "ti nahoře" zbláznili.

Levnější výroba v Rusku proti EU odráží rozdílnou životní úroveň. Bohužel, skutečnost, že vyšší mzdy (a sociální dávky) znamenají skoro automaticky vyšší ceny, je pro mnoho lidí stále ještě nepochopitelná. Vyrovnat se to dá snadno - stačilo by přejít na válečnou ekonomiku, jako Rusko. Což samozřejmě nikdo nechce.

P. Dvořák 4.4.2024 6:39

Co konkrétně znamená "po vzoru Josefa Švejka" ?

Většina lidí totiž blábolí a Švejk je v jejich představách jakýsi barevný kašpárek s dýmkou, který se pitvoří pro pobavení obecenstva.

Nečetli nebo absolutně nepochopili knihu ani film, takže netuší, že Švejk byl člověk, který do puntíku splnil každý úkol, který mu byl uložen.

V. Mokrý 4.4.2024 7:12

:-)

L. Žaloudek 4.4.2024 7:56

No, víte, ono švejkování nespočívá v tom, co splníte. Podstata je v tom, že záměrně (což ovšem nepřiznáte) neuděláte to, co by bylo potřeba...

P. Dvořák 4.4.2024 16:02

Plácáte nesmysly. Švejk přece neměl jako alternativu "... záměrně neudělat to, co by bylo potřeba..."

M. Kocián 4.4.2024 8:11

Věřte, že jsem četl knihu i viděl minimálně dva filmy. "švejkování" je obrana slabých proti blbosti mocných, obrana rozumu v absurdní situaci. Třeba tak, že uděláte, co vám přikáží, a není vaše vina, že to nedopadlo tak, jak si představovali, vy jste se přece tolik snažil...

L. Harvánek 4.4.2024 8:18

Jenže kldyž to nedopadne, tak to neodnesou mocní, ale my vichni ostatní. Ledaže byste mezi ně patřil.

M. Kocián 4.4.2024 8:29

Nepatřím a odneseme to stejně, ať to dopadne tak nebo onak. Jenže proti špatnostem je třeba bojovat, i když je vítězství v nedohlednu. A kde není síla, musí nastoupit chytrost.

P. Dvořák 4.4.2024 16:00

S tím souhlasím.

L. Písařík 4.4.2024 10:37

To náš Husák taky splnil každé přání pánů v Moskvě. I dolary tam vozil, aby bylo na podvratnou činnost v KS.

P. Rada 4.4.2024 6:25

Pane Šejno jste snad dost inteligentní aby jste pochopil, že momentálně jaksi nejlevnější je ukrást resp. vyrabovat tak aby za to nebyl dotyčný postižen.

V případě rabování nerostných surovin, konkrétně energetického uhlí plynu... má dnes rabující tu podstatnou výhodu, že negativní dopady už jen s fyzikálních důvodů setrvačnosti glob. klima odezvy... budou mít dominantní význam až pro další generace. Pro Rusko platí toto sobecké hledisko oddálení dopadů pro geografickou polohu i měrnou lidnatost tuplovaně.

"Několikanásobně vyšší cenu" takto bude při dnešním rabování zdrojů mít udržitelnost života pro další generace a to až takovou, že celosvětová populace bude muset radikálně poklesnout. Válečné ztráty proces jen urychlují.

Jedinou rozumnou cestou je za takovéto situace naučit se co možná rychle žít efektivněji jak doposud a právě v tomto má Česko mezi zeměmi EU relativně nejvyšší potenciál - např:

https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanky-energeticka-narocnost-ceske-ekonomiky.html

L. Peleška 4.4.2024 7:33

Souhlas. Jen tu bývával pan Coufal, který tvrdil ( asi i byl) obchodníkem se zbraněmi. Ten napsal, že nabídnul 155 mm granáty za 3000 USD a z Ukrajiny mu cenu vrátili, aby ji navýšil na 4500 USD?! Nevysvětloval důvod. Asi provize? Komu? Obchod se zbraněmi a smrtí je děsný a výnosný. Pokud se válka vyplatí, vždy budou! Energie je ovšem levičácký konstrukt s cílem zničit kapitalismus a zelení to jen okecávají!

A. Pašata 4.4.2024 8:05

Myslíte ten levný ruský plyn, na kterém Maďaři prodělávají kalhoty? TENHLE levný plyn?

https://images4.imagebam.com/8d/b2/16/MESTDUL_o.jpg

J. Lukavsky 5.4.2024 7:56

"Jenže ten levný je z Ruska" ano, jak dokázalo Maďarsko. To sice má plyn od Rusa, a pro svého občana dražší nežli my, ale zato jsou Maďaři šťastnější..... Inu každý svého štěstí mašinfýra jest. J.L. end

J. Majzlík 4.4.2024 2:18

- Ty spojence proti nesmyslnému posilování role náhodných zdrojů energie musí především hledat společně současná vláda i její potenciální nástupci. A. Vondra v tomto úsilí je dle mého odhadu pouze ukázkový, Piráty odmítaný solitér. ANO jej vcelku jen vlažně podporuje.

- Pokud budeme v tomto úsilí hledat pouze příležitostné spojence a vytvářet tak jen nepevný a nespolehlivě fungující svazek, nemůže se oproti zakousnuté EU žádaného návratu k jaderné energii dosáhnout.

- Green dealové poblouznění EU tvoří pouze jednu z mnoha součástí systému, jehož jednotlivé ideové i hardverové prvky do sebe v současné době, za daných okolností docela dobře zapadají. Proto se i přes značné výhrady části E -veřejnosti nikdo k jeho opravě nebo demontáži nehrne. Příklad GB odrazuje.

J. Majzlík 4.4.2024 2:20

. . příležitostné vnější spojence . .

J. Plzák 4.4.2024 16:38

---Green dealové poblouznění EU---

Kdyby to bylo jen poblouznění.

To je teroristický komplot na likvidaci lidstva v dnešní podobě.