2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

SVĚT: Stávka lidstva proti rozumu

Celý svět přichází o svobodu. Prý se přežila. A pokud se někdo ohání svobodou, v mnoha případech nechápe, co to svoboda je. Mluví o svobodě – a má na mysli své nárokování, své požadavky, svou údajnou potřebnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 4.6.2021 8:56

Obávám se, že musíme zažít hyperinflaci, teprve pak snad vzniknou mechanismy zabraňující emisím nekrytých peněz. Myslíte, že kryptomeny si hodnotu vždy udrží, že budou uznávaným platidlem jistou hodnotou? Já mám pochybnosti.

P. Milan 4.6.2021 9:16

Hyperinflaci typu Německa začátku dvacátých let už asi ne, ale plíživou inflaci zažíváme stále. Je to totiž nenápadné dodatečné zdanění.

S těmi mechanismy je problém. Proti technickým lze namítnout jejich náročnost (což je právě ta brzda bránící tisku), administrativní jsou snadno překonatelné. Změní se vláda, změní se zákon. Teoreticky to řeší samostanost emisních bank, ale jen teoreticky, žádná emisní banka není bez vlivu státu.

Kryptoměny si udrží hodnotu, pokud v ně budou uživatelé věřit. Dtto státní či nadstátní měny. Nic nemá absolutní záruku.

J. Nevrkla 4.6.2021 10:02

Když ovšem vidím, jak fluktuuje hodnota kryptomen po každém zavanu, je to o řád výše než normální měny, pak bych na ně moc nesazel.

J. Stehlik 4.6.2021 10:12

Kryptoměny jsou spekulace . Pokud chcete uchovatel hodnot , tak spíše slitky zlata a stříbra .

Z. Lapil 5.6.2021 0:14

Pokud vím, je dohoda o Euru součástí Maastrichtské dohody, a to v podobě tzv. maastrichtských kritérií (schodek státního rozpočtu do 3%, celkový dluh do 60% HDP (8-o), něco o úrocích a inflaci a tak: https://cs.wikipedia.org/wiki/Maastrichtsk%C3%A1_krit%C3%A9ria.

Dobře si vzpomínám, že Portugalsko a tuším Nizozemí kdysi platily pokutu za nedodržení těch 3%, zatímco nejrpve Francie a posléze Německo dostaly výjimku skrze přechodné potíže. Což byl mmch. jeden z důvodů, proč jsem posléze v r. 2003 hlasoval proti vstupu.

Takže ty mechanismy tady jsou a v ideálním světě je národní (měnová) banka natolik nezávislá na státu, že pečuje o stabilitu měny a hospodářskou prosperitu nechává na státu. Skutečný stav nebudu popisovat, protože bych se mohl zbytečně rozhořčit. Možná ho znáte lépe než já

J. Kouk 4.6.2021 5:40

Kryptomena je virtuální měna. Mydlova bublina je cennější. Když ji je spousty, stane se z ní aspoň mýdlová voda se kterou se dají umýt špinavá okna. Virtuální měnu může zrovna tak někdo navyšovat jako se navyšují rozpočty u kterých se sleduje aspoň výše dluhu. Že by ji státy nenáviděli? Dokud na ni

státy sami nepřejdou a bude se navyšovat dluh bez toho, že by se musel i výhledově splácet. 100x nic je pořád nic. Bude to fungovat mnohem déle, protože státy si budou dlužit jen virtuálně...

R. Gramblička 4.6.2021 6:45

Pokud by bylo možné kryptoměny produkovat jak na běžícím pásu (jak v centrálních bankách), nebyl by o ně takový zájem. Spíš to vypadá, že o nich nic nevíte

R. Langer 4.6.2021 8:11

Ale kryptoměny se produkují jak na běžícím pásu, a jejich hodnota je tudíž NULOVÁ. Spíš to vypadá, že jste na to letadlo také skočil. ;-D

P. Milan 4.6.2021 8:25

Ne, bitcoiny mají technickou brzdu produkce, kterou třeba euro, koruna, dolar nemá. Těch vytvoříte pár klepnutím do klávesnice libovolném množství. Je to omezeno zákony, ale jak je vidět na současné praxi, tak nedostatečně omezeno.

Hodnota je nejistá u všeho, v některých situacích třeba i u zlata.

P. Milan 4.6.2021 8:23

Všechny měny jsou virtuální, i když si můžete bankovku osahat, její hodnota je virtuální.

Pokud si někdo půjčí od vás, je virtuální představa, že vám to vrátí. Pokud ano, dobrá, pokud ne, máte problém, už ne virtuální.

J. Berger 4.6.2021 4:44

Pamatuji si živě (jsem totiž "pamětník", i WWII si živě pamatuji, na rozdíl od těch mladých, kteří o ní dnes točí filmy z hlediska současných ideologií), jak Miloš Zeman, když se stal premiérem a zatnul první sekeru, pravil: "dluhový rozpočet není žádné neštěstí". To si tedy jeho následovníci vzali k srdci... Není, ale když se vezme jako půjčka na investici, která bude potom vydělávat. Jinak to neštěstí je. Bez ohledu na to, kdo půjčuje (ostatně se divím, že někdo takový dosud je).

P. Milan 4.6.2021 8:47

Ano, půjčky investiční a prožírací ...

M. Šejna 4.6.2021 1:13

Madam Šichtařová zapomněla, že pokud existuje dlužník, pak existuje i věřitel.

A dokud je věřitel ochoten pujčovat, neexistuje problém.

Když MF vydalo dluhopisy pro občany, během týdne všechny prodalo. A zatím nenastala situace, že by Česko neplatilo sve závazky

R. Langer 4.6.2021 5:26

Dluhy jsou ŠPATNÉ, áno... :-P

K. Křivan 4.6.2021 7:46

"Dluhy jsou ŠPATNÉ, áno...", dluhy, které nehodlám splácet jsou špatné, dluhy, které nejsem schopen splácet jsou špatné, ....

R. Langer 4.6.2021 8:12

Tak tak!

S. Zemitý 4.6.2021 6:18

Že nenastala ZATÍM je ovšem zárukou, že nenastane NIKDY. Je tento výrok pravdivý ?

Může být, že se tahle republička bude zuby nehty bránit kolapsům typ Řecko či Argentína. Kdo si umí představit cenu takové obrany ? Konec kdejakých podpor, konec zdravotnictví, konec školství a vědy, silnice ve stavu "neprůjezdná" mosty ve stavu " nepoužitelný", zemědělství bez dotací, proto ceny potravin astronomické, polovina státních zaměstnanců na dlažbě, dnes nepředstavitelná věc: zrušení Senátu, omezení PS na polovinu, nedostatek energie (uhlí dotěženo, jaderky dosluhují, nové žádné) ... pokračování ad libitum

R. Gramblička 4.6.2021 6:50

zadlužení způsobuje závislost na věřiteli a na jeho libovůli.

L. Písařík 4.6.2021 8:09

Dosti silný dlužník si v mezinárodním obchodě nebude moc dělat ze slabšího věřitele. Chcete příklad? Současně přemílaná půjčka v r. 1989 tehdejšímu CCCP, snad aby měl čím platit stroje, které jsme vyrobili pro něj a jinak by zůstaly u nás - na ocet. A víte, jak byla ta půjčka zaplacena? Nehledě na to, že při takových operacích se obvykle tak 10% peněz ztratí. CHichi, pochechtávali se ti, co odkoupili ten dluh za pět stříbrných.

J. Vorlický 4.6.2021 7:06

Tedy, kdo je ten věřitel?

L. Hančar 4.6.2021 8:17

Cui bono? Pokud neznáme věřitele přímo, logicky můžeme za věřitele označit toho, kdo poroučí a koho my ( dlužníci ) musíme poslouchat. Tak kdo poroučí naší republice:

1. Evropská unie. Poslanci návrhy zákonů ani nečtou, mafiáni typu Faltýnek ráno rozdají noty. Dotace ( dluhy, které není potřeba ani splácet) usměrňují dokonce i premiéry zemí! A nebude to jen náš Babiš.

2. NWO, G7, nadnárodní kapitál na vyšším levelu. Co poroučí tito: imigraci, zadlužování, boj s oteplováním, elektroauta, stop jádru, boj s kovidem, odstraňování rebelů typu Salvini, Orbán, v našem případě Sarajevo, VV, Nečas, VKml, ale i kuriozní Sládek byli smáznuti vyšší mocí. Současně pozorujeme vypnutí celé naší opozice. Věřiteli světa. Dluh nemusíme splácet, stačí když je. Vlasně splácení dluhu = snižování závislosti, poslušnosti. A to nechtějí.

J. Vorlický 4.6.2021 11:53

Jasně, v čí prospěch? Z dluhu, nebo z půjčení majetku, který umožnil materiální rozvoj v náš prospěch, se stal prostředek k udržování chodu společnosti v prospěch malé části z nás.

Dluh ve světovém měřítku je přelud, nesmysl. Stačí však v lidech vytvořit představu, že tomu tak není, ale hlavně přesvědčit lidi, že bez dluhu oni sami nemohou existovat. Tím se stávají závislými - a ani nevědí na kom; ono je to stejně jedno.

A, ano věřitel poroučí. A, ano splácení dluhu = snižování závislosti. Nemít dluh = nebýt závislý, netřeba být poslušný. Ovšem, pak je tu ještě jeden dluh, který je spolehlivější než peněžní, a to, že dlužíme sami sobě zdraví (peníze totiž začínají ztrácet svůj původní účel; pakliže ho již neztratily). Někdo v nás vyvolá představu, že tento dluh máme - tedy že nejsme zdraví - a sami nejsme schopni ho uspokojit. Potom ten, kdo se zaručí, že náš dluh bude splácet za nás - naočkuje nás, když ne rovnou splatí, nás bude mít pod kontrolou. Děsivá představa, protože ,nikdo u nás není zdravý, jen nedostatečně vyšetřený!! ́.

Z toho, jak se ČR bojí Bruselu (byť v klidu domova nadává) je zřejmé, že ČR je tak suverénní stát, asi jako Brno je suverénní v rámci ČR. USA je jistě suverénní stát, který je i hodně zadlužen. Otázka: kde je JEHO věřitel?

R. Langer 4.6.2021 8:13

No, v Česku se to (zatím) nestalo. Zkuste se zeptat ve Venezuele... ;-D

P. Milan 4.6.2021 8:49

Zatím ...

Jakmile taková situace nastane (s přílišným zadlužením je to jistota), má problém věřitel. Tedy my, občané.

Paní Šichtařová to, na rozdíl od vás, nezapomněla.

D. Bowman 4.6.2021 14:33

Jsou cca 3 druhy věřitelů

A) Já na bráchu, brácha na mě - Itálie půjčuje Španělsku a naopak

B) Velmocenské Perpetum Mobile - Čína kupuje US dluhopisy, aby si američané mohli kupovat čínské serepetičky

C) MMT magie - Státy půjčují sami sobě tj. tisknou jak vzteklý na nízkej úrok.

Každej peníz je de facto dluh a ten reprezentuje energii. Hrubě řečeno člověko-hodiny. A ty bude potřeba odčinit. Pokud ne, tak chudnem, díky perpetuální inflaci.

Ta nová tyranie bude ideální otroctví. Budedeme pracovat za stravu a za byt, z ruky do huby (úspory nemožné) a jen ta vrchnost kolelem Finančních oligopolů bude tloustnout.

Z. Lapil 5.6.2021 0:30

Zatím? Zatím dobrý... Viz historka s mrakodrapem.