3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SVĚT: Stávka lidstva proti rozumu

Celý svět přichází o svobodu. Prý se přežila. A pokud se někdo ohání svobodou, v mnoha případech nechápe, co to svoboda je. Mluví o svobodě – a má na mysli své nárokování, své požadavky, svou údajnou potřebnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedlář 4.6.2021 8:27

Jednou se nějaký chudák zasnil a pronesl prý tato slova: "dejte mi moc nad tiskem peněz a nezajímá mne kdo(co se) píše (v)zákon.

Nevíte jak ten chudák dopadl?

V. Pavelka 4.6.2021 9:28

Podívejte se na vrchního financmajstra EU Lagardeovou , a je vám to jasné ! Nemá ekonomku , je to jen celoživotní úředník i povahou ! A pokračuje v dohledu nad rotačkou Eura!EUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEU8-o

J. Sedlář 7.6.2021 18:33

To jste nepochopil. Ona nemá tu moc, Ona jen koná. Pokyny jsou odjinud. Ale nesmí se naznačovat, bo chráněný a vyvolený.

J. Stehlik 4.6.2021 10:16

Mužete se podívat do Venezuely . Peníze jsou jenom třešnička na dortu . Ale ten se skládá z vymahatelnosti práva , školství , výzkumu a vývoje a v neposlední řadě v kvalitní nezávislé státní správě ;-)

J. Sedlář 7.6.2021 18:34

Také jste nepochopil. Ale to nevadí. Časem snad...

V. Církva 4.6.2021 8:05

V něčem má paní Šichtařová určitě pravdu. Civilizace dnes nefunguje tak, aby reagovala na jednoznačné problémy zítřka. Zadlužování, upadání Západu proti Asii, migrace... Přestože je evidentní, kam to vede, liberálové neřeší, a sociální liberálové reagují přesně opačně. Dogmaticky se lpí na nesmyslech. Souhlasím i s tím, že lidé jsou tlačeni k stádovistosti, dogmatům a proti samostatnému uvažování. Navíc tu máme včera popisované pštrosí jednání.

Bohužel dogmaticky, se týká i náboženství paní Šichtařové. "filozoficky chybná" myšlenka to co paní paní Šichtařová popsala možná je, a je to dnešní praxí. Jenže, ono je to otočené, má být "v lepších dobách tvořili přebytky ve zlých dobách je spotřebují". Tak řešili 7 hladových let za Jozefa v Egyptě. Na covid nelze reagovat ignorací, na něj jsme měli být připraveni.

Klasická liberální ekonomie na dnešní problémy a zadlužení řešení nemá. Což třeba i proto, že má rovněž chyby na kráse, které neřeší dnešní globalistický svět s heterogenními společnostmi. Zdá se, že liberalismus, ani klasický skutečně heterogenní svět "neumí"

No a korunu (bitcoin) tomu nasadila paní Šichtařová s kryptoměnami - modlou šmelinářů = těch co způsobili dnešní rozklad západního průmyslu a know how. Když se na burzách zkupovalo kakao, smrdělo to, ale pokud ekonom považuje za řešení ekonomiky kryptoměny, měl by si dat sprchu, nechat se vyšetřit, nebo si rovnou střelit do spánku! Kryptoměny jsou jen více volatilní kakao a hazard, ne měny.

Je čas si přiznat že úpadek Západu nestvořili jen liberálové sociální = progresivisté (ti jsou nejhorší), ale liberální dogmata vůbec!

P. Milan 4.6.2021 8:14

Liberálové neřeší, protože jich je málo, "sociální liberálové" je nesmyslný pojem.

Má-li paní Šichtařová nějaké náboženství, je to svoboda a zodpovědnost.

"v lepších dobách tvořili přebytky ve zlých dobách je spotřebují" - jo, ale postupem času se z toho stalo "budeme dělat dluhy v lepších i horších časech".

Klasická liberální ekonomie pochopitelně má řešení, ale je nepohodlné, proto lidé volí různé formy socialismu.

Kryptoměny řeší jedinou věc, znemožňují státu tisknout. Nejsou řešením celé ekonomiky, nic takového neexistuje.

Volatilní je vše, kakao, měny, jen to zlato moc ne, ale to je zase nepohodlné na používání.

Je čas, abyste si zjistil, co je vlastně liberalismus a liberálové. Takhle štěkáte na špatný strom, případně pláčete na špatném hrobě.

V. Církva 4.6.2021 9:57

Tak buď jste naprosto mimo vy nebo wikipedie. Mám ale téměř jistotu, že nevíte co je liberalismus vy, a jen si dogmaticky nalháváte nějaké ideální liberály kterých je málo. To ale říkali i komunisté, že ideálních komunistů je zatím málo a teprve přijdou :)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Liberalismus#Soci%C3%A1ln%C3%AD_liberalismus

Samozřejmě v tom sociálním liberalismu jde spíš o progresivismus, což je ale přiznáváno a záměrně jsem tentokrát použil i když nepatrně pokroucený termín sociální liberalismus. Jeho částečnou příbuznost s klasickým liberalismem ale neokecáta. Tak jak je socialismus a komunismus příbuzný.

Dle mne nejlepší definice svobody je ta, že svoboda začíná tam kde omezujeme svoboda druhého. Okrádání nebo vraždění spoluobčanů vypadá taky jako svoboda, ale nesplňuje druhý bod.

Na Bitcoinu s tak velkou změnou hodnoty někdo platí a bude platit. Je tak okrádán. Paní Šichtařová má sice pravdu že jsou lidé okrádáni i státními měnami, ale násobně méně. A tam je šance řešit věc volbami. Bitcoin investoři jsou nevolení.

Z. Lapil 4.6.2021 23:49

Tahle dvoupólová definice svobody se mi nelíbí. Končí moje svoboda natáhnout si nohy na protější křeslo u vaší svobody usednout, nebo končí vaše svoboda usednout u mé svobody natáhnout si nohy?

Napadá mě, že svázat svobodu do zákonů je už z podstaty marné úsilí. Nechci-li svobodu (třeba svobodu vlastnit byt) zneužívat, musím ji při každém jednotlivém uplatnění zkontrolovat z hlediska slušnosti nebo morálky nebo kýho čerta. Narážím na otázky typu sejdou-li se v tramvaji tři invalidi u dvou vyhrazených sedaček, kdo z nich má větší právo usednout?

P. Kazo 4.6.2021 7:54

Minule som zachytil pekny bonmot z USA:

Viete preco vzrastla cena dreva niekolkonasobne za poslednych par mesiacov? A to si myslite, ze FED tie bankovky tlaci z plastov? ;-D

J. Stehlik 4.6.2021 10:22

Cena dřeva byla několik roku na minimech . Teď ale díky levným urokum lidé v usa začly více stavět . Kanada má cla na dřevo , rusko zakázalo vývoz . Tedy proto rostou ceny dřeva (stavebnictví) .

Jak je to u nás ? U nás rostou ceny nemovitostí a je pokles stavebnictví . V tržním prostředí by rust cen vyvolal nárust stavebnictví jako v americe . Tudíž amerika se bude ekonomicky se zvedat , a za pár let poklesnou ceny dřeva , ale u nás ty ceny nemovitostí neklesnou . Budeme stále naříkat nad bytovou krizí v malých krcálcích a socialní bydlení v panelácích bude exklusivitou 8-o

T. Zlesa 4.6.2021 7:51

Dneska špičkový článek z kategorie "Katastrofa přichází". Ovšem jsem trochu rozpolcen, protože všeho je všude dost, lidi nemají hlad, ani do práce už nechodí 12 hodin denně a dovolenou mají placenou i 30 dní. Asi jsem něco přehlédl... :-)

J. Pokoutný 4.6.2021 8:03

Půjčte si 5 mega a můžete s tím začít taky. Až na to, že po vás banka splácení dluhu chtít bude.

V. Stichhauer 4.6.2021 8:39

R^

P. Milan 4.6.2021 8:07

Ano, špičkový článek.

Jsou ovšem (a nejen v lese) tací, kteří si neumí zjistit, kolik z toho "dost" je na dluh. A splácení velkého dluhu je průser a nesplácení ještě větší průser.

Kolem kterého patra letíte ("zatím dobrý")?

V. Církva 4.6.2021 8:15

To je věcí názoru. Nakonec pokud paní Šichtařová adoruje kryptoměny, je dolarový dluh vlastně jen konstrukt, nic víc a nic čím by se měl člověk přehnaně zabývat.

Pokud třeba za rok dolar padne, je obrovské zadlužování v dolarech to nejlepší řešení, a lepší než kupovat Bitcoin.

P. Milan 4.6.2021 8:18

Neadoruje, píše pouze že omezují možnosti států tisknou stále nové peníze. V tom má pravdu.

Každý dluh je jen konstrukt.

Bitcoin se stal předmětem spekulace. To nelze lidem zakázat a nebudou-li spekulovat s bitcoinem, budou spekulovat s něčím jiným. Mákem, kakaem, hliníkem, dolarem, eurem ....

V. Církva 4.6.2021 15:28

Tak jasně, v tom co říká paní Šichtařová o penězích (kryptoměny nejsou peníze) v dnešním článku víceméně souhlasím.

Kryptoměny byly samozřejmě využity ke spekulacím. Je otázkou jestli byly s tímto zkonstruovány (asi ne). Souhlasil bych i s tím, že i bez kryptoměn budou že lidé budou spekulovat.

Ale nějaké limity být musí, ať už psané, nebo nepsané. Dnešní spekulace už jsou přes čáru, ničí pojetí hodnot a západní civilizaci minimálně stejně jako dluhy a tisk peněz státem které autoka kritizuje.

V. Stichhauer 4.6.2021 8:40

R^

J. Sedlář 4.6.2021 8:18

Určitě, ne asi. Mrknou na ceny železa, stavebního dreva, hovězího, polystyrenu.... Nebojej se, vono je to dožene taky.

J. Stehlik 4.6.2021 10:25

Ale to je přeci učel . Centrální banky mají v cílu mírnou inflaci cca 2% . To že jednou je více a podruhé méně je normální .

S. Pavuk 4.6.2021 7:39

"Globálny dlh dlhodobo rastie." OK, ale keď sú všetky štáty zadĺžené, a stále si požičiavajú, tak od koho si to vlastne požičiavajú?

R. Langer 4.6.2021 8:08

No právě. Správné je ovšem ptát se ne od koho, ale KDO to zaplatí? ;-)

V. Církva 4.6.2021 8:10

R^ Taky myslím, že paní Šichtařová zanechala mnoho nezodpovězených otázek.

Kdyby se je pokusila zodpovědět mohla by se dostat k příčinám! Já je tuším a zadlužování Západu považuji za důsledek, ne příčinu.

Paní Šichtařová má v lecčems pravdu, ale řeší problémy dneška někde v polovině mezi příčinou a konečnými důsledky.

P. Milan 4.6.2021 8:15

Přece od nás.

Z. Lapil 5.6.2021 0:00

Obávám se, že se jedná o dluh takzvaný samožerný: centrální banka ty peníze natiskne, půjčí je státu, stát je utratí (u nás asi 80% na důchody a podobné ze zákona povinné výdaje; o dálnicích a infrastruktuře vůbec si nechte zdát) a když je chce zpátky, musí natisknout další peníze a půjčit je státu, aby jí je ten stát mohl vrátit.

V diskusích podobné této se pak vedou řeči o letadle, my znalci klasické češtiny tomu říkáme vytloukání klínu klínem.

J. Nevrkla 4.6.2021 7:35

Emise hodnotou nekrytých peněz musí zákonitě vést ke ztrátě jejich hodnoty, k hyperinflaci, pak poklesu koupeschopne poptávky a obrovské krizi. Že by východiskem byla kryptomena? Která se získává nesmyslným těžením počítači, které žádnou reálnou hodnotu neprodukují? To není moc logické.

P. Milan 4.6.2021 8:21

Je otázka zda východiskem, ono je toho problematického víc než jen měna, ale to těžení je právě to, co u bitcoinu řeší aby je nebylo možno "tisknout" nadměrně. To můžete řešit buďto technicky (bitcoin), nebo právně, nějakým zákonem. Obě řešení mají své plusy i minusy.

J. Nevrkla 4.6.2021 8:38

To těžení stojí spoustu energie a peněz a nic nového a užitečného nevzniká, přetahovaná o bitcoiny. Nenapadá mě nějaká úspěšná paralela.

P. Milan 4.6.2021 8:46

A tiskem papírových bankovek nebo dokonce virtuálních korun či eur něco nového a užitečného vzniká?

Těžení bitcoinu je pouze metoda, jak tomu nadměrnému tisku zabránit, udržet ho v mezích. Jistěže není dobré, že to spotřebovává spoustu energie. Vymyslete lepší způsob, jak TECHNICKY (ne předpisem) tomu nadměrnému "tisku" (zmnožování počtu jednotek oběživa) zabránit a jste okamžitě slavný (a zmnožovači, tedy státy a jejich emisními bankami, nenáviděný). Jakž takž vyřešeno je to u zlata, ale to je ve fyzické podobě nepohodlné a pokud ho použijete jen ke krytí papírové měny (zlatý standard), už jste zase u snadno porušitelného právního řešení.