8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

SVĚT: Krize kapitalismu

Kapitalismus je v krizi. Pokusím se vysvětlit, co tím míním, ale nejprve chci říci, co tím nemíním. Je-li naše ekonomika v krizi, pak v ní není vinou kapitalismu, ale naopak vinou jeho omezování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 1.11.2013 8:10

Re: Krásně zodpovězeno :-).

To přijde samo. Systém se zhroutí a hladové ovce v návalu pudu sebezáchovy začnou lovit. Lovnou zvěří se v první řadě stanou ovčáci, majitelé luk a salaší a dodavatelé krmiva. A po čase, když budeme mít štěstí a přežijí ti správní lidé, zase začne kapitalismus. A po nějaké době se to zase zopakuje.

V. Němec 1.11.2013 8:10

Hřebík, hlavička

a přesný zásah!

J. Mrázek 1.11.2013 8:02

To se nesmí...

KNIHA "CO neSMÍTE VĚDĚT" ...Michael...

J. Mrázek 1.11.2013 7:59

Krásně zodpovězeno :-).

Jenže jak udělat ovce samostatné a ovčáky vypráskat ?

I. Schlägel 1.11.2013 7:50

Re: Nastup socializmu

Kolik stojí v USA základní zdravotní pojištění u soukromé pojišťovny měsíčně, které by řešilo léčení do cca 50 mil. Kč ročně? 500 USD?

I. Schlägel 1.11.2013 7:47

Re: Moc pěkný, díky :-).

Protože ovce chtějí každý den žrát a ovčáci chtějí každý den organizovat krmení. Co tam máte dalšího?

A. Bocek 1.11.2013 7:16

Roste počet oborů

které bez dotací nepřežijou. Mimo zemědělství, bankovnictví, energetiku to začíná i ve stavebnictví (zelená úsporám), automobilismu (šrotovné) ,  lesnictví (dotace na zalesnění), průmyslu (kotlíková dotace)..... STPNĚTE DOTACE bude líp !

K. Frauknecht 1.11.2013 7:08

Moc pěkný, díky :-).

Kontrrrolní otázka: Proč bude změna stávajícího stavu obtížná?

V. Ondys 1.11.2013 6:07

:))))))))))) Život je stálý boj o přežití

a už odnepaměti si ho jedni snaží usnadnit na úkor druhých, ale v údajně lidumilným provedení se jejich nejpokleslejší snažení dostává do těch nejzáludnějších forem se společensky příkladnými postoji za všemi, kteří jsou prvními v rámci boje o přežití určeni pro ránu do zad vždy a jenom v zájmu vlastního pro nejsnadnější provedení. :))))))))) Je surově komické, když nemilosrdný parazit zoufale naříká nad svým krizovým údělem a blížícím se trpkým osudem v těle vysíleného nositele, kterého svou sociální nenažraností připravil o zdraví a naprosto zdecimoval. Kapitalismus, inženýři lidských duší a sociální stát.

J. Schwarz 1.11.2013 5:08

Tentokrát bych se

s panem Drápalem shodl. Mimochodem na fakt, že se levičáci / především socialisté / s nadnárodními firmami snadno shodnou a krásně se doplňují jsem mnohokrát upozorňoval. Nadnárodní firmy, zvláš ty co produkují zboží masové spotřeby už nemohou zvyšovat svou sílu / a zisky / jinak než zvětšováním počtu zákazníků Ty jim  přihrává levice svou politikou  přerozdělování, minimálních mezd a nejrůznějších sociálních dávek a "příspěvků" na cokoli. Všechno pak platí střední třída, kterou levice nálepkuje jako boháče - takže člověk, který dokáže vlastní prací a nápady vydělat řekněme deset tisíc euro měsíčně je bohatec, kterého třeba obrat, ale spolumajitel nadnárodní firmy je zřejmě chuďas který musí dostat zdarma infrastrukturu a desetileté daňové prázdniny. Aby se "vytvořilo pracovní místo" které stálo daňové poplatníky pět milionů. Bohatec je člověk, který vlastně na druhých nezávisí - všechny problem může přesunout na své okolí. Třeba monopolista - zvýší se daně, on zvýší ceny. Sem patří taky politici - ti si svoje příjmy " odhlasují " /kdo to má?"/ hlavně že se pořád falešně berou za "prostého člověka" a předhazují mu údajné "bohatce" co nejsou dost "solidární". A jak být solidární s někým, kdo na vás pořvává s ksichtem zkřiveným nenávistí naočkovanou manipulujícími "médii" a machiavelistickými politiky? To je věru těžké, takže není divu že se "společnost polarizuje".

Z. Jaromír 1.11.2013 4:26

Od doby,

kdy se většina plateb provádí bezhotovostně a kdy příjmy firem i lidí, tj. zaměstnanců, důchodců atd. jsou v první fázi příjmem bank, kdy běžný vklad je fakticky negativně zúročen a kdy vlastníka (kapitál) nahrazuje investor, už nejde mluvit o kapitalismu.

K. Pavlik 1.11.2013 3:30

Re: Nastup socializmu

Neschopni programatori - no to se holt stava. Za to asi Obama moc nemuze nebot najali relativne solidni firmu.

Na Obamovu reformu je hodne nazoru. Je pravda ze pokud ma nekdo moc penez tak americke zdravotnictvi je nejlepsi na svete.

Faktem tez je ze pro tvrde pracujiciho cloveka s malym prijmem je stav pred Obamovou reformou katastrofa (tedy presneji muze byt pokud nevhodne onemocni). Tedy Obamova reforma to zhorsit nemuze.

Muj broker nedavno doporucoval koupit americke zdravotni akcie - takze se asi bohati americane na Obamovi pekne nabali.

L. Krajicek 1.11.2013 3:25

Re: Na toto téma jsem slyšel z rádia:

Máme oba na mysli to stejné  místo na lidském těle?

P. Ficek 1.11.2013 2:48

Na toto téma jsem slyšel z rádia:

Francouzský politik (možná politolog) řekl: Kapitalizmus je dnes tam, kde byl komunizmus v roce 1989.

L. Krajicek 1.11.2013 2:13

Nejsou v islámu úroky a zisk nemorální,

pokud tedy nejsou přímo trestné? Kam směřuje Evropa prorůstající rakovinou přistěhovalectví je zřejmé.

Možná je zde třeba hledat jeden z prvků vysvětlení "krize kapitalismu".

J. Sinnreich 1.11.2013 1:24

Nastup socializmu

Poslednim prikladem bankrotu socialistickeho hospodareni je Obamova reforma zdravotniho pojisteni v USA. Jeji oficialni zacatek 1. rijna 2013 (po vice nez 3 letech priprav a stovkach milionu utracenych dolaru) je poznamenan zhroucenim celeho systemu prihlasek on-line. Miliony lidi prichazeji, pres vyslovny slib prezidenta, o sve stavajici soukrome pojisteni a cely tento pracne a amatersky vybudovany system stoji na naproste financni neudrzitelnosti a nesolventnosti. Nicmene po vzoru nasich komunistickych planovacu rozjety vlak jede dal a zda se, ze ho nic nemuze zastavit.

M. Stuchlik 1.11.2013 0:59

Velmi pěkně popsáno