28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

ŠROTOVNÉ: Totální krach

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pepek 7.9.2009 9:09

Re: Socani nepochopí, spotřebitlský kolaps ?

Váš největší omyl je víra v rovnoprávnost plynoucí z víry v rovnocennost. Chce to myslet víc hlavou než srdcem.

Le Monde 2009 7.9.2009 8:50

Re: Socani nepochopí, spotřebitlský kolaps ?

Tváří v tvář krizi je nutné se začít dělit.

Ústřední příčinou ekonomické krize je vzestup nerovnosti, především způsob, jakým bohatí přicházejí k bohatství. Ztratili svědomí. Jak ukázal ekonom Camille Landais, ve Francii stouply mezi rokem 1998 a 2006 mzdy těch nejlépe placených, kteří tvoří 0,01 procenra firemních zaměstnanců, o celých 69 procent.

To znamená každý měsíc nárust o 2800 eur! Ti nejbohatší navíc ještě žádají úlevy od státu ve formě snížených daní, a to pod pohrůžkou, že dochází k "odlivu mozků" do zahraničí, což žádná studie nikdy nepotvrdila. Je nemožné reagovat na ekonomickou krizi bez úsilí o národní solidaritu.

PS

spotřebitelský kolaps-důsledek rozevírání nůžek mezi b. a ch.

Didi 7.9.2009 8:40

Re: Drahý autore,

Svobodní tvrdí už delší dobu totéž. Jenomže média je na rozdíl od Kalouskovců ignorují.

Didi 7.9.2009 8:34

Re: To je tedy hloupost

Spíše si položme otázku, zda jarní oživení prodejů souviselo se šrotovným nebo to byl spíše, tak jako každý rok, vliv začínající motoristické sezóny.

Vaněk 7.9.2009 8:29

Re: ... aneb "čtenář zdrojů" nečte zdroje

:-D

Ludva 7.9.2009 8:25

To je tedy hloupost

A co šrotovné v Německu a dalších zemích ? Škoda, že ho tam zavedli, aspoň by se autorovi a dalším rozsvítilo, když by naše ekonomika klesla mnohem více než nyní. Slovenský ministr Jahnátek před zavedením šrotovného jasně řekl, že oni jako automobilová velmoc nemohou jen přihlížet. A přiživovat se na jiných jako vychcaní Češi.

Jarin 7.9.2009 8:12

Re: stupidní článek

A jak jste přišel na to, že ta zánovní auta ve slovenských autobazarech byla nakoupená na leasing? Ten není jediným způsobem, jak si pořídit nový vůz bez hotovosti. I v Čechách je pro nepodnikající fyzické osoby  výhodnější vzít si na nákup vozu půjčku než leasing. 

Lelek kozodoj 7.9.2009 8:10

Re: stupidní článek

vzhledem k tomu, že  Škodovka utlumuje výrobu a bude propouštět, váš štěk je asi blbě.

R 7.9.2009 8:08

Re: stupidní článek

Je třeba pořádně číst články. Autor píše, že bazary se plní automobily koupenými za šrotovné, protože není evidence aut za šrotovné koupených a že jedině u aut koupených na leasing evidence už z podstaty leasingu je.

čtenář zdrojů 7.9.2009 7:58

stupidní článek

Je pravda, že šrotovné je nesystémový krok upřednostňující jedno odvětví, ale kritika tohoto kroku by měla být fundovaná a nikoli vylhaná.

Jak může Zaoral vyhodnocovat slovenské šrotovné s výrobou aut v Česku? Slováci přece nezavedli šrotovné proto, aby zlepšili v Česku výrobu.8-o

Pindy o tom, že slovenské bazary se plní novými auty, nakoupenými za šrotovné, protože sociálně slabší prý nemají na splátky, jsou neuvěřitelnou lží. Pokud si někdo kupuje automobil na leasing, vždy si ho lesingová společnost prolustruje, zda má zájemce dostatečnou bonitu. Pokud se pak přece jen stane, že dlužník nemůže splácet, vrací auto zpět lesingové společnosti. Nemůže ho tedy dát sám do bazaru.

Wimmer-Dahl 7.9.2009 7:56

Re: Drahý autore,

Bohužel ano.

Jediná rozumná prohlášení týkající se řešení krize (drastické omezení rozpočtových výdajů včetně mandatorních, nezvyšování daní apod.) jsou slyšet z TOP 09.

V. Hoffman 7.9.2009 7:47

Re: Vážený autor,

A ked uz hovorime o tych vydavkoch, nezabudajme ani na dopady na socialny system kvoli prudkemu narastu nezamestnanosti /opat - NIELEN priamo v automobilkach/. Som celkom ochotny uznat, ze nemecke srotovne pomohlo slovenskej ekonomike podstatne viac ako slovenske srotovne, ale nejake efekty tam predsa len boli. Tych 275 milionov sice zaboli, mohlo a malo sa to vyuzit efektivnejsie, ale tvrdit ze slo o "totalny krach" je imho prehnane.

V. Hoffman 7.9.2009 7:35

Vážený autor,

Môžete poslať nejaky cerstvy odkaz, kde Jahnatek vyhodnotil, ze srotovne nemalo na slovensku ekonomiku ziadny vplyv?8-o Pokial som ja nasiel, naposledy to urobil v aprili a odvtedy ho niekolko krat pochvalil.

Tu su nejake zdroje: http://ekonomika.sme.sk/c/4392387/jahnatek-srotovne-pomohlo-mozno-bude-pokracovat.html

http://spravy.pravda.sk/tretie-kolo-srotovneho-nie-je-na-to-dovod-tvrdi-jahnatek-p28-/sk_ekonomika.asp?c=A090819_154145_sk_ekonomika_p01

http://ekonomika.sme.sk/c/4819232/jahnatek-srotovne-nemalo-pre-nasu-ekonomiku-mimoriadny-vyznam.html

Hoci srotovne povazujem z dlhodobeho ekonomickeho hladiska za uplnu koninu a fakt by som tie peniaze radsej videl vynalozene na nieco ine, kratkodobo bolo celkom ucinne. Ked pocitate ekonomicky prospech, nemozete ignorovat vplyv /umelo/ zvysenej automobilovej produkcie na subdodavatelov, od gumarenskych podnikov, cez textilnu vyrobu az po elektroniku. Informujte, prosim, objektivne, takto celu vec iba zhadzujete:-(

No... 7.9.2009 7:25

Socani nepochopí, nechápou toho mnohem víc .....

Jen se vždy diví a říkají, že to zavinili ti druzí a že vládli osm let a nadělali dluhy 600 miliard v době, kdy se ekonomice dařilo, to je podle nich normální, že teď v krizi splácíme navíc i úroky z toho jejich "hospodaření", to už je vůbec nezajímá a nadávají na "nesociální" ekonomickou politiku současné vlády. Že to sami zavinili? Ani tohle nepřiznají, přišli by o VOL(Y)i-če .

I. 7.9.2009 6:51

Zvrácené šrotovné

Logika, kdy se provádějí škrty v invest. výdajích státního rozpočtu (např. výstavba silnic) a současně se uvažuje o šrotovném, je  zvrácená. Vždyť škrtnutím 1 mil. Kč investic se škrtá 1 pracovní místo, které se jakoby šrotovným vytváří.   

a. 7.9.2009 6:42

eKSpert Sodovka

Martin Jahn to má v popisu práce,preferovat šrotovné,ale hloupý Sobotka,který se považuje za odborníka nás jednou přivede na ke krachu,co už částečně v minulosti předvedl.Na bilboardech vypadá "takový hlůpůčký" a ono akorát.

Jura 7.9.2009 6:35

Je to jednoduché.

ČSSD a Sobotka jsou pitomci, ale hlavně asociálové.R^

Pišta 7.9.2009 6:27

Re: Drahý autore,

Potvrdila se stará známá pravda. Všude ve světě jsou blbci a na nás nikdo nemá.

Velký širý rodný lán 7.9.2009 6:15

Re: Drahý autore,

a nemáte pocit,že rozdávací sliby se začínají objevovat i na modrých bollboardech?

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 7.9.2009 2:55

Re: Drahý autore,

Ted se vzacne shodneme v nazoru R^

wachthund 7.9.2009 2:13

To je tak

když do ekonomiky mele kdejaký příslušník mafie zvané politická strana. K politické dráze vzdělání nepotřebujete, stačí mít známé a být členem správné partaje. Když je navíc člivěk narcistickej gauner tak tím lépe...a blbem může zůstat po celou svoji politickou kariéru...

těchňik 7.9.2009 2:09

Re: Drahý autore,

A i kdyby to četli, ev. tomu uvěřili, tak se nic nezmění, navíc je dost důvodů je podezřívat z toho, že to dobře ví, ale potřebují vhodnou předvolební návnadu ber kde ber (ve stylu po mně potopa) - však on to někdo zaplatí.

JW 7.9.2009 1:00

Drahý autore,

napsal a zdůvodnil jste to hezky. Má to ale jeden velký háček, nebo přímo hák. Pan Paroubek ani pan Sobotka to nečtou a hlavně tomu nevěří. Ti teď slibují svým ovečkám sociální jistoty. Za čí asi peníze!