4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 15.1.2007 14:04

Zbytek Evropy české nářky nezajímají

Zbytek Evropy české nářky nezajímají a stejně si dělají co chtějí - takže pokud bude pokračovat stavba větrných elektráren dosavadním tempem, za 10-15 let nebude mít ČEZ kam vyvážet energii. Dnes to zní sice neuvěřitelně, ale pomalu se to začíná přehoupábat do   situace, kdy těch VE bude tolik v mnoha lokalitách, že poskytnou dostatečný výkon  bez ohledu na to zda někde právě nefouká.

Stredocech 15.1.2007 13:55

Princip dům za dům je něco, s čímž souhlasím.

Pokud ale berete snížení cen nemovitostí, v důsledku "blízkosti" (nutno též definovat, co to je) pak by totéž kritérium bylo nutné uplatnit i pro větrníky. Pak by ale těch postižených bylo více, a to nejméně o řád.

Haui1 15.1.2007 13:50

Re: Re: Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Aby si mohli např. pořídit slušné bydlení, odpovídajících tomu současnému, aniž by museli do toho investovat své prostředky.

krmič 15.1.2007 13:49

Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Co je to ta Příroda?

Gandalf 15.1.2007 12:57

Re: Veškerá primární energie,

Ne že bych chtěl rýt, ale příliv určitě není vyvolán energií

vyrobenou ve Slunci (nikoliv "na slunci" :-D). Ale s tou

fyzikou máte pravdu.

kamil 15.1.2007 12:32

Veškerá primární energie,

kterou lidstvo disponuje, pochází z jaderných reakcí a to buď přímo - z jaderných reaktorů, nebo zprostředkovaně - z jaderných reakcí probíhajících na slunci. Sama příroda tak ukazuje, kde jedině lze vyrábět primární energii dostatečně efektivně. Veškerá ostatní energetika, kterou lidstvo disponuje je postavená pouze na chemických přeměnách probíhajících v elektronových obalech atomů a zatížených takovými ztrátami z titulu platných zákonů thermodynamiky, že je z principu vysoce neefektivní a její životnost je limitovaná objemem přírodních zdrojů, kterých zbývá již pouhý zlomek výchozího množství, uloženého za miliardy let. Ostatní zdroje jako větrníky a přílivové elektrárny rovněž těží z přeměn energie vyrobených na slunci, tudít je nelze považovat za primární zdroje a již vůbec ne za dostatečné - to jsou pouhá šidítka z hlediska skutečné potřeby energie pro 6 miliard lidí.

Tudíž odpověď je jednoduchá. Efektivní zdroje primární energie dokáže zajistit pouze fyzika.

varan 15.1.2007 12:27

Re: Re: Re: Pan Just

Souhlasím, v létě jsem byl na Gross Rachel (Velký Roklan - 2. nejvyšší hora Šumavy) a Bavorský les až po hranice s ČR je jak "Půlnoční království". A za hranicí se zelená "Země krále Miroslava". A nejde o jeden nebo dva hektary mrtvého lesa, ale o desítky až stovky. Doporučuji jako povinný výlet pro všechny ochránce kůrovce.

Pavel 15.1.2007 12:24

Re: Re: Pan Just

Trojmezí, Černá hora, Stráž, Mokrůvky a dál k Roklanu ...., také už se objevují větší ložiska na Kvildě, Zhůří .... Pokud tam všude jsou "zdravé lesy, tak si asi kupte "bílou hůl"8-o

liberal shark 15.1.2007 12:17

Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Doufám že nebudou. Mimochodem, číňani už rusy vyhodili pro technickou neschopnost a objednali si 4x  AP-1000 od Westinghouse.

Pepa 15.1.2007 12:11

Re: Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Adekvátní čemu?

Quark 15.1.2007 12:04

Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Pokud by lidé ze zákona za své domy a jiné majetky museli od vlastníků elektráren a těžebních společností dostat skutečně adekvátní náhrady a nejenom almužny, za které si nové domy nepostaví, tak by 99% procent problémů vůbec nevznikalo. To samé platí o dálnicích a jiných stavbách ve veřejném zájmu. Ano, bylo by to drahé, ale fér vůči všem - a možná by se ukázalo, že i ty dosud drahé alternativní zdroje jsou najednou vlastně rentabilní.

Delfín 15.1.2007 11:45

Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Je otazka zda to budou ty "Veverky".

Gladiátor 15.1.2007 11:42

Re: Re: Úvaha bez emocí

Omlouvám se za hrubou chybu v případě národů. Jinak co se týká Vaší částečné citace z Bible, tak z čistě z lidského hlediska: "Kdybyste někomu pronajal svou krásnou zahradu s tím, aby jí užíval a on by tam začal kácet stromy, vykořeňovat rostliny a udělal by tam skládku, co byste s ním udělal? Prostě byste ho vyhnal. Kde je dnes síla, která zabrání kácení deštných pralesů, znečišťování moří, o morálním úpadku nemluvě? Rozmluva na toto téma by neměla konce. Ještě jeden citát z knihy Člověk a jeho svět od akad. Charváta: "Příroda si vždy našla obranu proti těm, kdo jí poškozovali, jako např. při přemnožení některých druhů atd. Máme velké obavy, aby si nevymyslela něco proti největšímu svému škůdci Hommo sapiens."

S pozdravem G.

honzak 15.1.2007 11:40

Re: Re: Úvaha bez emocí

dalo by se říct, že je dialektická v nejhorším slova smyslu. Aneb "hledejte a naleznete" (cokoliv)

terra 15.1.2007 11:36

Re: Re: Až dojde na kolaps, tak macechy akorát polknou a ...

Opakování je matka moudrosti, že? Tak po tisící osmé: EKOLOG NE!!! Ekologie jako vědecký obor zabývající se vztahy uvnitř živých systémů a vztahy těchto živých systémů vzhledem k prostředí a sobě navzájem, nemá s JETE nic společného. Ti zelení podivíni jsou nejvýš ekologisté, někdy též ekoteroristé, ale vždy neumětelové, pokud jde o přírodní vědy. Rozumí lesu, protože tam byli před léty s babičkou na houbách, sakra.

milanS 15.1.2007 11:29

Nezávislost země

Každý stát je tak nezávislý, jak je nezávislý ekonomicky. A energetická závislost je tím nejvyšším stupněm ekonomické závislosti. Souhlasím s tím, že je potřeba maximálně využít stávající zdroje zejména domácí energie - např. k vytápětí využívat tepelná čerpadla využívající geotermální energii atd, dále zateplit domy. Je to určitě efektivnější opatření, než hyzdit krajinu nsmyslnými větrníky, na které musí být v případě bezvetří stejně energetická rezerva.

Saša 15.1.2007 11:24

1/5 jaderných reaktorů na planetě

stojí v Číně.

Netvrdím, že bychom se měli snažit Čínu předehnat, ale takových 4-8 dalších VVER budeme v blízké budoucnosti určitě potřebovat.

šakal 15.1.2007 11:13

Che, che, che, che...

...Vy jste můj člověk!  ;-D

šakal 15.1.2007 11:12

...Chi, chi, chi...

;-)

krmič 15.1.2007 11:08

Re: Úvaha bez emocí

Národy... chtěly... dostaly. Ten češtin!

Ono v Bibli se dají vyhledat citáty k (zdánlivé) podpoře jakékoli teze. Taky je tam něco v tom smyslu, že se má lidstvo neomezeně rozmnožovat a dostane Zemi k užívání.

krmič 15.1.2007 10:59

Re: ...A kdo ho má rád?...

Já ho mám rád. A přinejmenším ještě zaměstnanci. A snad by se ještě někdo našel. Mluvím o Temelínu. Nebo se otázka týkala pana Justa? Toho opravdu rád nemám.

Gladiátor 15.1.2007 10:54

Úvaha bez emocí

Autor popsal skutečnost, a konstatoval tvrdý fakt, který koresponduje s jednou vědeckou prognózou ze sedmdesátých let: "Kdyby se chtěli všechny národy vyrovnat USA, které spotřebovává (tehdy - pozn.) 30% světové energie, pak jen jednoduchými počty musíme dojít k závěru, že země nemá k dispozici tolik zdrojů, aby se ostatní národy dostali na úroveň USA. To znamená, že energetická situace bude stále horší...."

Bez jakýchkoli náboženských dogmat je zajímavý prostý výrok Bible, který se vyjadřuje k lidské činnosti vzhledem k zemi a říká, proč je to tak, jak to je. Je to napsáno v Knize Izajáš kap. 24, verš 5: 4 "Země truchlí, uvadla. Úrodná země uschla, uvadla. Vysocí z lidu země uschli. 5 A země, ta se znečistila pod svými obyvateli, neboť obcházeli zákony, měnili předpis, porušovali smlouvu trvající na neurčito. 6 Proto kletba pohltila zemi a ti, kdo ji obývají, jsou považováni za provinilé. Proto počet obyvatel země klesl a zbylo velmi málo smrtelných lidí."

4 "Země truchlí, uvadla. Úrodná země uschla, uvadla. Vysocí z lidu země uschli. 5 A země, ta se znečistila pod svými obyvateli, neboť obcházeli zákony, měnili předpis, porušovali smlouvu trvající na neurčito. 6 Proto kletba pohltila zemi a ti, kdo ji obývají, jsou považováni za provinilé. Proto počet obyvatel země klesl a zbylo velmi málo smrtelných lidí."

Adolf 15.1.2007 10:24

Temelin

Temelín, Temelín, starý dobrý Temelín.Temelín, Temelín,krasný, věrný Temelín.

Pankáč, somrák, máňa skinkouří, kouří Temelín.Pankáč, somrák, máňa skinkouří, kouří Temelín.

Kouří pankáč, kouří somrák,kouří máňa, kouří skin.Proč by nemoh prach a brokhulit taktéž temelín

Všechno je zde na pokyn,hučí, hučí, Temelín.Všechno je zde na pokyn,hučí, hučí, Temelín.

Stejně jako boží hudbachlapíků Led Zeppelin,stejně tak lahodí uchu,když zahučí Temelín!

Vlad 15.1.2007 10:05

Re: Re: Pan Just

Jak je na Modravě ten dřevotřískový barák, za ním se dejte na západ (je tam závora a zákaz). Před hranicemi doprava. Nebo doleva na kopec.Tam to najdete.  A kdybyste přešel do Bavor, tak uvidíte, odkud ten kůrovec přiletěl: Národní park bavorský suchý les.

Jura Jurax 15.1.2007 10:03

Re: Re: ...Ano, chaos...všude chaos!...

No, BIS přece zařídila, aby dotyčná byla ministryní - takovou lze lépe nejméně 24 hodin denně, v případě potřeby i déle, hlídat a zamezit tak jejímu rozvracečskému jednání. U normálního člověka by to nešlo - má lidská práva, mohl by se cukat a žalovat. Navíc stane-li se u nás někdo vrcholovýcm politikem, natož  ministrem, všichni vědí, že jakmile otevře ústa, případně hubu, lže, až se mu od těchto, případně této, práší. Takže mu preventivně věří akorát zaostalejší děti na prvním stupni ZŠ; kdežto když dotyčná ministryní aniž političkou nebyla, věřili jejím slovům i někteří zaostalejší, případně jen humanitně vzdělaní dospěli - u jedince mimo politiku člověk přece jen očekává jistou slušnost a přinejmenším výrazně nižší míru neomaleného lhaní.

No není to geniální tah? Akorát jak k tomu přijdou ta děcka ve školách, učitelé i školníci ...

Honza. 15.1.2007 9:44

Re: Jihočeské macechy to stejně nepochopí...

Matky z jihočeské oblasti chtějí mít pro své rodiny a jistě pro všechny obyvatele čisté životní prostředí. Toto je velice správné. Náš moderní život je spojen s masivním používáním spotřebičů elektrické energie. Máme horní toky řek, kde je malé množství vody a malý spád, takže aplikace vodních elektráren není raálná, větrné elektrárny pro menší množství větrů díky našemu umístění v centru Evropy jsou taky málo reálné, pak zbývájí tepelné elektrárny na uhlí a jaderné elektrárny. Tepelné elektrárny, i kdyby byly perfektně odprášeny a odsířeny, budou mít okolo 5% úniku prachu a oxidu síry do ovzduší, jaderná energetika, která bude vyrobena dle nejpřísnějších podmínek a taky tak provozována, bude hlavním zdrojem elektrické energie pro nás v blízké budoucnosti.

pip 15.1.2007 9:21

Re: ...Ano, chaos...všude chaos!...

Teda za cizí peníze rozvracet energetickou situaci suverenního státu..., no nevím, nevím..., jak se jmenuje ta zubní pasta ? BIS ??

šakal 15.1.2007 9:04

...Ano, chaos...všude chaos!...

...Rozvrat a spuštění... Jediné, co nás může zachránit, jsou další "bloky". Bloky sem, bloky tam, všude, kam se podívám ;-P ;-D

No... 15.1.2007 8:25

Jihočeské macechy to stejně nepochopí...

Co chcete od "kuchtiček", navíc podporovaných ze spřáteleného Rakouska nemalou roční částkou několika milionů, kde jinde by k nim přišla, kdyby dostala rozum...

Aleš P. 15.1.2007 8:11

K jaderné energii.

Bez dostavby dalších bloků na JE Temelín a postavení nové JE v ČR se do budoucna neobejdeme.Demagogické názory strany Zelených a prý renomovaných ekologů by nás dovedly k totálnímu rozvratu hospodářství i společnosti.Je třeba si uvědomit ,že dnes se bez elektrické energie vůbec neobejdeme a nejde ani o domácnosti.Při totálním black outu by se ihned zavřely všechny fabriky,všechny podniky by pustili všechny své zaměstnance domů nebot by nefungovaly PC.Ani nechci psát o chaosu v bankovnictví ,totálním chaosu v dopravě,v obchodech.Jakýkoliv krok kamkoliv vždy je s námi el.energie i v nabitém mobilu.