18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
i.h. 15.1.2007 16:31

Re: Re: Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Jo, hochu, ale Cinani si to holt objednali v ty Emerice, ne u Rusu a ne ve Skodovce. S tim nic nenadelas, i kdybys ses tejden posmival.

zdeněk 15.1.2007 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

ono to je trochu jinak. Číňani si objednají elektrárny od všech (rusů, američanů, francouzů) a pak všechno okopírují, zmixují a budou stavět vlastní.

Podívejte se jak se číňani dostali daleko tím že se výroba mnoha automobilek přesunula na začátku 90 let do číny.

O tom jestli jsem měl pravdu se můžeme bavit tak za deset let, ale podle mě pak už budou mít číňani VLASTNÍ reaktory.....

Saša 15.1.2007 16:48

To souvisí také s dopravou.

Reaktorovou nádobu je nutno převést. A to rozhodně není sranda.

stitch 15.1.2007 21:22

Re: Re: Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Milý kolego,

co kdyby jste si něco o AP-1000 zjistil, než je takto znectíte ?

Já bych jim dal přednost.

Stitch

PS: http://www.ap1000.westinghousenuclear.com/

Gladiátor 15.1.2007 10:54

Úvaha bez emocí

Autor popsal skutečnost, a konstatoval tvrdý fakt, který koresponduje s jednou vědeckou prognózou ze sedmdesátých let: "Kdyby se chtěli všechny národy vyrovnat USA, které spotřebovává (tehdy - pozn.) 30% světové energie, pak jen jednoduchými počty musíme dojít k závěru, že země nemá k dispozici tolik zdrojů, aby se ostatní národy dostali na úroveň USA. To znamená, že energetická situace bude stále horší...."

Bez jakýchkoli náboženských dogmat je zajímavý prostý výrok Bible, který se vyjadřuje k lidské činnosti vzhledem k zemi a říká, proč je to tak, jak to je. Je to napsáno v Knize Izajáš kap. 24, verš 5: 4 "Země truchlí, uvadla. Úrodná země uschla, uvadla. Vysocí z lidu země uschli. 5 A země, ta se znečistila pod svými obyvateli, neboť obcházeli zákony, měnili předpis, porušovali smlouvu trvající na neurčito. 6 Proto kletba pohltila zemi a ti, kdo ji obývají, jsou považováni za provinilé. Proto počet obyvatel země klesl a zbylo velmi málo smrtelných lidí."

4 "Země truchlí, uvadla. Úrodná země uschla, uvadla. Vysocí z lidu země uschli. 5 A země, ta se znečistila pod svými obyvateli, neboť obcházeli zákony, měnili předpis, porušovali smlouvu trvající na neurčito. 6 Proto kletba pohltila zemi a ti, kdo ji obývají, jsou považováni za provinilé. Proto počet obyvatel země klesl a zbylo velmi málo smrtelných lidí."

krmič 15.1.2007 11:08

Re: Úvaha bez emocí

Národy... chtěly... dostaly. Ten češtin!

Ono v Bibli se dají vyhledat citáty k (zdánlivé) podpoře jakékoli teze. Taky je tam něco v tom smyslu, že se má lidstvo neomezeně rozmnožovat a dostane Zemi k užívání.

šakal 15.1.2007 11:12

...Chi, chi, chi...

;-)

honzak 15.1.2007 11:40

Re: Re: Úvaha bez emocí

dalo by se říct, že je dialektická v nejhorším slova smyslu. Aneb "hledejte a naleznete" (cokoliv)

Gladiátor 15.1.2007 11:42

Re: Re: Úvaha bez emocí

Omlouvám se za hrubou chybu v případě národů. Jinak co se týká Vaší částečné citace z Bible, tak z čistě z lidského hlediska: "Kdybyste někomu pronajal svou krásnou zahradu s tím, aby jí užíval a on by tam začal kácet stromy, vykořeňovat rostliny a udělal by tam skládku, co byste s ním udělal? Prostě byste ho vyhnal. Kde je dnes síla, která zabrání kácení deštných pralesů, znečišťování moří, o morálním úpadku nemluvě? Rozmluva na toto téma by neměla konce. Ještě jeden citát z knihy Člověk a jeho svět od akad. Charváta: "Příroda si vždy našla obranu proti těm, kdo jí poškozovali, jako např. při přemnožení některých druhů atd. Máme velké obavy, aby si nevymyslela něco proti největšímu svému škůdci Hommo sapiens."

S pozdravem G.

krmič 15.1.2007 13:49

Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Co je to ta Příroda?

Gladiátor 15.1.2007 14:17

Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Dobrá otázka. Vědecká obec dobře ví, co se skrývá za označením "inteligentní design, nebo inteligentní plán" a hodně o něm polemizuje. Zajímavost výroku jednoho z nich: ? Jako zajímavost uvedu slavnou metaforu Freda Hoyla: „To, že se živý organismus vynořil z prebiotické prapolévky náhodou, je asi tak stejně nepravděpodobné, jako že by „tornádo, které se přežene skládkou, mohlo z jejího obsahu složit Boeing 747“. Je to k zamyšlení.

harry 15.1.2007 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Jenomze evolucioniste netvrdi, ze se nahodou slozil z polivky clovek (jen stari rekove verili, ze venuse vznikla z morske peny, a boticelli to namaloval -pekne), ale ze se nahodou slozilo par molekul tak, ze to bylo slozeni ci spoleni trvanlivejsi nezli jine... pak dalsi drobne vylepseni... cca 2 miliardy let a byl tady prvni, strasne primitivni a jednoduchy organismus. pan hoyl byl tusim astronom a nez zacal debatovat o evoluci mel si precist par biologickych knizek. tvrdim, ze kdyz se prezene tornado pres smetiste skoro urcite slozi k sobe alespon dve veci, ktere k sobe patri, napr. prazdnou flasku od piva a korunkovy uzaver... pokud by se to tornado honilo 2 miliardy let a jiz slozene funkcni veci by drzely pohromade tak by se ten boing mozna postupne slozil. je treba jen prijmout, ze evoluce pracuje velmi pomalu a ve velkem.

Gladiátor 15.1.2007 15:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Takže jinak. Existuje tzv. počet pravděpodobností. V jedné vědecké publikaci byl ilustrován jako 5 černých a 5 bílých kuliček. Když se dají do kapsy, počet pravděpodobnosti, že se vytáhne první černá je 1: atd. Závěr byl, že je to zcela nepravděpodobné vytáhnout kuličky ve správném pořadí a byl tam dokonce příměr: "Pravděpodobnost vzniku jedné jediné buňky je asi taková, jako kdyby výbuchem v tiskárně vzniknul Websterúv naučný slovník". Také tam byl  použit zákon o entropii, který pracuje vždy destrukčně, takže i kdyby se nějaké elementy daly správně dohromady, neměly by k dispozici žádný čas pro své vylepšení, neboli vývoj. Je to z vědeckých publikací, ne můj objev. Uznávám, že každý má právo na svůj názor a já Vám Váš nechci v sebemenším brát - jen tak diskutujeme.

jb 15.1.2007 16:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Gladiátore, pravděpodobnost je hezká věc. Ale její chápání je složité. Na př. je registrován případ, kdy jedna barva vyšla v ruletě tuším 57x za sebou ( Publikoval to pan Dobrovolný kdysi v jedné ze svých knížek matematických hříček ale už je to dávno). Podle počtu pravděpodobnosti se to vlastně ve vesmíru ani přihodit zatím nemohlo. Prostě příměr je  jen příměr. Ne zákon.

i.h. 15.1.2007 16:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

Mozna jste nepochopil, co vyraz "pravdepodobnost" znamena. Pokud je neco fyzicky mozne (pravdepodobnost takoveho jevu nebo usporadani je malinka, ale nenulova), tak se to za dostatecne dlouhou dobu, v pripade nahodnych jevu, taky stane. Dopoustite se obvykle chyby pouzivat lidska casova meritka na rekneme geologicke jevy.

zdeněk 15.1.2007 16:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úvaha bez emocí

V postatě souhlas. A to všechno není nic oproti tomu jak jsou nastaveny fyzikální zákony a otázky kolem velkého třesku. Prostě vše vychází tak aby vznikly sluneční soustavy, život, člověk a civilizace.....

Prostě nádhera! Otázka jestli budu věřit tomu že to všechno stvořil bůh nebo je to dílem náhody je pak už bezpředmětná, protože obojí je víra a člověk tomu může jen věřit, nikoli exaktně vyzkoušet, ověřit.

Adolf 15.1.2007 10:24

Temelin

Temelín, Temelín, starý dobrý Temelín.Temelín, Temelín,krasný, věrný Temelín.

Pankáč, somrák, máňa skinkouří, kouří Temelín.Pankáč, somrák, máňa skinkouří, kouří Temelín.

Kouří pankáč, kouří somrák,kouří máňa, kouří skin.Proč by nemoh prach a brokhulit taktéž temelín

Všechno je zde na pokyn,hučí, hučí, Temelín.Všechno je zde na pokyn,hučí, hučí, Temelín.

Stejně jako boží hudbachlapíků Led Zeppelin,stejně tak lahodí uchu,když zahučí Temelín!

šakal 15.1.2007 11:13

Che, che, che, che...

...Vy jste můj člověk!  ;-D

Adolfe,teda! 16.1.2007 12:32

To muselo dát práce!To je pomsta za 2.sv.v?

Jinak se to "chápat" nedá...

Aleš P. 15.1.2007 8:11

K jaderné energii.

Bez dostavby dalších bloků na JE Temelín a postavení nové JE v ČR se do budoucna neobejdeme.Demagogické názory strany Zelených a prý renomovaných ekologů by nás dovedly k totálnímu rozvratu hospodářství i společnosti.Je třeba si uvědomit ,že dnes se bez elektrické energie vůbec neobejdeme a nejde ani o domácnosti.Při totálním black outu by se ihned zavřely všechny fabriky,všechny podniky by pustili všechny své zaměstnance domů nebot by nefungovaly PC.Ani nechci psát o chaosu v bankovnictví ,totálním chaosu v dopravě,v obchodech.Jakýkoliv krok kamkoliv vždy je s námi el.energie i v nabitém mobilu.

No... 15.1.2007 8:25

Jihočeské macechy to stejně nepochopí...

Co chcete od "kuchtiček", navíc podporovaných ze spřáteleného Rakouska nemalou roční částkou několika milionů, kde jinde by k nim přišla, kdyby dostala rozum...

Honza. 15.1.2007 9:44

Re: Jihočeské macechy to stejně nepochopí...

Matky z jihočeské oblasti chtějí mít pro své rodiny a jistě pro všechny obyvatele čisté životní prostředí. Toto je velice správné. Náš moderní život je spojen s masivním používáním spotřebičů elektrické energie. Máme horní toky řek, kde je malé množství vody a malý spád, takže aplikace vodních elektráren není raálná, větrné elektrárny pro menší množství větrů díky našemu umístění v centru Evropy jsou taky málo reálné, pak zbývájí tepelné elektrárny na uhlí a jaderné elektrárny. Tepelné elektrárny, i kdyby byly perfektně odprášeny a odsířeny, budou mít okolo 5% úniku prachu a oxidu síry do ovzduší, jaderná energetika, která bude vyrobena dle nejpřísnějších podmínek a taky tak provozována, bude hlavním zdrojem elektrické energie pro nás v blízké budoucnosti.

šakal 15.1.2007 9:04

...Ano, chaos...všude chaos!...

...Rozvrat a spuštění... Jediné, co nás může zachránit, jsou další "bloky". Bloky sem, bloky tam, všude, kam se podívám ;-P ;-D

pip 15.1.2007 9:21

Re: ...Ano, chaos...všude chaos!...

Teda za cizí peníze rozvracet energetickou situaci suverenního státu..., no nevím, nevím..., jak se jmenuje ta zubní pasta ? BIS ??

Jura Jurax 15.1.2007 10:03

Re: Re: ...Ano, chaos...všude chaos!...

No, BIS přece zařídila, aby dotyčná byla ministryní - takovou lze lépe nejméně 24 hodin denně, v případě potřeby i déle, hlídat a zamezit tak jejímu rozvracečskému jednání. U normálního člověka by to nešlo - má lidská práva, mohl by se cukat a žalovat. Navíc stane-li se u nás někdo vrcholovýcm politikem, natož  ministrem, všichni vědí, že jakmile otevře ústa, případně hubu, lže, až se mu od těchto, případně této, práší. Takže mu preventivně věří akorát zaostalejší děti na prvním stupni ZŠ; kdežto když dotyčná ministryní aniž političkou nebyla, věřili jejím slovům i někteří zaostalejší, případně jen humanitně vzdělaní dospěli - u jedince mimo politiku člověk přece jen očekává jistou slušnost a přinejmenším výrazně nižší míru neomaleného lhaní.

No není to geniální tah? Akorát jak k tomu přijdou ta děcka ve školách, učitelé i školníci ...

No... 15.1.2007 7:39

Až dojde na kolaps, tak macechy akorát polknou a ...

A začnou prát v neckách, vodou uvařenou na kamnech, pokud budou mít čím topit. Blbost a stupidita některých jihočeských macech by se měla dostat do té slavné Guinesovy knihy rekordů. Kde jinde se dá tak dlouho lhát, dezinformovat, nebýt za to trestně stíhán pro šíření poplašné zprávy a JEŠTĚ ZA TO DOSTÁVAT ZAPLACENO Z RAKOUSKÝCH FONDŮ ??? Chtělo by to jedno:  každý ekolog povinně přejde vlastním příkladem na biomasu, biopotraviny, přestane používat elektřinu ze sítě a postaví si větrán na zahradě, přestane jezdit autem a MHD a především bude registrován a pravidelně kontrolován, jestli tato pravidla dodržuje. Alespoň pět let v kuse. Abychom eliminovali výkyvy počasí a měli průměrnou hodnotu. O tomto provozu domácnosti pak každý ekolog vypracuje závěrečnou práci s grafy a vyhodnocením a nezapomene přiložit všech stopadesát potvrzení od stavebního úřadu počínaje a sociálkou (že nebral sociální dávky) konče. Po ukončení pětiletého provozu se teprve může odhlásit ze strany zelených. To vše proto, aby věděl, do čeho jde...jeď do P..elhřimova, podívej se na krematorium , ať víš, do čeho jdeš...;-);-D;-P!!

trp 15.1.2007 7:55

Re: Až dojde na kolaps, tak macechy akorát polknou a ...

R^ Ano! Jo! Jo! Jo! Jo! Povinně! A Když to vzdá, tak bude natřen zelenou vazelinou, posypán přírodním ekologickým peřím a do řiti se mu vrazí přírodní feferona!!!

terra 15.1.2007 11:36

Re: Re: Až dojde na kolaps, tak macechy akorát polknou a ...

Opakování je matka moudrosti, že? Tak po tisící osmé: EKOLOG NE!!! Ekologie jako vědecký obor zabývající se vztahy uvnitř živých systémů a vztahy těchto živých systémů vzhledem k prostředí a sobě navzájem, nemá s JETE nic společného. Ti zelení podivíni jsou nejvýš ekologisté, někdy též ekoteroristé, ale vždy neumětelové, pokud jde o přírodní vědy. Rozumí lesu, protože tam byli před léty s babičkou na houbách, sakra.

Pavel 15.1.2007 7:16

Pan Just

už bodoval při kůrovci na Šumavě. Dnes se už každý může na vlastní oči podívat, kam se situace obrací, bohužel Šumavě už asi nikdo nepomůže. Přišli jsem o lesy na Šumavě, tragičtější budou dopady na energetickou koncepci naší země.

Standa 15.1.2007 7:27

Re: Pan Just

Pavle, myslím že boduješ víc Ty. Kde jsme přišli o lesy na Šumavě ? Co to blábolíš ! Přijeď se podívat a nevykládej své asi přání nebo co to má být.