29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
emp 15.1.2007 18:49

Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

takže naznačuješ, že v rakousku spotřebovávají lidé vic elektřiny kvůli tomu, že tam lidé elektřinou topí? S tím bych silně polemizoval....

rollfree 15.1.2007 20:30

Re: Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Mam jenom osobni zkusenosti, coz je samozrejme naprosto neprukazny vzorek.

Jezdim dost snowboardit do A, CH a F. No a vsude, kde jsem bydlel, se topilo a varilo elektrinou. Asi je to ovlivneni tim, ze na horach plyn nemaji. Ale u nas by elektrinou netopili, obetovali by trochu pohodli a topili by pevnymi palivy.

emp 15.1.2007 20:47

Re: Re: Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Ty hory podle mého opravdu moc reprezentativní nejsou v globálu ale ty spotřeby nedělají hodně.  Můžete potom argumentovat i tím, že tam je hodně vleků a lanovek na elektřinu atd. Což je jistě pravda. Naproti tomu zas nemají energeticky náročný průmysl, Velká část Vídně topí plynem. atd. Srovnávat se to pořádně nedá, museli bychom znát spotřebu energie jen v domácnostech a podíl elektrického vytápění.  Mně je jen divné, že naši zelení tak moc zavrhují topení elektřinou a dávají nám za vzor zmíněné země , malé kotle na biomasu atd atd...

EmillXX 15.1.2007 22:04

Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

http://www.nationmaster.com/graph/ene_ele_con_percap-energy-electricity-consumption-per-capita

Bylo to tady v sobotu a opravdu to funguje.

honzak 15.1.2007 18:10

Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

rád bych viděl, jak je v těch číslech započítána výroba a vývoz/dovoz špičkové elektřiny. Statistika je opravdu všemocná.

EmillXX 15.1.2007 22:07

Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Toto je spotřeba, na to byste si musel najít jiné údaje. I výroba je poněkud jiná, u některých zemí docela dost.

qwert 15.1.2007 14:04

Zbytek Evropy české nářky nezajímají

Zbytek Evropy české nářky nezajímají a stejně si dělají co chtějí - takže pokud bude pokračovat stavba větrných elektráren dosavadním tempem, za 10-15 let nebude mít ČEZ kam vyvážet energii. Dnes to zní sice neuvěřitelně, ale pomalu se to začíná přehoupábat do   situace, kdy těch VE bude tolik v mnoha lokalitách, že poskytnou dostatečný výkon  bez ohledu na to zda někde právě nefouká.

Tomáš 15.1.2007 14:13

Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají

Tak na to se těším, jak to budou chtít uřídit. Ještě s prosíkem a na kolenou přijdou, abychom jim dodávali alespoň kousek stabilní energie z JE. (Pokud se včas zbavíme ekoteroristů.)

Jenže 15.1.2007 14:39

Ekoterorista nepochopí "dodatkový" a "hlavní"zdroj

Tupouni zelení nevidí přelévající se obrovské toky mezi zeměmi a kolabující síť, oni vidí jen že se někde vyrobí a jinde spotřebuje a doprava je nezajímá a není pro ně podstatná. Co chcete, jestli jsou všichni jako Kuchta....:-P

Stredocech 15.1.2007 14:40

Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají

Toho se tedy opravdu nebojím :-D:-D:-D

Delfín 15.1.2007 15:17

Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají

Budiz Pavkuv dvojvetrak prikladem s obcasnou denni vyrobou 0kWh.

emp 15.1.2007 15:20

Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají

:-D veselý mužíku, probudte se

qwert 15.1.2007 17:09

Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

Kdopak má technologii a staví pobřežní větrné farmy? Titíž, kteří stavěli a staví ropné plošiny. Opravdu si myslíte, že jim případná dostavba Temelína, či stavba další české atomové elektrárny, může konkurovat???

Jura Jurax 15.1.2007 17:21

Re: Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

Pobřežní - a kdepak máme pobřeží?

Co do konkurence - může. Elektrická energie se špatně skladuje a složitě transportuje.

U nás by byly reálné tak akorát nové Dlouhé stráně plněné energií z větrníků. I to by bylo drahá energie, ale protože by se dala využít ve špičkách (a tedy draze prodat) snad by to ekonomicky vyšlo. Podotýkám ovšem, že jsem laik a tudíž zmíněný koncept může docela dobře být kraviniem.

emp 15.1.2007 18:55

Re: Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

ano může, zvlášť když je účinnost větrníků menší, než se původně očekávalo. Na výpočet nákladů na výstavbu vrtulí o kapacitě temelína zas nepotřebujete tolik vstupních dat.

Václav 15.1.2007 20:25

Re: Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

Nemůže? Děláte si legraci a nebo jste už takton navečer kapánek něco popil? Najděte si údaje o projektu mořské větrné elektrárny London Array. Nedávno se tu o ní - pokud se nepletu - dokoce i psalo. Výkon srovnatelný s jedním blokem JETE, plánovaná roční produkce ovšem ani ne poloviční, plánovaná životnost asi tak poloviční a investiční náklady vyšší asi o čtvrtinu. Jestli umíte dělit a násobit, tak snad vidíte, že to s tou konkurenceschopností nebude tak horké.

honzak 15.1.2007 17:24

Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají

promluvil specialista na energetiku a rozvod elektrické energie. A kolik se té elektřiny vyrobí v  meteorologických situacích kterých jsme byli svědky v minulých dnech.  Při 30 m/s budou větrníky vyrábět jak divé (do té chvíle, než je poryv položí). A pro rozvodnou síť nebude problém protáhnout tisíce megawattů např. z Dánska do Bulharska. To je přeci "jen" technický problém, že?

Znovu musím opakovat, že vražda na ekologistovi není zločinem.

kamil 15.1.2007 12:32

Veškerá primární energie,

kterou lidstvo disponuje, pochází z jaderných reakcí a to buď přímo - z jaderných reaktorů, nebo zprostředkovaně - z jaderných reakcí probíhajících na slunci. Sama příroda tak ukazuje, kde jedině lze vyrábět primární energii dostatečně efektivně. Veškerá ostatní energetika, kterou lidstvo disponuje je postavená pouze na chemických přeměnách probíhajících v elektronových obalech atomů a zatížených takovými ztrátami z titulu platných zákonů thermodynamiky, že je z principu vysoce neefektivní a její životnost je limitovaná objemem přírodních zdrojů, kterých zbývá již pouhý zlomek výchozího množství, uloženého za miliardy let. Ostatní zdroje jako větrníky a přílivové elektrárny rovněž těží z přeměn energie vyrobených na slunci, tudít je nelze považovat za primární zdroje a již vůbec ne za dostatečné - to jsou pouhá šidítka z hlediska skutečné potřeby energie pro 6 miliard lidí.

Tudíž odpověď je jednoduchá. Efektivní zdroje primární energie dokáže zajistit pouze fyzika.

Gandalf 15.1.2007 12:57

Re: Veškerá primární energie,

Ne že bych chtěl rýt, ale příliv určitě není vyvolán energií

vyrobenou ve Slunci (nikoliv "na slunci" :-D). Ale s tou

fyzikou máte pravdu.

Quark 15.1.2007 12:04

Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Pokud by lidé ze zákona za své domy a jiné majetky museli od vlastníků elektráren a těžebních společností dostat skutečně adekvátní náhrady a nejenom almužny, za které si nové domy nepostaví, tak by 99% procent problémů vůbec nevznikalo. To samé platí o dálnicích a jiných stavbách ve veřejném zájmu. Ano, bylo by to drahé, ale fér vůči všem - a možná by se ukázalo, že i ty dosud drahé alternativní zdroje jsou najednou vlastně rentabilní.

Pepa 15.1.2007 12:11

Re: Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Adekvátní čemu?

Haui1 15.1.2007 13:50

Re: Re: Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Aby si mohli např. pořídit slušné bydlení, odpovídajících tomu současnému, aniž by museli do toho investovat své prostředky.

Jura Jurax 15.1.2007 17:15

Re: Re: Re: Stačí jen málo, a většina problémů by byla vyřešena.

Ono je to trochu na vodě - ceny nemovitostí nejsou fixní. A skutečná (tržní) cena řekněme 50 let staré nemovitosti v blízkosti povrchového dolu může být o dost nižší než cena stejné nemovitosti v jižních Čechách nebo v Praze a bude výrazně nižší než cena stejně velké a stejně vybavené novostavby (bez ceny pozemku). Takže kolik by měli dostat?

Stredocech 15.1.2007 13:55

Princip dům za dům je něco, s čímž souhlasím.

Pokud ale berete snížení cen nemovitostí, v důsledku "blízkosti" (nutno též definovat, co to je) pak by totéž kritérium bylo nutné uplatnit i pro větrníky. Pak by ale těch postižených bylo více, a to nejméně o řád.

emp 15.1.2007 15:22

Re: Princip dům za dům je něco, s čímž souhlasím.

tak, tak...  já bych si chaloupku s výhledem na fofrník nekoupil...

milanS 15.1.2007 11:29

Nezávislost země

Každý stát je tak nezávislý, jak je nezávislý ekonomicky. A energetická závislost je tím nejvyšším stupněm ekonomické závislosti. Souhlasím s tím, že je potřeba maximálně využít stávající zdroje zejména domácí energie - např. k vytápětí využívat tepelná čerpadla využívající geotermální energii atd, dále zateplit domy. Je to určitě efektivnější opatření, než hyzdit krajinu nsmyslnými větrníky, na které musí být v případě bezvetří stejně energetická rezerva.

Saša 15.1.2007 11:24

1/5 jaderných reaktorů na planetě

stojí v Číně.

Netvrdím, že bychom se měli snažit Čínu předehnat, ale takových 4-8 dalších VVER budeme v blízké budoucnosti určitě potřebovat.

Delfín 15.1.2007 11:45

Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Je otazka zda to budou ty "Veverky".

liberal shark 15.1.2007 12:17

Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Doufám že nebudou. Mimochodem, číňani už rusy vyhodili pro technickou neschopnost a objednali si 4x  AP-1000 od Westinghouse.

zdeněk 15.1.2007 15:56

Re: Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

ó ano ten samý slavný Westinghouse co musel získat investici  v temelíně aby neskrachoval? nebo ten který má horší jaderné palivo?

U nás se nejedná jen o ruské reaktory, my jsme si je sami vyrobili ve škodě Plzeň, turbíny taky a  dodávali jsme vybavení do mnoha elektráren RVHP.....

Ruské reaktory jedou v mnoha zemých světa a nejsou s nimi problémy(bavíme se o VVER ne o grafitových.....)