25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ruda 22.1.2007 16:59

Re: Odborníci energetici

Opravdu mě zajímá, komu vadí naše velice dobře diverzifikovaná energetika, s velkým podílem vlastních zdrojů? Smekám před energetiky, kteří za podmínek tlaku diletantů, toto udržují. Mimochodem, i výpadek zemního plynu je možné rychle nahradit tradičním svítiplynem, protože bývalé plynárny jsou nyní využívány jako plynové elektrárny.

ruda 22.1.2007 16:54

Jihočeské matky,

v čele s paní ministryní Kuchtovou bych nechal spravit přenosovou síť po nedávném orkánu. Možná, že by potom pochopily, co to je energetika.

JAPA 18.1.2007 21:29

Odborníci energetici

Kdo se zasloužil o to, že nemáme nedostatek elektřiny? No přece odborníci energetici a ne kuchtové. Komu budeme tedy naslouchat?

Adolfe,teda! 16.1.2007 12:32

To muselo dát práce!To je pomsta za 2.sv.v?

Jinak se to "chápat" nedá...

Auto 16.1.2007 9:59

Re: Re: Re: Re: Re: a co větrné elektrárny ?

V ČR nejspíš žádná větrná elektrárna s vyhříváním lopatek není, ale po světě už fungují. Kolik z nich už je v komerčním provozu nevím, protože se o obor zajímám okrajově.

Jistě - šlo o to, jestli je tam naftový motor. Problém je, že vy jstě napsal, že tam žádný motor není, na což jsem nevydržel nereagovat.

honzak 16.1.2007 6:58

Re: a co větrné elektrárny ?

pán bude humanitně či ekonomicky založen, že? Technik by takovou hámotinu nemohl sepsat.

rollfree 16.1.2007 1:48

Re: Re: Re: Re: a co větrné elektrárny ?

Prave ze rozmrazovani nemaji. Aspon ty soucasne ne. Namraza je docela problem, kdyz nejakou dobu nefouka a vrtule stoji, a pak zacne poradne fucet. Kusy ledu pry litaji desitky metru daleko (nevidel jsem). Pokud se vrtule prubezne toci, tak se namraza moc netvori.

S temi motory mate pravdu. Pak je jich tam spousta, krome servomotoru pro nataceni lopatek a cele gondoly treba i ve ventilatorech na procesoru toho pocitace, v jeho zdroji ...

Ale o to asi neslo, ze.

Auto 16.1.2007 0:09

Re: Re: Re: a co větrné elektrárny ?

Energeticky náročné vyhřívání lopatek některé větrníky mají. Zejména tam, kde se na lopatkách tvoří námraza.

A větrné elektrárny samozřejmě motor mají - kromě těch nejmenších. Netvrdím, že má nějakou extra spotřebu, ale nějak to proti větru natočit musíte.

rollfree 15.1.2007 23:21

Re: Re: a co větrné elektrárny ?

A nespletl jste si to ? Ten napis Diesel, co mela ta hosteska na tricku, tak to byla znacka toho obleceni.

Vetrne elektrarny samozrejme zadny motor nemaji.

Nemaji ani (jak sa tede casto traduje) zadne energeticky narocne rozmrazovani ani nic jineho. Jejich jediny odber tvori eletronika (coz je minimum, jeden prumyslovy pocitac a par cidel) a pak buzeni generatoru a napajeni stridace pro prifazovani. To buzeni a napajeni stridace si vezme docela dost, jsou to jednotky kW. Proto pokud fouka tak malo, ze by vykon byl mensi nez vlastni spotreba, tak se tyto obvody vypinaji a pak tam jede jen ten jeden pocitac.

A 15.1.2007 22:42

Nic nového pod sluncem

Pan Just a řada přispěvatelů, těch technicky negramotných, krásně ilustruje starou pravdu, že nejlíp si člověk popovídá o věcech, kterým vůbec nerozumí.

Slabostí demokracie je, že se o závažných problémech rozhoduje hlasováním a hlas nositele Nobelovy ceny váží stejně jako hlas vypitého houmlesáka. Možná by se ta demokracie měla ještě prohloubit a mohlo by se pak hlasovat o platnosti ohmova zákona nebo malé násobilky.

EmillXX 15.1.2007 22:07

Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Toto je spotřeba, na to byste si musel najít jiné údaje. I výroba je poněkud jiná, u některých zemí docela dost.

EmillXX 15.1.2007 22:04

Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

http://www.nationmaster.com/graph/ene_ele_con_percap-energy-electricity-consumption-per-capita

Bylo to tady v sobotu a opravdu to funguje.

emp 15.1.2007 21:24

Re: Re: Re: a co větrné elektrárny ?

také to slyším prvně.. i když vysvětlovalo by to ty časté požáry větrníků... :-/

Delfín 15.1.2007 21:23

Re: Re: a co větrné elektrárny ?

Jinak v Dansku maji celkove vyuziti tusim okolo 20% - takze take zadna slava.

stitch 15.1.2007 21:22

Re: Re: Re: Re: 1/5 jaderných reaktorů na planetě

Milý kolego,

co kdyby jste si něco o AP-1000 zjistil, než je takto znectíte ?

Já bych jim dal přednost.

Stitch

PS: http://www.ap1000.westinghousenuclear.com/

Delfín 15.1.2007 21:21

Re: Re: a co větrné elektrárny ?

No, abych rekl pravdu, tak o dieselovem motoru ve vetrniku slysim poprve :-) Prifazovani do site se provadi "napajenim" ze site.

Peťa 15.1.2007 21:16

Re: a co větrné elektrárny ?

Větrné elektrárny jsou výborný energetický zdroj - třeba v Dánsku. Tam opravdu stojí větrníky jeden vedle druhého a točí se. U nas jsem jich už také pár viděl a měly něco společného - netočily se :-/ Česko je bezvětrná zóna.

Krom toho je tady ještě jeden drobný problém - větrná elektrárna se nezačne točit jen tak sama od sebe. Má v sobě dieslový motor, který ji roztočí a pak se teprve točí ve větru. Vzhledem k tomu, že u nás ten vítr není, je sporné jestli ty naše větrníky více energile vyrobí, nebo spotřebují na roztáčení :-P

emp 15.1.2007 21:16

Re: a co větrné elektrárny ?

Víte, ony ty tři pásy větrníku od Mikulova po Vídeň mají využití kolem 12ti procent, jelikož tamtudy poměrně často jezdím, zjišťoval jsem si to ze zájmu, stejnětak skutečnost, že obyvatelům plyne z jejich provozu částka do místních rozpočtů. Ty tři pásy fofrníků mají střední výkon 16MW, abyste tedy nahradil blok Temelína, musel byste jich postavit padesátkrát tolik, to je ten problém.  Co se vzhledu týče, je to věc názoru. Za sebe mohu říci, že bych větrník ze své zahrádky vidět nechtěl, ale mohou se někomu líbit. O rámusu taky nemůže být řeč, ale v blízkosti je slyšet bzučení...

Co se provozu týče...  Jejich problém je v "nárazovosti". jak tu již bylo psáno.

Delfín 15.1.2007 21:14

Re: Re: a co větrné elektrárny ?

Jo, mimochodem planovane vyuziti Jindrichovickych vetrniku melo byt 20-25%. Mno, trosku propadak. Tady mate vykaz za 01/2006: www.resec.cz/doc/54_1.pdf

Ctyri dny by clovek napojeny na tyto vetrniky (2x600kW) musel vyzit absolutne bez elektriny a mohl premyslet, jak ten paty den vyuzije tu vyrobenou 1kWh ... to jsou dve kafe.

Delfín 15.1.2007 21:02

Re: a co větrné elektrárny ?

Nemusime ani do Mikulova, staci zajet do Jindrichovic za Pavkem. Zajiste se nam bude chlubit s 10% vyuzitim instalovaneho vykonu ... Problem vetrnych elektraren neni ani ve vzhledu, ani v ptactvu, ani v hluku, ale v tom, ze princip fungovani vetrne elektrarny je zalozen na nahode (fouka/nefouka). Ponevadz zatim nedokazeme efektivne ukladat elektrinu (nepocitam precerpavacky), provoz VTE muze mit dokonce negativni prinos pro PS. Dalsim problemem je nizka hustota energie - ohromny zaber plochy. Soucasny boom vetrniku je zpusoben vynikajici/garantovanou navratnosti investice pro provozovatele i kdyz nejsou prihodne povetrnostni podminky. Garantovany vykup elektriny z vetrniku za nekolikanasobek trzni ceny dela sve. Jen tak pro primer - pro nahradu rocni produkce elektriny JETE by bylo potreba nejakych 7-10tis vetrniku s vykonem okolo 3MW a vyskou 150m. Kam je dame? Jak je odregulujeme? Jak znamo z Nemeckeho prikladu, tak vetrne elektrarny v nekterych pripadech zpusobuji zvetseni prenosu energie po vedeni a pretezovani PS.

Jiří 15.1.2007 20:50

a co větrné elektrárny ?

nevím, proč je kolem nich tolik nepřesných informací.Vůbec neruší vzhled, naopak, jsou velmi elegantní, nedělají rámus, neničí ptactvo, protože se těmto vrtulím každý pták vyhne, a  stále se jejich aparatura  zkvalitňuje, dnes ještě drahý provoz ,ale v budoucnosti jistě levnější. Začít se ovšem musí již dnes-

Proč si kritici nezajedou do Rakouska?

Stačí jen z Mikulova přejet pár km do Rakouska.A promluvte si s občany , kteří tam žijí.

emp 15.1.2007 20:47

Re: Re: Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Ty hory podle mého opravdu moc reprezentativní nejsou v globálu ale ty spotřeby nedělají hodně.  Můžete potom argumentovat i tím, že tam je hodně vleků a lanovek na elektřinu atd. Což je jistě pravda. Naproti tomu zas nemají energeticky náročný průmysl, Velká část Vídně topí plynem. atd. Srovnávat se to pořádně nedá, museli bychom znát spotřebu energie jen v domácnostech a podíl elektrického vytápění.  Mně je jen divné, že naši zelení tak moc zavrhují topení elektřinou a dávají nám za vzor zmíněné země , malé kotle na biomasu atd atd...

rollfree 15.1.2007 20:30

Re: Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

Mam jenom osobni zkusenosti, coz je samozrejme naprosto neprukazny vzorek.

Jezdim dost snowboardit do A, CH a F. No a vsude, kde jsem bydlel, se topilo a varilo elektrinou. Asi je to ovlivneni tim, ze na horach plyn nemaji. Ale u nas by elektrinou netopili, obetovali by trochu pohodli a topili by pevnymi palivy.

Václav 15.1.2007 20:25

Re: Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

Nemůže? Děláte si legraci a nebo jste už takton navečer kapánek něco popil? Najděte si údaje o projektu mořské větrné elektrárny London Array. Nedávno se tu o ní - pokud se nepletu - dokoce i psalo. Výkon srovnatelný s jedním blokem JETE, plánovaná roční produkce ovšem ani ne poloviční, plánovaná životnost asi tak poloviční a investiční náklady vyšší asi o čtvrtinu. Jestli umíte dělit a násobit, tak snad vidíte, že to s tou konkurenceschopností nebude tak horké.

emp 15.1.2007 19:44

Re: Re: Re: Pan Just nemá rád temelín

hm.. já zapomnel... ;-P

honzak 15.1.2007 19:32

Re: Re: Pan Just nemá rád temelín

říkala to přeci kuchta, tak to musí být sakra pravda, ne?

emp 15.1.2007 19:22

Re: Pan Just nemá rád temelín

opakuji... kde berete, že je v jižních čechách nejdražší energie v Evropě? Kde berete, že export dotujeme?

folkman 15.1.2007 19:07

Pan Just nemá rád temelín

To je již povinné ? Musel jsem mít rád  KSČ,SSSR,teĎ pro změnu   Temelín.Myslil jsem,že z jeho  výstavby si již všichni zainteresovaní nakradli, jeho export dotujeme  nejdražší cenou  el. pro občany  nejen v   republice ale i v  evropě,a teď  dle nukleárního p.  Burketa   je nutno ještě 

tyto nebezpečné šílence milovat.

emp 15.1.2007 18:55

Re: Re: Re: Zbytek Evropy české nářky nezajímají - no, hlavně že vy jste vzhůru

ano může, zvlášť když je účinnost větrníků menší, než se původně očekávalo. Na výpočet nákladů na výstavbu vrtulí o kapacitě temelína zas nepotřebujete tolik vstupních dat.

emp 15.1.2007 18:49

Re: Re: Re: Spořeba elektřiny v některých zemích v přepočtu na hlavu

takže naznačuješ, že v rakousku spotřebovávají lidé vic elektřiny kvůli tomu, že tam lidé elektřinou topí? S tím bych silně polemizoval....