1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Intelektuálovy omyly ohledně kapitalismu

Filmař a dramatik Petr Zelenka, autor skvělých a velmi vtipných her, režisér skvělých a velmi vtipných filmů, se pustil do politologicko-ekonomického rozboru vztahu mezi kapitalismem a demokracií. Doufám, že o tom nenapíše hru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 28.8.2020 10:18

Intelektuál je člověk, co prakticky moc toho neumí, a tak kafre do všeho. Tomu odpovídá i jeho výsledek.

M. Pivoda 28.8.2020 10:09

Rok 1776: ... Jeden ze stěžejních principů tohoto přesvědčení vyjádřil Adam Smith svým příkladem o řezníkovi, který neporáží a neporcuje zvíře kvůli tomu, aby pomohl sousedům, ale proto, aby výsledek své práce se sousedy směnil za věci a služby a mohl tak uspokojit své potřeby.

Rok 2020: Za co směňuje výsledek své práce v USA čínská firma Tik Tok?

O. Uživatel 28.8.2020 9:43

Uživatel požádal o vymazání
J. Pavelka 28.8.2020 8:47

Tak třeba Singapur, a dlouho po válce i Tchai wan, byly kapitalistické státy, ale na svobodě a rovných právech pro všechny nebyly založeny určitě...Také současná Čína...Přesto ekonomicky prosperovaly a "vzkvétaly" ...Asi všechno nejde napasovat na nějaké schéma...

Z. Lapil 28.8.2020 8:28

Obávám se, že Evropa a spol. ztrácejí dech od chvíle, kdy tu převládl socialismus. Čímž nemyslím ideologicky pojem, ale nejrůznější sociální dávky.

Protože systém založený na soutezi/konkurenci nutně produkuje kromě bohatých i chude; svět prostě JE symetrický. Ve chvíli, kdy je péče o tyto chude převedena na stát, vznikají v kapitalismu socialistické prvky, čímž se od ideologie přesouvání do života a začíná to být složité.

J. Pavelka 28.8.2020 8:22

Podobně Singapur, tam je snad diktatura ještě tvrdší, ekonomická a politická svoboda a prosperita jsou dvě různé věci..

J. Pavelka 28.8.2020 8:20

nějak autorovi do toho neštymuje Čina...Politická svoboda žádná, svobodné volby leda prý někde občas v zapadlých vesnicích cvičně, a ještě ne úplně svobodné, ale kapitalismus tam vzkvétá a ekonomicky prosperuje...

F. Navrátil 28.8.2020 8:09

Kapitalismus není jednolitý kvádr. Má svůj začátek a bude mít i konec. Zažívá období vzestupů i pádů, krizí i evoluce. Situace se liší časově i lokálně. Nic ovšem nemůže zazstřít fakt, že Evropa, tato kolébka kapitalismu, prochází ekonomickou, kulturní a sociální krizí.

J. Pankovic 28.8.2020 7:42

Když ono v tom kapitalismu bez přívlastků se dařilo těm usilovnějśìm. Což je zjevná diskriminace lenochů!! :-):-):-)

S tím se něco musí udělat, soudruzi ;-O

R. Langer 28.8.2020 5:53

Kapitalismus není žádný politický režim, ale společnost založená na osobní svobodě, rovných právech pro všechny a na respektu k soukromému vlastnictví. Pokud jsou splněny všechny tyto podmínky, společnost vzkvétá. Pokud se vám zdá, že nevzkvétá, zamyslete se nad tím, co z uvedeného ve společnosti chybí, či naopak přebývá. ;-)

J. Krásenský 28.8.2020 5:25

Vadí mi, pokud se směšují pojmy. To, co marxisti nazývají "kapitalismus" (přirozené tržní prostředí) popisuje jen ekonomické vztahy a procesy. Demokracie je zase jen forma přerozdělení moci ve společnosti. Svoboda je stav jednotlivce ve společnosti a přirozených jednotek (rodina, obec, národ, stát). Jistěže spolu tyto pojmy souvisí, neboť se všechny týkají výlučně člověka a jeho života. Potíž už nastává, pokud se chceme shodnout na pojmech - co je "kapitalismus", demokracie, svoboda a nakonec zjistíme, že nikdy neexistovaly ve své ideální/absolutní/ideologické podobě a ani jí nelze dosáhnout. Kdo se snaží/bojuje o ideál, či absolutizuje tyto a podobné pojmy, dostává se z oblasti rozumu na půdu různých ideologií. Zapomíná totiž, že tyto pojmy mají člověku sloužit a nikoli naopak. A zapomíná, že i tyto souvisí úzce s duchovním základem a morálkou. Například "kapitalismus" se (v marxistickém pojetí) vyvinul v protestantských zemích. Lze jej naroubovat na kulturu s jiným duchovním základem, aniž by změnil některé své projevy? Stejně tak demokracie a svoboda, Například lze považovat za demokracii systém, ve kterém je určité skupině obyvatel - dospělých a svéprávných - upíráno volební právo? V tom případě by USA byly mírnou despocií až do poloviny dvacátého století - tedy v době svého největšího vzestupu. Chci jen naznačit, že bychom měli používat k posuzování světa rozum a nikoli ideologie (zejména nikoli marxistickou či jinou liberální). Už pár let je jasné, že se ekonomická síla přesouvá na jihovýchod Asie (Jižní Korea, Taiwan, Čína) a to jsou země, které nemají s demokracií a svobodou dlouhou tradici a díky jinému duchovnímu základu, jsou i jiné. Oproti tomu "Západ", od chvíle, kdy v něm zvítězil (ideologický) liberalismus a globalizace, zřetelně ztrácí nejen ekonomicky, ale jeho společnost je čím dál rozdělenější, zle říci v krizi. Část - vlivná část společnosti volá po omezení svobod (politická korektnost) a některé mizí tak nějak "přirozeně".