30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

SANKCE: Falešné hry s naftou

Rozjásaní mladí soudruzi v 50. letech zpívali: „bez chleba nelze jíst ...“ a dnes si můžeme zpívat, že bez nafty najde nic. Zelení šílenci nás už sice desetiletím přesvědčují, že se dá žít ze vzduchu a slunce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 22.5.2022 15:01

No vona ta rachejte uletí klidně až na západní Ukrajinu. Tedy ne každá ale spoléhat na to? Že nedoletí, že když doletí netrefí? J.L. end

J. Lukavsky 22.5.2022 14:58

Dohnat - předehnat.... no alespoň neztratit stopu! Jinak se tomu říká "zbožná přání". J.L. end

J. Lukavsky 22.5.2022 14:49

"nebudou vyrábět tanky, letadla, střely s elektronikou , auta, lodě , energetická zařízení a spousty dalších věcí." Ale samogon bude vždy - a to je rozhodující. J.L. end

J. Lukavsky 22.5.2022 14:47

"tak se jeden z nich obětuje a plní funkci jakéhosi ochutnávače" myslím, že máte o potkanech iluze. Ten ochutnávač není dobrovolník ale nejstarší kus který je nejhladovější, nedokáže si svůj žvanec už tak dobře najít a uhájit. J.L. end

J. Zákola 22.5.2022 8:30

No pokud budeme v celé Evropě hromadit zbraně, a všechny rakety budou namířeny na Rusko, a všichni političtí štváči budou neustále Rusku vyhrožovat, no tak jednou bude válka i u nás.

P. Dvořák 21.5.2022 19:43

A u nás obvyklé spotřební zboží, jako jsou pračky a WC mísy, musejí krást na Ukrajině. :-)

L. Kuča 21.5.2022 18:16

Tak osobně (spíše tipuji), že ta zelená paradigmata nepřežijí kontakt se zátěžovou situací, a to nejen ta úplně ujetá, současná, ta by rozvrátila energetiku i v době naprosté politické a meteorologické idyly, ale i ta 'porevoluční'. Že se nakonec bude muset od lecčeho ustoupit. Že časy, kdy si hlouček obyvatel obce hodinku zaprotestuje na návsi a lokalita se škrtá, se blíží ke konci. (týká se nejen uhlí, ale i uranu)

Ovšem, kromě toho, že už se vůbec nedělal žádný větší geologický průzkum, což není něco, co by šlo sfouknout za měsíc, ale je tedy fakt, že - jak jste zmínil další faktor, na nějž jsem vůbec nepomyslel - my jsme už dlouho neškolili důlní inženýry a techniky, a pak ty samotné havíře abychom lákali kdovíodkud a nedělám si iluze, že tyhle importy pracovních sil jsou sociologicky zcela bez rizika. Smutné. Obecně se divím, že se nedělá výraznější propagace manuálním profesím, vždyť zdatný topenář nebo pokrývač už budou mít za chvíli větší hodinovou sazbu než bankéř. Ale kdo by tu propagaci inicioval, vždyť vládnoucí vrstvy zpravidla sotva tuší, co to manuální práce je.

Asi tu budu za asociála a Plejtváka obrovského, ale ty investice do plynofikace na obecní i privátní úrovni dost možná bude mít smysl odepsat jako mrtvé, protože pokud se nestane nějaký zázrak, tak topení plynem už bude jen dražší. Výroba plastů a hnojiv ho spotřebovává čím dál tím víc, tak poptávka roste. Zatímco s uranovou rudou aby obcházeli dealeři, aby to vůbec udali. Já od začátku nechápal, proč chce někdo používat na topení něco, co se u nás netěží, zabírá to velký objem, nejde to tedy ani nakoupit do extra velkých zásob. Plus tu máme při technické závadě riziko silného výbuchu. Osobně jsem jej na zakoupené nemovitosti nechal odpojit a sázím na kombinaci Mitsubishi Hyper Heating TČ vzduch-vzduch + topení dřevem do akumulační nádrže. A to bylo v době, kdy byl plyn vcelku za pár korun.

S. Rádl 21.5.2022 16:51

Pokud vím, tak od Rusů nekupujeme prakticky žádný plyn. Ruský plyn kupujeme z německé burzy za čtyřnásobek ceny. Alespoň jsem to tak slyšel a četl.

V. Církva 21.5.2022 14:10

Přesně tak, před válkou na Ukrajině jsem byl proti svádění amerických voleb a všech problémů na Rusko, proti fanfarónským akcím proti ruským pomníkům a znevažování ruských obětí.

Přesto jsem byl vždycky proti jednostranné energetické závislosti na Rusku. S ruskou jadernou elektrárnou se nemělo ani spekulovat (neřeším technologickou úroveň). Ve všech firmách kde jsem pracoval vždy došlo alespoň k nějakému obchodnímu podrazu od Rusů....

A to jsem ani nevěděl že Němci převádí uhelné elektrárny na plyn. Debilové!!!

L. Kuča 21.5.2022 13:42

Vida, a já měl za to, že Gazprombank fungovala jako 'výběrčí' pro Gazprom už předtím. Pokud berou libovolnou měnu, není důvod, proč to neuhradit právě tam. Jinak ty sankce jsou celkem pitomost. Měli jsme se politicky izolovat a podporovat ukrajinskou armádu těžkou technikou. Představa, že nějaké ekonomické sankce způsobí, že Putin srazí podpatky je pomýlená. Obdoba jsou sankce proti Iránu. Ve výsledku to dopadne tak, že obyčejní lidé umírají kvůli nedostupnosti léků a životní úroveň se sníží právě jim, zatímco vrchnosti se to vůbec nedotkne a na jejich politická rozhodnutí to nemá vliv.

P. Boleloucký 21.5.2022 11:13

Přesně tak. A bude hůř !R^

M. Moravcová 21.5.2022 11:12

Výborně pane Vlku. Oceňuji Vaši odvahu napsat pravdu. Jde zase jen o zisky některých vyvolených a samostatných jelit, vůbec nejde o solidaritu či pomoc. Jde o zničení většiny ekonomik a vyvolání celosvětového chaosu. Na Ukrajince, Čechy, Rakušany a další maloevropany serepes. Peníze a zdroje, to je oč tu kráčí, ale jen pro někoho. Lidi jsou jen prostředek, který bude v zájmu zisků vyvolených, obětován.

K. Křivan 21.5.2022 9:33

Jak je na tom pan Wagner ?

V. Novak 21.5.2022 9:07

Nemuseli a neměli. Platili zjevně přes jiné banky - ty ovšem odmítly převést peníze dál a "zmrazily" je.

A o to tu jde!

J. Kostelanský 21.5.2022 6:52

Vždyť je to celé absurdní. Zemního plynu může mít Evropská unie, kolik bude chtít. Jen stačí dát souhlas k zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Ale celá EU je vlastně jeden velký Absurdistán. Např. kdo řídí EU? Jsou to vysloužilí, neschopní nebo zdiskreditováni politici z členských zemí, kterých se v daném státě potřebují zbavit. A tak je šoupnou do Bruselu. A tam pak tihle političtí mimoni "řídí" Evropu. Jaký pak asi může být výsledek...

Není zářnější příklad než jistá Ursula von Lejno. V Německu jí pro neschopnost vyhodili z Ministerstva obrany, a tak postoupila výš. Teď není odpovědna za jedno německé ministerstvo, ale za celou EU.

Anebo inflace. Kdysi to byl problém pouze jižanských států. Teď se to týká všech - dokonce i Německa, které bylo po vojně proslulé nízkou inflací a pevnou markou.

K absurdní dokonalosti EU přivedla placení za suroviny v rublech. Nejdřív schválila sankce, a pak hledala způsob, jak ty sankce obejít, aniž by je porušila. Ti bruseláci museli snad studovat v Kocourkově.

Výmluvná je celá geneze o tom placení - tak typická pro EU. Jeden přes druhého politici EU vyhlašovali a bušili se do prsou, že rubly platit nebudou v žádném případě. Funkci "potkana ochutnávače" si splnilo Polsko a Bulharsko, a celkem úspěšně. :-) (Je známo, že pokud se potkani dostanou k nějakému novému zdroju potravy, tak se jeden z nich obětuje a plní funkci jakéhosi ochutnávače. Když to přežije, pustí se baštit i další, pokud ne, otráví se jenom jeden z nich.)

A teď bez problémů platí. Není to sice přímá platba rubly, na druhé straně Rusy vymyšlený systém jim zajišťuje, že jim nově příchozí peníze již Západ nebude moct blokovat. Bonusem je pevnější rubl, protože ty desítky a desítky miliard eur a dolarů se okamžitě směňují na rubly. A když je po něčem velká poptávka, tak jeho cena přirozeně roste.

Třeba být ale optimističtí. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře.

B. Novacek 21.5.2022 6:18

Eh...kletě! To mě mělo napadnout, ale aspoň vidíte, že čtu Vaše články velmi pozorně. Díky za vysvětlenou a hezký weekend.

J. Jaroš 21.5.2022 2:22

Finové bobužel odrazili jen první útok ve sněhem zasypaných lesích a zastavili útok na M. L. Pak očekávali pomoc od demokratických zemí. Ta nepřišla, rusové se přeskupili a Finové kapitulovali.

P. Pepax 21.5.2022 0:07

Zapomínáte na fakt že obce v zemích jako je Rakousko, Německo a Česko jsou na rozdíl od Polska zcela plynofikovány, ropa a plyn má široké využití a jedním z nich je výroba elektřiny, která měla být už dávno nahrazena jádrem. Obnova těžby uhlí jak jste sám zmínil by byla velmi náročná, známe zásoby uhli v Česku jsou sice obrovské, ale nacházejí se již jinde než v ostravsko-karvinském revíru, asi by začla zelená revoluce, kdyby se začlo těžit na těch zelených loukách no a havíři jsou naštvaní a v penzi, mládež by donutila fárat pouze obrovská nouze.

V. Vlk St 20.5.2022 23:23

Ó nikoli pane, já jsem dyslektik. A po odchodu Jiřího Wagnera mi to neměl kdo opravovat. Ale už jsem to vyřešil. No, alespoň vidíte, jak se na textu autora nadřou redaktoři/ ky . A to jsem napsal už okolo 25 knih, z toho dvacet technických. Chudinky redaktorky. :-)

P. Diviš 20.5.2022 21:31

A to je celé. Totálně vylhané tošmyšení.

P. Diviš 20.5.2022 21:30

V pšenici jsme soběstační, naopak vyvážíme. Dostatek železné rudy jsme měli tak někdy ve středověku.

P. Diviš 20.5.2022 21:29

Sakra, vás to dneska draplo. To tím vedrem?

L. Kuča 20.5.2022 21:03

Pokud masivně založíte energetiku na jádře (+ klidně i uhlí, dneska jsou tyhle modernizované elektrárny velice čisté - i když chápu, že obnova těžby by byla velmi náročná.). Tak na co budeme jiného ten plyn potřebovat, než na chemickou výrobu, která ho m.j. dnes fakt sežere dost?

J. Dvořák 20.5.2022 20:49

Nafty je dost. Jak ukazovali na slovenské televizi, tak Ukrajinci si tady nakoupili auta a vrací se domů. Na hranicích jsou několikadenní fronty a v autech jim dochází nafta a benzin, takže musí dokupovat.

J. John 20.5.2022 20:16

Sankce proti Íránu, Venezuele, Rusku, Kubě,... Kdyby „demokratický západ“ začal bojkotovat i státy podporující islámský terorismus, tak by musel jezdit na kolech nebo na dřevoplyn.

V. Heidlerová 20.5.2022 19:43

Vezmem hoblík, vezmem pilku, budem blbnout aspoň chvilku. Babišova suita až do konce života. Rv

P. Pepax 20.5.2022 19:42

Tak s těmí jadernými elektrárnami plný souhlas, jinak jste vedle.

B. Novacek 20.5.2022 19:39

Díky, pane Vlku za další pronikavý pohled na to naše evropské hnojiště, i když se musím přiznat, že prodrat se tentokrát nebývale rozsáhlou houštinou chyb, překlepů a nonsensů byl fakt záhul...Co se stalo? Stávkoval texťák nebo jste byl v presu? U vás to nebývá obvyklé, věřím že je to náhoda a ne něco jiného. ;-)

L. Kuča 20.5.2022 19:35

Jo, jo, zisk nade vše ... občas nemáme po týdny nezaměnitelné léčivo, protože tomu, co přišlo z Indie vystavil kvalitář palec dolů s tím, že tohle si mezi lidi pustit nedovolí. A přitom za socialismu Československo vyrábělo obrovské množství léků. Nejsem příznivcem socialismu, chraň Bůh, ale to jsme vážně všechno z té doby museli 'zničit jako klaté'?

O. Seliger 20.5.2022 19:28

Asi tak. Polsko je velikanánský a spoluprácí a plněním zadání zpoza Atlantika narostlo. Jen těch US a NATO základen co je hájí před Putlerem. Taky pomáhalo, jak psal denní tisk, s těmi prý teroristy z Iráku, co je CIA rozvážela po Evropě a ukrývala u zvláště spřátelených. Taky prý vděčně pomáhalo cvičit ukrajinské Majdanovce a hlavně mají za sebou a vedle sebe prokleté Německo, s kterým se perou o to kdo má navrch v dluhové únii a bude platit za všechny hříchy a prokletého Rusa, co musí splácet Katyň a ještě k tomu pád speciálu u Smolenska se snad celou Polskou vládou. No a ten ratlík, to mrňavé Česko, si dovolilo na popud Púty dráždit s Turowem, nakonec i trestat přes dluhovou únií. Té únii, co si vymýšlí toto velikanánský Polsko plný základen finančně trestat kvůli těm dědkům a babám v talárech, co si myslí, že nemusí nic, ani soudit spravedlivě jen pobírat velký zlotý. Toto Polsko, co umožnilo na svém území západním firmám rozsáhlé bohatě výnosné investice nikdo trestat nebude. A ratlík, ať se stará, když svý "zlatý a stříbrný trubky" prodal soukromníkúm za barevný papírky. Tedy vyvolení demograti zprava i zleva.