30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

SANKCE: Falešné hry s naftou

Rozjásaní mladí soudruzi v 50. letech zpívali: „bez chleba nelze jíst ...“ a dnes si můžeme zpívat, že bez nafty najde nic. Zelení šílenci nás už sice desetiletím přesvědčují, že se dá žít ze vzduchu a slunce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 20.5.2022 19:15

Bohužel. Co se vyrábělo těžší manuální prací jsme outsourcovali, protože v Evropě nechtěli lidi těžce a ve špinavém prostředí pracovat za málo peněz, zatímco asiati ano. Co se vyrábělo za vynaložení většího množství chemie a energie jsme z velké části ousourcovali, protože chemie je fuj stejně jako je fuj koncentrovaná energie, na rozdíl od té OZE energie. Nešla outsourcovat práce na regionálních produktech, ta se ale zato dá všelijakými nesmyslnými nařízeními, opatřeními a dotacemi prodražovat tak, že se stává globálně nekonkurenceschopnou a to se u nás z části stalo. A u nás v Evropě zůstala taková jemná čístá energeticky málo náročná práce u monitorů počítače a ve vývoji leččehos, jenže jak naschvál Číňani se zdokonalili tak, že nám v tom začínají taky konkurovat a začínají i tuto práci přetahovat do Číny.

L. Kuča 20.5.2022 19:08

Tak snad devizový účet u Gazprombank mít museli už z minula. Proč by měli zřizovat i rublový, když to neměli v podmínkách, to ne zcela chápu.

No, a o těch termínech spouštění jaderek, škoda mluvit. Zpravidla do toho kecají zástupy zelených mozků. Kdyby se vyhodily 3/4 těch, m.j. ne úplně levných, zabezpečovacích zařízení, nic by se nestalo, pořád by to bylo několikanásobně jištěné, většinou vpodstatě i samotnou konstrukcí a charakterem reakce. Náš Temelín taky tak šíleně přejištěnej, že to zdražuje významně výrobu energie. A nakonec to ti samí melouni, kteří to způsobili, použijou jako argument proti jádru ;-€. Ta finská jaderka by měla do léta už skutečně chodit, do té doby mají smlouvu se Švédskem, s nímž jsou pochopitelně propojeni ještě více než s Ruskem. Možná i ta nastalá situace do jisté míry popožene to spuštění. Vždyť fyzicky už to vpodstatě komplet stojí.

R. Polášek 20.5.2022 19:06

Těžko chtít od nich nějaké vyjádření, když oni si to v té své věži ze slonoviny ještě ani neuvědomují. Sklerotik Timrmans a další žijí pořád ve své bublině a nevidí, jak to vypadá venku. Obávám se, že jinak než násilím a nepokoji obyvatelstva se je nepovede přimět, aby své názory změnili.

R. Polášek 20.5.2022 19:02

Nemyslím, že je Rusko v nějaké dobré ekonomické situaci. Rubl sice oficiálně posiluje, ale je to umělý potěmkinův kurz stanovený Ruskem, ne obchodováním s rublem, potože s rublem se téměř neobchoduje. V Rusku funguje jen část továren, ty které zpracovávají jen ruské suroviny a které nepotřebují pro svůj provoz západní technologie a náhradní díly. Nefungují zbrojovky a fabriky s náročnými technologiemi, protože nemají díly ze Západu. Nefungují pobočky západních firem, protože ty firmy z Ruska odešly. Pokud Rusové západní technologie a komponenty nenahradí třeba čínskými nebo iránskými atd, nebudou vyrábět tanky, letadla, střely s elektronikou , auta, lodě , energetická zařízení a spousty dalších věcí.

V. Novak 20.5.2022 19:00

Ale to není jen závislost energeticko-surovinová. Za cividu se ukázalo, že jsme outsourcovali taky výrobu roušek, léčiv, teď se ukazuje, že i oceli, pšenici budeme vvvážet z Ukrajiny - kdepak, závislost je komplexní.

L. Kuča 20.5.2022 18:53

Jo, to by byl třetí způsob, díky za poučení. Samozřejmě jako druhý jsem měl na mysli to krakování. Jenom se zeptám - zřejmě jde o plyn rozpuštěný v samotné ropě díky tlaku panujícímu v ložisku - nebo se mýlím?

V. Novak 20.5.2022 18:52

Jo, když se budeme rychle a sankčně trhat - no tak totéž může udělat i Rusko. Divil bych se, kdyby to neudělalo. Vlastně se už teď divím, že na všechny ty sankce zareagovalo tak mírně.

Finsko odmítlo platit tak, aby platba pronikla do Gazprombank.

Nikdo není nucen platit v rublech, pokud nechce. Stačí když si v Gazprombank zřídí devizový účet a rublový účet, převede platbu na devizový účet, dál se postará Gazprombank.

Velmi pomalý rozjezd Olkiluoto 3, podle doby stavby soudě...

R. Polášek 20.5.2022 18:47

Propanbutan se vyrábí oddělením z ropy. Ale ne z ropných rafinérií, protože by ty plyny dělaly paseku v trubkách, ale hned při těžbě ropy v rámci prvního základního čištění ropy.

Část propanu a butanu potom může vznikat jako vedlejší produkt při krakování ropy.

V. Čermák 20.5.2022 18:42

Tak Číňané jsou schopní a pracovití lidé, kteří produkují levně výrobky, o které je zájem a Rusko má suroviny, které nabízí v rámci volného kapitalistického trhu levněji, než konkurence. V obou případech se to právě konkurenci nelíbí, přestože dlouhé roky to normálně v celém světě fungovalo. Ale pak Západ začal ekonomicky klesat, tak začal křivit volnou kapitalistickou soutěž založenou na kvalitě-ceně Kádrováním Číny a Ruska. Mopslík ČR pak tradičně papežštěji než papež -EUUSA. A Vy jste jeden z těch Kádrováčků, dehonestujících konkurenci urážkami, tak nějak po bolševicku. A to je celé... ;-DRv

L. Kuča 20.5.2022 18:38

Hezky napsáno. Zisky patří na státní cecík napojenému privátu, případné ztráty patří výhradně a jedině státu :-(.

L. Kuča 20.5.2022 18:33

Nejste Vy s Brecíkem stejná entita? Podle toho, co oba píšete, by měl jeden dojem, že nejpozději do roka budou Švýcarsko a Singapur vypadat oproti Rusku jako Uganda.

L. Kuča 20.5.2022 18:16

Nikoliv, část se jej tak skutečně vyrábí a dále je i vedlejším produktem ropných rafinerií.

L. Kuča 20.5.2022 18:14

Myslíte, že nám budou spokojeně dodávat bez komplikací plné dodávky, pokud všechny naše stavební aktivity v oblasti energetické infrastruktury budou naprosto zjevně směřovat k tomu, že jim třeba za 3 roky uděláme pá pá? A nebo budeme odebírat jen třeba 20% současného objemu? A to nemyslím jen ČR. Pokud se chceme přesměrovat, měli bychom nasadit přípo pekelné konstrukční tempo odpovídající válečnému stavu.

A to Finsko. Prostě jenom odmítlo platit v rublech, ne že by nechtělo platit vůbec, to by mě zrovna u skandinávců hodně překvapilo. A ještě ke všemu ta přihláška do NATO.... Finsko z toho zjevně moc nerva nemá, jelikož se chystají na pomalý rozjezd nové jaderky.

V. Novak 20.5.2022 18:11

Třeba nákupem amerických features.

Nebo ukládáním ruských rezerv do (nejen) amerických bank.

V. Novak 20.5.2022 18:09

Propan-butan se nevyrábí oddělením ze zemního plynu.

V. Novak 20.5.2022 17:58

Plynovod Stork II zamázli Poláci v době, když už bylo vše dohodnuto, noha v nohávě a dokonce EU zařadila stavbu mez strategické a dotované. Poláci se cukly - a EU se namíchla, celkem oprávněně.

Ale nějak jste nevysvětlil, co by Poláci asi tak do toho plynovodu tlakovali, když LNG terminál spolu s Baltic Pipem horko-těžko dodají polskou spotřebu.

L. Kuča 20.5.2022 17:56

Přes všechny události z doby současné - dosud jsem nezaslechl z Bruselu žádné vyjádření, které by byť jen alespoň nenápadně naznačovalo, že realizovat grýndýl by byla strašná chyba. Naopak: více fofrníků, více ošklivých černých tabulí do krajiny - to nás zachrání :-(.

V. Kučer 20.5.2022 17:56

R^

V. Novak 20.5.2022 17:54

Když dorazí do Gaprombank, je Gazprom spokojen. Třeba v jenech na jenový účet a Gazprombank to převede bezplatně na rublový účet. Když dorazí...

Když nedorazí, jako z Bulharska, Polska a teď Finska (z toho nedorážely ani platby za elektřinu, které Finsko odebíralo ve špičkách přes 1.3 GW) - přestane se dodávat.

A Gazpromu je jedno, na co Polsko vsadilo - Gazprom chce za svoje zboží svoje peníze. Klidně dodává Ukrajině, která si odebírá a platí Francouzům, když ty prachy přijdou z Francie na jeho konto/a.

Polsko je ovšem kazi... plyn, který se snažil zabránit JINÝM v přístupu k ruskému plynu.

V. Petr 20.5.2022 17:54

R^R^R^

L. Kuča 20.5.2022 17:43

Tomu prvnímu číslu bych i věřil. U toho druhého si říkam, jestli někde neztratilo desetinnou čárku.

A. Renjascu 20.5.2022 17:33

Nesmíte věřit kdejaké blbosti a lži pětikolky, Babiše bylo dost, ale to neznamená, že se o něm má lhát:

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/plynovod-stork-ii-zrejme-konci-polaci-z-akce-vycouvali.A160724_220731_pozice-tema_lube?&sznclid=bbbe4c70f5a84babba3ebdb74d60464d

L. Kuča 20.5.2022 17:27

Do budoucna si umím představit, že zemní plyn bude jen surovinou pro chemickou výrobu a oddělený propan + butan možná na nějaké drobné činnosti jako vaření nebo tavení asfaltové lepenky a podobně. Ekonomiku už mohlo dávno z drtivé většiny pohánět jádro, kdyby ovšem nebylo pro naše ekoteroristy fuj-fuj-fuj. Množství plynu, které spaluje EU a GB jako zdroj tepla je zcela nesmyslné. Ale máloco z toho, co činí EU, dává nějaký smysl.

P. Sura 20.5.2022 17:17

Do té 100 let nevídané krize se propadneme tak jako tak, protože globálně hospodaříme už víc než 50let na dluh. A v posledních letech dluh jako prase. Je trochu výhoda, že ta krize bude mít mnohem vyšší životní úroveň než ta ve 20.letech 20.století. Takže bude k přežití, ale bude vyžadovat mnohá neotřelá řešení, nikoli jen vizionářské předražené zlodějské projekty s nálepkami "eko", "bio"....atd. Nakonec ta šílená energeticko-surovinová závislost na Rusovi a Číňanovi není nic jiného, než jen součást toho žití na dluh. Protože pokud někdo spoléhal na seriózní dlouhodobé obchodování se státem, který má v čele zamindrákovaného bolševického fízla, sice se dnes aspoň trochu diví, ale do toho svinstva nás zatáhl.

L. Kuča 20.5.2022 17:17

Dorazily by klidně i v japonských jenech, Gazprombank, pokud vím, se stále ještě EU od SWIFTu neodvážila odpojit. Jen Polsko je holt ten arcilotr, který se odvážil nevsadit všechno na ruskou kartu.

K. Křivan 20.5.2022 17:07

Jó, Uši z Lejna je likvidátorka.

O. Istvanfy 20.5.2022 16:33

Akosi si neviem predstaviť vagón, na ktorom by sa tam vozili tanky a nazad pšenica. Ale určite by to šlo, napr. plastové vaky.

J. Kejkrt 20.5.2022 16:28

No, tady od těch já nic kupovat nechci. S takovejma by mi bylo odporno dejchat stejnej vzduch:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nove-dukazy-o-masakru-v-buci-rusy-natocily-bezpecnostni-kamery-i-dron-203070

Samozřejmě jsou zde občané, kteří pragmaticky koupí levně i od vraha stařenky její náušnice .. obchod je obchod a když ne my, tak jinej .. Ostatně, jich se přece ta vražda na cizí bábě provedená cizím chlapem vlastně vůbec netýká. :-/

P. Pepax 20.5.2022 16:01

R^ souhlas, ta bytost zvaná Leyenová je neuvěřitelna, něco jako přestárlá svazačka.

M. Adam 20.5.2022 15:57

A co si nalit cisteho vina. Na neci zadani Ursula von der Leyenová nejprve znicila Bundeswer. A kdyz se ukazalo, ze to zvlada perfektne, tak ji dali do cela nikym nevolene EK. A zda se, ze se ji EU dari velmi efektivne likvidovat. Proste profesionalne plni zadane ukoly.