22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

SANKCE: Falešné hry s naftou

Rozjásaní mladí soudruzi v 50. letech zpívali: „bez chleba nelze jíst ...“ a dnes si můžeme zpívat, že bez nafty najde nic. Zelení šílenci nás už sice desetiletím přesvědčují, že se dá žít ze vzduchu a slunce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Boháček 20.5.2022 14:37

https://cz24.news/rusko-vyhralo-hospodarskou-a-financni-valku-proti-eu/

...sankce, které měly v březnu 2022 zničit ruskou ekonomiku, naopak vedly k výraznému posílení rublu a neméně výraznému oslabení západních ekonomik.

Čínští ekonomové byli schopni identifikovat příčinu: Ruská měna opustila spekulativní trh a byla posílena zastavením odlivu kapitálu a vládní kontrolou. Jinými slovy, vydáním pouhých tří dekretů dokázal V.Putin zajistit finanční a ekonomickou stabilitu země. Zakázal Rusku financovat ekonomiky národů nepřátelských (tomu samému Rusku) nebo prodávat skutečné produkty za fiktivní peníze. Situaci dále normalizoval příkaz k prodeji plynu pouze prostřednictvím platby denominované v rublech s povinností otevřít si ad hoc účet v Rusku.

Rusko je nyní schopno udržet kladnou platební bilanci a solidní obchodní přebytek. Čínští „soudruzi“ považovali tento příklad za velmi zajímavý do té míry, že Peking dokonce zvažuje provedení nárazového testu, aby zjistili, jak by jejich vlastní finanční systém mohl mít prospěch z uvalení sankcí.

Dokonce i Michail Khazin [iii] , který je obecně velmi kritický k ruské vládě a Elvíře Nabiullinové [iv] osobně, nyní uznává skutečnost, že dočasné zavedení extrémně vysoké úrokové sazby ve výši 20 % ze strany centrální banky bylo nezbytné a prospěšné. Tento ekonom předpovídá úrokovou sazbu 12 % do června a její postupný pokles. Ve střednědobém horizontu to povede k normální dostupnosti úvěrů pro reálný a nespekulativní sektor ekonomiky. A tak dále... dolary a eura opouštějí Rusko a má smysl je kupovat pouze na turistické cesty a drobné obchodní operace. V mezinárodním měřítku bude rubl používán ke kontrole obchodu v rámci gigantického regionu...

T. Novy 20.5.2022 15:39

Zakázal rusku financovat ekonomiky nepřátelských států...

Tato věta je tak nepravděpodobná, že odkazuje celý příspěvek do říše snů.

To jako, že před agresí bylo v rusku povoleno financovat ekonomiky nepřátelských států? To potom ale bylo velmi moudré rozhodnutí, to je pravda, plně souhlasím ...

T. Novy 20.5.2022 15:45

A ještě: vydáním tří dekretů stabilizoval zemi finančně a ekonomicky ....

To spíše tak komicky - kam se hrabou ekonomové celého světa studující přičiny a následky - genitální vladko putler podepíše tři papíry a rázem změnil zemi, která umí vyvážet jenom suroviny a bídu, v bohatý ráj na zemi, který ještě nikdo nikdy neviděl ...

J. Lukavsky 22.5.2022 14:58

Dohnat - předehnat.... no alespoň neztratit stopu! Jinak se tomu říká "zbožná přání". J.L. end

V. Novak 20.5.2022 18:11

Třeba nákupem amerických features.

Nebo ukládáním ruských rezerv do (nejen) amerických bank.

L. Kuča 20.5.2022 18:33

Nejste Vy s Brecíkem stejná entita? Podle toho, co oba píšete, by měl jeden dojem, že nejpozději do roka budou Švýcarsko a Singapur vypadat oproti Rusku jako Uganda.

J. Kejkrt 20.5.2022 13:38

Tuhle pohádku začínám slýchat opakovaně:

že Rusko díky vysokým cenám plynu i nafty má astronomické zisky, které zpětně investuje do války proti Ukrajině.

:-/

K. Nový 20.5.2022 13:38

Smutné je, že je to pravda.

J. Berka 20.5.2022 14:23

Je to jen půlka pravdy. Rusko dodává Západu energii, která se použije k výrobě oceli. Z té se vyrobí houfnice, které se pak exportují na Ukrajinu. Tam se vzájemně sešrotují s ruskýma houfnicema a koloběh oceli v Evropě může pokračovat dál. Cui bono?

R. Langer 20.5.2022 14:52

Jo, jenom škoda, že ty houfnice na Ukrajinu platíme také my, že? :-P

K. Nový 20.5.2022 15:44

Hutě jsme přestěhovali na Ukrajinu....

K. Nový 20.5.2022 15:49

kvůli globálnímu oteplování

V. Novak 20.5.2022 15:38

Rusko díky vysokým cenám ropy a plynu má značné zisky, větší než běžně a využívá je k plnění rozpočtu, zdaleka nejen k vedení války.

P. Pepax 20.5.2022 15:39

Astronomické zisky za ruský plyn mají hlavně akcionáři ČEZ, a Rusko nemá pouze ropu a plyn, ale další suroviny a zemědělské produkty, prostě je to surovinová velmoc na rozdíl od Evropy zcela soběstačná, kdyby byli rusové v Rusku nahrazeni Němci, pak by existovala pouze jediné velmoc a pak dlouho nic.

P. Černý 20.5.2022 13:29

Možná stačí jednoduchá úvaha.

Česká ekonomika se díky systematické a iniciativní činnosti všech polistopadových vlád zbavila naprosté většiny finálních výrob v průmyslu a zpracovatelských a odbytových řetězců v zemědělství a potravinářství.

Naše konkurenceschopnost je díky tomu založena téměř výhradně na nízkých mzdách a na levných surovinách z Ruska.

Takže pokud současná vláda volá po urychlení dusledneho embarga obchodu s Ruskem, pak současně volá po budoucnosti Česka postavené na nízkých mzdách, hospodářském propadu a masové nezaměstnanosti. Taková vláda si plným právem zaslouží označení jako vláda národně likvidační.

V. Mokrý 20.5.2022 13:58

NEJSOU PŘECE JAKO ONI.

No a Baťa, Švehla + mnoho dalších z té doby, jim vzorem nebyli, i když jich " měli plné huby " !!

P. Molík 20.5.2022 12:55

Máme černé zlato v podobě poměrně dost velkých uhelných zásob. Ovšem jsme natolik uchváceni dogmaty z katechismu gretensko-klimatické věrouky, že si sami pod sebou podřezáváme větev energetické soběstačnosti, tedy hlavně energetické bezpečnosti. Uhelné doly likvidujeme, uhelné elektrárny likvidujeme, lidi připravujeme o práci a obživu, též se staráme o to, aby cena levných energií rapidně rostla. A to jen proto, aby se mizivá většina fanatiků a rektálních alpinistů vůči bruselské vrchnosti tetelila radostí. Spokojené chrochtání probruselských korytářů je navíc nyní doprovázeno až příliš hlasitým mlaskáním u mocenských koryt. Vliv dekadence je cítit všude, vládní prosazovatelé úspornosti a co nejštíhlejšího státu co do výdajů se snaží skrze stávající a nově vytvořené politické trafiky maximalizovat své privátní zisky na úkor státu. Oni si pro sebe zprivatizovali státní kasu, aby jenom jim přinesla maximální zisky a ostatní se mohou jít pást. Jen si dovoluji ještě podotknout, že právě tankery, které k nám mají dovážet zkapalněný plyn z Ameriky, zanechávají největší uhlíkovou stopu...

K. Nový 20.5.2022 13:38

Tak, tak.

O. Istvanfy 20.5.2022 15:21

Poľsko väčšinu elektrickej energie vyrába z uhlia. Prezieravé.

L. Kuča 20.5.2022 18:38

Hezky napsáno. Zisky patří na státní cecík napojenému privátu, případné ztráty patří výhradně a jedině státu :-(.

L. Beneš 20.5.2022 12:00

Dnes se mi dostalo nového podnětu k uvažování nad situací s pobytem uprchlíků v Česku. Potkal jsem v válečné uprchlíky z Ukrajiny v našem paneláku. Obývají zde již druhý byt. Dal jsem se s nimi do hovoru otázkou odkud pocházejí. Prý z města Perečin na západní Ukrajině, upřesněno ze Zakarpatí. Zvědav jsem si to město vyhledal na webové mapě a zjistil jsem, že Perečin se nachází 10 km vzdušnou čarou od slovenské hranice. Ptám se, kdy k nám do Česka začnou prchat ze strachu před válkou také uprchlíci z východního Slovenska, např. z velmi blízkých Michalovců nebo snad i z Košic.

P. Pepax 20.5.2022 12:10

R^

J. Zákola 20.5.2022 12:27

No já jsem nabyl podobného názoru, neboť ti ukrajinci, které tu po Praze vídám, tak ti mně nepřipadají jako vystrašení a zbědovaní, ale jako kdyby tu byli, na námi placeném, výletě. Vesele se baví, pokuřují, vysedávají v kavárnách v centru, prolézají obchody s hadrama, a po setmění je jich plný staromák a karlův most.

J. Jurax 20.5.2022 13:27

No, využili možnosti se legálně jednoduše dostat do EU a případně se tady usadit. Před válkou to tak jednoduše nešlo.

Celkem pochopitelné a jelikož je u nás - zatím - hlad po pracovních silách, nám ani neškodící.

O. Istvanfy 20.5.2022 15:28

Čo mám skúsenosť, tak Ukrajinci sú väčšinou skromní a pracovití. Len aby u nás nezleniveli.

J. Lukavsky 22.5.2022 15:01

No vona ta rachejte uletí klidně až na západní Ukrajinu. Tedy ne každá ale spoléhat na to? Že nedoletí, že když doletí netrefí? J.L. end

M. Pivoda 20.5.2022 11:53

Závěr slintu politologa: "... Obávám se, abychom jako EU nedopadli jako když kdysi plachetnice narazila na skaliska a bylo vyhlášeno heslo: „Opusťte loď! Zachraň se kdo můžeš!“

Jako pamětník, původním vzděláním inženýr, později učitel Strategického managmentu, Podnikání a Inovací, se domnívám, že zachráněni v Česku snad můžeme být až tehdy, až nás opustí čeští politologové a ekonomové bez stategického uvažování. Pokud pak ještě bude možno to pokažené spravit.

J. Zákola 20.5.2022 11:44

Já jsem obyčejný člověk, ale myslím si, že by úplně stačilo nedodávat zbraně ukrajincům, a už by bylo dávno po válce, a bylo by ušetřeno spousta životů a majetku, na obou stranách. I malému dítěti je jasné, že ukrajina nemůže vyhrát. Stačí se podívat na mapu. A prosím Lahvojidní troly, aby se zdrželi sprostých komentářů. Děkuji.

V. Petr 20.5.2022 11:56

Nesmysl. Ukrajina se může udržet, pokud bude dostávat zbraně.

A ve válce vítězství nic nenahradí (c) Douglas MacArthur.

J. Pankovic 20.5.2022 12:22

...ten MacArthur, kterej to poshitoval nejdřív na Filipínách a potom v Korei?

Kdyby nebyl miláčkem pana prezidenta, tak by dávno visel ;-(