19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Metan uniká při těžbě plynu...

Při výrobě zemního plynu frakováním unikne až osm procent plynu, při klasické těžbě až šest procent. V rozhovoru na to upozorňuje Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 27.1.2021 20:19

Ti, kdo propagují "bezuhlíkovou a bezmetanovou energetiku" neříkají všechno. Cílem je zřejmě tak devadesátiprocentní redukce lidstva a návrat toho zbytku do životního stylu, který tady byl tak před dvěma sty lety....

P. Rada 27.1.2021 22:28

Pane Vintr Vy vnímáte/říkáte všechno? Máte snad za to, že člověk nikdy neovlivnoval a do budoucna nemůže negativně ovlivnit životní prostředí hned několika různými způsoby a nehrozí mu proto ani do budoucna nic vážného?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

L. Novák 27.1.2021 23:37

Ty žádnou budocnost nemáš, dementní dědku "Rado", magore komunistický!

P. Rada 28.1.2021 2:54

Hulvát kádrovák Novák předvádí to na co má.

L. Novák 28.1.2021 11:56

Na magory tvého rozměru žádná slušnost neplatí. Běž se léčit!

L. Novák 27.1.2021 18:42

Aktivisté Greenpeace dostali za poškození věže elektrárny peněžité tresty až padesáti tisíc

Pět aktivistů ekologické organizace Greenpeace dostalo ve středu za poškození chladicí věže elektrárny Chvaletice peněžité tresty od 28 000 do 49 000 korun. Soud jejich jednání kvalifikoval jako přečiny poškození cizí věci a poškození a omezení provozu obecně prospěšného zařízení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce, zmocněnec elektrárny i všichni obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání.

Aktivisté v říjnu 2016 od 3. do 5. října obsadili chladicí věž elektrárny na protest proti povolení její modernizace a tím prodloužení provozu do roku 2030. Za pomoci horolezecké techniky se z věže spustili a navrtali do opláštění kolem stovky děr, poté na ni ukotvili a rozvinuli transparenty. Uvnitř chladicí věže odpálili několik dýmovnic, aby vizuálně znázornili exhalace z elektrárny. Podle elektrárny tím věž znečistili.

Zdroj: ČTK / Aktualne.cz ;-)

J. John 27.1.2021 16:33

Další fantasmagorie ekoteroristů. Doufejme, že se tyto "projekty" budou uskutečňovat pouze v laboratorním měřítku a k masové produkci dojde až bude technologie tak zralá, že nebude potřebovat "dotace".

Tuší autor, že solárně termické elektrárny nemají příliš valnou budoucnost? V Kalifornii největší solárně termickou elektrárnu zavřeli po cca roce provozu, protože nebyla schopna konkurovat solárním panelům.

J. Jurax 27.1.2021 17:25

No, autor ... autorem článku je pan Souček.

Publikuje v něm arciť názory nikoliv své, nýbrž pana Smrže, s nímž vede rozhovor.

L. Novák 27.1.2021 17:59

Nevystupuje ten zelený magor Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar - na NP pod nickem "Rada"? Ty bláboly co šíří a očkuje do zelených hlav, by tomu odpovídaly. :-P

P. Brich 27.1.2021 15:55

Problémem je, že je třeba zajistit, aby stabilní a dostatečný zdroj energie byl k dispozici v kteroukoliv dobu. To nemůže zajistit ani "druhý život" tepelných elektráren, ani bioplynky (lány energetických surovin na výsypkách budou spáleny za chvíli), natož soláry a větrníky - všechno to je využitelné maximálně jako dodatečný špičkový zdroj. Základem stabilní a dostatečné energetiky budou jen jaderné elektrárny a elektrárny na fosilní paliva.

A při fantazírování o eko zdrojích a akumulacích je třeba mít na paměti, že jakákoliv přeměna nebo akumulace energie má účinnost menší než 1. Mnohdy mnohem menší než jedna.:-/

V. Kolman 27.1.2021 18:21

Jestliže ale pane Brichu VŮBEC!!! nevyužijete dopadající sluneční energii a energii větru, pak je účinnost 0%!!!

Vstupní energie je u slunce i větru zadarmo a nižší účinnost proto tolik nevadí, jako u klasických elektráren. Využití FV na příklad pro "pohon" klimatizace v parném létě (a ohřevu vody v bojleru) považuji za rozumné zužitkování této "nestálé" elektrické energie.

P. Milan 27.1.2021 21:35

Pokud by vaše klimatizace makala jen když svítí slunce, nic proti tomu.

Ale melouni na ní a podobných nestálých zdrojích chtějí postavit většinu energetiky a to už nefunguje

L. Novák 27.1.2021 13:52

Metan běžně a ve velkém množství produkuje sama příroda v rozkladných biochemických procesech probíhajících anoxicky a anaerobně. Podobně třeba i sirovodík, ale v podstatně menším množství. Takže příroda sama si generuje známé "bahenní plyny" a "boj proti nim" je jeden velký nesmysl, na němž se pokouší parazitovat a přiživovat různí "zelení" podfukáři. Víc asi k představené osobě zeleného magora a celému okruhu těch, kteří jej tlačí do funkcí v EU, nemá smysl psát. Rv :-/

P. Rada 27.1.2021 17:47

Magoři jsou lidé s omezeným/zúženým pohledem na svět. To se třeba projevuje tak, že sice popíší přírodní proces... "příroda sama si generuje"... - ale neuvedou kvantifikaci několikařádově zásadnějších změn oproti minulosti dnes působené člověkem.

Dnešní imise skleníkových plynů takto antropogenně totiž např průměrno sopečnou činnost převyšují více jak 100x a koncentrace CO2 i CH4 rostou proto v atmosféře planety tempem jak nikdy za posledních 65milionů let!!!

"Bojovat" by proto snad mohlo mít smysl proti takovýmto desinformacím - nikoliv proti existenci jakékoli sloučeniny - jak je demagogicky lživě podsouváno:

..." "boj proti nim" je jeden velký nesmysl, na němž se pokouší parazitovat a přiživovat různí "zelení" podfukáři"....

L. Novák 27.1.2021 17:54

Rudozelený magor jsi ty, pomatenče"Rado". O takových je řeč. :-P

P. Rada 27.1.2021 18:24

Panu kádrovákovi Novákovi jde zřejmě předně o politizující "řeči" - mě jde předně o důsledky faktických škod od rostoucích koncentrací skleníkových plynů, které právě i jeho zastírání faktů způsobuje.

L. Novák 27.1.2021 18:40

Žvaníš ;-O nesmysly, greténe hloupý!

O. Istvanfy 27.1.2021 18:25

Pri koncentrácii metánu 2 PPM je ho 20T na každý km2. Pri polčase rozpadu 7 rokov sa ho ročne rozloží asi 2T/km2. Pre celú zem je to asi miliarda ton ročne. Myslím, že pri ťažbe a spracovaní ho unikne ďaleko menej. Takže s Vami súhlasím.

J. Nevrkla 27.1.2021 10:15

Celá ta CO2 demagogie je jen neuvěřitelně drahý podvod, o tom jsem od začátku zcela přesvědčen.

P. Rada 27.1.2021 10:39

Přesvědčováni o tom, že nejsme "podváděni" a že to v životě dopadne dobře.... jsme byli od malička a jiné schúdné cesty zprvu ani není.

Někomu zbytnělé pochybnosti jako prvotní životní zkušenost ale asi vydrží demagogicky nezměněně až do dospělosti a to přesto, že s věkem lze předpokládat růst ověřitelnosti.

J. Nevrkla 27.1.2021 10:49

Včera jsem viděl na Prima ZOOM zajímavý pořád o evropských ledovcich. Zaujaly me tam dvě veci:

V Norsku se otepluje a lidem to svědčí, život a pobyt v přírodě je tam příjemnější.

Před 2500 lety nebyly v Evropě prakticky žádné ledovce. Civilizace tehdy začala vzkvetat.

Proč se to obecně tak tají?

M. Šejna 27.1.2021 11:12

Civilazace opravdu vzkvéta v teplých obdobích.

Jen jste zapomněl uvést, že tam, kde civilizace vzkvétala, nebyly ledovce ani tehdy, ani dnes.

Nebo se snad domnívíte, že Řecko, Řím, Egypt, Mezopotámie apod, ležely někdy pod ledovcem?

Neležely pod ním ani v dobách ledových.

J. Ganaur 27.1.2021 11:40

Celá planeta byla pod ledovcem!Minimálně dvakrát.A zase bude za cca 300mil. let!:-P:-P:-P

P. Rada 27.1.2021 12:25

Celá planeta prožívá svúj geologický i biologický vývoj - ale i spolu se sluneční soustavou... Pod ledovcem skutečně skoro celá planeta několikrát v prehistorii byla. Ale za jiných okolností.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_sn%C4%9Bhov%C3%A9_koule

Příznačné pro to, že se s ledového příkrovu osvobodila bylo právě působení skleníkového efektu. Další okolností ale byl stamiliony let postupující vývoj intenzity slunečního záření. Ten se nám dnes může ošidně jevit jen jak "sluneční konstanta".

Pozorování celé plejády hvězd podobného typu však jednoznačně učí, že zářivost hvězd a tedy i Slunce, po celé sta-miliony... let průběžně roste a poroste dál až před kolapsem planetu zemi jednou pohltí.

Dalších min stotisíc let nebudou mít ochlazující vliv ani Milankovičovi parametry dráhy. Proto se naopak jeví pravděpodobné, že život bud najde inteligentní cestu jak se s rodné kolébky přemístit přes kosmickou hlubinu... - nebo spolu s planetou a její doposud mateřskou hvězdou kolapsem zanikne.

V. Kolman 27.1.2021 14:31

Podívejte se na celý problém trochu jinou optikou pane Rado.

Ledovce na Zemi byly, jsou a budou i v časech příštích. Tu, i onde, lokality jejich výskytu se budou různě nahodile měnit.

V časech příštích - kdy tu už dávno nebude "člověk moudrý";-D.

P. Rada 27.1.2021 18:18

Barevné brýle - které připomínáte - si diplomaticky či v nouzi rád nasazuje kde kdo. Např. ale i od lékaře může být etické, některým nemocným neříkat "nepříjemnou pravdu" o stavu a vyhlídkách léčby.

To co jsem uvedl bylo určené spíše těm, kteří chtějí žít co možná v pravdě. Proto se po informacích pídí, případně mají co dodat či se nebojí přijít s připomínkou...

Vy pane Kolmane by jste ale raději jen clácholivě potlachal - že?

V. Kolman 27.1.2021 18:38

Inu, ani ne tak chlácholivě potlachal pane Rado, jako spíš naznačil, že z hlediska vesmíru a plynutí času miliard let jsme my LIDÉ jenom nevýznamnou epizodou - mžiknutím oka. Kdosi vývoj Země a života na Zemi připodobnil k filmu, který trval nepřetržitě 24 hodin. Člověk se v tomto filmu mihnul až pár vteřin před koncem filmu!

Že je na Zemi lidí nadbytek a že lidé beznadějně zabordelovávají planetu svým odpadem, to mi (podobně jako vám) silně vadí. Vlivu lidí na produkci CO2 a vlivu tohoto plynu na MOMENTÁLNÍ klimatické změny - na to mám na rozdíl od vás jiný názor. Asi tak.

Výstižně vyjádřeno bonmotem: "Člověk si myslí, že je gigant, a zatím jsi kamaráde úplný h**no!"

P.S.-To tykání je součást bonmotu - netýká se vás;-D

P. Rada 27.1.2021 22:47

Bonmoty jsou pro pobavení - Fermiho paradox je k zamyšlení.

Tvrdím, že geologicky doložitelně se člověk už stal srovnatelně významný jak přírodní síly měnící geologické epochy.

P. Novotný 30.1.2021 9:31

Pane Rado, neberte si geologickou vědu do úst! To je další obor, o kterém víte prd. Bylo by prospěšnější, alespoň pro lidi používající selský rozum a vědomosti, které vystudovali (nemyslím vyčetli z nějakých rádoby vědeckých publikací), kdybyste se přestal exhibovat v těchto diskuzích. Stejně jste všem pro smích.

J. Poláček 27.1.2021 11:45

Nj pane Šejno, máte pravdu. V kolébce velkých civilizací se ledovce nenacházeli. Otočme list - tam kde teď ledovce jsou a před tím ne nemohla vzkvétat také nějaká rozvinutá civilizace ? Pokud ano tak teď má tedy pokus č.2 V Evropě ledovce máme a naše civilizace před 100 lety dominovala světu, i s ledovcema. Je to ledovcích? Podle mě už ne. Ale bez nich by to bylo lepší ? nevím. :-) Však se asi dočkáme.